Αιθέριο έλαιο νερολί: Χρήσεις, οφέλη και αντενδείξεις

Το αιθέριο έλαιο νερολί είναι ένα προϊόν που λαμβάνεται με απόσταξη ατμού από τα λευκά, κηρώδη άνθη της νεραντζιάς (Citrus aurantium).
Αιθέριο έλαιο νερολί: Χρήσεις, οφέλη και αντενδείξεις
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιανουαρίου, 2023

Το αιθέριο έλαιο νερολί είναι ένα προϊόν που λαμβάνεται με απόσταξη ατμού από τα λευκά, κηρώδη άνθη της νεραντζιάς (Citrus aurantium). Είναι επίσης γνωστό ως “έλαιο ανθών πορτοκαλιάς” και χαρακτηρίζεται από το ήπιο λουλουδάτο άρωμά του με νότες εσπεριδοειδών.

Λόγω της σύνθεσης και των ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται συχνά τόσο στη φυσική ιατρική όσο και στα καλλυντικά. Συγκεκριμένα, του αποδίδεται αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αντιμικροβιακό, αγχολυτικό και αντιοξειδωτικό δυναμικό. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις αντενδείξεις του; Σε αυτό το άρθρο, θα σας τα πούμε όλα.

Οι χρήσεις και τα οφέλη του αιθέριου ελαίου νερολί

Στην παραδοσιακή ιατρική, το αιθέριο έλαιο νερολί, έχει χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό κατά των φλεγμονών, του πόνου, των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και των δερματικών διαταραχών. Τα αποτελέσματά του αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στα συστατικά του, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

  • Λεμονένιο (27,5 %)
  • (Ε)-νερολιδόλη (17,5 %)
  • Άλφα-τερπινεόλη (14 %)
  • Οξικό άλφα-τερπινύλιο (11,7 %)
  • (Ε,Ε)-φαρνεσόλη (8 %)

Το προϊόν λαμβάνεται από τα φρέσκα άνθη της νεραντζιάς (Citrus aurantium), τα οποία πρέπει να συλλέγονται με το χέρι. Μόλις μαδηθούν, η επεξεργασία πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό, καθώς τα άνθη τείνουν να χάνουν τα έλαιά τους.

Μέχρι σήμερα, πολλές από τις εφαρμογές αυτού του ελαίου βασίζονται ακόμη σε ανεπίσημες αποδείξεις. Και ενώ ορισμένες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ορισμένες ιδιότητες, οι ειδικοί επιμένουν στην ανάγκη για περισσότερα δεδομένα. Εξαιτίας αυτού, η χρήση του θα πρέπει να είναι απλώς συμπληρωματική. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πού χρησιμοποιείται.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: 20 αιθέρια έλαια που πρέπει να έχετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Φλεγμονή και πόνος

Το αιθέριο έλαιο νερολί έχει χρησιμοποιηθεί τοπικά ως σύμμαχος για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Πιστεύεται ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα των μυϊκών τραυματισμών, των διαταραχών των αρθρώσεων και του νευροπαθητικού πόνου.

Ωστόσο, προς το παρόν, υπάρχουν μόνο μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα.

Σε έρευνα σε αρουραίους στο Journal of Natural Medicines , το έλαιο αυτό βοήθησε στη μείωση της οξείας και χρόνιας φλεγμονής. Επιπλέον, παρουσίασε αναλγητικές ιδιότητες μειώνοντας την κεντρική και περιφερική ευαισθησία στον πόνο.

Μια μελέτη στο Journal of Agricultural and Food Chemistry ανέφερε ότι το προϊόν αυτό δρα κατά των ασθενειών που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine , διαπιστώθηκε ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου νερολί ήταν ευεργετική για τις γυναίκες στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Ο λόγος; Βοηθά στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων, όπως η χαμηλή σεξουαλική ορμή, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το άγχος. Σύμφωνα με παρατηρήσεις, το προϊόν βοηθά στην εξισορρόπηση των συγκεντρώσεων κορτιζόλης και οιστρογόνων στον ορό.

a woman using Neroli essential oil for menopause
Στο πλαίσιο της αρωματοθεραπείας για την εμμηνόπαυση, το έλαιο νερολί μπορεί να αποτελέσει βοηθητικό μέσο για ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Υποστήριξη του τοκετού με έλαιο νερολί

Η αρωματοθεραπεία με αιθέριο έλαιο νερολί έχει δείξει οφέλη για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού. Σε μια μελέτη στο ιατρικό περιοδικό της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, σε μια ομάδα γυναικών που επρόκειτο να γεννήσουν δόθηκαν επιθέματα γάζας εμποτισμένα με αυτό το προϊόν. Αυτά φορέθηκαν στο λαιμό και ανανεώνονταν κάθε 30 λεπτά.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ανέφερε ότι οι ενώσεις του ελαίου βοήθησαν στη διέγερση του οσφρητικού συστήματος και ήταν χρήσιμες στη μείωση του άγχους κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι ερευνητές το χαρακτήρισαν ως μια “απλή, ανέξοδη, μη επεμβατική και αποτελεσματική παρέμβαση”.

Συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η ποικιλία αιθέριου ελαίου αναφέρεται ως “σύμμαχος της γυναικείας υγείας”. Η δημοφιλής βιβλιογραφία περιγράφει τη χρήση του στην αρωματοθεραπεία ως φάρμακο για τη μείωση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (πόνος και πρήξιμο).

Μια μικρή μελέτη σε νεαρές φοιτήτριες ανέφερε ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου νερολί βοήθησε στη μείωση της κυκλοθυμίας, του πόνου και του πρηξίματος που προκαλούνται από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Αντισπασμωδικές δυνατότητες

Στην παραδοσιακή ιατρική ορισμένων ασιατικών χωρών, το αιθέριο έλαιο νερολί χρησιμοποιείται ως φυσικό αντισπασμωδικό. Η εφαρμογή του σχετίζεται με την ισορροπία της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου και τη μείωση του τρόμου.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτές τις επιδράσεις στον άνθρωπο. Ωστόσο, μια μελέτη σε αρουραίους στο Natural Product Communications διαπίστωσε ότι οι βιολογικά ενεργές ενώσεις στο αιθέριο έλαιο των λουλουδιών του C. aurantium (νερολί) ασκούν αντισπασμωδική δράση.

Αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση από το έλαιο νερολί

Η χημική σύνθεση του αιθέριου ελαίου νερολί προσδίδει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σε μια in vitro έρευνα στο Pakistan Journal of Biological Sciences, το προϊόν αυτό επέδειξε αντιμικροβιακή δράση έναντι 6 τύπων βακτηρίων, ιδίως της Pseudomonas aeruginosa.

Ήταν επίσης χρήσιμο έναντι δύο τύπων ζυμομυκήτων και τριών μυκήτων. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι έχει αντιοξειδωτικό δυναμικό, γεγονός που υποδηλώνει οφέλη έναντι των βλαβών που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες.

Υγεία και ομορφιά του δέρματος

Μια μεγάλη ποικιλία καλλυντικών προϊόντων περιποίησης του δέρματος περιέχουν αιθέριο έλαιο νερολί στις φόρμουλες τους. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή, βιταμίνες, μέταλλα και τερπενοειδή, η τοπική χρήση του συνδέεται με την προστασία του δέρματος και την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.

Τα φλαβονοειδή, ειδικότερα, συνδέονται με φωτοπροστατευτική δράση. Μόλις αφομοιωθούν, συμβάλλουν στην απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και στην πρόληψη της κυτταρικής γήρανσης.

Επιπλέον, οι αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητές του συνδέονται με την πρόληψη της ακμής και άλλων δερματικών λοιμώξεων. Με τη σειρά του, θρέφει το δέρμα και προωθεί τη διαδικασία επούλωσης.

Neroli essential oil flowers
Τα λευκά άνθη της πορτοκαλιάς αποτελούν την πρώτη ύλη για το έλαιο νερολί.

Ασφάλεια και αντενδείξεις του αιθέριου ελαίου νερολί

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αιθέριο έλαιο νερολί είναι ασφαλές και καλά ανεκτό. Χρησιμοποιείται συχνά στην αρωματοθεραπεία, σε μασάζ και σε τοπικές θεραπείες. Η άμεση κατάποσή του δεν συνιστάται, αν και μπορεί να περιλαμβάνεται βιομηχανικά σε ορισμένα προϊόντα ως πρόσθετο τροφίμων χωρίς κίνδυνο.

Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας, το προϊόν αυτό δεν πρέπει να εφαρμόζεται αδιάλυτο. Πρέπει να συνδυάζεται με ένα έλαιο φορέα (έλαιο καρύδας, αμυγδάλου, ελαιόλαδο κ.λπ.) για να αποφευχθεί ο ερεθισμός του δέρματος. Επιπλέον, δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τους βλεννογόνους.

Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε τοπικής θεραπείας με αιθέριο έλαιο νερολί, καλό είναι να κάνετε ένα patch test σε περιοχές όπως ο καρπός σας. Εάν δεν υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις μετά από λίγες ώρες, μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα.

Θα πρέπει να αποφεύγεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Μικρά παιδιά
  • Ανοιχτές δερματικές βλάβες
  • Δέρμα που εκτίθεται στον άμεσο ήλιο ή σε σολάριουμ

Χρήσεις για το έλαιο νερολί

Το αιθέριο έλαιο νερολί μπορείτε να το προμηθευτείτε από καταστήματα βοτάνων ή από το διαδίκτυο. Χρησιμοποιείται κυρίως μέσω διαχυτών, σπρέι ή κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

Ως καταπραϋντικό και χαλαρωτικό έλαιο, μπορεί να εφαρμοστεί σε βαμβάκι ή σε μαντήλι. Στη συνέχεια, το άρωμά του εισπνέεται.

Για να ενισχυθεί η επίδρασή του, μπορεί να συνδυαστεί με ένα ή περισσότερα αιθέρια έλαια, όπως τα ακόλουθα:

  • Χαμομήλι
  • Φασκόμηλο
  • Λιβάνι
  • Γεράνι
  • Τζίντζερ
  • Γκρέιπφρουτ
  • Γιασεμί
  • Λεβάντα
  • Λεμόνι
  • Μανταρίνι
  • Μύρο
  • Πορτοκάλι
  • Παλμαρόζα
  • Σανταλόξυλο
  • Ίλανγκ ίλανγκ

Για μασάζ ή θεραπείες του δέρματος είναι απαραίτητο να το συνδυάσετε με ένα έλαιο φορέα. Οι αναλογίες είναι συνήθως 5 σταγόνες ανά 20 ml ελαίου φορέα.

Τι πρέπει να θυμάστε για το έλαιο νερολί

Το αιθέριο έλαιο νερολί είναι μία από τις τρεις ποικιλίες ελαίων που μπορούν να παραχθούν από το δέντρο της νεραντζιάς (Citrus aurantium). Συγκεκριμένα, παρασκευάζεται με απόσταξη με ατμό των φρέσκων φύλλων του. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ιδανικό για την περιποίηση του δέρματος και τη μείωση συμπτωμάτων ορισμένων παθήσεων.

Προς το παρόν, οι μελέτες που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του είναι περιορισμένες και έχουν γίνει κυρίως σε ζώα και στο εργαστήριο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ασφαλές συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για τη μείωση του πόνου, του άγχους, της ακμής και της φλεγμονής, μεταξύ άλλων καταστάσεων.

Επιπλέον, βρίσκεται συχνά στη φόρμουλα καλλυντικών προϊόντων και σε μείγματα βοτάνων για τη μείωση του στρες. Θα θέλατε να το δοκιμάσετε;

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο: Πιθανά οφέλη και χρήσεις
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο: Πιθανά οφέλη και χρήσεις

Το αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο εκτιμάται για την αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική του δράση. Ποιες είναι οι χρήσεις του;



  • Ammar AH, Bouajila J, Lebrihi A, Mathieu F, Romdhane M, Zagrouba F. Chemical composition and in vitro antimicrobial and antioxidant activities of Citrus aurantium l. flowers essential oil (Neroli oil). Pak J Biol Sci. 2012 Nov 1;15(21):1034-40. doi: 10.3923/pjbs.2012.1034.1040. PMID: 24163946.
  • Azanchi T, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Anticonvulsant activity of Citrus aurantium blossom essential oil (neroli): involvment of the GABAergic system. Nat Prod Commun. 2014 Nov;9(11):1615-8. PMID: 25532295.
  • Bonaccorsi I, Sciarrone D, Schipilliti L, Trozzi A, Fakhry HA, Dugo G. Composition of Egyptian nerolì oil. Nat Prod Commun. 2011 Jul;6(7):1009-14. PMID: 21834247.
  • Choi SY, Kang P, Lee HS, Seol GH. Effects of Inhalation of Essential Oil of Citrus aurantium L. var. amara on Menopausal Symptoms, Stress, and Estrogen in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:796518. doi: 10.1155/2014/796518. Epub 2014 Jun 12. PMID: 25024731; PMCID: PMC4082953.
  • Domaszewska-Szostek A, Puzianowska-Kuźnicka M, Kuryłowicz A. Flavonoids in Skin Senescence Prevention and Treatment. Int J Mol Sci. 2021 Jun 25;22(13):6814. doi: 10.3390/ijms22136814. PMID: 34201952; PMCID: PMC8267725.
  • Khodabakhsh P, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Analgesic and anti-inflammatory activities of Citrus aurantium L. blossoms essential oil (neroli): involvement of the nitric oxide/cyclic-guanosine monophosphate pathway. J Nat Med. 2015 Jul;69(3):324-31. doi: 10.1007/s11418-015-0896-6. Epub 2015 Mar 12. PMID: 25762161.
  • Namazi M, Amir Ali Akbari S, Mojab F, Talebi A, Alavi Majd H, Jannesari S. Aromatherapy with citrus aurantium oil and anxiety during the first stage of labor. Iran Red Crescent Med J. 2014 Jun;16(6):e18371. doi: 10.5812/ircmj.18371. Epub 2014 Jun 5. PMID: 25068058; PMCID: PMC4102991.
  • Shen CY, Jiang JG, Zhu W, Ou-Yang Q. Anti-inflammatory Effect of Essential Oil from Citrus aurantium L. var. amara Engl. J Agric Food Chem. 2017 Oct 4;65(39):8586-8594. doi: 10.1021/acs.jafc.7b02586. Epub 2017 Sep 25. PMID: 28906110.
  • Suntar I, Khan H, Patel S, Celano R, Rastrelli L. An Overview on Citrus aurantium L.: Its Functions as Food Ingredient and Therapeutic Agent. Oxid Med Cell Longev. 2018 May 2;2018:7864269. doi: 10.1155/2018/7864269. PMID: 29854097; PMCID: PMC5954905.

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.