Έχει η αγάπη ηλικία, ή η αγάπη χρόνια δεν κοιτά;

Ερωτευτήκατε ποτέ κάποιον που ήταν σημαντικά μεγαλύτερος ή μικρότερος από εσάς; Δεν είστε οι μόνοι. Να θυμάστε ότι η αγάπη έχει ηλικία μόνο αν της τη δίνετε εσείς.
Έχει η αγάπη ηλικία, ή η αγάπη χρόνια δεν κοιτά;
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Έχει η αγάπη ηλικία ή η αγάπη χρόνια δεν κοιτά; Πολλοί άνθρωποι αρνούνται το γεγονός ότι πιστεύουν πως η αγάπη έχει ηλικία και περιορίζουν αυστηρά τον εαυτό τους στην αναζήτησή τους για ερωτικό σύντροφο.

Αυτό συμβαίνει επειδή εξακολουθούμε να έχουμε προκαταλήψεις μέσα στο κεφάλι μας, που μας κάνουν να σκεφτόμαστε πράγματα όπως: “όταν μεγαλώσει λίγο ακόμα, θα είναι ήδη ένας ηλικιωμένος άνδρας” ή “τι θα γίνει όταν έρθουμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα;”.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε να ξεκινήσετε μια σχέση απλώς λόγω της ηλικίας του συντρόφου σας. Είναι καλύτερο να αφήσετε την καρδιά σας να σας κατευθύνει και να σας οδηγήσει.

Η αγάπη χρόνια δεν κοιτά - Ηλικιωμένος άνδρας χορεύει

Ανησυχείτε για το τι θα πουν οι άλλοι;

Μερικές φορές ο λόγος για τον οποίο τελειώνει μια σχέση δεν είναι η ηλικία, αλλά το ότι οι σύντροφοι στην πραγματικότητα ποτέ δεν πίστεψαν ότι η σχέση θα πήγαινε καλά.

Αυτό σας λέει η κοινωνία -και οι φίλοι σας- και, ακόμα και αν δεν θέλετε να το παραδεχτείτε, σας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό.

Ακόμα και έτσι, γιατί πάντα στην αρχή πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά;

Όλα είναι πιο εύκολα κατά τις πρώτες εβδομάδες ή κατά τους πρώτους μήνες, όταν η εξιδανίκευση και οι προσδοκίες μας μάς μεταφέρουν σε έναν ονειρικό κόσμο.

Η αγάπη χρόνια δεν κοιτά - Ανήσυχη γυναίκα

Πρόκειται για την περίοδο κατά την οποία όλα είναι δυνατά. Ωστόσο, όταν τα ροζ φίλτρα απομακρυνθούν, αρχίζουμε να ανησυχούμε: “Τι θα πουν οι άλλοι;”.

Ακόμα και αν δεν θέλετε να το παραδεχτείτε, περιβάλλεστε από κάθε είδους ανησυχίες:

  • Όταν είναι ο πιο μεγάλος σε ηλικία, κάποια στιγμή θα πρέπει να τον φροντίσετε. Αυτή είναι μία από τις πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Όμως, θα μπορούσατε να βγαίνετε με κάποιον στην ηλικία σας και κάποιο ατύχημα να τον κάνει να εξαρτάται από σας για την υπόλοιπη ζωή σας. Η μόνη διαφορά είναι ότι η μία περίπτωση οφείλεται σε ατύχημα και η άλλη σε φυσικά αίτια.

Θα πρέπει να έχει αυτό σημασία όταν πρόκειται για αγάπη; Ή μήπως η αγάπη χρόνια δεν κοιτά;

  • Είναι πιο ώριμος από σας. Να θυμάστε το εξής: τα χρόνια που έχετε ζήσει δεν καθορίζουν την ωριμότητά σας.

Ένας άνθρωπος 40 ετών μπορεί να είναι πολύ ανώριμος, ενώ ένας άνθρωπος 20 ετών μπορεί να είναι εξαιρετικά ώριμος. Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός και δεν καθορίζει την ωριμότητα ενός ανθρώπου.

  • Θα σταματήσετε να τον βρίσκετε ελκυστικό. Προσοχή! Η σωματική έλξη είναι σημαντική, όμως η αληθινή αγάπη δεν βασίζεται μονάχα στη σωματική έλξη.

Στο τέλος όλοι χάνουμε τη νεανική μας εμφάνιση. Ωστόσο, όταν κάποιος σας αγαπάει για αυτό που είστε, αυτό δεν έχει σημασία.

Είναι ερωτευμένος με τον εσωτερικό σας κόσμο. Η εξωτερική εμφάνιση είναι απλώς ένα περιτύλιγμα που φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου.

Η αγάπη χρόνια δεν κοιτά - Ζευγάρι γελά

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο: 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ένα ζευγάρι για την αγάπη.

Η αγάπη χρόνια δεν κοιτά: έχει ηλικία μόνο όταν της τη δίνετε εσείς

Δεδομένων των παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αγάπη χρόνια δεν κοιτά και έχει ηλικία μόνο όταν της τη δίνετε εσείς, επιτρέποντας στον εαυτό σας να καθοδηγείται από τις προκαταλήψεις σας και τις πεποιθήσεις σας, που δεν είναι απαραίτητα αληθινές.

Σκεφτείτε όλες τις φορές που έχετε πει ότι τα αντίθετα έλκονται. Αυτό πιθανώς ισχύει για μερικά ζευγάρια, όμως μάλλον δεν ισχύει για άλλα.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να απελευθερωθούμε από τις πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν να απολαύσουμε μια αγνή, υγιή, φυσική αγάπη.

Η αγάπη χρόνια δεν κοιτά, έχει ηλικία μόνο όταν της τη δίνετε εσείς, μια ηλικία που καθορίζεται από τη φυσική κατάσταση και την υγεία. Ταυτόχρονα το πιο σημαντικό υποτιμάται και ελαχιστοποιείται: το ότι πρόκειται για αληθινή αγάπη.

Δεν έχει σημασία αν ένας άνθρωπος 20 ετών ερωτευτεί έναν άνθρωπο 40 ετών (ή μεγαλύτερο). Αυτό που έχει σημασία είναι το ότι είναι ευτυχισμένοι μαζί και αγαπιούνται.

Τι θα συμβεί αύριο; Κανένας δεν ξέρει, όμως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα τελειώσουν κάποια μέρα.

Η διαφορά ηλικίας δεν είναι συνώνυμη με τον χωρισμό. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε οι άνθρωποι με παρόμοια ηλικία θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν μαζί (προφανώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει).

Η αγάπη χρόνια δεν κοιτά - Ζευγάρι στο ηλιοβασίλεμα

Με το να είστε σίγουροι ότι η αγάπη έχει ηλικία απλώς περιορίζετε και θέτετε όρους στην αγάπη, πριν αυτή έρθει καν και μπορέσει να σας αλλάξει γνώμη.

Η αγάπη χρόνια δεν κοιτά. Η αγάπη είναι ρευστή, μας ξαφνιάζει και μας επιτρέπει να διευρύνουμε τον νου μας. Μην την περιορίζετε και μην προσπαθείτε να τη σταματήσετε, αν εμφανιστεί με τρόπο που δεν περιμένατε ή δεν είναι όπως την είχατε φανταστεί.

Το να πιστεύετε ότι η αγάπη έχει ηλικία είναι σαν να λέτε ότι έχει ημερομηνία λήξης. Αντίθετα, η αγάπη μπορεί να είναι μια εμπειρία που διαρκεί μια ολόκληρη ζωή, πηγαίνει αντίθετα με όλα όσα περιμένατε και είναι γοητευτικά ανυπάκουη. Και η αγάπη χρόνια δεν κοιτά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Guzmán, Mónica., Contreras, Paula. (2012). Estilos de Apego en Relaciones de Pareja y su Asociación con la Satisfacción Marital. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-22282012000100005
  • VV.AA. (2002). Diferencias entre los estilos de amar que tienen hombres y mujeres y sus reacciones de Estrés Postraumático tras la ruptura de su relación.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.