Σαδορεξία: Μια όλο και πιο συχνή διατροφική διαταραχή

Έχετε ακούσει για τη σαδορεξία; Εδώ θα σας πούμε όλα σχετικά με αυτήν την ολοένα και συχνότερη διατροφική διαταραχή μεταξύ των εφήβων που είναι επικίνδυνη για την υγεία τους.
Σαδορεξία: Μια όλο και πιο συχνή διατροφική διαταραχή
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η σαδορεξία είναι μια ολοένα και πιο συχνή διατροφική διαταραχή που συνδυάζει δύο καταστάσεις: την ανορεξία και ένα σύνολο βίαιων σεξουαλικών πρακτικών. Δεν υπάρχουν ακόμη πολλές ερευνητικές δοκιμές σε αυτό το θέμα, επομένως οι γνώσεις που έχουμε σήμερα για την παθολογία είναι περιορισμένες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διατροφικές διαταραχές και τα προβλήματα ψυχολογικής φύσης σχετίζονται στενά. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί συχνά θεωρούν ότι οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ψυχολογικό πρόβλημα από μόνες τους. Είναι σύνηθες για τους ασθενείς να παρουσιάζουν συγκεκριμένη διαφορετική ή επιβλαβή συμπεριφορά που απαιτεί παρακολούθηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θεραπεία.

Σαδορεξία: Μια όλο και πιο συχνή διατροφική διαταραχή

Όπως αναφέραμε, η σαδορεξία συνδυάζει έναν ισχυρό περιορισμό της πρόσληψης τροφής με την έννοια του σαδομαζοχισμού. Με άλλα λόγια, βίαιες σεξουαλικές πρακτικές που περιλαμβάνουν πόνο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets, η ανορεξία είναι μια εμμονή στο απόλυτα λεπτό σώμα που οδηγεί το άτομο να μειώσει δραστικά την πρόσληψη τροφής.

Με τη σειρά τους, τα άτομα με σαδορεξία τείνουν συχνά σε ορισμένες συμπεριφορές που περιλαμβάνουν πόνο ή σωματική κακοποίηση. Προέρχονται από τη σεξουαλική ευχαρίστηση από τον αυτοεμφανιζόμενο εμετό ή το μαστίγωμα, που οδηγεί σε αυτοτραυματισμό.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αυτός ο τύπος πρακτικής θα μπορούσε να έχει σχέση με τα επίπεδα ορμονών του φύλου ή με συγκεκριμένα νευρολογικά πρότυπα.

γυναίκα που βλέπει τον εαυτό της χονδρό
Μια παραμορφωμένη εικόνα του σώματος προσθέτει στον σαδομαζοχισμό αυτής της διαταραχής.

Οι αιτίες και η ανίχνευση της σαδορεξίας

Τα αίτια της σαδορεξίας είναι πολύ διαφορετικά και δεν είναι όλα αναγνωρισμένα. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη φυσική εμφάνιση που, μαζί με την κοινωνική πίεση, ωθεί το άτομο να αγωνιστεί για ένα ανθυγιεινό αδυνάτισμα.

Υπάρχουν ακόμη και επιστημονικές δοκιμές που διασφαλίζουν ότι οι διατροφικές διαταραχές ανταποκρίνονται σε μια βάση γενετικών αλλοιώσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, οι περιβαλλοντικές συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγούν σε αυτό το πρόβλημα.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι το κοινωνικό πλαίσιο και η εκπαίδευση που λαμβάνει ένα άτομο προϋποθέτουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτού του είδους προβλημάτων. Τα τραυματικά γεγονότα που βιώνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής παρέχουν επίσης ένα πιθανό υπόστρωμα για την εμφάνιση οποιασδήποτε διατροφικής διαταραχής.

Όσον αφορά στην ανίχνευση, υπάρχουν ψυχολογικές εξετάσεις που διευκολύνουν τη διάγνωση. Ωστόσο, μόνο ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας μπορεί να πραγματοποιήσει αυτές τις εξετάσεις.

Με αυτά τα εργαλεία είναι δυνατό να αναγνωρίσετε τις επικίνδυνες συμπεριφορές της σαδορεξίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο πιο γρήγορα γίνεται η ανίχνευση, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό επιτυχίας της επακόλουθης παρέμβασης.

Σαδορεξία: Θεραπεία

Όταν μιλάμε για τη θεραπεία της σαδορεξίας, είναι σημαντικό να κάνουμε ειδική αναφορά στην ανάγκη για μια διεπιστημονική ομάδα. Αυτή η ομάδα πρέπει να αποτελείται από έναν διατροφολόγο, έναν ψυχολόγο και έναν ψυχίατρο. Μόνο μέσω της συνεργασίας μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, όταν ο ασθενής εμφανίζει υποσιτισμό, η νοσηλεία μπορεί να είναι απαραίτητη, όπως βλέπουμε σε μια δημοσίευση στο Chilean Medical Journal. Όταν εμφανιστεί υποσιτισμός, οι γιατροί θα πρέπει να εγχύσουν ενδοφλέβιο ορό εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά για την πρόληψη σοβαρών μεταβολικών προβλημάτων.

Στην περίπτωση της εξωτερικής θεραπείας, η διατροφική εκπαίδευση είναι απαραίτητη. Αρχικά, μπορεί να είναι καλύτερο να προτείνουμε ένα διατροφικό μοντέλο βασισμένο σε ελάχιστα, το οποίο καλύπτει βασικές ανάγκες. Από εδώ και πέρα, είναι σημαντικό να απομυθοποιήσουμε τις έννοιες και να συμπεριλάβουμε σταδιακά ποικίλα προϊόντα στη διατροφή του ατόμου.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να συνοδεύσετε αυτήν την παρέμβαση με ψυχολογική υποστήριξη βάσει αλλαγής συμπεριφοράς. Είναι σημαντικό να δοθούν φάρμακα για τη βελτίωση της ψυχικής σταθερότητας και την πρόληψη υπερβολικών πρακτικών κινδύνου ή αποπειρών αυτοκτονίας.

γυναίκα σε ψυχολόγο
Η θεραπευτική προσέγγιση αυτής της ολοένα και πιο διαδεδομένης διατροφικής διαταραχής πρέπει να είναι διεπιστημονική, καθώς επηρεάζει αρκετές περιοχές.

Σαδορεξία: Μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα παθολογία

Όπως αναφέραμε, η σαδορεξία είναι μια σχετικά πρόσφατη διαταραχή όσον αφορά την ταξινόμησή της. Ωστόσο, είναι μια όλο και πιο συχνή διατροφική διαταραχή όταν πρόκειται για ψυχολογική και διατροφική διαβούλευση. Η θεραπευτική προσέγγιση είναι πολύ παρόμοια με οποιασδήποτε άλλη διατροφική διαταραχή.

Μια διεπιστημονική ομάδα απαιτείται για να προσεγγίσει την παθολογία από διαφορετικές οπτικές γωνίες, δημιουργώντας έτσι συνέργεια. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν νοσηλεία, καθώς είναι σημαντικό να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο μακροπρόθεσμες βλάβες.

Η συμπεριφορική θεραπεία και η ψυχολογική θεραπεία θα συμβάλουν σημαντικά στην ελαχιστοποίηση πρακτικών κινδύνου που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία. Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος στο περιβάλλον σας μπορεί να πάσχει από αυτό το πρόβλημα, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gravina G., Milano W., Nebbiai G., Piccione C., et al., Medical complications in anorexia and bulimia nervosa. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets, 2018. 18 (5): 477-488.
  • Neef ND., Coppens V., Huys W., Morrens M., Bondage discipline, dominance submission and sadomasochism (BDSM) from an integrative biopsychosocial perspective: a systematic review. Sex Med, 2019. 7 (2): 129-144.
  • Himmerich H., Bentley J., Kan C., Treasure J., Genetic risk factors for eating disorders: an update and insights into pathopysiology. Ther Adv Psychopharmacol, 2019.
  • Vásquez N., Urrejola P., Vogel M., An update on inpatient treatment of anorexia nervosa: practical recommendations. Rev Med Chil, 2017. 145 (5): 650-656.
  • Jáuregui-Lobera, Ignacio, and Patricia Bolaños-Ríos. “Revisión del tratamiento dietético-nutricional de la anorexia nerviosa.” Revista médica de Chile 140.1 (2012): 98-107.
  • Appolinario, Jose C., and Josue Bacaltchuk. “Tratamento farmacológico dos transtornos alimentares.” Brazilian Journal of Psychiatry 24 (2002): 54-59.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.