Χοροθεραπεία για παιδιά με αυτισμό: Οφέλη και συμβουλές

Η χοροθεραπεία για τα παιδιά με αυτισμό τους επιτρέπει να εκφράζονται και να επικοινωνούν και μας βοηθά να τα κατανοήσουμε και να τα συνοδεύσουμε.
Χοροθεραπεία για παιδιά με αυτισμό: Οφέλη και συμβουλές
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Απριλίου, 2023

Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν το χορό. Δεν είναι μόνο μια αθλητική δραστηριότητα, αλλά και μια παιγνιώδης και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Διασκεδάζουν, αισθάνονται καλύτερα, βελτιώνουν την υγεία τους και αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους. Όλα αυτά τα οφέλη μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην περίπτωση των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Γι’ αυτό θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για τη χοροθεραπεία για παιδιά με αυτισμό.

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΦΑ) παραμένει από πολλές απόψεις άγνωστη. Όχι μόνο δεν είναι πλήρως κατανοητή η προέλευσή της, αλλά δεν υπάρχει θεραπεία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να επιλέγετε μια ολιστική προσέγγιση που επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους σε διάφορους τομείς. Από αυτή την άποψη, η χοροθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματική στην παρέμβαση στα βασικά ελλείμματα του αυτισμού.

Χοροθεραπεία για παιδιά με αυτισμό

Dance therapy.
Το παιδί σας θα μάθει να εκφράζει συναισθήματα μέσω της χοροθεραπείας.

Η χοροθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος που εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1940. Στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την κίνηση για να ενσωματώσει το άτομο σωματικά και συναισθηματικά. Είναι ένα δημιουργικό και εκφραστικό εργαλείο που χρησιμοποιεί το χορό και μερικές φορές τη μουσική για να αυξήσει την ευημερία και να ενισχύσει την ανάπτυξη του ατόμου σε διάφορα επίπεδα.

Τα οφέλη της είναι πολλαπλά και έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση κλινικών και εκπαιδευτικών δυσκολιών. Το σύνδρομο Down, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και άλλες καταστάσεις λειτουργικής ποικιλομορφίας μπορούν να προσεγγιστούν από αυτή την οπτική γωνία για να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Όμως, σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τα οφέλη της στη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Ποια είναι τα οφέλη της;

Ο αυτισμός ή ΔΦΑ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που προκαλεί κυρίως δυσκολίες σε κοινωνικοσυναισθηματικό και συμπεριφορικό επίπεδο. Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν επίμονα ελλείμματα στην επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση, περιοριστικά και επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς και σημαντική γνωστική δυσκαμψία.

Ακριβώς σε αυτούς τους τομείς η χοροθεραπεία μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο βελτίωσης. Παρακάτω, θα παραθέσουμε τα κυριότερα οφέλη της.

Βελτιώνει το συντονισμό και τις ψυχοκινητικές δεξιότητες

Ο χορός βελτιώνει την επίγνωση του σώματος και την ακρίβεια των κινήσεων. Ευνοεί τον συντονισμό χεριών και ποδιών και διεγείρει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.

Διεγείρει και ενθαρρύνει την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση

Dance therapy.
Η χοροθεραπεία επιτρέπει στο παιδί να αναπτυχθεί κοινωνικά, σωματικά και συναισθηματικά.

Τα παιδιά με αυτισμό δυσκολεύονται να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν με τους άλλους. Δυσκολεύονται επίσης να διαβάσουν τα σήματα του σώματος και, σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση της γλώσσας τους είναι περιορισμένη. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο γι’ αυτά να έχουν έναν εναλλακτικό τρόπο έκφρασης, επικοινωνίας και κοινωνικής σύνδεσης.

Ο χορός προσφέρει αυτή την ευκαιρία, επιτρέποντάς τους να εκφράσουν συναισθήματα, συγκινήσεις και ιδέες και να έρθουν πιο κοντά με άλλους ανθρώπους. Οι κοινές κινήσεις και η αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια του χορού λειτουργούν συμβολικά ως συνομιλία και επιτρέπουν αυξημένη αμοιβαία σύνδεση και εμπιστοσύνη.

Χοροθεραπεία σε παιδιά: Μειώνει την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά

Η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και οι στερεότυπες κινήσεις είναι χαρακτηριστικά της ΔΦΑ. Ωστόσο, η ακρόαση και η παρακολούθηση του ρυθμού της μουσικής και η ενασχόληση με μια ακολουθία χορευτικών κινήσεων τις μειώνει.

Διδάσκει την αντίληψη

Η χοροθεραπεία για τα παιδιά με αυτισμό τα βοηθά επίσης να σχετίζονται καλύτερα με το περιβάλλον και να λαμβάνουν ερεθίσματα από το περιβάλλον. Η ακουστική, οπτική, απτική και κιναισθητική αντίληψη διεγείρεται χάρη στο χορό.

Μειώνει την επιθετικότητα και το άγχος

Επιπλέον, αυτή η θεραπευτική εναλλακτική λύση είναι πολύ χρήσιμη για τη βελτίωση της διάθεσης των παιδιών και τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, όπως το άγχος και η επιθετικότητα. Οι ειδικοί έχουν δείξει ότι η μουσική (χάρη στη ρυθμικότητά της) και ο χορός (λόγω της δυνατότητας αυτοσχεδιασμού και έκφρασης που προσφέρει) μειώνουν τα επίπεδα άγχους και στρες και αυξάνουν τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση.

Η τακτική εξάσκηση αυτής της πειθαρχίας βοηθά στη μείωση της ανησυχίας και της επιθετικότητας, μειώνοντας έτσι τα ξεσπάσματα ή τις κρίσεις που συχνά υφίστανται τα παιδιά αυτά. Έχει επίσης θετική επίδραση στην έλλειψη προσοχής.

Η χοροθεραπεία για παιδιά με αυτισμό τα βοηθά να συνδεθούν

Εν ολίγοις, η χοροθεραπεία είναι ευεργετική για την παρέμβαση σε ορισμένα συμπτώματα του αυτισμού και για τη βελτίωση της ανάπτυξης ορισμένων τομέων. Αλλά, πάνω απ’ όλα, αποτελεί ένα εξαιρετικά απαραίτητο μέσο έκφρασης και σύνδεσης σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο χορός βοηθά τα παιδιά αυτά να δημιουργήσουν μια καλύτερη επίγνωση του σώματός τους και των άλλων και τους επιτρέπει να εκφράσουν τον εσωτερικό τους εαυτό και τα συναισθήματά τους άνετα και φυσικά, με τον δικό τους ρυθμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους στη ζωή του παιδιού που πρέπει να κατανοήσουν και να συνδεθούν με το παιδί από ένα διαφορετικό επίπεδο, κυρίως γονείς και θεραπευτές.

Μέσω του σώματος και του χορού το παιδί παρέχει πληροφορίες που μπορούμε να μάθουμε να διαβάζουμε, να ερμηνεύουμε και να κατανοούμε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τα συνοδεύσουμε, να ενσυναισθανθούμε, να συντονιστούμε και να ενισχύσουμε τους δεσμούς. Όταν η λεκτική επικοινωνία είναι δύσκολη, αυτή η πηγή είναι ανεκτίμητη.

Εν ολίγοις, αυτό το είδος θεραπείας επιτρέπει στο παιδί να αυξήσει την αυτονομία του, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του και να προωθήσει την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του. Έχει, επομένως, μεγάλο ενδιαφέρον στο πλαίσιο μιας ολιστικής και διεπιστημονικής παρέμβασης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Izarra, C. J. (2017). Musicoterapia para el tratamiento de la ansiedad, depresión y somatizaciones Estudio de un caso. Revista de investigación en musicoterapia1(1), 85-105.
  • Pintado Fernández, K. L. (2019). Aportes de la Danza Movimiento Terapia en el abordaje de niños con TEA. [Trabajo Final de Grado], Universidad de la República. Uruguay. https://www.colibri.udelar.edu.uy/jspui/handle/20.500.12008/22788
  • See, C. M. (2012). The use of music and movement therapy to modify behaviour of children with autism. Pertanika Journal of Social Sciences & Humanities20(4).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.