Κάποιες φορές πρέπει να μάθετε να είστε μόνοι

28 Νοεμβρίου 2016
Μαθαίνουμε ότι το να είμαστε μόνοι είναι συνώνυμο της μοναξιάς, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλοι πρέπει να μάθουν να είναι μόνοι και ευτυχισμένοι με τον εαυτό τους.

Όταν σκέφτεστε τη λέξη “μόνοι” και όλα όσα συνεπάγεται, μπορεί να αισθάνεστε κάποιο φόβο. Το φόβο της μοναξιάς, το φόβο ότι δεν θα έχετε κανέναν πλάι σας, το φόβο της εγκατάλειψης… Τι περίεργο συναίσθημα όταν ο κόσμος είναι στην πραγματικότητα γεμάτος ανθρώπους! Όμως, κάποιες φορές πρέπει να μάθετε να είστε μόνοι.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 8 συμβουλές για όταν είστε λυπημένοι.

Γιατί όμως το να είμαστε μόνοι μας κάνει να αισθανόμαστε τόσο άσχημα; Τι κάνει τους ανθρώπους να απορρίπτουν τη μοναξιά; Σήμερα θέλουμε να σας δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά άλλα.

Η προέλευση του φόβου της μοναξιάς

Αυτός ο αβάσιμος φόβος του να είστε μόνοι ξεκίνησε στην παιδική ηλικία σας και στα πρώτα χρόνια του σχολείου. Η κοινωνία στην οποία ζούμε έχει ενισχύσει και τονίσει αυτό το μόνιμο φόβο του να μην υπάρχει κανένας στο πλάι σας, του να είστε μόνοι σας.

Κάποιες φορές πρέπει να μάθετε να είστε μόνοι

Αυτός ο φόβος οδηγεί σε πολλές διαταραχές, όπως στη συναισθηματική εξάρτηση, για παράδειγμα. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα δεν μπορούν να μείνουν χωρίς σύντροφο, επειδή αισθάνονται άδειοι, άτονοι και θλιμμένοι.

Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι το να είμαστε μόνοι δεν είναι πρόβλημα -δεν είναι καν κάτι αρνητικό. Αυτό μας έχουν κάνει να πιστέψουμε, αλλά είναι λάθος. Πως είναι να είσαι “μόνος μέσα στο πλήθος”; Αυτό είναι το θέμα της μελέτης των Cacioppo, J. T., Fowler, J. H., & Christakis, N. A.

Έχετε ποτέ ανακαλύψει ότι κάτι που διδαχτήκατε αποδείχτηκε στο τέλος κάτι εντελώς διαφορετικό;

Το ίδιο ισχύει για τη μοναξιά. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να φοβάστε. Απέχοντας πολύ από το να θεωρείτε το να είστε μόνοι μια τρομερή κατάσταση, θα πρέπει να βλέπετε τη μοναξιά ως μια ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη και καλύτερη αυτεπίγνωση. Μάθετε να είστε μόνοι!

Υπάρχει ένα άτομο που δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ: ο εαυτός σας

Όταν ο σύντροφός σας σάς εγκαταλείπει, όταν κάποιος συγγενής πεθαίνει, όταν ένας φίλος σας γυρίζει την πλάτη… όλες αυτές οι καταστάσεις σας κάνουν να αισθάνεστε μόνοι. Η απογοήτευση θα αυξήσει τον πόνο σας και θα σας κάνει να πιστέψετε ότι είστε καταδικασμένοι να είστε μόνοι για πάντα.

Μάθετε να είστε μόνοι με τη μοναξιά σας

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη ζωή θα αντιμετωπίσετε χίλιες και μία απογοητεύσεις: οι καλύτεροί σας φίλοι μπορεί να σας προδώσουν, το άτομο που επιλέξατε να έχετε δίπλα σας μπορεί ξαφνικά να αλλάξει… θα πρέπει να διαμαρτυρηθείτε για την αδικία; Είναι η ζωή τόσο άδικη;

Φυσικά. Αντιλαμβάνεστε ως αδικία το γεγονός ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι σίγουρο. Πρέπει να μάθετε να αποδέχεστε ότι οι άλλοι άνθρωποι μπορεί να σας απογοητεύσουν οποιαδήποτε στιγμή -μπορεί να σας “εγκαταλείψουν” και να σας αφήσουν στα κρύα του λουτρού.

Όμως αυτό που ίσως δεν καταλαβαίνετε είναι ότι υπάρχει πραγματικά κάποιος που δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ, επειδή σας δίνει τη μεγαλύτερη αξία από οποιονδήποτε άλλο. Θα είναι πάντα εκεί για σας και θα βρίσκεται πάντα δίπλα σας. Το άτομο αυτό είναι ο εαυτός σας.

Μάθετε να είστε μόνοι με τη μοναξιά σας

κοπέλα που νιώθει μοναξιά

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι ότι δεν ξέρουν πώς να κάνουν ειρήνη με τη μοναξιά. Τι πρέπει να κάνετε; Πώς μπορείτε να εξαλείψετε τα συναισθήματα του κενού;

Θα σας λέγαμε ψέματα αν υποστηρίζαμε ότι είναι εύκολο, όμως είναι βέβαιο ότι δεν είναι αδύνατο!

Η μοναξιά μπορεί να γίνει η καλύτερη φίλη σας, όμως χρειάζεται προσπάθεια για να τη γνωρίσετε καλύτερα. Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε σιγά-σιγά σε αυτή. Στους θεωρητικούς μηχανισμούς της μοναξιάς αναφέρεται το άρθρο των Hawkley, L. C., & Cacioppo, J. T.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τον κόσμο απλώς για να βιώσετε τη μοναξιά. Πρέπει απλώς να μάθετε να αγαπάτε τη μοναξιά σας όταν προκύπτει.

  • Δώστε προσοχή στον εσωτερικό σας διάλογο: αν λέτε συνεχώς στον εαυτό σας ότι το να είστε μόνοι είναι κάτι κακό, τότε θα είναι. Αναρωτηθείτε αν αυτή η δήλωση ισχύει πραγματικά και προσπαθήστε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα.

Μπορείτε να διαφωνήσετε με τον εαυτό σας;

  • Περάστε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας: γιατί να μην περάσετε ένα σαββατοκύριακο μόνοι σας; Γιατί αισθάνεστε τόσο άσχημα όταν πάτε για καφέ μόνοι σας;

Μην παραλείψετε τα διαβάσετε το άρθρο: Σχέσεις: 7 πράγματα πέρα από την αγάπη.

Μάθετε να κάνετε μόνοι σας τα πράγματα που πιστεύετε ότι πρέπει πάντα να κάνετε με το/τη σύντροφο ή με φίλους σας. Έχετε τον εαυτό σας! Περάστε χρόνο μονάχα με τον εαυτό σας.

  • Ανοιχτείτε στους άλλους: έχετε ποτέ αναρωτηθεί μήπως αυτό το συναίσθημα του κενού που έχετε είναι αυτοεπιβαλλόμενο; Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε μόνοι επειδή δεν ανοίγεστε στους ανθρώπους γύρω σας ή αρνείστε να συναντηθείτε με άλλους.

Το να απολαμβάνετε τη μοναξιά σας δεν σημαίνει να απομονώνεστε από τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν βρείτε αυτή την ισορροπία, θα βρείτε την πραγματική ευτυχία.

τέσσερις φίλες

Αισθάνεστε ποτέ μόνοι; Έχετε ποτέ αντιμετωπίσει αυτό το συναίσθημα του κενού; Αν και είναι δύσκολο, μπορείτε να αφήσετε πίσω σας το κενό! Ανοιχτείτε, γνωρίστε καινούργιους ανθρώπους, προσπαθήστε να είστε ο εαυτός σας.

Η μοναξιά μπορεί να γίνει η καλύτερη φίλη σας, αν πραγματικά μάθετε να είστε μόνοι.

  • Cacioppo, J. T., Fowler, J. H., & Christakis, N. A. (2009). Alone in the Crowd: The Structure and Spread of Loneliness in a Large Social Network. Journal of Personality and Social Psychology. http://doi.org/10.1037/a0016076
  • Hawkley, L. C., & Cacioppo, J. T. (2010). Loneliness matters: A theoretical and empirical review of consequences and mechanisms. Annals of Behavioral Medicine. http://doi.org/10.1007/s12160-010-9210-8
  • Johnson, R., Henkell, H., Simon, E., & Zhu, J. (2008). The self in conflict: The role of executive processes during truthful and deceptive responses about attitudes. NeuroImage. http://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2007.08.032
  • Méndez, F.X., Inglés, C.J. e Hidalgo, M.D. (2002). Estrés en las relaciones interpersonales: Un estudio descriptivo en la adolescencia. Ansiedad y estrés, 8, 23-31