Εξάρθρωση γονάτου: Ποιες οι αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται

Η εξάρθρωση γονάτου είναι μια πολύ επώδυνη κατάσταση. Αυτό το είδος τραυματισμού είναι συχνά το αποτέλεσμα της μετατόπισης των μερών της άρθρωσης.
Εξάρθρωση γονάτου: Ποιες οι αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται

Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιουλίου, 2020

Η εξάρθρωση είναι ένας τραυματισμός κατά τον οποίο τα μέρη της άρθρωσης μετατοπίζονται ή διαχωρίζονται. Στην εξάρθρωση γονάτου, διαχωρίζονται το μηριαίο οστό και η κνήμη τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν στην συνηθισμένη θέση τους.

Γενικά, επηρεάζει μόνο τα οστά. Όμως, ένας/μία γιατρός μπορεί να καθορίσει μονάχα αν υπάρχει και άλλος τραυματισμός σε κάποιον μυ, αιμοφόρο αγγείο ή σε παρακείμενες περιοχές.

Εξάρθρωση γονάτου – Συνηθισμένες αιτίες

Άνδρας με τραυματισμένο γόνατο
Η πιο συνηθισμένη αιτία για την εξάρθρωση γονάτου είναι ο τραυματισμός της περιοχής. Όμως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορούν να την προκαλέσουν.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ορισμένες αναγνωρισμένες πιθανές αιτίες που οδηγούν στην εξάρθρωση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Ανάμεσά τους είναι οι παρακάτω:

  • Τραύμα στην άρθρωση. Μπορεί να διαφέρει ελάχιστα στην τοποθεσία και την ένταση. Το τραύμα μπορεί να συμβεί τόσο κατά την άσκηση, όσο και κατά την εργασία ή κατά τη διάρκεια της τακτοποίησης του σπιτιού.
  • Φτωχή κυκλοφορία του αίματος. Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο είναι πιθανό να έχει ήδη αναπτύξει κάποιον τραυματισμό και έτσι να έχει γίνει επιρρεπές σε αυτούς.
  • Εκ γενετής μεταλλάξειςΈνα άτομο το οποίο έχει μια σειρά μεταλλάξεων εκ γενετής ίσως να κινδυνεύει περισσότερο από εξαρθρώσεις.
  • Βίαιη κίνηση ή φτωχή υποστήριξη. Σε αυτή την περίπτωση, η εξάρθρωση προκαλείται από την ακούσια, απότομη κίνηση.
  • Σε ορισμένες κλινικές περιπτώσεις, η εξάρθρωση μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά.

Εξάρθρωση γονάτου – Συμπτώματα

Οι ασθενείς με αυτό το πρόβλημα παρουσιάζουν μια σειρά από χαρακτηριστικά σημάδια. Ορισμένα από αυτά είναι:

  • Ο έντονος πόνος ή δυσφορία στην άρθρωση όταν προσπαθεί να κινηθεί το άτομο.
  • Φλεγμονή ελαφριάς μορφής στην περιοχή της εξάρθρωσης. Ο/η ασθενής μπορεί να παρουσιάσει επίσης μελανιές σε εκείνο το σημείο.
  • Υπάρχει αίσθημα μυρμηγκιάσματος, ευαισθησία, ακόμη και μούδιασμα αν υπάρξουν αλλοιώσεις στα νεύρα.
  • Μια παραμορφωμένη άρθρωση παίρνει συνήθως μια αφύσικη θέση.

Οι εξαρθρώσεις είναι συχνό πρόβλημα που επηρεάζει και άλλες αρθρώσεις.

Τύποι εξάρθρωσης γονάτου

Η εξάρθρωση γονάτου για πρώτη φορά σε ένα άτομο μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός ξαφνικού τραυματισμού ο οποίος ίσως μετατραπεί σε χρόνιο. Αντιθέτως, αν είχε ξανά το ίδιο πρόβλημα κατά το παρελθόν, ίσως πρόκειται για επαναλαμβανόμενο πρόβλημα.

Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν εξαρθρώσεις σε διάφορα σημεία του σώματος αρκετά συχνά. Σε αυτή την περίπτωση, κάτι το οποίο μπορεί να τις προκαλεί είναι η ύπαρξη μιας πάθησης που επηρεάζει τον ιστό των αρθρώσεων, όπως το σύνδρομο Marfan.

Γενικά, υπάρχουν διάφοροι τύποι εξαρθρώσεων ανάλογα με την κίνηση της κνήμης που επηρεάζει το μηριαίο οστό: πρόσθιες, οπίσθιες, εσωτερικές και εξωτερικές εξαρθρώσεις γονάτου.

Αντιμετώπιση και αποκατάσταση

Γυναίκα με τραυματισμένο γόνατο και εξάρθρωση γονάτου
Όσα μέρη έχουν μετατοπιστεί θα πρέπει να μπουν στη θέση τους από κάποιον/α ειδικό με τη σωστή τεχνική.

Αρχικά, η ιατρική ομάδα θα πρέπει να ελέγξει το είδος της εξάρθρωσης. Σε όλες τις περιπτώσεις, η τελική λύση είναι η επανατοποθέτηση των μερών του γονάτου στην αρχική τους θέση.

Εφόσον γίνει το παραπάνω, θα πρέπει να ακινητοποιηθεί το γόνατο με τη χρήση νάρθηκα. Επίσης, η περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να παραμείνει ακίνητο ποικίλλει και κυμαίνεται ανάμεσα σε δύο και τρεις εβδομάδες, ανάλογα με τη σοβαρότητα.

Ομοίως, σε σοβαρές περιπτώσεις ίσως είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Ο λόγος είναι πως πρόκειται για τον μοναδικό τρόπο σωστής επανατοποθέτησης του μετατοπισμένου οστού. Το χειρουργείο μπορεί να επιδιορθώσει και άλλες δομές που έχουν υποστεί ζημιά όπως για παράδειγμα τους συνδέσμους και τον μηνίσκο.

Τέλος, ο/η γιατρός θα απελευθερώσει την άρθρωση μετά την περίοδο ανάπαυσης. Έπειτα, το άτομο θα ξεκινήσει μια σειρά ασκήσεων αποκατάστασης οι οποίες αποτελούν κομμάτι της θεραπείας.

Γενικά, ίσως καταφέρει ο/η ασθενής να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της κίνησής του/ης.

Πρόληψη

Ο γενικός κανόνας λέει ότι αυτό το είδος τραυματισμού προκαλείται κατά την άσκηση. Έτσι, οι ασθενείς μπορούν να υιοθετήσουν ορισμένες απλές οδηγίες για να αποτρέψουν αυτούς τους τραυματισμούς στο μέλλον.

Να φοράτε πάντα κατάλληλα υποδήματα για τη δραστηριότητα που θα κάνετε. Επιπλέον, εφόσον είναι εφικτό, αποφύγετε τις δραστηριότητες σε ολισθηρές επιφάνειες καθώς εκεί αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσης. Σε κάθε περίπτωση, σας συμβουλεύουμε να κάνετε ζέσταμα πριν τη γυμναστική ώστε να προετοιμάσετε το σώμα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.