Απλά βήματα για τη διατήρηση ενός υγιούς γκαζόν την άνοιξη

Η διατήρηση ενός υγιούς, πράσινου χλοοτάπητα μεταφράζεται σε μια ευχάριστη εικόνα της αυλής και σε ένα μαγευτικό έδαφος για την άγρια ζωή.
Απλά βήματα για τη διατήρηση ενός υγιούς γκαζόν την άνοιξη

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 19 Απριλίου, 2023

Παρόλο που οι παρακάτω τεχνικές κηπουρικής για τη διατήρηση ενός υγιούς γκαζόν μπορεί να φαίνονται γενικές, το γρασίδι αξίζει λίγη περισσότερη προσοχή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, στην περίπτωση των φυτών σε γλάστρες, ανάλογα με την εποχή, μπορείτε να τις βγάλετε έξω ή να τις προστατεύσετε στο σπίτι. Όμως το γκαζόν βρίσκεται πάντα σε εξωτερικό χώρο. Σας προσκαλούμε να δείτε τις συμβουλές μας για να αποκτήσετε το γκαζόν που επιθυμείτε στον κήπο σας.

Γιατί είναι σημαντικό να διατηρείται το γκαζόν πράσινο και υγιές;

Το γκαζόν είναι ένα θαμνώδες κοντό χόρτο, το οποίο καλύπτει το έδαφος. Αυτό αναφέρει το Universidad Politécnica de Valencia, προσθέτοντας ότι αυτή η “επένδυση” του εδάφους αποτελεί βασικό στοιχείο στους κήπους και στη διαμόρφωση του τοπίου.

Η διατήρηση του χρώματος του γκαζόν είναι επίσης θέμα αισθητικής και οπτικής ελκυστικότητας για το περιβάλλον. Συμβάλλει επίσης στην υγεία των άλλων φυτών που καλλιεργείτε. Έτσι, αν το γκαζόν είναι υγιές, αποφεύγετε τη διάβρωση του εδάφους από το νερό και τον άνεμο.

Και αν κοιτάξουμε την οικονομική πτυχή, ένα πράσινο και καλοδιατηρημένο γκαζόν μπορεί να βοηθήσει στην πώληση του σπιτιού, αν το σκέφτεστε. Ποιος δεν ελκύεται από έναν όμορφο κήπο; Τότε, αξίζει να ενημερωθείτε για το τι χρειάζεται, με σκοπό να το διατηρείτε πάντα υγιές.

Πώς να διατηρήσετε το γκαζόν πράσινο και υγιές;

Η πρασινάδα της εδαφοκάλυψης θα διατηρηθεί αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

1. Λίπασμα

Το γκαζόν χρειάζεται ουσίες πλούσιες σε φώσφορο, άζωτο και κάλιο. Όπως εξηγεί η Υπηρεσία Συνεργατικής Επέκτασης του Πανεπιστημίου Clemson, αυτή η τριάδα συστατικών είναι πρωταρχική για τα φυτά. Επίσης, αν βρίσκονται μαζί, θεωρούνται πλήρες λίπασμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά σε υψηλότερες συγκεντρώσεις κάνουν καλή δουλειά. Ομοίως, τα λιπάσματα με μαγνήσιο, θείο και ασβέστιο, σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στο γκαζόν. Η ιδέα είναι ότι η ανάπτυξη των ριζών είναι ισχυρή και ότι το γρασίδι διατηρεί ένα βαθύ πράσινο.

Από την άνοιξη έως το καλοκαίρι, τα γρασίδια θερμής εποχής που αναπτύσσονται ενεργά πρέπει να λιπαίνονται. Τα γρασίδια ψυχρής εποχής είναι καλύτερο να καλλιεργούνται την άνοιξη και το φθινόπωρο, διαφορετικά θα αποδυναμωθούν.

Patio con pasto corto en primavera.
Η συντήρηση του γκαζόν συμβάλλει στη διαμόρφωση του τοπίου που δημιουργούμε στις αυλές μας.

2. Απομακρύνετε το μαραμένο γρασίδι και τα ζιζάνια

Το μαραμένο γρασίδι, εκτός από το ότι παραμορφώνει την αυλή, προκαλεί στασιμότητα του νερού και εμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα, μεταφέροντας πιθανές μυκητολογικές μολύνσεις. Απαλλαγείτε από αυτό με μια τσουγκράνα, την άνοιξη απαλά, το φθινόπωρο με λίγη περισσότερη δύναμη.

Όσον αφορά τα ζιζάνια, μπορείτε να τα βγάλετε με το χέρι ή να ψεκάσετε ζιζανιοκτόνο. Το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης ζιζανίων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι ο ψεκασμός με ζιζανιοκτόνα βοηθάει στο να μην βλαστήσουν τα ζιζάνια στο παρτέρι σας.

3. Αερισμός

Η οξεία συμπίεση του εδάφους δεν ευνοεί το γρασίδι. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία που μπορεί να συμβεί με την πάροδο του χρόνου και οι συνέπειές της είναι οι ρίζες να μην λαμβάνουν την κατάλληλη ενυδάτωση.

Με τη σειρά τους, οι δυσκολίες που απορρέουν από την έλλειψη αερισμού είναι εμφανείς στον αποχρωματισμό του γκαζόν. Τι να κάνετε εάν το έδαφος στον κήπο σας είναι πολύ συμπιεσμένο; Αερίστε!

Υπάρχουν μηχανήματα που έχουν σχεδιαστεί για να διορθώνουν αυτό το ελάττωμα. Ανοίγουν χιλιάδες τρύπες στον χλοοτάπητα, ώστε το νερό να διεισδύει χωρίς προβλήματα.

Η Consejería de Agricultura y Pesca αναφέρει ότι ο αερισμός μεγιστοποιεί τη διήθηση και την υγρασία στο έδαφος. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι δυνατή η εφαρμογή τεχνικών ή ειδικών συσκευών, καθώς και η προσθήκη εδαφοκάλυψης που αποτελείται από οργανική ύλη.

4. Ενυδάτωση

Ένα άρθρο του Πανεπιστημίου του Ιλινόις διευκρινίζει ότι το γκαζόν χρειάζεται τουλάχιστον 4 εκατοστά νερού την εβδομάδα για να φαίνεται πράσινο και να μην σταματά η ανάπτυξή του. Διευκρινίζουν ότι κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου μια παύση της φυσικής ανάπτυξης είναι φυσιολογική και ότι όταν έχει ζέστη το γρασίδι πέφτει σε λήθαργο.

Τα συστήματα άρδευσης με ποτιστικό είναι επίσης κοινά για την υποστήριξη της ενυδάτωσης.

5. Σεβαστείτε το ύψος

Μην κόβετε το γκαζόν στο ίδιο ύψος. Αυτό το φυτικό κάλυμμα αποτελείται από πολυάριθμα φυτά που με τη σειρά τους αποτελούνται από πολλά φύλλα.

Αν κουρέψετε υπερβολικά το γρασίδι, θα αφήσετε το έδαφος πιο γυμνό και εκτεθειμένο στις ακτίνες του ήλιου. Οι συνέπειες θα είναι ξηρά φύλλα και στρες των φυτών. Στις κρύες εποχές ένα υπερβολικό κούρεμα θα τα έβλαπτε επίσης.

Η Ισπανική Ένωση Κέντρων Κήπων προτείνει, μέσω του περιοδικού Verde es vida, να μην κόβετε περισσότερο από το ένα τρίτο του μήκους των φύλλων. Θα πρέπει να εξετάζετε τον προσανατολισμό, το κλίμα και τη συχνότητα του ποτίσματος πριν κουρέψετε το λιβάδι. Αυτό συμβαίνει επειδή σε ακραίες συνθήκες, όπως το κρύο ή η ζέστη, το γρασίδι θα υποφέρει.

Νομίζουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάζετε: Πώς να χρησιμοποιήσετε ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια

6. “Γεμίστε” τα γυμνά σημεία

Το γκαζόν είναι συχνά στόχος φθοράς λόγω πολλαπλών παραγόντων- το συχνό πάτημα και τα ούρα κατοικίδιων ζώων είναι μερικά παραδείγματα. Έτσι, χάνει την ελκυστικότητά του και δεν δείχνει υγιές.

Για να είναι το γρασίδι ο πρωταγωνιστής του κήπου σας την άνοιξη, καλό είναι να αντικαταστήσετε τα εμφανώς κατεστραμμένα σημεία με ένα φρέσκο στρώμα. Έτσι, δεν θα υπάρχουν καφέ ή κιτρινωπές κηλίδες, που θα αποσταθεροποιούν το πράσινο που επιδιώκουμε. Επίσης, η σπορά αυτών των μίνι χωραφιών γίνεται με σπόρους ίσους με τα είδη που έχετε στο σπίτι σας.

Césped en un jardín frontal en primavera.
Το ύψος κοπής για το γκαζόν δεν πρέπει να είναι πολύ χαμηλό. Ομοίως, καλό είναι να μην αφήνουμε χώρους χωρίς κάλυψη.

Τελική σημείωση: Επιλέξτε το γκαζόν που σας ταιριάζει

Η διατήρηση του πράσινου και υγιούς γκαζόν εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το είδος του και τις συνθήκες που συναντά. Μια δημοσίευση του Pontificia Universidad Católica Argentina επισημαίνει ότι οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν την ικανότητα προσαρμογής στο κλίμα, την αντοχή ή την ομοιόμορφη σκίαση.

Εξαιτίας αυτού, είναι σκόπιμο να ρωτήσετε τον προμηθευτή των φυτών αυτών για το είδος που θα πάρετε στον κήπο σας. Επίσης, αν αγοράσετε χωρίς να λάβετε υπόψη σας το περιβάλλον στο οποίο θα αναπτυχθεί το γρασίδι, είναι πιθανό να μην γίνει όσο πράσινο θα θέλατε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.