Θεραπεύστε τις συναισθηματικές πληγές από την παιδική ηλικία

Αν προσπαθούμε να καταλογίσουμε ευθύνες σε κάποιον το μόνο που καταφέρνουμε είναι να σπαταλάμε την ενέργειά μας. Είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε στον εαυτό μας να απογοητεύεται και στη συνέχεια να τον συγχωρούμε.
Θεραπεύστε τις συναισθηματικές πληγές από την παιδική ηλικία
Raquel Aldana

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Raquel Aldana.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιανουαρίου, 2023

Θεραπεύστε τις συναισθηματικές πληγές από την παιδική ηλικία.

Οι επώδυνες εμπειρίες που προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας παίρνουν τη μορφή συναισθηματικών πληγών. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να αντιμετωπίσουν θέματα όπως είναι οι χωρισμοί, τα διαζύγια, η προδοσία, η ταπείνωση, η απόρριψη και η αδικία.

Το σίγουρο είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καταφέρει να κλείσουν αυτές τις πληγές, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να πονούν και να προσπαθούν να καλύψουν τον πόνο τους με επιφανειακούς επιδέσμους.

Δυστυχώς, δεν κατανοούν ότι όσο περισσότερο περιμένουν να επουλωθούν οι πληγές από μόνες τους τόσο περισσότερο αυτές βαθαίνουν. Αυτό γίνεται περισσότερο περίπλοκο όταν καταλαβαίνετε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τον εαυτό σας αλλά δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται σε μια πληγή που έχει μείνει ανοιχτή.

Έτσι, αυτός ο βαθμός άγνοιας σε συνδυασμό με το φόβο ότι θα πρέπει να αναβιώσετε τον πόνο που νιώσατε, σας εμποδίζει να είστε ο εαυτός σας και σας αναγκάζει να αναλάβετε ένα ρόλο ο οποίος δεν σας εκφράζει.

Κατά πάσα πιθανότητα, αν αποφασίσατε να διαβάσετε αυτό το άρθρο, έχετε νιώσει την ανάγκη να γνωρίσετε τον εαυτό σας καλύτερα και να τον βελτιώνετε μέρα με τη μέρα. Γι’ αυτό το λόγο, θέλουμε να σας βοηθήσουμε να μάθετε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε για καταφέρετε να επουλώσετε τις συναισθηματικές πληγές

τις συναισθηματικές πληγές

Ας ρίξουμε μια ματιά στα έξι βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να επουλώσετε τις παλιές σας πληγές:

1. Αποδεχτείτε τις συναισθηματικές πληγές σαν μέρος του εαυτού σας

Μην προσπαθείτε να την αποφύγετε – η πληγή σας είναι εκεί. Μπορείτε να διαλέξετε είτε να την αναγνωρίσετε είτε όχι, αλλά ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσετε μπροστά είναι να την κοιτάξετε κατάματα. Σύμφωνα με την Lisa Bourbeaur, για να αποδεχτείτε μια πληγή θα πρέπει να την ελέγξετε διεξοδικά, να την παρατηρήσετε και να μάθετε ότι η επίλυση τέτοιων προβλημάτων αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ίσως σκέφτεστε ότι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κρυφτείτε από αυτό που σας βασανίζει. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι αυτός ο τρόπος σας κάνει να αρνείστε τον πόνο που νιώθετε· αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου η πληγή θα γίνεται όλο και βαθύτερη.

Πρέπει να αποδεχτείτε και να κατανοήσετε ότι δεν είστε ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο άτομο επειδή κάτι σας πλήγωσε. Το χτίσιμο ενός τείχους προστασίας είναι μια ηρωική ενέργεια αυτοσυντήρησης η οποία έχει ήδη εκπληρώσει το σκοπό της. Για να προχωρήσετε θα πρέπει να αφήσετε να πέσει αυτό το τείχος που κάποτε σας προστάτευε.

Όταν αποδεχτείτε τις πληγές σας, θα μάθετε τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε και αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος. Αν δεν το κάνετε αυτό, στο τέλος θα καταλήξετε να αντιμετωπίζετε μακροχρόνια προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος και ανασφάλεια.

Δείτε επίσης: 8 συνήθειες που προκαλούν κατάθλιψη

2. Αποδεχτείτε ότι η υποχώρηση στο φόβο ή στην ενοχή κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό

Αν επικεντρώσετε όλη σας την προσοχή στον πόνο που αισθάνεστε ή στην αναζήτηση κάποιου ενόχου, τότε σπαταλάτε την ενέργειά σας, την ενέργεια που θα έπρεπε να χρησιμοποιείτε για να επουλώσετε τις πληγές σας. Προσπαθήστε να συγχωρήσετε εκείνους που σας πληγώνουν και μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας – είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξετε και πάλι την καρδιά σας και να προχωρήσετε.

Πρέπει να κατανοήσετε ότι το να πάρετε αυτή την απόφαση και να ανακαλύψετε τη δύναμη της θέλησης για να ξεπεράσετε όλες αυτές τις παλιές πληγές αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατανόηση και τη φροντίδα του εαυτού σας. Να αναπτύξετε αυτές τις ικανότητες όχι μόνο για το δικό σας καλό αλλά και για τους άλλους καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη συναισθηματική κατάσταση.

τις συναισθηματικές πληγές

Φυσικά δεν πρέπει να περιμένετε ότι όλοι θα είναι άξιοι των προσδοκιών σας και ότι θα σας πιάνουν το χέρι κάθε φορά που πέφτετε. Είναι άδικο να περιμένετε από κάποιον να κάνει κάτι τέτοιο για σας όταν αυτή η ευθύνη είναι εξ’ ολοκλήρου δική σας.

Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας τρόπος σκέψης που μπορεί να σας κάνει να χάσετε πολλές σχέσεις από τη ζωή σας, κάτι που μπορεί να σας δημιουργήσει πολύ συναισθηματικό πόνο.

3. Αφήστε τον εαυτό σας να θυμώσει με εκείνους που σας πληγώνουν

Το πιο φυσιολογικό είναι να θυμώσετε και να αποδώσετε ευθύνες σε εκείνους που σας έχουν βλάψει, διαφορετικά οι πληγές σας γίνονται ακόμη βαθύτερες και τόσο περισσότερο θα υποφέρετε. Αφήστε τον εαυτό σας να θυμώσει αλλά παράλληλα μάθετε να συγχωρείτε τους άλλους.

Αν προσπαθήσετε να καταπολεμήσετε το αίσθημα θυμού, θα καταλήξετε να καταπιέζετε τον πόνο ο οποίος θα μετατραπεί σε μίσος και μνησικακία, δυο απίστευτα επιβλαβή αισθήματα για την υγεία σας.

Η ζωή γύρω από μια αρνητική συναισθηματική σπείρα, τελικά σας παγιδεύει σε μια ζωή γεμάτη με πόνο και δυσαρέσκεια. Και το μόνο που σας προκαλεί είναι να καλύπτετε ακόμη περισσότερο τον πραγματικό σας εαυτό, εμποδίζοντάς σας να ανοίξετε την καρδιά σας.

4. Η μεταμόρφωση έρχεται μέσα από την αποδοχή και τη συγχώρεση

Καθεμία από τις εμπειρίες σας, σας έχει διδάξει κάτι. Μπορεί να δυσκολεύεστε να το αποδεχτείτε επειδή το εγώ σας έχει συνηθίσει να χτίζει τείχη και να κρύβει τα εσωτερικά σας προβλήματα.

Ναι, το εγώ σας μπορεί να περιπλέξει τη ζωή σας αλλά μέσω των σκέψεων και των συμπεριφορών θα μπορέσετε να την απλοποιήσετε και πάλι. Κάθε αλλαγή απαιτεί τεράστια προσπάθεια αλλά πρέπει να κοιτάτε μπροστά, στο μέλλον και να κατανοήσετε ότι το να αρνείστε τον πραγματικό σας εαυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξετε.

τις συναισθηματικές πληγές

5. Κοιτάξτε τον κόσμο με και χωρίς πόνο και θεραπεύστε τις συναισθηματικές πληγές

Προσπαθήστε να αναλογιστείτε πώς αποκτήσατε αυτές τις πληγές με την πάροδο του χρόνου. Ήταν εκεί και έλεγχαν τις ενέργειές σας ακόμη και χωρίς να το καταλάβετε. Ρίξτε τα προσωπεία σας, μην κρίνετε ή επικρίνετε τον εαυτό σας. Κοιτάξτε κατάματα οτιδήποτε σας κάνει να υποφέρετε καθώς προσπαθείτε να επουλώσετε τις πληγές σας.

Μπορείτε να αλλάξετε τις προοπτικές σας σε μια μέρα ή μπορεί να χρειαστεί μήνες ή ακόμη και χρόνια. Το ιδανικό είναι να μπορέσετε να πείτε στον εαυτό σας: “Εντάξει, φορούσα αυτό το προσωπείο για αυτούς τους λόγους αλλά τώρα ήρθε η ώρα να το βγάλω”. Με αυτό τον τρόπο θα ξέρετε ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο και για το υπόλοιπο της διαδρομής σας θα αισθάνεστε ένα καταπληκτικό αίσθημα αδράνειας που θα σας ωθεί προς τα εμπρός και το οποίο θα προέρχεται από τη συνειδητοποίηση ότι δεν χρειάζεται πλέον να κρύβεστε. 

6. Στηριχτείτε στον φιλικό σας κύκλο για να επουλώσετε τις συναισθηματικές πληγές

Μπορεί να σκέφτεστε ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε οτιδήποτε αυτή τη στιγμή καθώς έχετε περάσει ήδη πολύ χειρότερα. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψετε την ανακούφιση που μπορεί να σας προσφέρει κάποιο άτομο που σας αγαπάει και θα σας στηρίξει με υπομονή.

Προφανώς, η υποστήριξη που λαμβάνετε από άλλους μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση αμέτρητων εμποδίων. Μην αποτραβιέστε από την αγκαλιά τους. Αποτελούν και αυτοί δικό σας μέρος και μαζί μπορείτε να φτιάξετε ένα νέο χώρο μέσα στον οποίο μπορείτε να ζείτε χωρίς να πονάτε.

Μπορείτε να θεραπεύσετε τις συναισθηματικές πληγές!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Pennebaker, J. W. (1997). Opening Up: The Healing Power of Eemotional Expression. New York: Guilford.
  • Schmidt, S. (2004). Mindfulness and Healing Intention: Concepts, Practice, and Research Evaluation. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/1075553042245917

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.