Είναι σημαντικό να δείχνετε αγάπη, όχι μόνο να την αισθάνεστε

Όταν νιώθετε ότι τα συναισθήματά σας δεν εκφράζονται αμοιβαία στην καθημερινή σας ζωή, ενώ υπάρχουν, δημιουργείται μια βαθιά αίσθηση κενού και δυσφορίας.
Είναι σημαντικό να δείχνετε αγάπη, όχι μόνο να την αισθάνεστε
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Είναι σημαντικό να δείχνετε αγάπη. Αν κάποιος είναι σημαντικός για σας, πρέπει να κάνετε ό,τι είναι δυνατό για να του το δείξετε και να τον κάνετε ευτυχισμένο.

Είμαστε σίγουροι ότι σε αυτό το σημείο της ζωής σας ξέρετε καλά ότι το να αισθάνεστε αγάπη για κάποιον δεν είναι το ίδιο με το να του δείχνετε αυτή την αγάπη.

Μερικοί άνθρωποι απλώς δεν ξέρουν να δείχνουν αγάπη. Ακόμα κι αν αισθάνονται στοργή και αγάπη, δεν μπορούν να δείξουν τα συναισθήματά τους. Ή κάτι ακόμα χειρότερο, τα δείχνουν με λάθος τρόπο.

Όταν νιώθετε ότι τα συναισθήματά σας δεν εκφράζονται αμοιβαία στην καθημερινή σας ζωή, ενώ υπάρχουν, δημιουργείται μια βαθιά αίσθηση κενού και δυσφορίας.

Και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν πολλοί σύντροφοι που καταλήγουν να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο όχι λόγω έλλειψης αγάπης αλλά επειδή η υπομονή του ενός από τους δύο εξαντλείται. Σας έχει συμβεί ποτέ αυτό; Σήμερα θα ασχοληθούμε με αυτό το ζήτημα.

Οι άνθρωποι που σας αγαπούν πρέπει να σας το δείχνουν. Δείχνετε αγάπη και εσείς

Δεν χρειάζεται να σας χαρίσουν κάποιο κάστρο ή να κάνουν φοβερούς ηρωισμούς, ούτε καν να είναι υποχρεωμένοι να σας λένε κάθε μέρα και κάθε λεπτό πόσο πολύ σας αγαπάνε. Το ενδιαφέρον γεγονός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να σας αγαπούν χωρίς να το εκφράζουν. Και μπορεί να συμβαίνει και το ακριβώς αντίθετο: μπορεί να εκφράζουν το πόσο σας αγαπούν χωρίς να σας αγαπούν πραγματικά.

  • Το κλειδί είναι η ειλικρίνεια και, πάνω απ’όλα, το να τους θεωρείτε ακέραιους και αυθεντικούς.
  • Το να δεχόμαστε και να εκφράζουμε αγάπη αποτελεί μέρος της συναισθηματικής υγείας μας, κάτι που επίσης επιδρά στη σωματική υγεία μας.
  • Δεν μπορείτε να αναγκάσετε κανέναν να σας δείξει “πόσο πολύ” σας αγαπάει. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι αυθόρμητοι και να επιτρέπουν σε μικρά πράγματα να “προκύπτουν”. Η μαγεία βρίσκεται στο μη σχεδιασμένο -σε πράγματα που απλώς συμβαίνουν. Η αυθεντική αμοιβαιότητα όχι μόνο θρέφει την αγάπη αλλά φέρνει γαλήνη.

Η αγάπη, η στοργή και το ενδιαφέρον μπορούν όλα να εκφραστούν με διαφορετικούς τρόπους. Όλοι αυτοί οι τρόποι πρέπει να έχουν νόημα για σας και να είναι χρήσιμοι. Μερικοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να σκέφτονται ότι ο τρόπος με τον οποίο αγαπούν είναι ο μοναδικός τρόπος αγάπης, χωρίς να κατανοούν τι χρειάζεται το άλλο άτομο.

δείχνετε αγάπη

Μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα όταν τους αγκαλιάζουν ή τους χαϊδεύουν ή ακόμα και όταν ακούνε στοργικά λόγια. Δείχνουν αγάπη με το να έρθουν να κοιμηθούν στο σπίτι σας, χαρίζοντας δώρα ή απλώς με την παρουσία τους.

Όμως η παρουσία δεν είναι αρκετή. Μερικές φορές το χειρότερο είδος μοναξιάς είναι εκείνο που αισθάνεστε πλάι σε κάποιον ο οποίος, αν και σας αγαπάει, δεν μπορεί να σας το δείξει.

Όλοι έχουμε ανάγκη για αγάπη, κατανόηση, οικειότητα και πάθος, συναισθήματα που αποτελούν τη βάση μιας υγιούς, σταθερής και ευτυχισμένης σχέσης. Αν δεν υπάρχει κατανόηση ή καθημερινές εκφράσεις στοργής, η σχέση θα ψυχρανθεί.

Η σημασία της συναισθηματικής έκφρασης

Οι άνθρωποι που θέλουν κάτι γενικά δημιουργούν μια σειρά στρατηγικών για την επίτευξη του στόχου τους. Τι γίνεται λοιπόν τη στιγμή που οι στόχοι που κάποτε ονειρεύτηκαν επιτυγχάνονται; Αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα.

Μόλις αποκτήσετε κάτι πολύτιμο, πρέπει να το φροντίζετε.

Δεν γνωρίζουν όλοι πώς να φροντίζουν γι’αυτό ή πώς να δείχνουν ενδιαφέρον, να δημιουργούν συνδέσεις ή χώρο για προσωπική ανάπτυξη ή για ανάπτυξη μέσα στα πλαίσια της σχέσης.

Σαφώς δεν γνωρίζουν όλοι τα πάντα για τις ανθρώπινες σχέσεις, όμως όταν πρόκειται για την αγάπη, πρέπει να γνωρίζετε τις ανάγκες που υπάρχουν προκειμένου να προσφέρετε στους άλλους αυτό που χρειάζονται.

  • Αν θέλετε να σας δίνουν αξία, πρέπει να αρχίσετε να δίνετε αξία στους άλλους.
  • Αν θέλετε να αναγνωρίζεστε από τους ανθρώπους που αγαπάτε, πρέπει πρώτα να αναγνωρίζετε τον εαυτό σας.
  • Αν θέλετε να σας αγαπούν, δείξτε αληθινή αγάπη για τους ανθρώπους γύρω σας.

Όλα γίνονται πολύπλοκα όταν συνειδητοποιούμε ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ποιοι είναι.

Τα συναισθηματικά ανώριμα άτομα ή εκείνα που δεν έχουν ορίσει ξεκάθαρα τις αξίες ή τις ανάγκες τους, τείνουν να προβάλουν τα δικά τους μη αναγνωρισμένα ελαττώματα στους άλλους.

Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο πώς ακριβώς οι άνθρωποι που σας αγαπούν πρέπει να σας δείχνουν αυτή την αγάπη και τι αξίζει να κάνουν τα ζευγάρια προκειμένου να διατηρούν ένα σταθερό και ευτυχισμένο δεσμό.

δείχνετε αγάπη

Θαυμασμός

Ο σύντροφός σας δεν θα πρέπει να είναι μόνο ο σύμμαχος, ο φίλος και ο εραστής σας, αλλά θα πρέπει επίσης να σας θαυμάζει και να σας σέβεται. Και θα πρέπει επιπλέον να σας το δείχνει.

Θαυμάζουμε το σύντροφό μας επειδή μπορεί να εμπλουτίζει τη ζωή μας και γι’αυτό τον διαλέξαμε.

Η ειλικρινής στοργή φαίνεται στις λεπτομέρειες

Οι άνθρωποι που σας αγαπούν θα πρέπει να σας το δείχνουν κάθε μέρα με τους πιο απλούς τρόπους. Δεν χρειάζονται άλλα πράγματα και θα πρέπει να το κάνουν ελεύθερα. Επιπλέον θα πρέπει να εστιάζουν στα μικρά πράγματα από τα οποία αποτελείται η ζωή και τα οποία είναι πραγματικά σημαντικά.

Όχι μόνο πρέπει να είστε παρόντες, αλλά χρειάζεται να δείχνετε ότι είστε εκεί με ένα χάδι, με τα σωστά λόγια, την ειλικρίνεια στο βλέμμα, την αποδοχή και την αγκαλιά. Δεν είναι τόσο δύσκολο. Δεν χάνετε τίποτα δείχνοντας στοργή.

Ακριβώς το αντίθετο. Όλη η αγάπη που δείχνετε σας κάνει πιο δυνατούς, πιο ολοκληρωμένους, πιο συνδεδεμένους με τον εαυτό σας και με τον κόσμο γύρω σας.

Αξίζει να δοκιμάσετε. Δείχνετε αγάπη στους γύρω σας.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Langeslag, S. J. E., & van Strien, J. W. (2016). Regulation of Romantic Love Feelings: Preconceptions, Strategies, and Feasibility. PLOS ONE, 11(8), e0161087. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0161087
  • Oravecz, Z., Muth, C., & Vandekerckhove, J. (2016). Do People Agree on What Makes One Feel Loved? A Cognitive Psychometric Approach to the Consensus on Felt Love. PLOS ONE, 11(4), e0152803. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0152803
  • Surti, K., & Langeslag, S. J. E. (2019). Perceived ability to regulate love. PLOS ONE, 14(5), e0216523. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0216523
  • Wagner, U., Galli, L., Schott, B. H., Wold, A., van der Schalk, J., Manstead, A. S. R., Scherer, K., & Walter, H. (2014). Beautiful friendship: Social sharing of emotions improves subjective feelings and activates the neural reward circuitry. Social Cognitive and Affective Neuroscience, 10(6), 801–808. https://doi.org/10.1093/scan/nsu121

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.