Τι είναι η εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία και πότε χρειάζεται;

Η εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία επιτρέπει την αξιολόγηση της καρδιάς του μωρού. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ισχυρής υποψίας ή σε έγκυες γυναίκες με παράγοντες κινδύνου.
Τι είναι η εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία και πότε χρειάζεται;
Mariel Mendoza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Απριλίου, 2023

Η εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μιας εικόνας της καρδιάς του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης, με τη χρήση ηχητικών κυμάτων (η ίδια αρχή με το συνηθισμένο προγεννητικό υπερηχογράφημα). Η διαδικασία αυτή είναι μη επεμβατική, δεν ενέχει κινδύνους (επειδή δεν υπάρχει ακτινοβολία) και επιτρέπει να φανεί η ανατομική και λειτουργική ανάπτυξη της καρδιάς του μωρού.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι να εντοπιστούν συγγενείς καρδιακές δυσπλασίες.

Ωστόσο, η εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία δεν συνιστάται σε όλες τις εγκυμοσύνες, καθώς δεν δικαιολογείται, εκτός αν πρόκειται για εγκυμοσύνη με παράγοντες κινδύνου. Γι’ αυτό, γενικά, ζητείται όταν υπάρχει αρχόμενη απεικόνιση καρδιακών δυσπλασιών στο συνηθισμένο προγεννητικό υπερηχογράφημα. Ή επίσης όταν υπάρχει κάποιος από τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται παρακάτω.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να καταλάβετε τι είναι και πώς λειτουργεί η εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία.

Τι είναι η εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία είναι μια μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης της καρδιάς του μωρού. Η διαδικασία δίνει μια δισδιάστατη και τρισδιάστατη εικόνα των 4 θαλάμων της καρδιάς και των αγωγών εκροής, καθώς και μέσω του φασματικού και έγχρωμου φαινομένου Doppler επιτρέπει την αξιολόγηση των ροών του αίματος.

Από την άλλη πλευρά, επιτρέπει στους ειδικούς να αξιολογήσουν τον καρδιακό ρυθμό και την αιμοδυναμική κατάσταση του μωρού. Δηλαδή, την “κινούμενη εικόνα” της λειτουργίας του καρδιακού μυός.

Με πιο απλά λόγια, θα λέγαμε ότι υπάρχουν δύο μορφές εικόνων που θα παρέχει η μελέτη:

 • Το δισδιάστατο υπερηχοκαρδιογράφημα: Αν και λαμβάνει αυτό το όνομα, πρόκειται για έναν συνδυασμό 2D και 3D. Ο γιατρός παρατηρεί την ανατομία και τη λειτουργία των θαλάμων της καρδιάς καθώς το αίμα εισέρχεται και εξέρχεται.
 • EchoDoppler: Μέσω της χρήσης ενός φυσικού φαινομένου, η συσκευή μετρά την ταχύτητα με την οποία το αίμα περνά από τον έναν θάλαμο στον άλλο και στα αγγεία. Καθιστά έτσι δυνατή την αξιολόγηση της δυναμικής του υγρού μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της καρδιάς και της λειτουργίας των βαλβίδων σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μία από τις αναλύσεις που ζητούνται σχεδόν πάντα στο πλαίσιο μιας εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου.
Doppler scan.
Το σύστημα Doppler στο υπερηχογράφημα δείχνει έγχρωμες εικόνες που αποκαλύπτουν τη ροή του αίματος.

Πότε πρέπει να εκτελείται;

Η εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία μπορεί να εκτελεστεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας. Ως εκ τούτου, οι εικόνες δεν θα παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες.

Με τη σειρά της, η διακοιλιακή οδός για τον υπέρηχο συνιστάται μεταξύ 18ης και 24ης εβδομάδας κύησης (δεύτερο τρίμηνο). Μετά τις 30 εβδομάδες, οι οστικές δομές του εμβρύου, καθώς και ο αέρας στους πνεύμονες, εμποδίζουν την καλή θέαση της καρδιάς.

Συνοψίζοντας, οι ιδανικές χρονικές στιγμές για τη μελέτη είναι τα διαστήματα 11-14 και 18-24 εβδομάδων

Πότε πραγματοποιείται η εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία;

Όπως αναφέρθηκε, η εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία δεν πραγματοποιείται σε όλες τις εγκυμοσύνες. Είναι ενδεικτική σε εγκυμοσύνες με υψηλές υποψίες για καρδιακές δυσπλασίες. Επομένως, θεωρείται ότι η μελέτη αυτή θα πιστοποιούσε μια αρχική υποψία για κάτι που απεικονίζεται στο συνηθισμένο προγεννητικό υπερηχογράφημα.

Πρέπει επίσης να διενεργείται σε γυναίκες με ορισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως οι ακόλουθοι:

 • Μητρική φαινυλκετονουρία
 • Γνωστές γενετικές αλλοιώσεις
 • Οικογενειακό ιατρικό ιστορικό συγγενών καρδιακών δυσπλασιών
 • Μεταβολικά νοσήματα της μητέρας (διαβήτης κύησης και αρτηριακή υπέρταση) ή φλεγμονώδη νοσήματα (λύκος)
 • Μητρικές ιογενείς λοιμώξεις: ερυθρά, τοξοπλάσμωση, κυτταρομεγαλοϊός, ιλαρά και ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV)
 • Μητρική κατανάλωση καρδιακών τερατογόνων: ινδομεθακίνη, στεροειδή, καπνός, αλκοόλ, αμφεταμίνες, προγεσταγόνα και αντισπασμωδικά
 • Πολύ σύνθετες τεχνικές αναπαραγωγής με δωρεά ωαρίων ή ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος
 • Δίδυμες εγκυμοσύνες, ιδίως εκείνες που μοιράζονται έναν ενιαίο πλακούντα (μονοχοριονικές)
 • Ιστορικό εγκυμοσύνης με συγγενείς δυσπλασίες

Εάν εμφανιστεί αυξημένη αυχενική διαφάνεια σε ένα υπερηχογράφημα ρουτίνας, τότε θα πρέπει να διενεργηθεί εμβρυικό υπερηχοκαρδιογράφημα. Αυτό αναφέρεται σε ανασκόπηση του 2016. Θα πρέπει να εκτελείται κάθε φορά που ο/η γιατρός διαπιστώνει κάτι που προκαλεί ανησυχίες, όχι μόνο όσον αφορά το σχήμα της καρδιάς, αλλά και όσον αφορά το ρυθμό των καρδιακών παλμών.

Πώς είναι η διαδικασία;

Η διαδικασία για την εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία είναι πρακτικά η ίδια με εκείνη του προγεννητικού υπερηχογραφήματος. Πραγματοποιείται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, με την έγκυο γυναίκα ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται η διακοιλιακή τεχνική, αλλά, κατά το πρώτο τρίμηνο, μπορεί να πραγματοποιηθεί διακολπική τεχνική.

Στην περίπτωση της διακοιλιακής διαδικασίας, τοποθετείται στην κοιλιά ένα αγώγιμο τζελ που επιτρέπει στο ηχητικό κύμα να ταξιδέψει από τη συσκευή στην καρδιά του μωρού και πίσω. Αυτό επιτρέπει τη λήψη εικόνων σε μια οθόνη.

Η διαδικασία συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά έως μία ώρα, αλλά εξαρτάται από τη θέση του μωρού, τις δομές που πρέπει να διερευνηθούν και τις πιθανές δυσπλασίες που θα βρεθούν, καθώς και από την ηλικία κύησης και την εμπειρία του εκτελούντος γιατρού.

Τα αποτελέσματα δίνονται την ίδια ημέρα, εάν υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Ωστόσο, μερικές φορές θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για λεπτομερή αξιολόγηση από ειδικούς.

Όταν η εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία ανιχνεύσει καρδιακή δυσπλασία, ο παιδοκαρδιολόγος θα είναι αυτός που θα εξηγήσει λεπτομερώς τα ευρήματα και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στους γονείς.

An echography.
Η αρχή που διέπει την τεχνική είναι η ίδια με εκείνη του συμβατικού υπερηχογραφήματος.

Δεν είναι επώδυνη και δεν ενέχει κινδύνους

Η εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία είναι μια ακίνδυνη, μη επεμβατική και ανώδυνη διαδικασία. Η μητέρα μπορεί να αισθανθεί μια μικρή πίεση κατά την τοποθέτηση του εργαλείου, αλλά τίποτα περισσότερο. Επίσης, δεν απαιτεί καμία προηγούμενη προετοιμασία.

Η σημασία του ελέγχου με εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία

Η εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία ανιχνεύει έως και το 90% των συγγενών καρδιοπαθειών. Παρόλο που προορίζεται για την έγκαιρη ανίχνευση, μερικές φορές ορισμένες βλάβες δεν μπορούν να πιστοποιηθούν μέχρι τον τοκετό. Σε αυτές περιλαμβάνονται ήπια βαλβιδικά προβλήματα ή μικρές επικοινωνίες μεταξύ των καρδιακών θαλάμων.

Οι συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες είναι οι συχνότερες συγγενείς δυσπλασίες και αποτελούν επίσης συχνή αιτία θανάτου στα νεογνικά στάδια και κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός μωρού. Για το λόγο αυτό, η εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία έχει πλέον προταθεί ως μέρος ενός διαγνωστικού ελέγχου για όλες τις έγκυες μητέρες.

Ακόμη και έτσι, δεν αποτελεί ακόμη μέρος των εξετάσεων που απαιτούνται κάθε τρίμηνο σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Εάν ο μαιευτήρας σας έχει οποιεσδήποτε ανησυχίες, τότε θα ζητήσει αυτή τη διαδικασία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.