Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Αιτίες και θεραπείες

Ο διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γνωστός και ως διαβήτης κύησης, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τις έγκυες γυναίκες. Μάθετε γιατί εμφανίζεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί σε αυτό το άρθρο.
Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Αιτίες και θεραπείες

Τελευταία ενημέρωση: 21 Οκτωβρίου, 2021

Ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη είναι επίσης γνωστός ως διαβήτης κύησης. Αν και η διαταραχή είναι βασικά πολύ παρόμοια με τους άλλους τύπους διαβήτη, έχει τις ιδιαιτερότητές της λόγω της ζωτικής στιγμής στην οποία εμφανίζεται.

Εν ολίγοις, η παθοφυσιολογία της νόσου είναι η ίδια. Τα κύτταρα των ιστών δεν μπορούν να απορροφήσουν τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα και ανεβαίνει πάνω από τις φυσιολογικές τιμές για μεγάλο μέρος της ημέρας.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι, από κάθε εκατό γυναίκες που είναι έγκυες, υπάρχουν σχεδόν επτά που πάσχουν από διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό αντιπροσωπεύει αρκετά μεγάλο αριθμό. Για το λόγο αυτό, η τακτική παρακολούθηση των εγκύων περιλαμβάνει μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα.

Επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι, όταν πρόκειται για καθαρό διαβήτη κύησης, μόλις τελειώσει η εγκυμοσύνη, οι τιμές σακχάρου επανέρχονται στο φυσιολογικό. Αυτό μπορεί να πάρει περίπου δώδεκα εβδομάδες για να γίνει εντελώς κανονικό. Το πρόβλημα είναι ότι η γυναίκα που έπασχε από τη διαταραχή είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Αιτίες

Η ακριβής αιτία της προέλευσης του διαβήτη στην εγκυμοσύνη δεν είναι απολύτως σαφής. Γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα είναι η ανεπάρκεια των κυττάρων να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη στο αίμα, αλλά είναι δύσκολο να διευκρινιστεί γιατί δεν το κάνουν.

Σε μια φυσιολογική πεπτική και διατροφική διαδικασία, η γλυκόζη που εισέρχεται στο σώμα διεγείρει το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που δίνει οδηγίες στους ιστούς να απορροφήσουν το σάκχαρο που κυκλοφορεί και να μην το αφήσουν στο αίμα. Υπό κανονικές συνθήκες, η γλυκόζη εισέρχεται στα κύτταρα και μετατρέπεται πάντα σε ενέργεια για τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Στον διαβήτη, αυτός ο μηχανισμός είναι μπλοκαρισμένος. Γνωρίζουμε ότι, στην εγκυμοσύνη, ο πλακούντας είναι ένα όργανο που παράγει ορμόνες. Αυτές οι διάφορες ορμόνες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Αναστέλλουν τη δράση της ινσουλίνης. Όταν ο αναμενόμενος μηχανισμός βγει εκτός ελέγχου, τότε εμφανίζεται ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη.

Γιατρός που μετρά το σάκχαρο αίματος μιας εγκύου.

Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Παράγοντες κινδύνου

Δεν περνούν όλες οι έγκυες γυναίκες την κατάσταση του διαβήτη. Εκτός από τους εσωτερικούς μηχανισμούς που το προκαλούν, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει παράγοντες κινδύνου που κάνουν τις γυναίκες πιο επιρρεπείς σε αυτό. Μεταξύ αυτών των παραγόντων έχουμε:

  • Διαβητικό ιστορικό: Εάν η γυναίκα είχε αυξημένες τιμές γλυκόζης στο αίμα στο παρελθόν ή εάν ένα άμεσο μέλος της οικογένειας είναι διαβητικό, ο κίνδυνος θα είναι υψηλότερος.
  • Διαβήτης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη: Εάν η γυναίκα έχει ήδη υποφέρει από διαβήτη κύησης, τότε ο κίνδυνος να την υποστεί ξανά είναι υψηλότερος.
  • Μεγάλα μωρά: Με τον ίδιο τρόπο όπως παραπάνω, όταν μια προηγούμενη εγκυμοσύνη οδήγησε σε ένα μεγάλο μωρό – πάνω από 9 κιλά κατά τη γέννηση -, η πιθανότητα διαβήτη στην τρέχουσα εγκυμοσύνη είναι υψηλή.
  • Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος: Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες πριν μείνουν έγκυες ή που παίρνουν υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συχνά αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη.
Μια έγκυος γυναίκα δείχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της στα 147.

Διαβάστε ακόμα: Τι να κάνετε όταν τα εντερικά βακτήρια είναι εκτός ελέγχου

Θεραπεία του διαβήτη στην εγκυμοσύνη

Ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη αποτελεί θεραπευτική πρόκληση για τους γιατρούς. Πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως στους διαβητικούς τύπου 2 δεν είναι κατάλληλα για έγκυες γυναίκες. Στην πραγματικότητα, αρκετά από αυτά τα φάρμακα μπορούν να αλλάξουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Επομένως, η θεραπεία απαιτεί αυστηρό έλεγχο που επιδιώκει τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αλλάζοντας τις συνήθειες της γυναίκας. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο πρώτα να καθοριστεί μια ρουτίνα για τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα. Μέχρι να σταθεροποιηθεί, μπορεί να χρειαστεί να ελέγξει το σάκχαρο στο αίμα της αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας με ένα μόνιτορ γλυκόζης.

Η διατροφή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι αυστηρή. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να ρυθμίσει την αύξηση του βάρους της για να μην το παρακάνει. Και, ταυτόχρονα, πρέπει να αναπτύξει ένα πρόγραμμα διατροφής που δεν υπερφορτώνει το σώμα της με γλυκόζη. Η πρόκληση για τον διατροφολόγο είναι να προγραμματίσει γεύματα που δεν αυξάνουν πολύ τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ παράλληλα παρέχουν τις απαραίτητες θερμίδες για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ο άλλος πυλώνας της θεραπείας είναι η σωματική άσκηση. Φυσικά, θα είναι με τους περιορισμούς που περιλαμβάνει η εγκυμοσύνη. Η άσκηση είναι ικανή να διεγείρει τα κύτταρα να καταναλώνουν τη ζάχαρη που κυκλοφορεί στο αίμα.

Τέλος, ο θεράπων ιατρός θα αποφασίσει εάν είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή. Δεδομένου ότι τα αντιδιαβητικά από το στόμα δεν συνιστώνται, η εναλλακτική λύση είναι η ενέσιμη ινσουλίνη. Και, καθώς η υγεία του μωρού είναι επίσης ένα ζήτημα, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μεγαλύτερο αριθμό υπερήχων και εργαστηριακές εργασίες.

Συμπερασματικά

Ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη είναι μια διαταραχή που περιπλέκει πολύ τις εγκυμοσύνες. Ωστόσο, υπάρχουν μηχανισμοί για την έγκαιρη ανίχνευση της κατάστασης και τη σωστή αντιμετώπισή της. Με αυτόν τον τρόπο, τόσο η μητέρα όσο και το μωρό μπορούν να περάσουν από τη διαδικασία με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο.

Επομένως, είναι σημαντικό να συμμορφώνεστε με τους ελέγχους εγκυμοσύνης και να ακολουθείτε ιατρικές ενδείξεις. Εάν πάσχετε από διαβήτη κύησης, η διατροφή και η άσκηση με επαγγελματική επίβλεψη θα είναι οι πυλώνες της θεραπείας του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.