Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών για την προαγωγή της υγείας

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών γιορτάζεται από το 1974 και είναι μια σημαντική ημερομηνία για την αναγνώριση του έργου αυτής της ομάδας επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται σε άμεση επαφή με ασθενείς.
Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών για την προαγωγή της υγείας

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαρτίου, 2022

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών καθιερώθηκε το 1974, αλλά μπορεί κανείς να την εντοπίσει από το 1965 καθώς οι άνθρωποι την γιόρταζαν ήδη χωρίς να έχουν δηλώσει μια συγκεκριμένη ημέρα για αυτήν.

Η αρχική πρωτοβουλία προήλθε από κυβερνητικό στέλεχος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του προέδρου Αϊζενχάουερ. Το σώμα έγινε το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) σχεδόν μια δεκαετία αργότερα και καθιέρωσε την ετήσια γιορτή.

Ωστόσο, δεν τηρούν όλες οι χώρες την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών την ίδια μέρα. Στην πραγματικότητα, ορισμένες γεωγραφικές περιοχές έχουν τις δικές τους συγκεκριμένες ημέρες για να γιορτάσουν τις νοσοκόμες.

Σε κάθε περίπτωση, το ορόσημο πίσω από τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών είναι τα γενέθλια της Φλωρεντίας Νάιτινγκεϊλ. Αυτός είναι ο λόγος που την επέλεξαν ως σημείο αναφοράς.

Για παράδειγμα, το σύνθημα για το 2021 ήταν “Ένα όραμα για μελλοντική υγειονομική περίθαλψη.” Ενώ το προηγούμενο έτος συνέπεσε με τη δήλωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι ήταν το Διεθνές Έτος Νοσηλευτικής. Τιμούσε επίσης τα 200 χρόνια από τα γενέθλια της Nightingale.

Florence Nightingale και Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτικής

Η φιγούρα της Florence Nightingale είναι αναπόφευκτη στο επάγγελμα του νοσηλευτή. Γεννήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας από πλούσιους γονείς στις 12 Μαΐου 1820.

Η κοινωνική της θέση εμπόδισε το επάγγελμά της να γίνει νοσοκόμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτός ο τύπος εργασίας προοριζόταν για γυναίκες χαμηλότερης ή εργατικής τάξης εκείνη την εποχή. Το σχέδιο για την Nightingale ήταν, σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικογένειάς της, να ακολουθήσει πολιτιστικές σπουδές και να παντρευτεί καλά.

Παρά την αντίθεσή τους, η Φλωρεντία έγινε νοσοκόμα και είχε έναν εξέχοντα ρόλο στον πόλεμο της Κριμαίας, όπου αποβιβάστηκε το 1854. Ο ρόλος της ήταν να διαχειριστεί ένα υπαίθριο νοσοκομείο για τους τραυματίες του πολέμου.

Οι δραστηριότητες διαχείρισης της υγείας εκεί ήταν καθοριστικές στην καριέρα της. Μείωσε την υψηλή θνησιμότητα των στρατιωτών εφαρμόζοντας βασικά μέτρα υγιεινής, οργάνωσης, αερισμού και επούλωσης πληγών. Στην πραγματικότητα, άλλαξε τη νοσηρή εξέλιξη πολλών ανδρών με λίγες αλλά ακριβείς αποφάσεις.

Αργότερα, έλαβε τον Βασιλικό Ερυθρό Σταυρό στην Αγγλία το 1883 και το Τάγμα της Αξίας το 1907. Στη συνέχεια, πέθανε τρία χρόνια αργότερα. Η φιγούρα της συνδέθηκε για πάντα με τη νοσηλευτική σε όλο τον κόσμο από τότε.

Ένα άτομο που παρακολουθεί έναν ασθενή.
Οι νοσηλευτές τιμούν τη Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ ως πρωτοπόρο στο επάγγελμά τους.

Τι είναι η νοσηλευτική και η διεθνής ημέρα νοσηλευτών

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών και ανατρέχοντας στην ιστορία της Florence Nightingale, αξίζει να αναρωτηθούμε τι ακριβώς είναι η νοσηλευτική. Ποιες είναι οι λειτουργίες της; Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια τάση υποτίμησης μιας τέτοιας  δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αυτό το επάγγελμα περιλαμβάνει υγειονομική περίθαλψη για όλες τις ηλικίες και όλες τις κοινωνικές ομάδες, ασθενείς ή υγιείς. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν όρια σε αυτό και δεν είναι μια δραστηριότητα συγκεκριμένη για άρρωστους πληθυσμούς. Στην πραγματικότητα, η νοσηλευτική παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών.

Παρ ‘όλα αυτά, η φροντίδα των ασθενών είναι ο κύριος ρόλος της. Ένα μεγάλο πρόβλημα εμφανίζεται στη δημόσια υγεία σε χώρες που δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό νοσηλευτών ανά κρεβάτι ασθενών.

Οι ιδιότητες των νοσηλευτών

Ένα άτομο που παρακολουθεί έναν ασθενή.
Η νοσηλευτική είναι το κλειδί στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Υπάρχουν πολλές ιδιότητες σε αυτό το επάγγελμα. Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών είναι μια ανασκόπηση αυτών των ιδιοτήτων και απεικονίζει τη σημασία αυτών των επαγγελματιών στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Είναι σχεδόν αδύνατο να σκεφτούμε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης χωρίς αυτούς.

Από όλους όσους ασχολούνται με τη φροντίδα των ασθενών, οι νοσηλευτές έχουν απίστευτη ικανότητα ευελιξίας. Το πρόγραμμά τους τείνει να είναι εναλλασσόμενο και οι άνθρωποι απαιτούν την πλήρη προσοχή τους κάθε στιγμή. Για να μην αναφέρουμε τα Σαββατοκύριακα που πολλοί από αυτούς αφιερώνουν στα καθήκοντά τους…

Όσον αφορά την επικοινωνία, είναι συνήθως οι πρώτοι και οι τελευταίοι δίπλα στα άρρωστα άτομα που πονάνε. Τους ακούν και προσφέρουν συμβουλές, δημιουργώντας ενσυναίσθηση χωρίς την οποία το επάγγελμα θα ήταν αδύνατο.

Αυτό φέρνει την ανάγκη για αισθητή συναισθηματική σταθερότητα. Δεν είναι εύκολο να διατηρήσουμε τις ανησυχίες των άλλων, ειδικά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, πόσο μάλλον σε ασθενείς που μπορεί να είναι τελείως άρρωστοι. Οι νοσηλευτές δεν ακούνε μόνο τους ασθενείς αλλά δίνουν και ένα φιλικό αυτί στις οικογένειες.

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών αφορά την αναγνώριση

Τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι κοινότητες γενικότερα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ημέρα για να αναγνωρίσουν τη σημασία των νοσηλευτών. Ο ρόλος τους είναι βασικός στην οικοδόμηση συστημάτων υγείας και η αφοσίωσή τους είναι αδιαμφισβήτητη.

Υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών και μπορείτε ακόμη και να συμμετάσχετε σε αυτές. Οι νοσοκόμες είναι σημαντικές για τον κόσμο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Potter, Patricia Ann, and Anne Griffin Perry. Fundamentos de enfermería. Elsevier, 2019.
  • Alligood, Martha Raile, and Ann Marriner Tomey. Modelos y teorías en enfermería. Elsevier Health Sciences, 2018.
  • Siles, José. Historia de la Enfermería. Editorial Aguaclara, 1999.
  • Burns, Nancy, Susan K. Grove, and Jennifer Gray. Investigación en enfermería: desarrollo de la práctica enfermera basada en la evidencia. España: Elsevier, 2012.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.