10 συμβουλές για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας

Η εκμάθηση γλωσσών είναι μια πρόκληση που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναλαμβάνουν. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που κάνουν τη μελέτη μιας άλλης γλώσσας ευκολότερη και πιο παραγωγική. Μάθετε τις καλύτερες συμβουλές εδώ!
10 συμβουλές για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Η εμπειρία της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας αποτελεί πρόκληση για όσους τολμούν να ξεκινήσουν αυτό το μονοπάτι, το οποίο είναι αναμφίβολα ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Επιλέξαμε τις καλύτερες συμβουλές για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, επειδή πιστεύουμε ότι η διαδικασία εκμάθησης είναι τόσο εμπλουτιστική και διασκεδαστική όσο και η στιγμή που μπορείτε επιτέλους να συνομιλήσετε σε μια άλλη γλώσσα.

Πιστεύουμε ότι η εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας, εκτός από τη μητρική, επιφέρει πολλά οφέλη σε όλες τις πτυχές της ζωής ενός ατόμου. Παρακάτω, θα μοιραστούμε μαζί σας ορισμένα πλεονεκτήματα και μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να την εντάξετε στη ζωή σας πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Εκμάθηση ξένης γλώσσας: Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας μπορούν να παρατηρηθούν στον εργασιακό, ακαδημαϊκό και κοινωνικό τομέα όσων αναλαμβάνουν αυτή την εμπειρία. Στον επαγγελματικό τομέα, ανοίγει την πόρτα σε νέες ευκαιρίες για την εξεύρεση μιας θέσης εργασίας με καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στον εκπαιδευτικό τομέα, η γνώση μιας ξένης γλώσσας αυξάνει την ποσότητα και την ποιότητα των σπουδών, καθώς μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες σε περισσότερες από μία γλώσσες σχετικά με το περιεχόμενο της καριέρας σας. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, γνωρίζοντας μια άλλη γλώσσα, μπορείτε να συγκεντρώσετε πόντους για την εισαγωγή σας σε ένα πανεπιστήμιο υψηλού κύρους.

Όσον αφορά την κοινωνική ζωή, η γνώση μιας άλλης γλώσσας θα σας συνδέσει με πολύ περισσότερους ανθρώπους και εμπειρίες. Διευρύνοντας το κοινωνικό σας δίκτυο θα προσθέσετε ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς σας.

Συμβουλές για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας

tips for learning a second language
Η πλήρης εμβάθυνση στη γλώσσα που μελετάτε θα επιταχύνει τη διαδικασία εκμάθησης.

Η σημασία αυτών των συμβουλών έγκειται στο γεγονός ότι στοχεύουν στη μείωση των επιπέδων του άγχος των ατόμων που μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα. Είναι σύνηθες φαινόμενο σε κάποιο σημείο της διαδικασίας εκμάθησης να αισθάνεστε ότι δεν σημειώνετε πρόοδο και ότι είναι αδύνατο να ενσωματώσετε τη γραμματική, το λεξιλόγιο και την προφορά της νέας γλώσσας.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί άγχος και στρες, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί σε πτώση της απόδοσης στη μελέτη και απώλεια ενδιαφέροντος για τη συνέχιση. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κίνητρα για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι ποικίλα και κυμαίνονται από την προτίμηση στις γλώσσες μέχρι την υποχρέωση που επιβάλλεται για εργασιακούς ή ακαδημαϊκούς λόγους.

Όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση, τόσο περισσότερο άγχος θα δημιουργηθεί. Ας επανεξετάσουμε, λοιπόν, τις συμβουλές για να μάθετε μια δεύτερη γλώσσα και να την κάνετε μια ευχάριστη εμπειρία. Είστε έτοιμοι;

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε κι εσείς αυτό το κείμενο: Η γλώσσα του σώματος: Τι πρέπει να ξέρετε για να κατανοήσετε αυτά τα σήματα

1. Αναγνωρίστε τα κίνητρά σας

Η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας απαιτεί χρόνο, προσπάθεια, επιμονή και πολλή θέληση. Αν δεν έχετε ξεκαθαρίσει τους λόγους για τους οποίους θέλετε να την μάθετε, μπορεί να τα παρατήσετε όταν εμφανιστούν τα πρώτα εμπόδια.

Έχετε φίλους ή έναν σύντροφο που μιλάει μια άλλη γλώσσα και θέλετε να την μάθετε; Σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, να κάνετε αίτηση για δουλειά ή να εισαχθείτε σε κάποιο πανεπιστήμιο ή απλά έχετε πάθος με τις γλώσσες; Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι βάσιμοι και επιτακτικοί λόγοι για να αποφασίσετε να μάθετε μια άλλη γλώσσα.

2. Αναζητήστε το κατάλληλο κέντρο μάθησης

Η μέθοδος διδασκαλίας μιας δεύτερης γλώσσας είναι το κλειδί για να την αποκτήσετε σωστά. Δεν υπάρχει ένας τρόπος διδασκαλίας που να είναι καλύτερος από έναν άλλο, επειδή ο καθένας αισθάνεται πιο άνετα με διαφορετικές τεχνικές.

Ίσως αυτό που είναι χρήσιμο και βολικό για εσάς να μην είναι για τους άλλους. Είτε παρακολουθείτε μαθήματα μέσω διαδικτύου είτε δια ζώσης, βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα είναι εντατικό, ώστε η επαφή σας με τη νέα γλώσσα να είναι συχνή.

3. Εντατικοποιήστε την επαφή σας με τη γλώσσα

Είναι σημαντικό να μην επιμένετε μόνο στο περιεχόμενο που μελετάτε στην τάξη, αλλά να επιδιώκετε να αλληλεπιδράσετε με τη νέα γλώσσα σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς. Για παράδειγμα, παρακολουθήστε μια σειρά στη νέα γλώσσα με υπότιτλους στη μητρική σας γλώσσα- ή αντίστροφα, ήχο στη γλώσσα σας και υπότιτλους στη γλώσσα που μαθαίνετε.

Θα μπορούσατε να ρυθμίσετε το κινητό σας τηλέφωνο και τα κοινωνικά σας δίκτυα στη γλώσσα που σπουδάζετε. Επίσης, ό,τι έχετε να αναζητήσετε στο Διαδίκτυο, κάντε το στην άλλη γλώσσα. Η ιδέα είναι να απορροφήσετε τη νέα γλώσσα και να τη διαβάζετε και να την ακούτε παντού.

4. Χρησιμοποιήστε τις εφαρμογές στο κινητό σας τηλέφωνο

Μπορείτε να κατεβάσετε λεξικά στο τηλέφωνό σας, ώστε να έχετε πάντα τη δυνατότητα να αναζητήσετε μια λέξη που δεν γνωρίζετε. Επίσης, δοκιμάστε να εγγραφείτε σε podcasts που σας ενδιαφέρουν για να βρείτε έναν ακόμη τρόπο να βυθιστείτε στη νέα γλώσσα. Ομοίως, δοκιμάστε να διαβάσετε τα νέα σε ψηφιακές εφημερίδες των χωρών όπου ομιλείται η γλώσσα.

5. Χρησιμοποιήστε τη μουσική προς όφελός σας

tips for learning a second language
Η μουσική είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μάθετε μια ξένη γλώσσα.

Το τραγούδι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε μια γλώσσα. Κατεβάστε τους στίχους των τραγουδιών που σας αρέσουν και δοκιμάστε να τα τραγουδήσετε καταλαβαίνοντας τι λένε. Θα βελτιώσετε την προφορά σας και θα εκπαιδεύσετε το αυτί σας με έναν πολύ διασκεδαστικό και αποτελεσματικό τρόπο ταυτόχρονα.

6. Μιλήστε όσο το δυνατόν περισσότερο

Εξασκηθείτε δυνατά στη νέα γλώσσα, είτε στον εαυτό σας, είτε με τους συμμαθητές σας, είτε με φίλους που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο, είτε με φυσικούς ομιλητές, είτε με τους συμμαθητές σας από το μάθημα γλώσσας, κ.λπ.

Η συνομιλία με ανθρώπους των οποίων μαθαίνετε την μητρική γλώσσα είναι πολύ ωφέλιμη. Θα βελτιώσετε σημαντικά το λεξιλόγιο και την προφορά σας. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να μάθετε επίκαιρους ιδιωματισμούς και ιδιωματικές εκφράσεις που δεν θα βρείτε στα βιβλία.

7. Χρησιμοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας για να μάθετε τη γλώσσα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο ελεύθερος χρόνος είναι χρήσιμος για την εκμάθηση μιας γλώσσας. Είτε μέσα από ταινίες και σειρές, βιντεοπαιχνίδια, περιοδικά, βιβλία και όλα τα χόμπι που έχετε, προσπαθήστε να τα βιώσετε στη νέα γλώσσα. Μπορείτε να συμμετέχετε σε φόρουμ συζητήσεων για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και να διαβάζετε τα σχόλια άλλων χρηστών και να αφήνετε τα δικά σας.

8. Ταξιδέψτε στο εξωτερικό για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας

Αν και δεν είναι απαραίτητο, θα είναι πιο παραγωγικό να μάθετε μια άλλη γλώσσα αν μπορείτε να ταξιδέψετε σε μια χώρα όπου είναι η επίσημη γλώσσα. Αυτή η πλήρης εμβάπτιση σε ένα μέρος όπου ομιλείται μόνο αυτή η γλώσσα είναι πολύ ωφέλιμη και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά απίστευτα.

9. Επεξεργαστείτε ό,τι μαθαίνετε

Κάθε λέξη ή δομή που μαθαίνετε πρέπει να εφαρμόζεται σε άλλα πλαίσια και προτάσεις, ώστε η κατάκτησή της να παγιωθεί. Αναζητήστε συνώνυμα και άλλους τρόπους χρήσης των νέων εκφράσεων και δώστε προσοχή γιατί σίγουρα θα τις βρείτε σε ταινίες και εφημερίδες.

10. Μάθετε παίζοντας

Υπάρχουν τεχνικές που προτείνουν τη μάθηση μέσω παιχνιδιών που είναι παραγωγική για όσους μαθαίνουν μια νέα γλώσσα. Για παράδειγμα, μπορείτε να κατεβάσετε παιχνίδια λέξεων ή κουίζ στη γλώσσα που θέλετε να μάθετε.

Συμβουλές για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας: όλα αθροίζονται

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος είστε ή πόσο δύσκολη είναι η γλώσσα που θέλετε να μάθετε, είμαστε πεπεισμένοι ότι η γνώση μιας ξένης γλώσσας αξίζει τον κόπο. Η ιδέα είναι ότι μπορείτε να προσθέσετε τις δικές σας στρατηγικές σε αυτές τις 10 συμβουλές που παρουσιάσαμε για να κάνετε τη διαδικασία εκμάθησης πιο αποτελεσματική.

Τέλος, να θυμάστε ότι ποτέ δεν τελειώνουμε με την εκμάθηση μιας γλώσσας, αλλά θα ενσωματώνουμε συνεχώς νέες γνώσεις και αυτό είναι το πιο εμπλουτιστικό πράγμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rubio Alcalá, F. D. (2020). La ansiedad en el aprendizaje de idiomas. La ansiedad en el aprendizaje de idiomas, 1-256.
  • López, E. M. (2019). La ansiedad en el aprendizaje de un segundo idioma.
  • Cesteros, S. P. (2004). Aprendizaje de segundas lenguas: Lingüística aplicada a la enseñanza de idiomas. Publicaciones de la Universidad de Alicante.
  • Richards, J. C., & Lockhart, C. (1998). Estrategias de reflexión sobre la enseñanza de idiomas. Cambridge University Press.
  • Beltrán, M. (2017). El aprendizaje del idioma inglés como lengua extranjera. Revista Boletín Redipe6(4), 91-98.
  • Shafirova, L., & Cassany, D. (2017). Aprendiendo idiomas en línea en el tiempo libre. Revista de estudios socioeducativos. 2017; 5: 49-62.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.