Πόθος: Ένας εύκολος οδηγός για τη φροντίδα του

Το φυτό πόθος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου. Θέλετε να μάθετε πώς να το φροντίζετε; Θα σας πούμε πώς εδώ!
Πόθος: Ένας εύκολος οδηγός για τη φροντίδα του

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 17 Απριλίου, 2023

Το φυτό πόθος έχει αρκετές ιδιότητες και είναι ένα από τα αγαπημένα φυτά μέσα στο σπίτι. Η ομορφιά των μεγάλων φύλλων του, το πράσινο χρώμα του και η απλή φροντίδα που απαιτεί, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Σαν να μην έφτανε αυτό, έχοντας ένα φυτό πόθος σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού, θα ωφεληθείτε από τα καθαριστικά οφέλη που προσφέρει στο περιβάλλον.

Ο πόθος είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ξεκινούν στον κόσμο της κηπουρικής, γιατί επιτρέπει την εκμάθηση της βασικής φροντίδας ενός θάμνου. Και για όσους έχουν ήδη κατακτήσει την τέχνη της κηπουρικής, η καλλιέργεια αυτού του φυτού, που ανήκει στην οικογένεια Araceae, θα σας φανεί παιχνιδάκι, σε σύγκριση με τις απαιτήσεις άλλων φυτών. Σας δείχνουμε πώς να το φροντίζετε.

Το φυτό πόθος και τα χαρακτηριστικά του

Μια δημοσίευση στο Rasayan Journal of Chemistry αναφέρει τον πόθο (Epipremnum aureum) ως ένα γένος ανθοφόρων φυτών χρήσιμο στη λαϊκή ιατρική και από το οποίο απελευθερώνονται πολυάριθμες ενώσεις.

Φύεται στη Νοτιοανατολική Ασία, είναι επίσης γνωστό ως photos και χαρακτηρίζεται από αναρριχητική συμπεριφορά στα τροπικά δάση. Οι μικρότεροι θάμνοι είναι προσαρμοσμένοι για καλλιέργεια στην κηπουρική και ενσωμάτωση σε εσωτερικούς χώρους, επειδή ευδοκιμούν σε γλάστρες και έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται ενώ κρέμονται.

Ο πόθος έχει επιβλητική εμφάνιση, που αποδεικνύεται από τα πλατιά, πράσινα, αειθαλή φύλλα του, χρωματισμένα με κρεμώδεις ανταύγειες και μοιάζουν με καρδιά. Κατά τη γέννηση, τα φύλλα αυτά αναπτύσσονται ολόκληρα, αλλά όταν το είδος ωριμάσει γίνονται πτερωτά.

Ο κοινός πόθος ονομάζεται potus dorado. Μια ποικιλία που προσδιορίζεται ως poto marble queen διακρίνεται για τα λευκά φύλλα και τις έντονες κηλίδες- ενώ ένας άλλος τύπος, που ονομάζεται potus neon/lemon έχει φύλλα χωρίς κηλίδες και με κίτρινο χρώμα.

Τα οφέλη από την ύπαρξη ενός πόθου μέσα στο σπίτι

Ο πόθος είναι ένα φυτό που επιβιώνει χωρίς μεγάλες ενοχλήσεις μέσα και έξω από το σπίτι. Ωστόσο, όταν το κλίμα είναι υπερβολικά ψυχρό, υπάρχει κίνδυνος ασθένειας για το δείγμα.

Το τοποθετείτε σε έπιπλα ή το κρεμάτε. Με τα φύλλα του σε σχήμα καρδιάς, αποτελεί ένα εντυπωσιακό δώρο για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αλλά το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι ο καθαρισμός του αέρα.

Οι καθαριστικές αυτές ιδιότητες συνδέονται με την απορρόφηση και την αποβολή τοξινών, όπως η φορμαλδεΰδη, που απελευθερώνονται από καλλυντικά, απορρυπαντικά, χρώματα και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται στο σπίτι. Μάλιστα, μια μελέτη της NASA αναφέρεται στην πιθανή επίδραση του φυτού Golden Pothos στην ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων, μετά από δοκιμή ενός μοντέλου ίχνους ρύπων σε προσομοιωτή διαστημοπλοίου.

Πόθος: Ένας εύκολος οδηγός για τη φροντίδα του
Ποικιλία Poto marble queen.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε αυτό: Χουμικές ουσίες: Χαρακτηριστικά και οφέλη για τα φυτά

Πόθος: Φροντίδα

Η εγκυκλοπαίδεια Monaco Nature σημειώνει ότι το Epipremnum aureum είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά σε γλάστρες λόγω της προσαρμοστικότητας, της εύκολης συντήρησης και της ταχύτητας ανάπτυξής του. Προσθέτουν ότι οι θεμελιώδεις φροντίδες συμβάλλουν στην πλούσια βλάστηση και την ισχύ των χρωμάτων του.

Ποιες είναι αυτές οι φροντίδες; Θα τις δούμε σε λίγο.

Λίπασμα

Το έδαφος για το είδος Araceae πρέπει να παρέχει επαρκή θρεπτικά συστατικά. Ζητήστε ειδικά λιπάσματα για αυτό το είδος φυτού. Βάλτε λίπασμα κάθε μήνα όσο το φυτό είναι ακόμα σε ανάπτυξη ενώ όταν το φυτό βρίσκεται σε λήθαργο, λιπάνετε μία φορά ανά τρίμηνο.

Πότισμα

Η τροπική καταγωγή του πόθου δεν σημαίνει ότι πρέπει να το “πνίξετε” στο νερό. Αντιθέτως, απαιτούν ελάχιστη ενυδάτωση και επιβιώνουν και με λιγοστό νερό. Είναι απαραίτητο να το ποτίζετε, όταν παρατηρήσετε το ξηρό υπόστρωμα, γενικά, κάθε 2 ή 3 ημέρες.

Αν προχωρήσετε σε υπερβολικό πότισμα του φυτού, τα πράσινα φύλλα του κιτρινίζουν. Ή, ως μηχανισμός άμυνας, αποκολλάει τα κατεστραμμένα.

Πόθος και φωτισμός

Τοποθετήστε το φυτό σε φωτεινό χώρο, ακόμη και αν είναι δίπλα σε παράθυρο με κουρτίνες. Το άμεσο φως δεν είναι βολικό για αυτό το φυτό, αλλά σε περίπτωση που δεν έχει φωτισμό, μπορεί να χάσει τα κάτω φύλλα του, γεγονός που χρησιμεύει ως προειδοποίηση για να το απομακρύνετε από τη θέση του.

Κλάδεμα

Όταν το φυτό παρουσιάζει μια παύση στην ανάπτυξή του, εκμεταλλευτείτε την και κλαδέψτε το. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εποχή του έτους για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να εκτελέσετε το κλάδεμα οποιαδήποτε στιγμή.

Αναπαραγωγή και μεταφύτευση

Η αναπαραγωγή του πόθου γίνεται με μοσχεύματα. Κόψτε την άκρη ενός κλαδιού, βουτήξτε το σε νερό και περιμένετε να ριζώσει. Στη συνέχεια, φυτέψτε το στη βάση ενός άλλου φυτού για να το κάνετε να φαίνεται θαμνώδες.

Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν να το φυτέψετε απευθείας στο έδαφος, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να ευδοκιμήσει αν στη συνέχεια μεταφυτεύσετε ένα μοσχεύμα σε νερό. Η μεταφύτευση γίνεται την άνοιξη, όταν η γλάστρα είναι ξηρή ή αν παρουσιάζει άφθονη υγρασία. Στις 2 τελευταίες περιπτώσεις, η ιδέα είναι να μεταφέρετε το φυτό σε μια γλάστρα με νέο υπόστρωμα για να προσπαθήσετε να το αναζωογονήσετε.

Απολύμανση

Όπως κάθε άλλο φυτό, ο πόθος είναι ευαίσθητος στα παράσιτα. Οι συχνές διαγνώσεις αντανακλούν ζημιές από ψευδοκοκκίδες, μπορεί επίσης να υποφέρουν από σκούρα εξογκώματα που εκτείνονται μέχρι το στέλεχος.

Για την καταπολέμηση αυτών των μολύνσεων, είναι καλύτερο να απαλλαγείτε από τα μαραμένα φύλλα, να μεταφέρετε το φυτό σε γλάστρα χωρίς έντομα και να αποστειρώσετε τα εργαλεία κλαδέματος. Εάν η προσβολή από ψευδοκοκκίδες είναι σοβαρή, μετακινήστε τον θάμνο στον καθαρό αέρα και ξεπλύντε τον προσεκτικά. Στη συνέχεια, μετακινήστε το σε ένα φωτισμένο σημείο με ελάχιστη ποσότητα νερού.

Πόθος: Ένας εύκολος οδηγός για τη φροντίδα του
Η ποικιλία του φυτού potus neon/lemon

Προσοχή!

Λάβετε ορισμένες προφυλάξεις για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση που προκαλεί το φυτό πόθος

Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυτό, υπάρχει μια σημαντική προειδοποίηση: το είδος είναι τοξικό. Τα άτομα με μεγάλη ευαισθησία στο δέρμα μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα.

Ειδικά στην περίπτωση των κατοικίδιων ζώων, η Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων σημειώνει ότι το μάσημα ή η κατανάλωση των φύλλων επηρεάζει τους στοματικούς ιστούς και προκαλεί πόνο και πρήξιμο, εμετό και υπερβολική έκκριση σάλιου. Η κατανάλωση του πόθου οδηγεί επίσης σε ερεθισμό του γαστρεντερικού σωλήνα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Bonplandia , οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται σε ένα τοξικό σύνδρομο που προκαλείται από τα οξαλικά άλατα που περιέχονται στα φυτά εσωτερικού χώρου. Εν κατακλείδι, η συμβουλή είναι να κρατάτε τον πόθο σας μακριά από τα ζώα και τα παιδιά για να απολαμβάνετε την ομορφιά του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.