Εξόγκωμα στο λαιμό: τι πρέπει να γνωρίζετε

10 Ιανουάριος, 2020
Ένα εξόγκωμα στον λαιμό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δυσκολία στην κατάποση ή βραχνάδα. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα!

Όταν κάποιος/α παρατηρεί ένα εξόγκωμα στο λαιμό ανησυχεί αμέσως. Αυτό είναι λογικό καθώς το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο καρκίνος. Όμως, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί, και δεν είναι όλοι κακοήθεις. Παραδείγματος χάρη, μια μόλυνση, μια κύστη, ή ένας καλοήθης όγκος.

Η κύρια αιτία πρόκλησης ενός εξογκώματος στο λαιμό είναι οι πρησμένοι λεμφαδένες. Πρόκειται για στρογγυλές δομές που αποτελούν τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος και κατανέμονται σε όλο το σώμα. Βοηθούν το σώμα ν’ αναγνωρίζει και να καταπολεμά τις λοιμώξεις, ενώ έχουν την τάση να πρήζονται συχνά. Συνήθως είναι μια συχνή και παροδική κατάσταση.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για ένα εξόγκωμα στο λαιμό.

Οι κύριες αιτίες για ένα εξόγκωμα στο λαιμό

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η συχνότερη αιτία πρόκλησης ενός εξογκώματος στο λαιμό είναι οι πρησμένοι λεμφαδένες. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους:

  • Μια λοίμωξη σε κοντινό σημείο. Για παράδειγμα, ένα κρύωμα ή μια λοίμωξη στον λάρυγγα. Πρόκειται για κάτι πολύ συχνό, ειδικά στα παιδιά. Η μονοπυρήνωση, τα οδοντικά αποστήματα, και η αμυγδαλίτιδα επηρεάζουν επίσης.
  • Μια μόλυνση των λεμφαδένων η οποία ονομάζεται και λεμφαδενίτιδα.
  • Οι συστημικές ασθένειες όπως ο ιός ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV) και η φυματίωση.

Επιπλέον, ορισμένες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σε θέση να προκαλέσουν ένα εξόγκωμα στο λαιμό. Αυτό συμβαίνει επειδή προκαλούν πρήξιμο στους λεμφαδένες, όπως και οι λοιμώξεις. Η πιο εμφανής ασθένεια είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται λανθασμένα σε υγιείς ιστούς. Αυτή η πάθηση επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις.

Ομοίως, ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν τη διόγκωση των λεμφαδένων. Ένα εξόγκωμα στο λαιμό μπορεί να προκληθεί και από μια κύστη, δηλαδή ένα σάκο γεμάτο με υγρό. Οι κύστες είναι εύκολα αναγνωρίσιμες καθώς πολλές εξ αυτών παρουσιάζονται στη γέννα. Μια ακόμη πιθανότητα είναι κάποιο πρόβλημα με τους σιελογόνους αδένες.

Ωστόσο, δε μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο. Να θυμάστε ότι οι κακοήθεις όγκοι συναντώνται συχνότερα σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Παρότι μπορεί να είναι ένας καρκινογόνος λεμφαδένας, ίσως είναι κάποιος όγκος σε μια γειτονική δομή που έχει εξαπλωθεί. Μπορεί να πρόκειται ακόμη και για μετάσταση από έναν πιο μακρινό όγκο.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 6 φυσικές θεραπείες για την αποτοξίνωση του λεμφικού συστήματος

Ανησυχητικά σημάδια και συμπτώματα αν έχετε εξόγκωμα στο λαιμό

Αν έχετε εξόγκωμα στο λαιμό, θα πρέπει να δείτε έναν/μία γιατρό για έλεγχο. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια διάγνωση. Όμως, πέραν των εξετάσεων, υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τη φύση των εξογκωμάτων.

Ένα μαλακό και επίπονο εξόγκωμα είναι συνήθως ένα σημάδι λοίμωξης. Αυτά τα εξογκώματα έχουν την τάση να εξαφανίζονται μετά από λίγο. Παρόλα αυτά, η λεμφαδενίτιδα προκαλεί ευαισθησία στους λεμφαδένες. Αν το εξόγκωμα είναι σκληρό, δε μετακινείται, και δεν πονά, μπορεί να είναι όγκος.

Οι όγκοι είναι σε θέση να προκαλέσουν άλλα συμπτώματα όπως αφωνία (βραχνάδα) ή δυσκολία στην κατάποση. Αν έχετε ένα εξόγκωμα στο λαιμό το οποίο δε φεύγει και προκαλεί οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέραμε, επισκεφθείτε άμεσα τον/η γιατρό σας.

Γυναίκα με εξόγκωμα μπροστά στο λαιμό

Διαβάστε επίσης: Τα πρώτα ορμονικά συμπτώματα του καρκίνου στο πάγκρεας

Διαγνωστικές εξετάσεις

Πολλές εξετάσεις μπορούν να οδηγήσουν στη διάγνωση. Όμως, αν ο/η ασθενής είναι νέος/α, συνήθως δεν υπάρχει φόβος για όγκο. Επίσης, αυτές οι εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες συνήθως αν υπάρχουν σημάδια για κοντινές λοιμώξεις. Ομοίως, οι γιατροί θα αξιολογήσουν την υφή και αν προκαλεί πόνο.

Πρώτα θα σας ζητήσουν να κάνετε έναν αιματολογικό έλεγχο. Υπάρχει πιθανότητα να σας ζητηθεί και ακτινογραφία θώρακα. Όταν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια ή παράγοντες επικινδυνότητας για καρκίνο, εκτελούνται πιο στοχευμένες εξετάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται η βιοψία, μια εξέταση κατά την οποία εξάγεται ένα τμήμα του όγκου για περαιτέρω έλεγχο.

Επιπροσθέτως, οι γιατροί ίσως ζητήσουν αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Ορισμένες φορές βοηθούν και οι υπέρηχοι.

Συμπέρασμα

Ένα εξόγκωμα στο λαιμό προκαλείται συνήθως από έναν λεμφαδένα που έχει αυξηθεί σε μέγεθος. Η συχνότερη αιτία είναι μια κοντινή λοίμωξη η οποία εξαφανίζεται, συνήθως, μόνη της.

Θα πρέπει όμως να δώσετε προσοχή σε άλλα συμπτώματα. Αν το εξόγκωμα στο λαιμό δε σας πονά και δεν μετακινείται, μπορεί να είναι όγκος. Ιδανικά, θα πρέπει να δείτε έναν/μία γιατρό για να λάβετε διάγνωση.

  • Neck lump. (n.d.). Retrieved July 12, 2019, from http://eclinicalworks.adam.com/content.aspx?productId=39&pid=1&gid=003098
  • Bulto en el cuello: Cómo saber si es benigno o maligno – Sh-sci.org. (n.d.). Retrieved July 12, 2019, from https://sh-sci.org/bulto-cuello-saber-benigno-maligno/
  • Bultos en el cuello – Trastornos otorrinolaringológicos – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved July 12, 2019, from https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-otorrinolaringológicos/síntomas-de-las-enfermedades-de-la-nariz-y-la-garganta/bultos-en-el-cuello