Είσαι γυναίκα και δεν χρειάζεται να αποδείξεις την αξία σου

Ζούμε πλέον σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν χρειάζεται να αποδείξουν την αξία τους. Οι άνθρωποι που μας αγαπούν θα το κάνουν αποδεχόμενοι όλες τις αρετές και τα ελαττώματά μας. Δεν υποσκάπτουν την ευτυχία μας.
Είσαι γυναίκα και δεν χρειάζεται να αποδείξεις την αξία σου

Τελευταία ενημέρωση: 03 Μαρτίου, 2019

Είσαι γυναίκα και δεν χρειάζεται να αποδεικνύεις την αξία σου συνεχώς! Είμαστε βέβαιοι πως και εσείς είστε μια γενναία γυναίκα, γεμάτη ενέργεια. Διακατέχεστε από εσωτερική γαλήνη και πλέον δεν χρειάζεται να αποδείξετε σε κανέναν τίποτα. Πλέον ξέρετε ποια πραγματικά είστε και ποια είναι η αξία σας.

Γνωρίζετε τι πραγματικά θέλετε και μπορείτε να πάρετε.

Λέγεται πως οι αξιόλογοι άνθρωποι έρχονται σε αυτόν τον κόσμο για να να ζήσουν οι ίδιοι όπως θέλουν αλλά και για να βοηθήσουν τους άλλους να κάνουν ακριβώς το ίδιο, ξεδιπλώνοντας την προσωπικότητά τους. Το πράττουν αυτό δε χωρίς να ξεχνούν ποια είναι η δική τους ταυτότητα. Την ίδια στιγμή αφήνουν χώρο στους άλλους να αναπτύξουν ελεύθερα το πνεύμα τους, να απολαύσουν απαραβίαστα τα δικαιώματά τους και να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι στη ζωή.

Δεν είναι εύκολο να είμαστε ο εαυτός μας χωρίς να φοβόμαστε πως θα αποτελέσουμε αντικείμενο κριτικής και σχολιασμού. Υπάρχουν έξωθεν πιέσεις που μας κάνουν να φοβόμαστε πως θα μείνουμε μόνοι μας αν επιλέξουμε να εκφράσουμε τις επιθυμίες μας και να ορθώσουμε το ανάστημά μας για όσα πιστεύουμε.

Σας προσκαλούμε να σκεφτείτε όσα θα διαβάσετε στο σημερινό άρθρο και να καταλάβετε τι σημαίνει να είσαι γυναίκα. Αν δεν έχετε ακόμα τολμήσει να κάνετε ένα βήμα προς την εκπλήρωση της δικής σας ελευθερίας, αδράξτε το κατάλληλο κίνητρο για να το κάνετε σήμερα κιόλας.

Πρόκειται για μια αλλαγή που αξίζει να κάνετε, γι’ αυτό μη φοβάστε να ανοίξετε τα φτερά σας και να κατακτήσετε την ευτυχία.

Διαβάστε το άρθρο: Ακολουθήστε τη δική σας ευτυχία, όχι αυτή που λένε οι άλλοι

Είσαι γυναίκα! Ξέρεις ποια είσαι και τι θέλεις

Πόσες φορές έχετε κλάψει σιωπηλά για εκείνες τις στιγμές που αναγκαστήκατε να εγκαταλείψατε τα σχέδιά σας ή απογοητευτήκατε από κάτι; Σε αυτές τις στιγμές είναι που συναντήσατε απογοητεύσεις από ανθρώπους που είχαν πει πως σας αγαπούσαν, ότι ήσασταν τα πάντα για αυτούς, αλλά την ίδια στιγμή που το έλεγαν πλήγωναν ταυτόχρονα και τα συναισθήματά σας.

 • Η οικογένεια και ο σύντροφός μας μπορούν να μας φέρουν σε ακραίες ή δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις.

Η συναισθηματική φόρτιση, πίεση ή υποχρέωση που επισύρει η επιθυμία να ικανοποιούμε τους άλλους μας οδηγούν μακριά από τον αληθινό μας εαυτό. Κατακερματίζουν την αυτοεκτίμησή μας.

 • Όταν θρυμματίζεται η αυτοεκτίμησή μας, χάνουμε τα πάντα. Είναι σαν να χάνουμε από μπροστά μας τον ορίζοντα, σαν να μην αναγνωρίζουμε πια τον εαυτό μας. Ξεχνάμε τι μας άρεσε να κάνουμε, τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή.

Η στιγμή της “αφύπνισης” είναι η στιγμή που θα πούμε στον εαυτό μας “αρκετά” και “έχω φτάσει τα όριά μου”. Τότε θα αποκατασταθεί η εσωτερική μας ηρεμία, θα επικεντρωθούμε στις αληθινές μας ανάγκες και θα ξαναβρούμε την αξία και την ισορροπία μας.

Η προσωπική ισορροπία αποκαθίσταται όταν παραμερίζουμε τη συνεχή ανάγκη να αποδείξουμε στους άλλους τι αξίζουμε.

Προσφέρουμε αγάπη χωρίς να παίρνουμε τίποτα πίσω, ενώ προσπαθούμε να χαμογελάσουμε τη στιγμή που αυτό που νιώθουμε πραγματικά είναι πόνος. Δείχνουμε ότι είμαστε αυτό που περιμένουν οι άλλοι από εμάς να είμαστε, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε και νιώθουμε ακριβώς το αντίθετο. Δεν ζητάμε όσα αξίζουμε και τελικά δεν τα παίρνουμε, επαληθεύοντας διαρκώς μια δυσοίωνη αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Είσαι γυναίκα και δεν χρειάζεται να αποδείξεις την αξία σου

Αγάπησέ με για αυτό που είμαι. Είναι το μόνο που ζητάω.

Στην πραγματικότητα, αν μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να δώσουμε έναν ορισμό στην αγάπη, θα ήταν ο εξής: Είναι η αναζήτηση για μια συναισθηματική σύνδεση με κάποιον άλλον άνθρωπο που θα μας επιτρέψει, όμως, να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας.

Η δόμηση μιας σχέσης είναι αυτή που μας προσφέρει ασφάλεια, χαρά και προσωπική εξέλιξη.

 • Η αγάπη δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μας αναγκάζει να συμπεριφερόμαστε και να πράττουμε ενάντια σε αυτό που είμαστε και αισθανόμαστε. Μια σχέση δεν είναι ούτε αληθινή ούτε ειλικρινής αν πρέπει να εκπληρώνουμε κάθε επιθυμία του άλλου ή αν πρέπει να είμαστε δουλοπρεπείς. Δεν είναι ειλικρινές και υγιές να είμαστε εγκλωβισμένοι στο πρότυπο που έχει ο άλλος στο μυαλό του όταν εννοεί “γυναίκα”.
 • Η μεστή και αληθινή αγάπη συνεπάγεται πως μας αγαπάει κάποιος για αυτό ακριβώς που είμαστε. Σημαίνει πως ενισχύει την αξία μας, τα όνειρά μας και τις σκέψεις μας για τη ζωή. Δεν υπάρχουν “εσκαμμένα”, μόνο μια κοινή περιοχή σεβασμού και εξέλιξης.

Αν δεν σας αγαπούν για αυτό που είστε αληθινά, για τις απόψεις σας, την αξία σας, για τις αρετές σας αλλά και τα ελαττώματά σας, τότε χρειάζεται να επισπεύσετε την αλλαγή στη ζωή σας.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε το άρθρο: Οι διαφορές ανάμεσα στην αγάπη και την εμμονή. Ποιες είναι;

Είσαι γυναίκα!

Είσαι γυναίκα! Έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και όλων όσων θέλεις

Είναι πιθανό πως για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδίδατε στις επιθυμίες των άλλων και σε κάθε είδους ιδιοτροπία τους. Αυτές οι επιθυμίες των άλλων είχαν ως συνέπεια να εγκαταλείψετε τελείως αυτό που σας αντιπροσώπευε αληθινά.

Παρόλο που είναι γεγονός πως ποτέ κανένας μας δεν θα είναι αληθινά ελεύθερος, αυτό που έχουμε δικαίωμα να κατακτήσουμε είναι την εσωτερική μας γαλήνη.

Η προσπάθεια να “ταιριάξουμε” κάπου, να αφομοιωθούμε, μας έχει κουράσει. Όταν θέλουμε να πούμε “όχι”, αποφεύγουμε αυτό που μας απασχολεί με την ελπίδα πως το πρόβλημα θα λυθεί μόνο του.

Και έρχεται εκείνη η μέρα που απλώς είμαστε τόσο κουρασμένοι.

Τότε είναι που έρχεται η αλλαγή και η παραδοχή προς τον εαυτό μας “αρκετά προσποιήθηκα πως είμαι κάποια άλλη”. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να μονολογήσετε τα παρακάτω:

 • Δεν πρόκειται να δείξω πια ανοχή και συγκατάβαση όταν κάποιος κάνει κάτι που με ενοχλεί. Δεν θα υπομείνω σιωπηλά το φορτίο μου όταν είμαι θυμωμένη ή πληγωμένη, απλώς και μόνο για να μην παρεξηγηθώ.
 • Θα σταματήσω πια να προσποιούμαι πως δεν με ενοχλεί τίποτα.
 • Θα σταματήσω να προσπαθώ να γίνω η τέλεια γυναίκα, η τέλεια σύζυγος, η τέλεια μητέρα. Έχω το δικαίωμα να πω “Σήμερα δεν μπορώ να το κάνω. Θα πάρω ρεπό για να ηρεμήσω. Σήμερα θα ήθελα τη συμπαράστασή σου, όπως ακριβώς σου δίνω εγώ πάντοτε τη δική μου”.
 • Δεν θα εμφανίζομαι πια ευτυχισμένη στον κόσμο, όταν στην πραγματικότητα αισθάνομαι διαλυμένη.

Έχω το δικαίωμα να φροντίσω τον εαυτό μου, να αγκαλιάσω τους δαίμονές μου για να τους πολεμήσω. Έπειτα από αυτή τη διαδικασία θα βγω πιο δυνατή. Όταν νιώθω πως είναι αναγκαίο, είμαι ελεύθερη να αλλάξω αυτό που είμαι.

Είσαι γυναίκα! Έχεις τον έλεγχο
Είσαι γυναίκα, και έχεις την υποχρέωση να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς προαπαιτούμενα. Έχεις την υποχρέωση να κάνεις όλο τον κόσμο γύρω σας χαρούμενο, κυρίως όταν εσύ δεν νιώθεις έτσι.

Είσαι γυναίκα! Μπορείς και πρέπει να πείς “αρκετά”. Ο προσωπικός χώρος και η ελευθερία να δώσεις σάρκα στα όνειρά σου είναι όλα όσα αξίζεις πραγματικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bravo, R. M. R. (2010). La construcción histórica del sujeto femenino y su autonomía: contribuciones para un análisis. Santiago, (121), 19-41.
 • Matud, M. P. (2004). Autoestima en la mujer: un análisis de su relevancia en la salud. Avances en psicología latinoamericana, 22(1), 129-140.
 • Paredes, H. B. (2017). Autoestima base de la salud mental en la mujer. Boletín Científico de la Escuela Superior Atotonilco de Tula, 4(8).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.