Δίδυμα στην τάξη: Πρέπει να είναι μαζί ή χώρια;

Το αν θα κρατηθούν τα δίδυμα μαζί ή χωριστά στο σχολείο είναι μια συζήτηση που περιλαμβάνει ζητήματα ταυτότητας και προσωπικότητας. Ευτυχώς, πολλές μελέτες μπορούν να μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε την καλύτερη απόφαση.
Δίδυμα στην τάξη: Πρέπει να είναι μαζί ή χώρια;

Έχει γραφτεί από Ana Núñez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Γονείς και δάσκαλοι συχνά αναρωτιούνται αν τα δίδυμα πρέπει να είναι μαζί στην τάξη ή να χωρίζουν όταν είναι ώρα για το σχολείο. Το ερώτημα τίθεται πολύ συχνά ακόμα περισσότερο στις μέρες μας, που οι πολύδυμες γεννήσεις είναι πιο συχνές από ό,τι πριν από δεκαετίες.

Πανομοιότυπα ή αδερφικά δίδυμα είναι μαζί για πάντα και συχνά αισθάνονται ή αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως μια μονάδα. Αυτό είναι γνωστό ως δίδυμη ταυτότητα. Όπως συμβαίνει με πολλές δύσκολες αποφάσεις, η κοινή λογική πρέπει να επικρατεί όταν πρόκειται για το σχολείο. Οι γονείς γνωρίζουν καλύτερα τα παιδιά τους και ξέρουν ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά τους.

Ας δούμε γιατί ορισμένα σχολεία επιβάλλουν διαχωρισμό σε αυτό το άρθρο και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα υπό το πρίσμα της επιστήμης.

Γιατί ορισμένα σχολεία υποστηρίζουν τον χωρισμό των διδύμων στην τάξη;

Για τους γονείς, το να φοιτούν δίδυμα στο ίδιο σχολείο είναι μια οικονομικά αποδοτική συνταγή. Τούτου λεχθέντος, πολλά δίδυμα πρέπει απαραίτητα να είναι μαζί εάν υπάρχει μόνο μία τάξη ανά τάξη και ηλικία. Συχνά δεν υπάρχει εναλλακτική ή επιλογή.

Γενικά, ωστόσο, τα παραδοσιακά σχολεία θεωρούν σκόπιμο τα δίδυμα να χωρίζονται γιατί αυτό υποκινεί την κατασκευή ταυτότητας. Αυτό υποδηλώνει ότι η προσωπικότητα κατασκευάζεται αυτόνομα και ατομικά, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ενότητα που συχνά επιδεικνύουν τα δίδυμα.

Ο χωρισμός στα σχολεία προέρχεται από την ανησυχία ότι το ένα παιδί μπορεί να γίνει πολύ εξαρτημένο από το άλλο και να επηρεάσει την ανάπτυξή του. Σε ορισμένα σχολεία, δεν προτείνουν καν αυτή την επιλογή, αλλά μάλλον επιβάλλουν διαχωρισμό.

Για να αποφευχθούν πιθανές καταστάσεις σύγκρουσης, πολλά σχολεία τοποθετούν τα δίδυμα σε ξεχωριστές τάξεις. Ωστόσο, αυτή είναι μια απόφαση που έρχεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τα επιστημονικά στοιχεία. Πολλές μελέτες υποδεικνύουν στην πραγματικότητα αναπτυξιακά οφέλη εάν τα δίδυμα παραμένουν μαζί, έτσι τα σχολεία έχουν προσθέσει ευέλικτες πολιτικές που επιτρέπουν στους γονείς να αποφασίζουν.

Gemelos en una ecografía.
Τα δίδυμα έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά που συχνά τα οδηγούν να αναπτύξουν παρόμοια αίσθηση ταυτότητας.

Τι λέει η επιστήμη: Δίδυμα στην τάξη ή όχι

Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο χωρισμός μπορεί να φέρει προβλήματα. Τα δίδυμα αμύνονται, υποστηρίζονται και συνεργάζονται με το να είναι μαζί και αισθάνονται ότι είναι ένας πολύ ιδιαίτερος και έντονος δεσμός. Μάλιστα, λέγεται ότι είναι η πιο στενή σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Η πολυπλοκότητα προκύπτει επειδή κάθε παιδί μεγαλώνει χωριστά από την ενότητα που είχε κάποτε με τη μητέρα του. Όμως τα δίδυμα πρέπει να το πετύχουν αυτό όχι μόνο όσον αφορά τη μητέρα τους, αλλά και στη σχέση τους με τον αδερφό τους. Τα δίδυμα που μεγαλώνουν μαζί αποκτούν μια ξεχωριστή ταυτότητα γιατί το καθένα εστιάζει στο να είναι διαφορετικό.

Τα πρώτα χρόνια, ωστόσο, δεν είναι επιθυμητό να χωριστούν. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Ο πρόωρος χωρισμός φέρνει προβλήματα εσωτερίκευσης. Αυτό είναι πιο έντονο στην περίπτωση των διδύμων παρά στην περίπτωση των αδερφικών ή διζυγωτικών παιδιών.

Οι εκπαιδευτικοί, ειδικότερα, πρέπει να το ανακοινώνουν αυτό στους διευθυντές τους. Μάλιστα, δάσκαλοι και γονείς θα πρέπει να συμφωνήσουν και να προτείνουν τους όρους διατήρησης των διδύμων μαζί στην τάξη.

Από την άλλη πλευρά, η υπόθεση διαφοροποίησης ταυτότητας εξαρτάται από το αν μιλάμε για πανομοιότυπα ή αδελφικά δίδυμα. Τα τελευταία θα έχουν διαφορετικές συμπεριφορές. Μερικές φορές, η τάση για προστασία του αδερφού ενός δίδυμου αντανακλάται στο γεγονός ότι ένα δίδυμο κορίτσι μπορεί να παίξει το ρόλο της μητέρας φροντίζοντας τον αδελφό της.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Οι γονείς των διδύμων τείνουν να ντύνονται και να αγοράζουν διπλά αντικείμενα για τα παιδιά τους. Είναι πρακτικό και έχει οικονομικά και αισθητικά πλεονεκτήματα, καθώς το να μπερδεύονται τα παιδιά με τα ίδια πράγματα είναι συχνά διασκεδαστικό και προκαλεί ενδιαφέρον και περιέργεια. Ωστόσο, αυτό συμβάλλει στην αποτροπή της επιβεβαίωσης της μοναδικότητας και της ταυτότητας.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι γονείς, και όχι τα παιδιά, να καλούνται να κάνουν μια προσπάθεια να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαφοροποιηθούν. Μάλιστα, μερικοί γονείς συχνά μιλούν και στους δύο σαν να είναι ίδιοι. Μπορεί ακόμη και να τους διαβάσουν την ίδια ιστορία πριν τον ύπνο και να τους δώσουν τα ίδια δώρα για να μην τσακωθούν.

Η επίγνωση αυτής της επιβλαβούς στάσης θα βοηθήσει να ξεπεραστεί το να αγοράζουν οι γονείς τα ίδια πράγματα και προσφέρει στα παιδιά μια ποικιλία από μορφές και ερεθίσματα που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν. Είναι καλύτερο να μάθουν να επιλέγουν χωριστά και χωρίς πίεση να συμμορφωθούν.

Αν ντύνονται το ίδιο, όταν κοιτάζουν τον αδερφό τους, το δίδυμο θα βλέπουν συνεχώς τον εαυτό τους. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους ως άτομα.

Κοινωνικοποίηση πριν το σχολείο

Από οποιαδήποτε άποψη, ξαφνικές αλλαγές και απρόσμενες διακοπές είναι δυσμενείς. Για να αντιμετωπίσουν τα δίδυμα την καινοτομία του σχολείου, είναι καλή ιδέα να συμμετέχουν εκ των προτέρων σε δωρεάν παιχνιδιάρικες εκπαιδευτικές δυναμικές και κοινωνικοποίηση.

Τα παιδιά είναι μόνα αλληλεπιδρώντας στην καθημερινή τους ζωή. Η προηγούμενη κοινωνικοποίησή τους είναι μια καλή προεπισκόπηση του τι θα βρουν στο σχολείο. Άλλα παιδάκια και η διαφορετικότητα έξω από το σπίτι διευρύνουν τους ορίζοντες αναγνώρισής τους.

Είναι καλή ιδέα να συμμετέχουν σε εμπειρίες που καθοδηγούνται από δάσκαλο για μερικές ώρες, όπου μπορούν να είναι μόνα, χωρίς το δίδυμό τους και να περνούν χρόνο με μια ομάδα. Τα παιδιά της ηλικίας τους, τα παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες μπορεί να απομακρύνουν το μυαλό τους από τα δίδυμά τους για λίγο.

Αυτές οι ασκήσεις θα κάνουν τα παιδιά να καταλάβουν ότι είναι διαφορετικά – όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και από τα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρούν. Τότε, το σχολείο δεν θα τους είναι τόσο περίεργο και θα εξασκηθούν στην επικοινωνία και θα κάνουν φίλους.

Grupos de niños socializando.
Η κοινωνικοποίηση διαφορετική από αυτή που γίνεται σε ένα σχολικό περιβάλλον βοηθά τα δίδυμα να αναγνωρίσουν τις διαφορετικές ταυτότητές τους.

Πότε πρέπει να χωρίζονται τα δίδυμα στην τάξη;

Έχουμε ήδη πει ότι δεν πρέπει να υπάρχει μια σταθερή και αυστηρή στάση γύρω από τα δίδυμα που είναι μαζί ή χώρια στην τάξη. Ωστόσο, εάν το να είναι μαζί εμποδίζει την κοινωνική ανάπτυξη κάποιου, τότε θα πρέπει να χωριστούν.

Επίσης, είναι καλύτερο να κάνετε την αλλαγή εάν το ένα από τα δίδυμα κυριαρχεί ορατά πάνω στο άλλο ή αν αναπτύσσουν τη γλώσσα πιο γρήγορα. Εάν ο ανταγωνισμός ή η αρνητική ανατροφοδότηση τα κάνει ευερέθιστα και επιθετικά, δεν είναι καλό σημάδι.

Γι’ αυτό τα δίδυμα μέχρι την ηλικία των πέντε ετών πρέπει να έχουν ένα επίπεδο κοινωνικοποίησης που τους επιτρέπει να αναπτύσσουν φιλίες. Το να βγουν από το σπίτι και να κάνουν παρέες θα τους βοηθήσει αν χρειαστεί κάποιος χωρισμός.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.