Δεν χρειάζεται να δίνετε εξηγήσεις. Μάθετε περισσότερα!

Κανείς δεν χρειάζεται να δίνει εξηγήσεις για τα πιστεύω, τις αξίες ή τις σχέσεις του. Οι εξηγήσεις είναι απαραίτητες μόνο σε αβέβαιες ή επώδυνες καταστάσεις και πρέπει να πηγάζουν πάντα από το σεβασμό.
Δεν χρειάζεται να δίνετε εξηγήσεις. Μάθετε περισσότερα!
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Γιατί δε χρειάζεται να δίνετε εξηγήσεις; Η γνωστική ψυχολογία μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε εξηγήσεις σε κανέναν σχετικά με το τι κάνουμε, σκεφτόμαστε ή επιλέγουμε στην καθημερινότητά μας.

Πάνω από αυτό υπάρχει πάντα η “ιδιοτέλεια“, η ανάγκη να γνωρίζουμε τον εαυτό μας και να ενεργούμε ανάλογα με τις δικές μας αρχές και αξίες ενώ παράλληλα σεβόμαστε και τους άλλους γύρω μας.

Οι εξηγήσεις είναι απαραίτητες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν, για παράδειγμα, οι αποφάσεις μας επηρεάζουν άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, η ανάληψη των ευθυνών συμβαδίζει με την ικανότητά μας να γνωρίζουμε πώς να ενεργήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις, χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογούμαστε για οτιδήποτε κάνουμε στους άλλους.

Ξέρουμε ότι περνάμε τη ζωή μας δίνοντας εξηγήσεις για τα πάντα και γι’ αυτό αυτή τη φορά σας προσκαλούμε να προβληματιστείτε πάνω σε αυτό το θέμα.

Όταν δίνουμε συνεχώς εξηγήσεις, γίνεται συνήθεια

Για όλα πρέπει να υπάρχει ένα όριο και μια ισορροπία. Μπορεί να ζητήσουμε από το σύντροφό μας εξηγήσεις αν, για παράδειγμα, έλειπε από το σπίτι για τρεις ημέρες. Θα κάναμε το ίδιο και με τα παιδιά μας για την απαράδεκτη συμπεριφορά τους και με τους φίλους μας αν έκαναν κάτι που δεν περιμέναμε.

  • Οι άνθρωποι θα πρέπει να δίνουν και να λαμβάνουν εξηγήσεις σε αβέβαιες, ασυνήθιστες ή επώδυνες καταστάσεις.
  • Η γνωστική και θετική ψυχολογία τονίζει πόσο σημαντικό είναι να μην αποκτούμε τη συνήθεια να δίνουμε εξηγήσεις.
Δεν χρειάζεται να δίνετε εξηγήσεις - Δύο άνθρωποι κάνουν ποδήλατο σε αντίθετη κατεύθυνση

Το πρόβλημα με το να δικαιολογούμε συνέχεια τον εαυτό μας, κρύβεται στο είδος της επικοινωνίας που αναπτύσσουμε. Αν ο διάλογος είναι δημιουργικός και περιέχει στοιχεία κατανόησης, τότε κυλά ομαλά.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι ήδη καταλαβαίνουν τι θέλουμε. Μπορεί να φαίνεται ότι ακούν αλλά στην πραγματικότητα σκέφτονται την απάντηση που πρόκειται να δώσουν επειδή έχουν ήδη βγάλει το συμπέρασμά τους ακόμη και αν αυτό δεν συνάδει με την πραγματικότητα.

  • Δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσουμε τη συνήθεια να δίνουμε εξηγήσεις.
  • Οι εξηγήσεις είναι απαραίτητες μόνο όταν μια συγκεκριμένη κατάσταση το απαιτεί προκειμένου να επαναφέρουμε την ισορροπία σε μια σχέση.
  • Όταν δίνουμε εξηγήσεις, ο διάλογος θα πρέπει να πραγματοποιείται με σεβασμό, να είναι ανοιχτός και δημοκρατικός. Και οι δυο θα πρέπει να ακούν με κατανόηση και αφοσίωση για να αναλύσουν την κατάσταση και να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία με αρμονία· κάτι που χρειαζόμαστε όλοι όταν μιλάμε.

Καταστάσεις στις οποίες δεν πρέπει ποτέ να δίνετε εξηγήσεις

Δεν χρειάζεται να δίνετε εξηγήσεις - Γυναίκα φτιάχνει τα μαλλιά της φίλης της

Είμαστε σίγουροι ότι στον κλειστό κοινωνικό σας κύκλο (οικογένεια, φίλοι, δουλειά, σύντροφος) αναγκάζεστε να δίνετε περισσότερες από μια εξηγήσεις για διάφορα θέματα της ζωής σας για τα οποία πιθανότατα δεν θέλετε να μοιραστείτε, πόσο μάλλον να τα δικαιολογήσετε.

Εδώ σας δίνουμε μερικά παραδείγματα που απεικονίζουν άψογα τις περιπτώσεις στις οποίες δεν έχετε καμία υποχρέωση να δώσετε εξηγήσεις:

Δεν χρειάζεται να δίνετε εξηγήσεις για τις προτεραιότητες που θέτετε στη ζωή σας

Ό,τι είναι σημαντικό για σας, αφορά μόνο εσάς. Αν το μεγαλύτερο πάθος σας είναι να ταξιδεύετε, δεν θα καταλάβουν όλοι γιατί αποταμιεύετε χρήματα έναν ολόκληρο χρόνο αντί να αγοράσετε ένα καινούριο πλυντήριο ή ένα καινούριο αυτοκίνητο. Δεν χρειάζεται να δώσετε εξηγήσεις για τίποτα, και αν το κάνετε, κάντε το μόνο μια φορά.

Δεν χρειάζεται να δίνετε εξηγήσεις για την οικογενειακή σας κατάσταση

Γιατί δεν έχεις σύντροφο; Γιατί δεν έχεις κάνει παιδιά ακόμη; Το αγόρι σου είναι ο ήρεμος της σχέσης, σωστά; Γιατί ζεις τόσο μακριά από τους γονείς σου;

Είμαστε σίγουροι ότι έχετε ξανακούσει μερικές από αυτές τις ερωτήσεις. Οι άνθρωποι πολλές φορές κάνουν ερωτήσεις από απλή περιέργεια και μόνο, αλλά μπορεί να αφορούν πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα για να δώσετε εξηγήσεις και στην πραγματικότητα αφορούν εσάς και μόνο.

Δεν χρειάζεται να δίνετε εξηγήσεις για τα πιστεύω ή τις αξίες σας

Οι αξίες, τα πιστεύω και οι απόψεις του κάθε ανθρώπου διαφέρουν. Δεν χρειάζεται να δίνουμε εξηγήσεις ή να δικαιολογούμαστε. Αν έχετε άλλη θρησκεία, αν δεν πιστεύετε σε τίποτα, δεν χρειάζεται να δώσετε εξηγήσεις σε κανέναν και να δικαιολογήσετε τι ήταν αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

  • Εσείς είστε οι αποφάσεις σας, οι άλλοι θα πρέπει να σας αποδεχτούν χωρίς να ζητούν εξηγήσεις.
  • Συμβίωση σημαίνει να σέβεται ο ένας τον άλλο και συνεπώς να αποδεχόμαστε τον άλλο όπως είναι. Οι εξηγήσεις είναι απαραίτητες μόνο, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, σε περιπτώσεις διαμάχης ή προσωπικών προβλημάτων.

Να ζείτε τη ζωή σας ελεύθερα παραμένοντας σταθεροί στις αξίες σας, να ενεργείτε με σεβασμό και να είστε ευτυχισμένοι για όλα όσα έχετε πετύχει μέχρι τώρα στη ζωή σας.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.