Το σύνδρομο της Γουέντι: μην παραμελείτε τον εαυτό σας

Είναι σημαντικό να νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας, ώστε να μπορούμε να ενδιαφερθούμε για άλλους ανθρώπους κι άλλες ευθύνες. Αν δεν το κάνουμε, η υγεία μας θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά.
Το σύνδρομο της Γουέντι: μην παραμελείτε τον εαυτό σας
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Μήπως νοιάζεστε υπερβολικά για τους άλλους και παραμελείτε τον εαυτό σας; Όταν μιλάμε για το σύνδρομο της Γουέντι, πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι η περιγραφή αυτής της συμπεριφοράς που δίδεται από την ψυχολογία είναι κάπως απαρχαιωμένη και χαρακτηριστική των προηγούμενων γενεών των μητέρων και των γιαγιάδων μας.

Όμως δεν απέχει πολύ από την τωρινή πραγματικότητα. Η ανάγκη να ενδιαφερόμαστε για τους συντρόφους μας, να τους δίνουμε όλο μας το είναι και να βάζουμε τις δικές τους ανάγκες πριν από τις δικές μας είναι κάτι που θεωρείται συνηθισμένο σήμερα. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που κάνουν το λάθος του “να αγαπούν πάρα πολύ”  κι ως εκ τούτου να χάνουν την αυτοπεποίθησή τους.

Είναι σημαντικό να το περιορίσετε, ώστε να ισορροπήσετε. Μπορείτε να λατρεύετε το σύντροφό σας, να δίνετε πολλή αγάπη στους γονείς ή στους φίλους σας, αλλά δεν πρέπει ποτέ να φτάνετε στα άκρα και να ξεχνάτε τις δικές σας ανάγκες και να προσπερνάτε τη δική σας προσωπική εξέλιξη. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να παραμελείτε τον εαυτό σας. Το θέμα αυτό θίγει σε άρθρο του ο Savater, F.

Σήμερα σε αυτό το άρθρο, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα και θα μάθουμε κάτι περισσότερο για το σύνδρομο της Γουέντι.

Διαβάστε επίσης: Η χαμηλή αυτοεκτίμηση: όταν γίνεστε εχθροί του εαυτού σας

Το σύνδρομο της Γουέντι, η τέλεια γυναίκα για τον Πίτερ Πάν

Θυμάστε τις προσωπικότητες της Γουέντι Ντάρλιγκ και του Πίτερ Παν από το διάσημο βιβλίο του Τζέιμς Μ. Μπέρυ; Ο Πίτερ είναι ένα νεαρό αγόρι που αρνείται να μεγαλώσει, δεν θέλει να έχει τις ευθύνες ενός ενήλικα και πάνω από όλα, αναζητά να ζήσει μια ζωή με περιπέτεια χωρίς ποτέ να μπει στο βασίλειο της σταθερότητας και της ωριμότητας.

Ο Πίτερ Παν, επιπλέον, απεικονίζει όλους εκείνους τους μάλλον ανώριμους άνδρες, που δεν είναι μόνο ανίκανοι να αναλάβουν τις ευθύνες για τη δική τους ζωή, αλλά και των άλλων επίσης. Και τι γίνεται με την Γουέντι Ντάρλιγκ; Πρόκειται για το νεαρό κορίτσι, που από την πρώτη μέρα, γίνεται η σκιά του Πίτερ για να μην τον χάσει ποτέ ξανά, ανησυχεί για την καθαριότητα του σπιτιού, νοιάζεται για τα “χαμένα παιδιά”…..Δίνει τα πάντα για τους άλλους επειδή αυτό την κάνει ευτυχισμένη.

Τώρα ας δούμε ποια χαρακτηριστικά συνήθως καθορίζουν τους ανθρώπους με το σύνδρομο Γουέντι:

 • Νιώθουν την ανάγκη να παρέχουν φροντίδα, να περιποιηθούν τους άλλους, γιατί με αυτόν τον τρόπο κάνουν άλλους ανθρώπους χαρούμενους.
 • Τοποθετούν τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους κι έπειτα αρχίζουν να θυσιάζουν τις δικές τους επιθυμίες , ακόμη και τα πράγματα που είναι σημαντικά για αυτούς.
 • Για αυτούς τους ανθρώπους, η παροχή φροντίδας αποτελεί έναν τρόπο προσφοράς αγάπης κι επιπλέον, το κάνουν οικειοθελώς γιατί τους αγαπούν. Κανένας δεν τους κάνει να ενδιαφέρονται για τους άλλους. Ωστόσο, συχνά προσκολλώνται σε έναν σύντροφο με το σύνδρομο του Πίτερ Παν, που είναι οι ανώριμοι άνδρες οι οποίοι δεν θέλουν να νοιάζονται για τίποτα, δεν θέλουν να είναι υπεύθυνοι κι αισθάνονται άνετα με το να έχουν ένα σύντροφο που αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους.
Το σύνδρομο της Γουέντι: μην παραμελείτε τον εαυτό σας
 • Οι άνθρωποι με το σύνδρομο της Γουέντι φοβούνται πολύ, πάνω από όλα, δυο πράγματα. Ότι οι άλλοι άνθρωποι θα σταματήσουν να τους χρειάζονται και ότι θα τους αφήσουν εντελώς μόνους. Η ιδέα του να μην έχουν κανέναν να φροντίσουν τους τρομάζει, επειδή αυτός είναι ο τρόπος κατά τον οποίο νιώθουν χρήσιμοι και προσφέρουν αγάπη. Συγχρόνως, χάρη σε αυτό, βλέπουν τον εαυτό τους ως πολύτιμο κι απαραίτητο.
 • Είναι ζωτικής σημασίας να έχετε στο μυαλό σας μια σημαντική άποψη. Είναι πιθανό, η φροντίδα και η βοήθεια προς τους άλλους να σας κάνει χαρούμενους. Αλλά όταν θα έρθει η στιγμή θα συνειδητοποιήσετε  ότι οι άλλοι θα μπορούσαν να σας χειριστούν. Ή ακόμη ότι τους δίνετε πάρα πολλά χωρίς καμία ανταπόδοση. Θα έρθει μια μέρα που θα αισθανθείτε απογοητευμένοι και υποτιμημένοι κι αυτό συμβαίνει όταν προκύπτει ένα πρόβλημα. Πρέπει να είστε προσεκτικοί έτσι ώστε αυτή η συμπεριφορά να μην καταλήξει σε πιθανή κατάθλιψη.

Δείτε το άρθρο: Πώς να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας

Φροντίδα για τους άλλους, αλλά μην παραμελείτε τον εαυτό σας

Φροντίδα για τους άλλους, αλλά μην παραμελείτε τον εαυτό σας

Θα πρέπει να σταματήσουμε να νοιαζόμαστε για τους άλλους; Ή να ανησυχούμε για τους αγαπημένους μας; Καθόλου. Ποτέ μην το κάνετε αυτό. Οι σύντροφοί μας, οι οικογένειές μας και ιδιαίτερα, τα παιδιά μας είναι εκείνοι οι άνθρωποι που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, προσδιορίζοντας ποιοι είμαστε και είναι αδιαμφισβήτητα οι πυλώνες της καθημερινής μας ζωής.

Μην φτάσετε όμως στο σημείο να παραμελείτε τον εαυτό σας. Σε όλες τις προσωπικές μας σχέσεις είναι σημαντικό να διατηρούμε μια ισορροπία.

Και είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας τις παρακάτω αρχές:

 • Ποτέ να μην ξεχνάτε τη σημασία της προσωπικής σας ανάπτυξης, της κατοχής του προσωπικού σας χώρου, των χόμπι σας, της στήριξης των αρχών σας και της φροντίδας της αυτοεκτίμησής σας. Εάν δώσετε τα πάντα στους άλλους ανθρώπους, ενώ παράλληλα παραμελείτε τον εαυτό σας, θα αισθανθείτε άδειοι. Κι έπειτα θα νιώσετε ανικανοποίητοι, απογοητευμένοι και λυπημένοι. Και μετά τι καλό να κάνετε για τους άλλους, ενώ εσείς οι ίδιοι είστε στενοχωρημένοι; Τίποτα.
 • Εάν είστε ένα άτομο που νιώθει περήφανο για τον εαυτό του, αν είστε χαρούμενοι με καλή αυτοεκτίμηση κι αυτάρκεια για να αναλάβετε την ευθύνη για τον εαυτό σας, θα μπορείτε επίσης να παρέχετε όλη αυτή τη θετική ενέργεια στους άλλους, όλα αυτά τα συναισθήματα που όλοι χρειάζονται. Περισσότερα για την εκτίμηση θα διαβάσετε στο άρθρο του Pereira, M.
 • Μπορείτε να ενδιαφέρεστε για το σύντροφό σας, τον άνθρωπο που αγαπάτε. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι κι εσείς αξίζετε να σας νοιάζονται, να αναγνωρίζεσθε και να σας εκτιμούν. Αποτελεί ένα παιχνίδι δύναμης, όπου και οι δυο θα πρέπει να κερδίζουν και ποτέ να χάνουν. Είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους που χαίρονται όταν φροντίζουν τους άλλους; Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να παραμελείτε τον εαυτό σας. Αν αποτύχετε, τότε και οι άλλοι θα αποτύχουν. Καλλιεργήστε την ευτυχία σας και μετά θα είστε ικανοί να προσφέρετε χαρά στους άλλους.

Αξίζει την προσπάθεια!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Angulo Egea M. ¿Crecer? Nunca jamás. Peter Pan y Wendy: dos patrones  de conducta adolescente. La torre del virrey, revista de estudios culturales. 2009; 6(1): 105-113.
 • Ferreras E. La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. 2007: https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011
 • Savater F. Ética Como Amor Propio. Libro de Mano. 1995: https://doi.org/10.1080/09555800701329974
 • Chopra D. El camino hacia el amor. Barcelona: Biblioteca de Bolsillo, 1999.
 • Pereira M. Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Actualidades Investigativas en Educación. 2007:  https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
 • Zúñiga Carrasco I. Trastornos conductuales, síndromes y sociopatías de los dibujos animados de ayer y hoy y su impacto en niños y adolescentes. Salud en Chiapas. 2018; 6(1): 22-31.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.