Είναι τα εμβόλια επικίνδυνα για την υγεία;

Σύμφωνα με έρευνες, τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των κινδύνων τους.
Είναι τα εμβόλια επικίνδυνα για την υγεία;
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Δεκεμβρίου, 2021

Τα εμβόλια είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα ιατρικής έρευνας και έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε πληθυσμούς παγκοσμίως με αξιοσημείωτο τρόπο. Ωστόσο, καθώς είναι τόσο καυτό θέμα αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάντα αμφιλεγόμενες απόψεις σχετικά με τη χρήση τους. Σε αυτό το άρθρο, θα διευκρινίσουμε τις αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων και θα θέσουμε το ερώτημα: είναι τα εμβόλια επικίνδυνα για την υγεία;

Είναι τα εμβόλια επικίνδυνα για την υγεία;

Είναι τα εμβόλια επικίνδυνα για την υγεία;
Η απευαισθητοποίηση με εμβόλια αλλεργιογόνων είναι μια έγκυρη μεθοδολογία όταν οι έλεγχοι με τακτικά φάρμακα έχουν αποτύχει.

Τα εμβόλια εγχέονται στο ανθρώπινο σώμα για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη ή την αντιμετώπιση ασθενειών. Συνήθως επιτρέπουν τη δημιουργία αντιγόνων που μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε το παθογόνο που προκαλεί την ασθένεια κάθε φορά που εισέρχεται στον οργανισμό μας.

Τύποι εμβολίων

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εμβολίων:

 • Εμβόλια τοξοειδών: Αυτά περιέχουν μια τοξίνη ή μια χημική ουσία που παράγεται από τα βακτήρια ή τον ιό. Έχουν τοπικές επιδράσεις και ανοσοποιούν ενάντια στον ιικό ή βακτηριακό παράγοντα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα εμβόλια διφθερίτιδας και τετάνου.
 • Τα αδρανοποιημένα εμβόλια δημιουργούνται από θραύσματα ή μόρια που προέρχονται από τον παθογόνο παράγοντα. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το εμβόλιο του κοκκύτη.
 • Εμβόλια ζωντανών ιών. Αυτά χρησιμοποιούν τον ίδιο ιό που προκαλεί την ασθένεια, αλλά σε εξασθενημένη μορφή. Παραδείγματα είναι τα εμβόλια ιλαράς, παρωτίτιδας και ανεμοβλογιάς.
 • Βιοσυνθετικά εμβόλια: Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τεχνητές ουσίες που μιμούνται θραύσματα παθογόνων. Αυτό συμβαίνει με το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β.

Πολλές λοιμώξεις προκαλούν μη αναστρέψιμες διαταραχές στον οργανισμό, ιδιαίτερα στην περίπτωση των παιδιών. Γι’ αυτό έχουν εφαρμοστεί εκστρατείες εμβολιασμού σε διάφορες χώρες για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι ρωτούν εάν τα εμβόλια μπορούν, στην πραγματικότητα, να είναι επιβλαβή.

Είναι τα εμβόλια ασφαλή;

Ένα κορίτσι που κάνει εμβόλιο.
Τα εμβόλια με ζωντανούς οργανισμούς συλλαμβάνονται μόνο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους έχει σταθεροποιηθεί.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η επίδραση αυτών των φαρμάκων ποικίλλει ανάλογα με τη φυσιολογία και την ευαισθησία του κάθε ατόμου. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις κακές εμπειρίες με τα εμβόλια:

 • Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο, θα πρέπει να αποφεύγετε τα εμβόλια ζωντανών ιών, όπως τα εμβόλια γρίπης, ιλαράς και παρωτίτιδας, καθώς διατρέχετε τον κίνδυνο μόλυνσης.
 • Εάν έχετε αλλεργική αντίδραση ή οποιαδήποτε ενόχληση μετά τα εμβόλια, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.
 • Αποδέχεστε μόνο εμβόλια που προέρχονται από αξιόπιστες φαρμακευτικές εταιρείες. Μην θέτετε σε κίνδυνο την οικογένειά σας χρησιμοποιώντας άγνωστα προϊόντα που μπορεί να είναι επικίνδυνα.
 • Σύμφωνα με τον Δρ David Ayoub, Αμερικανό ειδικό, τα εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α και Β, της διφθερίτιδας και του τετάνου περιέχουν αλουμίνιο και υδράργυρο. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη των παιδιών και μπορεί ακόμη και να είναι τοξικά. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ρωτήστε έναν ειδικό σχετικά με τα συστατικά του εμβολίου που θα λάβετε.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • American Academy of Pediatrics. Vaccine Safety and Reporting of Adverse Events. In: Pickering LK, Baker CJ,
  Kimberlin DW, Long SS, eds. Red Book: 2012 Report of the Committee on Infectious Diseases. 29th ed. Elk Grove Village, IL:
  American Academy of Pediatrics; 2012:41-53.

 • CDC. General Recommendations on Immunization: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices. MMWR 2011;60(No. RR-2):1–60.

 • Varricchio F, Iskander J, Destefano F, Ball R, Pless R, Braun MM, Chen RT. Understanding vaccine safety information
  from the Vaccine Adverse Event Reporting System. Pediatr Infect Dis J 2004 Apr 23 (4): 287-294.

 • Vellozzi C, Broder KR, Haber P, Guh A, Nguyen M, Cano M, Lewis P, McNeil MM, Bryant M, Singleton J, Martin D,
  DeStefano F. Adverse events following influenza A (H1N1) 2009 monovalent vaccines reported to the Vaccine Adverse
  Event Reporting System, United States, October 1, 2009- January 31, 2010. Vaccine 2010 Oct 21;28(45):7248-55.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.