Τρία εγχύματα για τα συμπτώματα της γρίπης

Όταν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το έγχυμα με τζίντζερ, θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν/μία ειδικό καθώς μπορεί να αντενδείκνυται αν λαμβάνετε άλλες θεραπείες.
Τρία εγχύματα για τα συμπτώματα της γρίπης

Τελευταία ενημέρωση: 03 Μαρτίου, 2020

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να ενισχύσουν τις φαρμακευτικές θεραπείες για ν’ ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της γρίπης με φυσικές εναλλακτικές λύσεις.

Στην περίπτωση της γρίπης ή του κρυολογήματος, η θεραπεία βασίζεται στα συμπτώματά σας, έτσι λοιπόν ο/η γιατρός θα επιλέξει τις καταλληλότερες εναλλακτικές λύσεις για να καταπραΰνετε τις βλέννες και τη δυσφορία. Γι’ αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εγχύματα για ν’ ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα, ταυτόχρονα με τη συνηθισμένη θεραπεία.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα!

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Γυναίκα με γρίπη

Η γρίπη είναι μια ασθένεια που προκαλείται από μια ομάδα ιών τους οποίους γνωρίζουμε ως ιούς του κρυολογήματος ή ινφλουέντζα.

Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης: Α, Β, και C. Η πλειοψηφία των επιδημιών κρυολογήματος είναι το αποτέλεσμα των ιών τύπου Α, ενώ οι ιοί τύπου Β προκαλούν επιδημίες μικρότερης έκτασης και ηπιότερες ασθένειες. Οι ιοί τύπου C είναι λιγότερο συχνοί και παροδικοί.

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων όπως είναι ο βήχας και το φτέρνισμα. Γι’ αυτό, είναι μια οξεία μεταδοτική ασθένεια η οποία επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί μια σειρά από γενικά συμπτώματα όπως:

  • Πονοκέφαλο
  • Πυρετό
  • Αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα, ξηρό λαιμό, και μύτη που τρέχει
  • Πεπτικά συμπτώματα
  • Γενική δυσφορία

Παρότι είναι μια αυτοπεριοριστική και ήπια ασθένεια, ίσως γίνει σοβαρή σε κάποιες περιπτώσεις. Σε γηραιούς ασθενείς ή ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αναπνευστικές ή άλλες, η ασθένεια μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Καθώς προέρχεται από ιό, η χρήση αντιβιοτικών αντενδείκνυται πλήρως, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Πώς να αποτρέψετε τη γρίπη

Υπάρχουν ορισμένα κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποτρέψετε αυτή τη συχνή χειμωνιάτικη ασθένεια.

Η τακτική κατανάλωση βιταμίνης C είναι καλή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, το σώμα σας θα είναι προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει διάφορους μικροοργανισμούς.

Επίσης, υπάρχει και εμβόλιο κατά της γρίπης. Αυτό έχει την ιδιαιτερότητα να συντίθεται κάθε χρόνο με ανενεργούς ιούς ανάλογα με τον τύπο που προκάλεσε την πανδημία τον προηγούμενο χειμώνα. Συνιστάται για ομάδες υψηλής επικινδυνότητας όπως ηλικιωμένους άνω των 65άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή προσωπικό στον τομέα της υγείας.

Με το εμβόλιο αυτό, θα έχετε 50 με 80% πιθανότητες να προστατευθείτε ενάντια στον ιό. Ο εμβολιασμός γίνεται συνήθως μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, ανάλογα με την ημερομηνία των πρώτων περιπτώσεων και την αξιολόγηση του ιού.

Ορισμένες φορές, υπάρχει και η αποτροπή της γρίπης με τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων. Αυτό το είδος φαρμάκων λειτουργεί καλύτερα αν ληφθούν μέσα σε δύο μέρες αφότου νοσήσει ένα άτομο.

Πώς ν’ ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της γρίπης

Συμπτώματα της γρίπης

Η ξεκούραση και η καλή διατροφή είναι απαραίτητα στοιχεία για ν’ απαλλαγείτε από τη γρίπη, μαζί με τις συμπτωματικές θεραπείες.

Πέραν των συμβατικών τρόπων αντιμετώπισης, παρακάτω έχουμε για εσάς τρία εγχύματα που μπορούν να καταπραΰνουν ορισμένα από τα συμπτώματα και να σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στις χειρότερες ημέρες της γρίπης.

1. Έγχυμα με μούρα αφροξυλιάς

Χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αυτό το έγχυμα είναι ένας καλός σύμμαχος για ν’ ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της γρίπης που προαναφέραμε. Η βιταμίνη C ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Επίσης, τα μούρα αφροξυλιάς περιέχουν σαμπουνιγρίνη, ένα ενεργό συστατικό με εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις δυνάμεις, και έτσι είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Περιέχει επίσης ένα άλλο ενεργό συστατικό γνωστό ως σαμπουκίνη. Αυτό βελτιώνει την εξουδετέρωση των υγρών.

Ωστόσο, τα μούρα αφροξυλιάς δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Τα άνθη και οι καρποί δεν είναι τοξικά, αλλά άλλα μέρη του φυτού όπως τα στελέχη, ο φλοιός, οι ρίζες, και οι μη ώριμοι καρποί είναι τοξικά.

2. Τσάι λεμονιού

Συμπτώματα της γρίπης

Τα λεμόνια περιέχουν βιταμίνη C, η οποία ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως και τα μούρα αφροξυλιάς, έτσι και τα λεμόνια έχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, κάτι πολύ χρήσιμο τόσο για την πρόληψη, όσο και για τη θεραπεία των διεργασιών της γρίπης.

Πέραν από την αύξηση των αμυνών σας, τα λεμόνια έχουν και αντισηπτικές ιδιότητες. Η διουρητική τους δράση βοηθά στην εξουδετέρωση των τοξινών κατά τη διάρκεια της γρίπης.

Για να παρασκευάσετε το τσάι θα χρειαστείτε:

  • Μια κούπα με βραστό νερό
  • 1 σακουλάκι τσάι λεμονιού
  • 1 στυμμένο λεμόνι
  • Μέλι για να γλυκάνετε το τσάι

3. Έγχυμα με ρίζα τζίντζερ

Τέλος, το τζίντζερ είναι γνωστό για τις υγιεινές του ιδιότητες.

Έχει αντιβακτηριακές, αποχρεμπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έτσι, βοηθά στην εξουδετέρωση της συμφόρησης και του ξηρού λαιμού.

Όμως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον/η γιατρό ή τον/η φαρμακοποιό σας πριν πιείτε αυτό το έγχυμα, επειδή μπορεί να παρέμβει στη δράση ορισμένων φαρμάκων.

Άλλες συμβουλές για τα συμπτώματα της γρίπης

Κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή της γρίπης, είναι σημαντικό να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχοντας μια ελαφριά και υγιεινή διατροφή, ώστε να δώσετε στον οργανισμό βιταμίνες και μέταλλα που θα δυναμώσουν τις άμυνές του. Επίσης, σημαντική είναι η ξεκούραση προκειμένου να ανταπεξέλθει το σώμα κατά τη διάρκεια της ασθένειας.

Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, συμβουλευτείτε τον/η γιατρό ή τον/η φαρμακοποιό σας επειδή εκείνοι μπορούν να σας δώσουν τις καλύτερες λύσεις γι’ αυτή την ασθένεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.