Δυσλεξία στα παιδιά: Τι είναι και τι να κάνετε

Η έγκαιρη ανίχνευση βοηθά το παιδί να ξεπεράσει τις τεράστιες δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή. Με τη σωστή υποστήριξη, ένα παιδί με δυσλεξία μπορεί να αναπτύξει με επιτυχία τις άλλες ικανότητές του και να μάθει πώς να αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση.
Δυσλεξία στα παιδιά: Τι είναι και τι να κάνετε
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Thady Carabaño

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Ορισμένα μαθαίνουν γρήγορα, ενώ άλλα δυσκολεύονται περισσότερο. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη δυσλεξία στα παιδιά, αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα έχουν πολλές δυσκολίες στο να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν. Με την κατάλληλη ψυχοπαιδαγωγική υποστήριξη, ωστόσο, το δυσλεξικό παιδί θα μπορέσει να αναπτύξει με επιτυχία τις ικανότητές του.

Η δυσλεξία είναι ένα μαθησιακό πρόβλημα που είναι πιο συχνό απ’ ό,τι νομίζετε. Τα δυσλεξικά παιδιά μπορεί να χαρακτηριστούν άδικα ως χαζά, παρόλο που προσπαθούν πολύ σκληρά να διαβάσουν, να γράψουν και να ακολουθήσουν οδηγίες.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε από κοντά αυτή τη συχνή πάθηση.

Τι είναι η δυσλεξία στα παιδιά;

Δυσλεξία στα παιδιά: Τι είναι και τι να κάνετε
Όλα τα παιδιά μαθαίνουν με διαφορετικούς ρυθμούς.

Η ανάγνωση μπορεί να φαίνεται ως μια αυτόματη και απλή διαδικασία για όσους μπορούν να την κάνουν εύκολα. Ωστόσο, η ανάγνωση είναι μια πολύπλοκη εργασία για τον εγκέφαλο. Ενώ η ομιλία είναι μια φυσική διαδικασία για τα παιδιά, η ανάγνωση προϋποθέτει μάθηση.

Το να μάθετε να διαβάζετε σημαίνει να κατανοήσετε ότι οι λέξεις αποτελούνται από ήχους και στη συνέχεια να συσχετίσετε αυτούς τους ήχους με τα γράμματα. Όταν αυτοί οι ήχοι και τα γράμματα συνδυάζονται, σχηματίζονται λέξεις. Μόλις είστε σε θέση να αναγνωρίσετε αυτές τις λέξεις, μπορείτε να μάθετε να διαβάζετε.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν είναι η ίδια για όλα τα παιδιά. Ο εγκέφαλος των παιδιών με δυσλεξία αναπτύσσεται και λειτουργεί διαφορετικά. Υπάρχουν μερικά διαφορετικά είδη δυσλεξίας, αλλά σε γενικές γραμμές, τα παιδιά με δυσλεξία δυσκολεύονται να διακρίνουν τους ήχους που συνθέτουν μια λέξη. Επιπλέον, δυσκολεύονται να καταλάβουν ποια γράμματα σχηματίζουν αυτούς τους ήχους.

Η δυσλεξία στα παιδιά δεν είναι θέμα ευφυΐας ή επιθυμίας για μάθηση. Τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να είναι επιτυχημένα και να μάθουν με τις κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας, γι’ αυτό και η έγκαιρη ανίχνευση είναι σημαντική.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσλεξίας στα παιδιά;

Όταν βρίσκονται στην προσχολική ηλικία, τα παιδιά με δυσλεξία παρουσιάζουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Δεν μιλούν πολύ και δεν γνωρίζουν τόσες πολλές λέξεις όσες τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους.
 • Έχουν προβλήματα στην εκμάθηση των αριθμών, των χρωμάτων και των γραμμάτων.
 • Αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν ή να συσχετίσουν λέξεις που κάνουν ομοιοκαταληξία.
 • Δυσκολεύονται να ακολουθήσουν οδηγίες. Πρέπει να τους υπενθυμίζετε συχνά κανόνες και ρουτίνες.

Καθώς μεγαλώνουν και πρέπει να αρχίσουν να μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν, τα δυσλεξικά παιδιά εμφανίζουν συνήθως τα εξής συμπτώματα:

 • Δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τις συλλαβές και τους ήχους που συνθέτουν τις λέξεις.
 • Δεν μπορούν να προφέρουν τους μεμονωμένους ήχους που συνθέτουν τις συλλαβές.
 • Επίσης, αλλάζουν τη σωστή σειρά των γραμμάτων όταν διαβάζουν και γράφουν λέξεις.
 • Έχουν προβλήματα με το να γράφουν.
Δυσλεξία στα παιδιά: Τι είναι και τι να κάνετε

Τέλος, αν φτάσουν στην εφηβεία χωρίς να έχουν λάβει επίσημη διάγνωση δυσλεξίας, μπορεί να παρουσιάσουν αυτά τα χαρακτηριστικά:

 • Η εκφορά φωνής και η αποκωδικοποίηση των λέξεων είναι δύσκολη γι’ αυτά, γι’ αυτό και αποφεύγουν να διαβάζουν δημόσια.
 • Επειδή τους είναι δύσκολο να βρουν τη σωστή λέξη, θα χρησιμοποιήσουν λέξεις που έχουν διαφορετική σημασία αλλά ακούγονται παρόμοιες.
 • Δυσκολεύονται να εκφράσουν ιδέες με τη σωστή σειρά. Επιπλέον, δεν θα χρησιμοποιούν σωστή ορθογραφία, γραμματική και στίξη.
 • Δεδομένου ότι μπορεί να επηρεαστεί η επικοινωνία τους, δεν θα είναι εύκολο να συμμετέχουν σε ομαδικές εργασίες και μπορεί να επηρεαστεί η κοινωνική τους ζωή.

Τι επιπτώσεις έχει η δυσλεξία στα παιδιά;

Τα παιδιά με δυσλεξία μπορεί να δυσκολεύονται στο σχολείο. Συχνά στιγματίζονται άδικα ως ανόητα ή τεμπέλικα, ενώ οι συμμαθητές τους μπορεί επίσης να τα πειράζουν. Αν το παιδί με δυσλεξία δεν λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται, μπορεί να τα πάει πολύ άσχημα στο σχολείο. Αυτό θα το κάνει θύμα αρνητικών μηνυμάτων και αξιολογήσεων που προέρχονται από το σχολικό, κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Η συνεχής αποτυχία στο σχολείο θα κάνει το δυσλεκτικό παιδί να χάσει το κίνητρο για μάθηση. Επιπλέον, θα το κάνει να νιώθει μεγαλύτερη ανασφάλεια για τις ικανότητές του. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί και σε άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την ποιότητα ζωής του παιδιού.

Το δυσλεκτικό παιδί μπορεί να αναπτύξει συναισθηματικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς, αν το πρόβλημά του δεν αντιμετωπιστεί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • Δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση
 • Μειωμένη ή αυξημένη όρεξη.
 • Άγχος σε οποιαδήποτε μορφή.
 • Προβλήματα με τον ύπνο, όπως αϋπνία ή εφιάλτες
 • Σωματοποίηση του στρες με τη μορφή πόνου, όπως πονοκέφαλοι, εμετοί ή κοιλιακοί πόνοι, μεταξύ άλλων
 • Καταθλιπτικά συμπτώματα, όπως αισθήματα αποτυχίας, ανασφάλειας, σχολικές δυσκολίες, θλίψη και εναλλαγές της διάθεσης
 • Διαταραχές συμπεριφοράς που εκδηλώνονται με επιθετικές ή προκλητικές συμπεριφορές ως αναποτελεσματικός μηχανισμός άμυνας

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με δυσλεξία;

Τα παιδιά με δυσλεξία είναι συνήθως δημιουργικά, καθώς σκέφτονται με αντισυμβατικό τρόπο και μπορούν να επιλύουν προβλήματα διαφορετικά από τους άλλους.

Αν μπορούμε να τα βοηθήσουμε νωρίς, είναι δυνατόν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους και να προλάβουν πολλά από τα ζητήματα που επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση και τη συναισθηματική ευημερία.

Παρόλο που δεν μπορούν να συλλαβίσουν και τους παίρνει περισσότερο χρόνο να επεξεργαστούν τις πληροφορίες, το πιο σημαντικό είναι να τα υποστηρίξουμε. Δεν θέλουμε να τα παρατήσουν και να εγκαταλείψουν το σχολείο. Είναι δουλειά των γονέων να ενθαρρύνουν το διάβασμα και να βοηθούν τα παιδιά τους να διαβάζουν στο σπίτι. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί διασκεδαστικοί τρόποι για να μάθει ένα παιδί πώς να διαβάζει!

Επιπλέον, ένα παιδί πρέπει να καταλάβει τι είναι η δυσλεξία και να κατανοήσει ότι δεν το κάνει λιγότερο έξυπνο. Επίσης, πρέπει να του προσφέρουμε διάφορες ευκαιρίες που θα του επιτρέψουν να χτίσει την αυτοπεποίθησή του. Βεβαιωθείτε ότι ενθαρρύνετε τα παιδιά να δοκιμάζουν και άλλα πράγματα, όπως ο αθλητισμός, οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες ή το θέατρο.

Αν το παιδί σας είναι δυσλεκτικό, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι δεν είναι κακό να είναι διαφορετικό. Η δυσλεξία του δεν καθορίζει το παιδί σας και δεν θα πρέπει ποτέ να παρεμβαίνει στην αγάπη σας. Επίσης, μπορεί να ανακαλύψετε ότι το παιδί σας είναι πολύ ταλαντούχο σε άλλα πράγματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.