Πώς να διατηρήσετε την υγεία του πεπτικού συστήματος

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ίνες και διατηρούν υγιή τη ροή χολής, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία του πεπτικού σας. Τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζετε όμως; Θα δούμε όλες τις λεπτομέρειες στο σημερινό μας άρθρο.
Πώς να διατηρήσετε την υγεία του πεπτικού συστήματος
Marta Guzmán

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Marta Guzmán.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τα εντερικά βακτήρια για να διατηρήσετε την υγεία του πεπτικού συστήματος. Τα έντερα των ενήλικων έχουν τον ίδιο αριθμό κυττάρων και βακτηρίων. Πάνω από το 70% αυτών των βακτηρίων ζουν στο παχύ έντερο και δρουν κατά κάποιον τρόπο σαν όργανα εκτελώντας λειτουργίες ζωτικής σημασίας για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα!

Διατηρήστε την υγεία του πεπτικού συστήματος

Γυναίκα κρατά έντερα από χαρτόνι
Τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε συνήθειες που τα φροντίζουν.

Ζυμώσιμες ίνες

Τα περισσότερα βακτήρια στο παχύ έντερο είναι αναερόβια και συμμετέχουν σε πεπτικές διεργασίες όπως είναι η ζύμωση. Οι ζυμώσιμες ίνες περιέχουν πηκτίνες, γλίσχρασμα, φρουκτάνες, ανθεκτικό άμυλο, και πολυφαινόλες. Αυτοί οι τύποι ζυμώσιμων ινών εντοπίζονται στα φρούτα, τα λαχανικά, και τους βολβούς.

Τα βακτήρια παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (ΛΟΒΑ) από αυτές τις ίνες, ιδιαίτερα βουτυρικό, προπιονικό και οξικό άλας. Αυτά τα συμπλέγματα είναι απαραίτητα για διάφορες λειτουργίες όπως:

  • Τη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου υπό τη μορφή ρύθμισης του όξινου pH, του υποστρώματος ενέργειας για τα κολονοκύτταρα, της παραγωγής βλεννίνης και των αντιμικροβιακών πεπτιδίων, κ.λπ..
  • Βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος στον έλεγχο φλεγμονών και την παραγωγή λεμφοκυττάρων.

Πέραν από τα ΛΟΒΑ, η διαδικασία της ζύμωσης των ινών στο παχύ έντερο προμηθεύει επίσης μια συγκεκριμένη ποσότητα αερίων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα αλλά και υδρογόνου και μεθανίου. Αυτά αποτελούν μεγάλο μέρος των αερίων που αποβάλλει καθημερινά το ανθρώπινο σώμα. Άλλα αέρια που συμπληρώνουν αυτή την ομάδα είναι το άζωτο, το οξυγόνο ή το υδρόθειο, ανάμεσα σε άλλα.

Γι’ αυτό, οι διαδικασίες ζύμωσης στο παχύ έντερο είναι υγιεινές και απαραίτητες για την εντερική υγεία, παρά της δυσάρεστης μυρωδιάς που παράγουν.

Η επίδραση της χολής στην υγεία του πεπτικού σας

Η χολή είναι μια κιτρινωπή ουσία η οποία παράγεται στο ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Έπειτα, απελευθερώνεται στις πεπτικές διαδικασίες. Γενικά, η χολή εκτελεί αντιμικροβιακές και πεπτικές λειτουργίες γαλακτωματοποιώντας τα λίπη ώστε να τα χωνέψουν τα ένζυμα του πεπτικού.

Το μεγαλύτερο μέρος της χολής επαναρροφάται στην απόληξη του λεπτού εντέρου. Ωστόσο, ένα μικρό μέρος της απελευθερώνεται στο κόλον. Μόλις βρεθεί εκεί, μπορεί να επιταχύνει την εντερική διαμετακόμιση, ίσως να προκαλέσει ακόμη και διάρροια αν η απορρόφησή της είναι φτωχή.

Ομοίως, άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή όσα έχουν προδιάθεση για δυσκοιλιότητα ίσως να έχουν μειωμένη ροή χολής.

Συμβουλές για να διατηρήσετε την υγεία του πεπτικού

Πέραν από την κατανάλωση ζυμώσιμων ινών, οι οποίες βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με δυσκοιλιότητα, άοσμα αέρια, ή οποιαδήποτε μορφή φυσικής πάθησης να διατηρήσουν μια υγιή ροή χολής. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας πρώτα για να λάβετε τη συμβουλή του.

Έπειτα, είναι σημαντικό να έχετε ένα ισορροπημένο όξινο pH στο στομάχι. Για την ακρίβεια, η χαμηλή παραγωγή υδροχλωρικού οξέος σχετίζεται με τις πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Έτσι θα πρέπει να:

  • Τρώτε όταν πεινάτε.
  • Πίνετε φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού πριν τα γεύματα.
  • Λαμβάνετε συμπληρώματα βεταΐνης HCI αν τα χρειάζεστε.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγες σταγόνες τυποποιημένων πικρών στοιχείων όπως αγκινάρα, γαϊδουράγκαθο, ρίζα γεντιανού, πικρό χαμομήλι και πικρό πορτοκάλι στον χυμό λεμονιού. Αυτά τα φυτά διευκολύνουν την αποβολή της χολής και μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις δυσφορίας μετά το φαγητό. Όμως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τα λάβετε.

Άλλες συμβουλές για να φροντίσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος

Ένα ποτήρι με χυμό λεμονιού
Ο χυμός λεμονιού στο νερό είναι ένα από τα συμπληρώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να φροντίσετε την υγεία του εντέρου σας.

Να πίνετε καφέ πριν φάτε οτιδήποτε το πρωί. Ο λόγος είναι ότι διεγείρει τη χοληδόχο κύστη και αυτό μπορεί να βοηθήσει το πεπτικό σας σύστημα. Παρόλα αυτά, δε θα πρέπει να κάνετε κατάχρηση καθώς μπορεί να δημιουργηθεί εξάρτηση.

Να έχετε μια διατροφή πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται σε συγκεκριμένες τροφές και προάγουν τη συστολή της χοληδόχου κύστης ώστε να διατηρηθεί η σωστή ροή της χολής. Παραδείγματος χάρη, αν δυσκολεύεστε στην τουαλέτα, προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Συμπέρασμα

Αν είστε από τα άτομα που η διατροφή τους είναι πλούσια σε ζυμώσιμες ίνες και έχετε συχνά δυσκοιλιότητα, άοσμα αέρια, και ο γιατρός σας έχει αποκλείσει κάποια οργανική πάθηση, αυτά τα κόλπα θα σας βοηθήσουν να διεγείρετε τη ροή χολής. Ίσως να είναι και το κλειδί για την καλύτερη υγεία του πεπτικού σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Wenzel H., Primary bile acid diarrea in a community gastroenterology practice. Z Gastroenterol, 2019. 57 (6): 734-739.
  • Abenavoli L., Izzo AA., Milic N., Cicala C., et al., Milk thistle (silybum marianum): a concise overview on its chemistry, pharmacological, and nutraceutical uses in liver diseases. Phytother Res, 2018. 32 (11): 2202-2213.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.