Τι είναι το μαξιλάρι εγκυμοσύνης; Χρήσεις και οφέλη

Η ύπαρξη ενός ειδικού μαξιλαριού για εγκύους ελαχιστοποιεί την ταλαιπωρία που προκαλούν οι φυσικές αλλαγές της εγκυμοσύνης. Εκτός από το να κοιμάστε άνετα, συμβάλλετε στην ευημερία του μωρού σας.
Τι είναι το μαξιλάρι εγκυμοσύνης; Χρήσεις και οφέλη
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Καθώς η κύηση εξελίσσεται και συμβαίνουν αλλαγές στο σώμα, αυξάνονται και οι ενοχλήσεις στον ύπνο. Ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μια πολύ καλή λύση για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Είναι σύνηθες οι γυναίκες να αισθάνονται σωματική δυσφορία κατά την εγκυμοσύνη, ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο. Αυτά τα ειδικά μαξιλάρια που κατασκευάζονται για έγκυες γυναίκες μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία σας.

Επίσης, ο ύπνος χωρίς τόσες ενοχλήσεις σας επιτρέπει να ξυπνάτε με καλύτερη διάθεση και χωρίς πόνους. Τι είναι λοιπόν αυτά τα θαυματουργά μαξιλάρια; Από τι είναι φτιαγμένα; Θα σας τα πούμε όλα σε αυτό το άρθρο!

Τι είναι το μαξιλάρι εγκυμοσύνης και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Το μαξιλάρι εγκυμοσύνης είναι ένα αξεσουάρ που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τις μέλλουσες μητέρες να ξεκουράζονται άνετα. Επιπλέον, η χρήση προγεννητικών μαξιλαριών βοηθά στην ευημερία του μωρού.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε από το The Journal of Physiology διαβεβαιώνει ότι η μεταβλητότητα του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού επηρεάζεται από τη θέση της μητέρας. Σύμφωνα με αυτόν τον ισχυρισμό, η στάση που υιοθετεί η μητέρα είναι πολύ σημαντική και τα συμβατικά μαξιλάρια μερικές φορές δεν είναι αρκετά.

Αντίθετα, τα μαξιλάρια μητρότητας προωθούν εργονομικές θέσεις που ελαχιστοποιούν τον πόνο στην πλάτη, τον αυχένα, τα πόδια, τη λεκάνη και τους γοφούς. Τέτοιες παθήσεις δυσχεραίνουν τον ύπνο και παρουσιάζουν αϋπνία, κράμπες, κόπωση και αύξηση του βάρους.

Τα μαξιλάρια εγκυμοσύνης ποικίλλουν σε μήκος, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με το ύψος σας. Όσον αφορά τη σύνθεσή τους, είναι γεμισμένα με βαμβάκι, φτερά ή αφρό. Είναι αρκετά ελαστικά και δεν σπάνε εύκολα.

Τύποι μαξιλαριών εγκυμοσύνης

Υπάρχουν μακριές και ίσες μαξιλάρες εγκυμοσύνης, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες σας, θα βρείτε περισσότερους από έναν τύπους. Ας τους δούμε:

Η ξεκούραση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το κλειδί. Πολλές μητέρες υποφέρουν από αϋπνία και δεν μπορούν να βρουν την κατάλληλη θέση ύπνου.

Μαξιλάρια εγκυμοσύνης: Σφήνες

Ο όρος προδίδει την εμφάνιση του μαξιλαριού. Πρόκειται για μια μικρή σφήνα από αφρώδες υλικό.

Αυτά τα μαξιλάρια χρειάζονται ένα παραδοσιακό μαξιλάρι ως συμπλήρωμα, για να ακουμπάτε το κεφάλι ή την πλάτη σας όταν είστε ξαπλωμένη ή καθιστή. Συχνά, είναι “σκληρά”, καθώς έχουν δημιουργηθεί για να απαλύνουν τον πόνο στην οσφυϊκή περιοχή, τα πόδια και τους αστραγάλους.

Μαξιλάρια εγκυμοσύνης δύο σε ένα

Αυτά είναι επίσης γνωστά ως “μαξιλάρια μητρότητας”. Είναι ιδανικά για τη στήριξη του κεφαλιού, της πλάτης και της κοιλιάς όταν κοιμάστε στο πλάι. Η δομή τους αποτελείται από δύο μαξιλάρια που ενώνονται με Velcro.

Σωληνωτά μαξιλάρια

Πρόκειται για έναν μαλακό σωλήνα που η γυναίκα αγκαλιάζει για να χωρέσει την κοιλιά της.

Μαξιλάρια εγκυμοσύνης σε σχήμα ημισελήνου

Θεωρητικά, κατασκευάζονται για να διευκολύνουν τη θέση του παιδιού και την άνεση της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λειτουργούν ως συμπλήρωμα της μητρικής ανάπαυσης.

Μαξιλάρια αλφαβήτου

Με διάφορα μεγέθη και προσομοίωση γραμμάτων, τα μαξιλάρια αυτά είναι από τα πιο δημοφιλή μεταξύ των μελλοντικών μητέρων:

  • Τύπος C: Το μήκος τους είναι περίπου ενάμισι μέτρο. Με αυτά, κοιμάστε στο πλάι, υποστηρίζοντας τους γοφούς, την κοιλιά και την πλάτη σας. Μπορείτε επίσης να το βάλετε ανάμεσα στα πόδια σας. Συνιστώνται για την καταπράυνση της πυελικής έντασης και την κατακράτηση υγρών στους αστραγάλους.
  • Τύπος J: Εάν κοιμάστε σε ένα μεσαίο κρεβάτι, αυτή είναι μια καλή επιλογή. Είναι κατάλληλο για να ξεκουράζετε το κεφάλι και τα πόδια σας.
  • Τύπος L: Αυτό έχει σχεδιαστεί για γυναίκες που κοιμούνται στο πλάι.
  • Τύπος U: Αυτός ο τύπος προσαρμόζεται στην καμπυλότητα του σώματος. Όσες κοιμούνται ανάσκελα βρίσκουν πλήρη στήριξη με αυτό το μοντέλο. Επιπλέον, σας επιτρέπουν να ανυψώνετε τα γόνατα και τους γοφούς σας, μετριάζοντας έτσι τη δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάζετε: Ποιες στάσεις γιόγκα να κάνω για να χάσω βάρος;

Τα οφέλη από το μαξιλάρι εγκυμοσύνης

Αν και δεν είναι εύκολο να βρείτε μια ευχάριστη θέση στο τελευταίο τρίμηνο, αυτές οι εναλλακτικές λύσεις προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε εγκύου.

Είναι ένα πολύ συμπαγές προϊόν. Δεν καταλαμβάνουν τόσο πολύ χώρο στο κρεβάτι ή όταν έρθει η ώρα να τα αποθηκεύσετε. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα άλλα πλεονεκτήματα.

1. Σας βοηθά να κοιμηθείτε

Στην αρχή της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της προγεστερόνης αυξάνονται και ο μεταβολισμός επιταχύνεται. Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και υπνηλία, σύμφωνα με άρθρο της Mayo Clinic.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτών των μαξιλαριών συνδέεται με την ξεκούραση. Εάν έχετε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης και το τοποθετήσετε σωστά, μειώνετε την κίνηση στο κρεβάτι. Και όταν χαλαρώνετε, κοιμάστε καλύτερα.

2. Το μαξιλάρι εγκυμοσύνης βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο στη μέση

Ο πόνος στη μέση κυριαρχεί μεταξύ των συχνών παραπόνων των εγκύων γυναικών, σύμφωνα με το Revista Clínica de la Escuela de Medicina UCR-HSJD. Το άρθρο υποστηρίζει ότι η κατάσταση αυτή αντιστοιχεί στην ορμονική, φυσιολογική και φυσική μεταμόρφωση της σύλληψης.

Αυτά τα μαξιλάρια μειώνουν τους πόνους, χάρη στις ανατομικές ιδιαιτερότητές τους.

3. Προάγει την υγιή ροή του αίματος

Η κυκλοφορία του αίματος στις εγκύους μπορεί να επηρεαστεί, ιδίως από το βάρος που κουβαλούν. Σε αυτό βοηθάει η ανάπαυση με τα πόδια υψωμένα και προς τα αριστερά.

Από την άποψη αυτή, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών τονίζει ότι ορισμένοι επαγγελματίες ζητούν να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά για να βελτιωθεί η ροή του αίματος μεταξύ της καρδιάς, της μήτρας, του εμβρύου και των νεφρών.

Προσθέτουν ότι αυτή η θέση εξαλείφει την πίεση στο συκώτι. Ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης είναι χρήσιμο σε αυτή την αποστολή.

4. Το μαξιλάρι εγκυμοσύνης παρέχει στήριξη κατά το θηλασμό

Η επένδυση επεκτείνεται μέχρι και μετά τον τοκετό. Η εργονομία των μαξιλαριών είναι χρήσιμη και στο θηλασμό. Εκμεταλλευτείτε το για να ταΐσετε το μωρό σας χωρίς να πιέζετε τα χέρια ή τους ώμους σας.

5. Βοηθά στην καταπράυνση της κοιλιακής πίεσης

Αν έχετε υποβληθεί σε καισαρική τομή, είναι πιθανό τις εβδομάδες που ακολουθούν η κοιλιακή σας περιοχή να συνεχίσει να είναι ευαίσθητη και να πονάει λίγο. Χρησιμοποιώντας το μαξιλάρι για να ξαπλώσετε ή να κρατήσετε το μωρό, προλαμβάνετε τη δυσφορία και μειώνετε την πίεση στην κοιλιά.

6. Είναι υποαλλεργικό

Τα υλικά κατασκευής έχουν σχεδιαστεί προς όφελος τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Δεδομένου ότι αναπνέουν και είναι υποαλλεργικά, δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργιών ή δερματικών εξανθημάτων.

Εκτός από το βαμβάκι, τον αφρό και τα φτερά, τα μαξιλάρια αυτά διατίθενται επίσης σε πολυεστερικές ίνες και χάντρες πολυστυρενίου. Μπορεί επίσης να είναι κατασκευασμένα από λάτεξ ή τζελ λόγω της συνοχής αυτών των υλικών και της ικανότητάς τους να αντιστέκονται στα ακάρεα της σκόνης.

Almohada de embarazo para los dolores.
Η σωστή χρήση αυτών των μαξιλαριών μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο πόνο και πιο άνετο ύπνο.

7. Ο καθαρισμός είναι απλός

Το πλύσιμο των μαξιλαριών εγκυμοσύνης είναι πολύ απλό: σχεδόν όλα μπαίνουν στο πλυντήριο. Ορισμένα σας επιτρέπουν να αφαιρέσετε την επένδυση. Σε κάθε περίπτωση, ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Συμβουλές για το μαξιλάρι εγκυμοσύνης

Εφόσον χρησιμοποιείτε σωστά το μαξιλάρι, θα έχετε την ξεκούραση που θέλετε. Λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές για να βελτιώσετε την εμπειρία σας:

  • Βάλτε το κάτω από την κοιλιά: Τοποθετώντας το κάτω από την κοιλιά, εξισορροπείτε το βάρος και δεν επιβαρύνετε υπερβολικά τους μηρούς και τα γόνατα.
  • Υποστηρίξτε τον αυχένα σας: Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη σπονδυλική στήλη όσο το δυνατόν πιο ευθεία.
  • Σταυρώστε τα πόδια σας: Βάζοντας τα άκρα σας ανάμεσα στο προγεννητικό μαξιλάρι μειώνετε την πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης σας.
  • Σηκώστε τα γόνατά σας: Αυτές οι αρθρώσεις υποφέρουν πάρα πολύ από το βάρος στο τέλος της εγκυμοσύνης. Ανασηκώστε τα γόνατά σας για την κυκλοφορία των υγρών και για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών.
  • Στηρίξτε την πλάτη σας: Αν έχετε καλή στήριξη της πλάτης σας, δεν θα υπάρχουν αλλαγές στη στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν θα διακόπτετε τον ύπνο σας.

Πώς να επιλέξετε το σωστό μαξιλάρι εγκυμοσύνης

Για να αγοράσετε το σωστό μαξιλάρι εγκυμοσύνης, ελέγξτε παράγοντες όπως το υλικό κατασκευής, το μέγεθος, την ανθεκτικότητα, τις οδηγίες καθαρισμού, την άνεση και την ευελιξία.

Όταν επιλέγετε ένα τέτοιο μαξιλάρι, είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τον τρόπο που συνηθίζετε να κοιμάστε και τη σωματική σας διάπλαση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε στο έπακρο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.