Πώς συνδέονται τα όργανα και τα συναισθήματα.

Συνιστάται να προσπαθείτε πάντα να διατηρείτε τα συναισθήματά σας υπό έλεγχο για χάρη της ψυχικής σας υγείας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα εσωτερικά όργανα μπορούν να επηρεαστούν από τη συναισθηματική κατάσταση.
Πώς συνδέονται τα όργανα και τα συναισθήματα.
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Συνδέονται τα όργανα και τα συναισθήματα; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς η συναισθηματική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τα όργανα του σώματος;

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το σώμα μας ανταποκρίνεται με φυσικό τρόπο σε κάθε ερέθισμα -είτε εξωτερικό είτε εσωτερικό- προκαλώντας μια ολόκληρη σειρά διαφορετικών αντιδράσεων.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι το σώμα μας δεν είναι σχεδιασμένο μονάχα για να εκτελεί τις βασικές μεταβολικές λειτουργίες της μετατροπής της τροφής σε ενέργεια προκειμένου να παραμένουμε ζωντανοί.

Στην πραγματικότητα, πρέπει να επεξεργάζεται όλα τα διαφορετικά ερεθίσματα που λαμβάνει. Στη συνέχεια πρέπει να προκαλέσει μια θετική ή αρνητική αντίδραση. Η αντίδραση αυτή φυσικά επηρεάζει όλα τα όργανα που περιλαμβάνει το σώμα.

Πέρα από τα φυσικά ερεθίσματα που δέχεται το σώμα μας χάρη στο νευρικό σύστημα, βιώνουμε επίσης συναισθήματα ή αισθήματα. Ακόμα και αν αυτά δεν μοιάζουν να έχουν φανερή επίδραση, προκαλούν ωστόσο αντιδράσεις που μπορούν να διεγείρουν ή να αναστείλουν τη λειτουργία κάποιων από τα όργανά μας.

Αν και αυτή είναι συνήθως μια υγιής διαδικασία, όταν τα συναισθήματά μας είναι ιδιαίτερα έντονα, αρνητικά και μεγάλης διάρκειας, μπορούν να βλάψουν τα όργανα και να τα κάνουν πιο ευάλωτα απέναντι σε ορισμένες παθήσεις.

Αυτό είναι και το θέμα του άρθρου μας.

Όργανα και συναισθήματα

Σκεφτική γυναίκα- όργανα και τα συναισθήματα

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η διαδικασία εκφυλισμού των οργάνων σχετίζεται άμεσα με τα συναισθήματα και τα αισθήματα που βιώνουμε.

Όταν επηρεάζεται κάποιο όργανο, αυτό μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία ολόκληρου του σώματος. Γι’αυτό είναι υψίστης σημασίας να μπορούμε να βρούμε τη συναισθηματική αιτία έτσι ώστε να κινηθούμε προς τη λύση του προβλήματος.

Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση και να προάγουμε σχήματα θετικής σκέψης.

Παρακάτω θα δούμε μερικά όργανα πιο συγκεκριμένα καθώς και τα συναισθήματα που μπορούν να τα επηρεάσουν:

Η καρδιά και το λεπτό έντερο: χαρά

Χαρούμενη γυναίκα- όργανα και τα συναισθήματα

Σύμφωνα με την αρχαία κινεζική ιατρική, η χαρά είναι το συναίσθημα που σχετίζεται πιο στενά με αυτά τα δύο όργανα.

Η καρδιά είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος και τον έλεγχο των αιμοφόρων αγγείων, μεταξύ άλλων. Στο μεταξύ, η λειτουργία του λεπτού εντέρου είναι η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και των μεταλλικών στοιχείων που λαμβάνει το σώμα μέσω της τροφής.

Αν και ένα υγιές συναίσθημα όπως η χαρά μπορεί να διεγείρει αυτά τα όργανα και τη λειτουργία τους, τα υπερβολικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν στα εξής:

  • Νευρικότητα
  • Ταχυκαρδία
  • Αϋπνία
  • Έλλειψη συγκέντρωσης

Οι άνθρωποι που πάσχουν από προβλήματα στα συγκεκριμένα όργανα τείνουν να είναι ευαίσθητοι, εξωστρεφείς και ομιλητικοί άνθρωποι. Συχνά κατακλύζονται από τα συναισθήματά τους και μπορεί να πασχίζουν να τα διατηρήσουν υπό έλεγχο.

Μαθαίνοντας να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα ευφορίας, ανησυχίας, ευερεθιστότητας καθώς και τα υπερβολικά συναισθήματα βοηθάμε την υγιή λειτουργία αυτών των οργάνων. Εξάλλου, η υγεία τους είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία ολόκληρου του σώματος.

2. Συκώτι και χοληδόχος κύστη: οργή και θυμός

Οργισμένη γυναίκα- όργανα και τα συναισθήματα

Η οργή και ο θυμός, καθώς και όλα τα άλλα συναισθήματα που σχετίζονται μαζί τους, συνδέονται με αυτά τα δύο όργανα.

Το συκώτι σας είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση του αίματος και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας της ζωτικής ενέργειας. Στο μεταξύ, η χοληδόχος κύστη σας είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση και την έκκριση χολής.

Αν έχετε προβλήματα με τα συγκεκριμένα όργανα, μπορεί επίσης να είστε ένα δυναμικό άτομο που τείνει να βασανίζεται από υπερβολικές ανησυχίες. Μπορεί ακόμα και να αντιδράτε επιθετικά απέναντί τους μερικές φορές.

Πέρα από την οργή και τον θυμό, θα πρέπει επίσης να φροντίσετε να αναγνωρίσετε και να διαχειριστείτε τα συναισθήματα της ματαίωσης και της αγανάκτησης. Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι ένα συκώτι με υγιή λειτουργία παράγει αναζωογονητική και απελευθερωτική ενέργεια.

3. Σπλήνα και στομάχι: εμμονή

Τα συγκεκριμένα όργανα συνδέονται με την εμμονή, τη νοσταλγία και την περισυλλογή.

Ενώ το στομάχι είναι υπεύθυνο για τη θρέψη, η σπλήνα αποτελεί μέρος του λεμφικού συστήματος, που καταπολεμά τις λοιμώξεις και διατηρεί τα υγρά του σώματος σε ισορροπία.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από παθήσεις που συνδέονται με αυτά τα όργανα είναι συνήθως γαλήνιοι και ήρεμοι, όμως συχνά δυσκολεύονται πολύ να πάρουν αποφάσεις.

4. Πνεύμονες και παχύ έντερο: λύπη

Δακρυσμένη γυναίκα- όργανα και τα συναισθήματα

Αυτά τα δύο όργανα συνδέονται στενά με τα συναισθήματα της μελαγχολίας, της λύπης και της οδύνης.

Η κύρια λειτουργία των πνευμόνων είναι η ρύθμιση της αναπνοής. Το παχύ έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη, στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με αυτά τα όργανα, μπορεί να είστε ένα ανεξάρτητο και ιδιαίτερα λογικό άτομο που αφιερώνει πολύ χρόνο στην περισυλλογή.

Οι συνέπειες της υπερβολικής σκέψης μπορεί να είναι σωματικές, με κάποιους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν έλλειψη όρεξης, σφίξιμο στο στήθος και γενική αίσθηση απάθειας.

5. Νεφρά και ουροδόχος κύστη

Κορίτσι καθισμένο στο σκοτάδι- όργανα και τα συναισθήματα

 

 

Τα νεφρά συνδέονται στενά με τα συναισθήματα του φόβου και της ανησυχίας. Η λειτουργία τους είναι η αποβολή των άχρηστων ουσιών από το αίμα. Στο μεταξύ, η ουροδόχος κύστη είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση και την αποβολή των ούρων.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από πόνο και αδυναμία στο κάτω μέρος της πλάτης, καθώς και από άλλα συμπτώματα, μπορεί να περνούν μια περίοδο αβεβαιότητας στη ζωή τους.

Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση μιας καλής ισορροπίας της νεφρικής ενέργειας μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της πίστης σας στις ικανότητές σας.

Τώρα που ξέρετε ποια συναισθήματα επηρεάζουν ποια όργανα του σώματός σας, μπορείτε να εστιάσετε στην καθιέρωση σχημάτων θετικής σκέψης. Αυτό θα κάνει το σώμα σας πιο ικανό να αυτοθεραπεύεται.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cecchetti Peregrini, Carlo. Rojas Alba, M. (2008). SÍNTOMAS DE LOS ÓRGANOS DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO SIMPLIFICADO POR LOS CINCO ELEMENTOS. TlahuiEdu A.C. 26, 88.
  • Jaramillo, J. (2015). Fundamentos de medicina tradicional china. Editorial Elibros 300.
  • Nogales-Gaete, J. (2004). Medicina alternativa y complementaria. Revista Chilena de Neuro-Psiquiatria 42, 243–250.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.