Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στο γιογιό;

Ο καλύτερος χρόνος για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στο γιογιό είναι ένα κοινό δίλημμα για τους γονείς. Ορισμένα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πάνε στο γιογιό από άλλα. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στο γιογιό;

Έχει γραφτεί από Thady Carabaño

Τελευταία ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου, 2022

Η εκπαίδευση στο γιογιό είναι μία από τις διαδικασίες που σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο για την ανεξαρτησία του μωρού σας. Το πώς θα αντιδράσει το μωρό σας όταν αρχίσετε να το απομακρύνετε από τις πάνες θα εξαρτηθεί από το αν το κάνετε τη σωστή στιγμή ή όχι.

Συνήθως, τα παιδιά καταλήγουν να μαθαίνουν να ελέγχουν το έντερο και την ουροδόχο κύστη τους νωρίτερα από ό,τι πολλοί γονείς περιμένουν. Κάποια μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο, ενώ άλλα το καταφέρνουν μέσα σε εβδομάδες, ακόμη και ημέρες.

Όπως λέμε πάντα, το σημαντικό είναι να θυμάστε πάντα ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Θα φτάσουν σε αυτό το ορόσημο όταν είναι αρκετά ώριμα και έτοιμα να το κάνουν.

Πώς να καταλάβετε αν το μωρό σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει την εκπαίδευση στο γιογιό

Υπάρχουν μερικά παιδιά που αρχίζουν να κρύβονται όταν πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Άλλα μπορεί να αρχίσουν να συγκρατούν τα ούρα τους για περισσότερες από τρεις ώρες. Αυτές είναι οι ενδείξεις ότι το μωρό σας είναι έτοιμο να διώξει τις πάνες.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν παιδιά που απλά θέλουν να ανακουφίζονται με τις πάνες. Αν συμβαίνει αυτό, τότε δεν είναι έτοιμα ακόμα. Δεν μπορείτε να αναγκάσετε το παιδί σας να το κάνει με το ζόρι. Το συνετό είναι να περιμένετε μέχρι την κατάλληλη στιγμή.

Μπορείτε να δείτε αν το παιδί σας είναι έτοιμο ή όχι μετά από δύο ή τρεις μήνες. Το πρώτο βήμα είναι να προετοιμάσετε το παιδί σας. Αρχίστε να του λέτε τι θα συμβεί κάποια στιγμή και δείξτε του ιστορίες με ζωγραφιές ή φωτογραφίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να του εξηγήσετε τι θα κάνει και τι περιμένετε από αυτό.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στο γιογιό;

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στο γιογιό;
Είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να είναι τουλάχιστον δυόμισι ετών για να το εκπαιδεύσετε στο γιογιό.

Αν προσπαθήσετε να σταματήσετε το μωρό σας από τις πάνες όταν είναι ενάμισι με δύο ετών, είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτείτε περισσότερο απ’ ό,τι αν ήταν μεγαλύτερο. Ωστόσο, μπορείτε να προσπαθήσετε.

Σε μερικά παιδιά ενάμιση έτους δεν αρέσει να φοράνε πάνες επειδή τα ενοχλούν και προκαλούν τριβές. Αυτή είναι, θεωρητικά, η ιδανική στιγμή για να αρχίσετε. Μπορείτε να δοκιμάσετε να μην τους βάζετε πάνα για να δείτε τι θα συμβεί. Η υπομονή και η ενθάρρυνσή τους είναι τα κλειδιά αυτής της διαδικασίας.

Όπως αναφέρεται σε αυτή τη δημοσίευση από την Ομοσπονδία Διδασκαλίας από την Κ.Ε.Ο. στην Ανδαλουσία, η ιδανική ηλικία στατιστικά για να ξεκινήσει η εκπαίδευση στο γιογιό είναι συνήθως μεταξύ 2 και 3 ετών, όταν τα παιδιά είναι σε θέση να ονομάσουν τα περιττώματά τους και να πουν στους ενήλικες ότι πρέπει να ουρήσουν ή να κάνουν κένωση.

Τι γίνεται αν το μωρό σας αντιδρά αρνητικά όταν ξεκινάτε την εκπαίδευση στο γιογιό;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται γιατί τα παιδιά τους δεν θέλουν να ξεκινήσουν την εκπαίδευση στο γιογιό. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν ότι φορούν πάνα. Η εκπαίδευση στο γιογιό είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Οι σύγχρονες πάνες μίας χρήσης είναι ιδιαίτερα απορροφητικές. Έτσι, το παιδί δεν αισθάνεται σχεδόν καθόλου δυσφορία όταν ουρεί. Όταν θέλουμε να τα σταματίσουμε από τις πάνες, συχνά φοβούνται γιατί δεν καταλαβαίνουν ακόμα τι συμβαίνει.

Άλλα μωρά φοβούνται όταν κάθονται στην τουαλέτα, οπότε η χρήση προσαρμογέα καθίσματος τουαλέτας είναι απαραίτητη, ώστε το μωρό να μην αισθάνεται άβολα και να μην αρνείται να καθίσει εκεί. Είναι επίσης καλή ιδέα να ενσωματώσετε ένα σκαμνί ώστε τα πόδια του παιδιού σας να μην μένουν κρεμασμένα.

Πώς ξεκινήσετε την εκπαίδευση στο γιογιό

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στο γιογιό;

Πρώτα απ’ όλα, τα παιδιά που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την εκπαίδευση στο γιογιό θα πρέπει να είναι σε θέση να ακολουθούν οδηγίες. Πρέπει να ξεκινήσετε σιγά-σιγά. Πρώτα απ’ όλα, δοκιμάστε να τους ζητήσετε να τραβήξουν το εσώρουχο ή την πάνα τους πάνω και κάτω. Στη συνέχεια, αρχίστε να τους ζητάτε να κάνουν πιο δύσκολα πράγματα, όπως το να βγάλουν την πάνα τους και στη συνέχεια να καθίσουν αμέσως στην τουαλέτα.

Ένας άλλος τρόπος για να τα κάνετε να ενδιαφερθούν για τη διαδικασία είναι να τα εμπλέξετε στις αποφάσεις για τον εξοπλισμό της εκπαίδευσης στο γιογιό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ερευνήσετε και να δοκιμάσετε διάφορα πράγματα μέχρι να βρείτε αυτό που είναι πιο άνετο γι’ αυτά.

Όταν έχετε επιλέξει τον κατάλληλο εξοπλισμό, αφήστε το παιδί σας να διαλέξει το αγαπημένο του χρώμα και ένα σχέδιο που του τραβάει την προσοχή. Θα τους αρέσει το γεγονός ότι το επέλεξαν τα ίδια!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Η καρέκλα της σκέψης: Είναι αυτή η μέθοδος χρήσιμη για τη διδασκαλία των παιδιών;

Είστε έτοιμοι για μερικά ατυχήματα;

Είναι απολύτως φυσιολογικό το παιδί σας να έχει μερικά ατυχήματα πριν βγάλει την πάνα. Μπορεί να έχει ατυχήματα όπως το να μην φτάνει εγκαίρως στην τουαλέτα ή να κατουριέται πάνω του.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε αυτά τα ατυχήματα είναι πολύ σημαντικός. Να θυμάστε ότι δεν θα μάθουν πώς να ελέγχουν το έντερο και την κύστη τους μέσα σε μια νύχτα.

Αποφύγετε να τα μαλώνετε επειδή συμβαίνουν ατυχήματα. Διατηρήστε μια θετική στάση. Η αντίδρασή σας σε αυτά τα ατυχήματα είναι πολύ σημαντική γιατί το παιδί σας περιμένει από εσάς να το υποστηρίξετε.

Μερικοί γονείς αποφασίζουν να βγάλουν τις πάνες τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. Το να βάζετε πάνα στο παιδί σας τη νύχτα μπορεί να είναι καλύτερο, ώστε να μην χρειάζεται να αλλάζετε τόσα πολλά σεντόνια και να διασφαλίσετε ότι θα είναι πιο εύκολη η μετάβαση για εκείνο.

Ωστόσο, αν επιλέξετε να μην του βάλετε πάνα τη νύχτα, προτείνουμε να τοποθετήσετε στο κρεβάτι τους πατάκια μίας χρήσης και να τα αφαιρείτε αν έχουν ατύχημα.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ της εκπαίδευσης στο γιογιό για ένα αγόρι και ένα κορίτσι;

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στο γιογιό;

Ναι, υπάρχει.

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, η ανάπτυξη του παιδιού τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια είναι αρκετά παρόμοια. Ωστόσο, όταν τα παιδιά φτάνουν στην ηλικία των 4 ετών, κάποιες διαφορές γίνονται αισθητές.

Από τη μία πλευρά, τα επίπεδα τεστοστερόνης στα παιδιά διπλασιάζονται όταν γίνονται 3 ετών. Από την άλλη πλευρά, οι κοινωνικές επιρροές επηρεάζουν και κατευθύνουν τα παιδιά με διαφορετικούς τρόπους.

Αυτές οι διαφορές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την εκπαίδευση στο γιογιό. Τα κορίτσια αναπτύσσονται γρηγορότερα από τα αγόρια κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, πράγμα που σημαίνει ότι φτάνουν γρηγορότερα στα ορόσημα της ανάπτυξης.

Ωστόσο, από ψυχολογική άποψη, τα αγόρια είναι συχνά πιο πρόθυμα να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και τείνουν να αντιδρούν καλύτερα στη νέα πρόκληση να σταματήσουν να φορούν πάνες.

Ποιες είναι οι διαφορές;

Δεν είναι περίεργο που πολλά κορίτσια εκπαιδεύουν το γιογιό γρηγορότερα από τα αγόρια. Συχνά αναπτύσσουν γρηγορότερα την ομιλία τους, η οποία τους επιτρέπει να λένε στους ενήλικες πότε πρέπει να ουρήσουν ή να εκκενώσουν.

Ένα σημείο υπέρ των αγοριών κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι ότι δεν χρειάζονται πολλή προσεκτική υγιεινή. Για τα κορίτσια, η επίσκεψη στην τουαλέτα σε δημόσιους χώρους είναι πιο περίπλοκη. Αυτό οδηγεί πολλούς γονείς να αποφασίσουν να περιμένουν λίγο περισσότερο.

Τα κορίτσια μαθαίνουν πιο γρήγορα τις ρουτίνες εκπαίδευσης στο γιογιό.  Τα αγόρια δυσκολεύονται περισσότερο από τα κορίτσια.

Μερικές τελικές σημειώσεις

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκπαίδευσης στο γιογιό, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η υπομονή, ανεξάρτητα από το αν το παιδί σας είναι αγόρι ή κορίτσι. Η εκπαίδευση στο γιογιό είναι ένα μεγάλο βήμα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δείχνετε στο παιδί σας αγάπη και κατανόηση.

Να θυμάστε ότι είναι απλώς παιδιά και μαθαίνουν. Και εσείς, ο γονιός, μαθαίνετε επίσης για να εκπαιδεύσετε καλύτερα τα παιδιά σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Asociación Española de de Pediatría. AEP. Guía práctica para padres. Desde el nacimiento hasta los 3 años.
  • María Teresa Pacheco García. Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía. El control de esfínteres en los niños/as de 3 a 6 años. Nº 13 marzo 2011.
  • KidsHealth from Nemours. Análisis de sangre: testosterona. Qué es.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.