Καρκίνος του δέρματος: 7 πράγματα που δεν γνωρίζατε

Ο καρκίνος του δέρματος έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες απειλές στο σύγχρονο κόσμο. Μάλιστα, ο αριθμός των περιστατικών καρκίνου του δέρματος που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο ξεπερνά όλα τα περιστατικά καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου μαζί.
Καρκίνος του δέρματος: 7 πράγματα που δεν γνωρίζατε

Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαρτίου, 2019

Ο καρκίνος του δέρματος προσβάλλει κυρίως ανθρώπους άνω των 50 ετών. Ωστόσο και πιο νέα σε ηλικία άτομα μπορούν να παρουσιάσουν καρκίνο του δέρματος, ειδικά αν εκτίθενται πολύ στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία.

Η πιο συνηθισμένη μορφή αυτού του καρκίνου είναι ο μη μελανωματώδης καρκίνος του δέρματος, στον οποίο δόθηκε αυτή η ονομασία επειδή δεν περιλαμβάνει κάποιο ίχνος κακοήθους μελανώματος από μελανοκύτταρα.

Η εμφάνισή του επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από δύο παράγοντες: την ακτινοβολία του ήλιου μέσω των ακτίνων UV και τις μεταλλάξεις του DNA στα επιθηλιακά κύτταρα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του δέρματος έχουν σταθεροποιηθεί. Επιπλέον, υπάρχουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες για έγκαιρη διάγνωση αυτού του είδους καρκίνου.

Λόγω των παραπάνω, είναι σημαντικό να μάθουμε περισσότερα γι’αυτή την ασθένεια και να ξέρουμε πώς να αναγνωρίζουμε μερικά από τα συμπτώματά της.

Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας επτά στοιχεία για τον καρκίνο του δέρματος και για το πώς αναπτύσσεται.

1. Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος

Καρκίνος του δέρματος:

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η συνεχής έκθεση στον ήλιο είναι αβλαβής, επειδή πιστεύουν ότι το χειρότερο που μπορούν να πάθουν είναι ηλιακά εγκαύματα, τα οποία θεραπεύονται μέσα σε μια-δυο μέρες.

Ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι ο αντίκτυπος της ραδιενέργειας στο δέρμα έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στα κύτταρα και αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο για καρκίνο μακροπρόθεσμα.

 

Διαβάστε ακόμη: Αντιμετώπιση των εγκαυμάτων με σπιτικές θεραπείες

 

2. Η χρήση αντηλιακού δεν αρκεί

H χρήση αντηλιακού στο δέρμα σας ελαχιστοποιεί την αρνητική επίδραση του ήλιου. Ωστόσο η συνεπής χρήση του δεν εγγυάται ότι δεν θα εμφανίσετε καρκίνο του δέρματος.

Μάλιστα, αν και ο καρκίνος του δέρματος συνδέεται άμεσα με τον ήλιο, είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου. Πέρα από τις ακτίνες UV, οι τοξίνες, τα τσιγάρα και η κακή διατροφή μπορούν επίσης να συνεισφέρουν στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

3. Οποιαδήποτε κρεατοελιά μπορεί να γίνει κακοήθης

Καρκίνος του δέρματος:

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος του δέρματος αναπτύσσεται από ένα σημάδι που παρουσιάζει αφύσικη ανάπτυξη.

Ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί σε μια προϋπάρχουσα κρεατοελιά η οποία δέχεται την επίθεση κακοήθων κυττάρων.

Αυτά τα είδη κρεατοελιών είναι γνωστά ως μελανώματα και δεν είναι και τόσο συνηθισμένα αναφορικά με τη συγκεκριμένη ασθένεια. Ωστόσο είναι δυστυχώς ο πιο επιθετικός τύπος.

4. Οι μεγαλύτερες κρεατοελιές αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος

Ο κίνδυνος για εμφάνιση κακοήθειας σε μια κρεατοελιά αυξάνεται αν η κρεατοελιά είναι μεγάλη. Αυτό το είδος κρεατοελιάς ονομάζεται “συγγενής μελανοκυτταρικός σπίλος”.

Αυτό το είδος κρεατοελιάς είναι παρόν στη γέννηση και συνήθως μεγαλώνει με τον καιρό.

5. Το σολάριουμ μπορεί να είναι επικίνδυνο

Η συνεχής χρήση σολάριουμ είναι ένας παράγοντας κινδύνου που δεν θα πρέπει να αγνοούμε.

Αν και μοιάζει σαν μια καλή εναλλακτική αντί για την έκθεση στον ήλιο, η αλήθεια είναι ότι τα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος εκπέμπουν μια ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας που μπορεί να είναι επικίνδυνη.

6. Μια μόλυνση μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος

Καρκίνος του δέρματος:

Άλλες πιθανές αιτίες αυτής της ασθένειας είναι οι χρόνιες πληγές και το οίδημα που οφείλονται σε σοβαρά εγκαύματα και μολύνσεις.

Αν το δέρμα που προστατεύει το εσωτερικό του σώματος πάσχει από κάποια σοβαρή νόσο, ο κίνδυνος εμφάνισης κακοήθων κυττάρων αυξάνεται σημαντικά.

 

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα; 6 συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος που δεν πρέπει να αγνοήσετε

 

7. Ο κανόνας “ABCDE” για να αναγνωρίσετε τον καρκίνο του δέρματος

Η ξαφνική εμφάνιση σημαδιών στο δέρμα και οι ανωμαλίες στις κρεατοελιές είναι οι πιο εμφανείς ενδείξεις καρκίνου του δέρματος.

Ωστόσο υπάρχει μια μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε αν οι κρεατοελιές ή τα σημάδια στο δέρμα σας μπορεί να παρουσιάζουν καρκίνο: είναι ο κανόνας “ABCDE”:

  • A – Asymmetry (ασυμμετρία): Η μια πλευρά της κρεατοελιάς ή του σπίλου δεν ταιριάζει με την άλλη.
  • B – Border (όρια): Οι άκρες της κρεατοελιάς είναι ακανόνιστες και έχουν αφύσικη όψη.
  • C – Color (χρώμα): Το χρώμα της κρεατοελιάς περιλαμβάνει καστανές και μαύρες αποχρώσεις. Ωστόσο οι κρεατοελιές μερικές φορές μπορεί να γίνουν άσπρες, μπλε ή κοκκινωπές.
  • D – Diameter (διάμετρος): Η κρεατοελιά είναι λίγο μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά.
  • E – Evolving (σε εξέλιξη): Με τον καιρό παρατηρείτε αλλαγές στο σχήμα, στο μέγεθος και στο χρώμα της κρεατοελιάς.

Να θυμάστε ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προλάβετε τον καρκίνο του δέρματος είναι η ετήσια επίσκεψη στο δερματολόγο σας.

Δώστε προσοχή στα σημάδια που θεωρείτε μη φυσιολογικά και ζητήστε να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις για να είστε περισσότερο σίγουροι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Akbani, R., Akdemir, K. C., Aksoy, B. A., Albert, M., Ally, A., Amin, S. B., … Zou, L. (2015). Genomic Classification of Cutaneous Melanoma. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2015.05.044
  • Balch, C. M., Gershenwald, J. E., Soong, S. J., Thompson, J. F., Atkins, M. B., Byrd, D. R., … Sondak, V. K. (2009). Final version of 2009 AJCC melanoma staging and classification. Journal of Clinical Oncology. https://doi.org/10.1200/JCO.2009.23.4799
  • Boiko, A. D., Razorenova, O. V., Van De Rijn, M., Swetter, S. M., Johnson, D. L., Ly, D. P., … Weissman, I. L. (2010). Human melanoma-initiating cells express neural crest nerve growth factor receptor CD271. Nature. https://doi.org/10.1038/nature09161
  • Schadendorf, D., Fisher, D. E., Garbe, C., Gershenwald, J. E., Grob, J. J., Halpern, A., … Hauschild, A. (2015). Melanoma. Nature Reviews Disease Primers. https://doi.org/10.1038/nrdp.2015.3

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.