7 τρόποι για να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας

Ακόμη και αν δε το παρατηρείτε άμεσα, ο αέρας μέσα στο σπίτι σας γίνεται αποπνικτικός, ειδικά αν έχετε κλειστά τα παράθυρα. Έτσι, καλό είναι να μάθετε ορισμένους τρόπος για να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι και να βελτιώσετε τη δική σας υγεία αλλά και της οικογενείας σας.
7 τρόποι για να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Για να μπορέσετε να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας, θα πρέπει να υιοθετήσετε ορισμένες καλές συνήθειες. Με τη βοήθειά τους θα προάγετε την ευεξία όλης της οικογένειας.

Στους εσωτερικούς χώρους συσσωρεύονται σιγά-σιγά ρυπογόνα σωματίδια και αλλεργιογόνα. Εξαιτίας τους, κινδυνεύετε, σε μεγάλο βαθμό, να αναπτύξετε άσθμααλλεργίες και άλλες ασθένειες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει προειδοποιήσει για την επίδραση της ρύπανσης του αέρα στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με την αναφορά του, τα πολύ μικρά σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα που αναπνέουμε, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος και άλλων πνευμονικών παθήσεων.

Παρόλα αυτά, είναι εύκολο να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους εφαρμόζοντας πρακτικές για τη βελτίωση του αέρα του σπιτιού σας.

Σας ενδιαφέρει αυτό;

Αν ναι, συνεχίστε την ανάγνωση. Στο σημερινό άρθρο, θα σας δώσουμε περαιτέρω πληροφορίες, αλλά και επτά συμβουλές για το πώς να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας.

Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας;

Η σπουδαιότητά του έχει να κάνει με την ευεξία των μελών της οικογενείας σας. Ο στάσιμος αέρας γίνεται τοξικός και εγκυμονεί κινδύνους για το αναπνευστικό σύστημα, ακόμη και για την υγεία του δέρματός σας.

Για την ακρίβεια, πολλές λοιμώξεις και αλλεργίες οφείλονται στη συσσώρευση των βλαβερών σωματιδίων τα οποία βρίσκονται γύρω σας και καταλήγουν στον οργανισμό σας.

Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης βρογχίτιδας, αλλεργιών, πονοκεφάλων, και καρδιακών παθήσεων. Εν ολίγοις, αν δεν καθαρίσετε τον αέρα στα περιβάλλοντα όπου περνάτε πολλές ώρες, είναι πιθανό να επηρεαστεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επίσης, μπορούν να επιδεινωθούν ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Τα πιο ευπαθή άτομα στις αρνητικές επιπτώσεις του τοξικού αέρα είναι:

 • Άτομα που πάσχουν από καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.
 • Μωρά και μικρά παιδιά.
 • Ηλικιωμένοι.
 • Οποιοσδήποτε υποφέρει από ασθένεια του ανοσοποιητικού.
 • Έγκυες.
 • Άτομα με διαβήτη.

Επτά τρόποι για να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας

Παρότι ίσως να καθαρίζετε συχνά, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να καθαρίσετε τον αέρα μέσα στο σπίτι. Σαφώς το σπίτι μπορεί να σας φαίνεται άψογο και πεντακάθαρο, αλλά πολλές επιφάνειες συγκρατούν, μέχρις ενός βαθμού, ρυπογόνα σωματίδια.

Παρακάτω βρίσκονται ορισμένες συμβουλές για την ανανέωση του αέρα του σπιτιού σας.

 1. Αγοράστε ένα καθαριστή αέρα

Αρωματικό κερί σε σαλόνι

Οι καθαριστές αέρα μειώνουν την πνιγηρότητα του περιβάλλοντος στο σπίτι σας.

Υπάρχουν πολλά είδη καθαριστών αέρα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες καθαρισμού του αέρα ενός σπιτιού. Αυτές οι συσκευές έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώνουν τα ρυπογόνα σωματίδια που βρίσκονται στο σπίτι.

Καλό θα ήταν να σκεφτείτε σοβαρά την αγορά μιας τέτοιας συσκευής.

2. Αποφύγετε τη χρήση αποσμητικών χώρου και κεριών

Εξαιτίας των χημικών στοιχείων που περιέχουν τα αρωματικά κεριά και τα αποσμητικά χώρου, είναι πιθανό να εμφανιστούν αλλεργίες, ειδικότερα σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Ναι, κάποια από αυτά μυρίζουν υπέροχα, αλλά δε συμβάλλουν στον καθαρισμό του αέρα.

Αντ’ αυτών, προτιμήστε φυσικές επιλογές ή φτιάξτε τα δικά σας.

3. Καθαρίστε τα φίλτρα των κλιματιστικών και των θερμαντικών σωμάτων

Αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν κατά νου ότι τα φίλτρα των κλιματιστικών και των θερμαντικών σωμάτων μαζεύουν σκόνη και ρυπογόνα σωματίδια. Αυτά, με τον καιρό, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα.

Βεβαιωθείτε ότι τα καθαρίζετε και τα αντικαθιστάτε τακτικά (ανά 30 μέρες με 6 μήνες, ανάλογα τις ανάγκες σας).

4. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας

Γυναίκα καθαρίζει με ηλεκτρική σκούπα

Οι ηλεκτρικές σκούπες αποτελούν τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο μείωσης της σκόνης από τα έπιπλα και άλλες επιφάνειες.

Η ηλεκτρική σκούπα είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για να καθαρίσετε τον αέρα του σπιτιού σας. Μπορεί να αφαιρέσει, με μεγάλη ευκολία, όλων των ειδών τα σωματίδια όπως σκόνη, νεκρούς ιστούς, και τρίχες από κατοικίδια. Όλα αυτά συσσωρεύονται σε κάθε γωνία του σπιτιού.

Προσπαθήστε να τη χρησιμοποιείτε καθημερινά.

5. Πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων και λούτρινων παιχνιδιών

Τα κλινοσκεπάσματα, τα ρούχα, οι πετσέτες, και τα λούτρινα παιχνίδια γίνονται το τέλειο σπίτι για τη σκόνη και τα ακάρεα. Και τα δύο μπορούν να χειροτερέψουν τα αναπνευστικά προβλήματα που ίσως ήδη έχετε, αλλά και να δημιουργήσουν δερματολογικά προβλήματα.

Αν ήρθε η ώρα να κάνετε βαθύ καθαρισμό και να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας, τότε δοκιμάστε να προσθέσετε και ένα απολυμαντικό κατά την πλύση τους.

6. Σκουπίστε τη μούχλα από τις περιοχές με υγρασία

Όλα τα σπίτια συγκεντρώνουν πολλή υγρασία. Μπάνια και κουζίνες προσβάλλονται, συχνότερα, από τη μούχλα. Το κακό με αυτό το είδος μύκητα δεν περιορίζεται στην άσχημη εμφάνιση και στη δυσάρεστη οσμή, αλλά επηρεάζει και την υγεία του αναπνευστικού συστήματος καθώς οι σπόροι του ταξιδεύουν, μέσω του αέρα, στους πνεύμονές σας.

Η μούχλα είναι έντονη σε περιοχές με υγρασία. Αν λοιπόν δεν υπάρχει υγρασία, δεν υπάρχει μούχλα. Για να την αντιμετωπίσετε ρίξτε μαγειρική σόδα απευθείας στα σημεία με μούχλα, και σκουπίστε έπειτα από μερικές ώρες. Επαναλάβετε τη διαδικασία αν το κρίνετε απαραίτητο.

Η μαγειρική σόδα έχει τη δυνατότητα να ξεραίνει τη μούχλα.

7. Ανοίξτε πόρτες και παράθυρα για λίγες ώρες

Επτά τρόποι να καθαρίσετε τον αέρα του σπιτιού σας

Θα πρέπει να αερίζετε καθημερινά το σπίτι σας ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα. Έτσι, θα μειώσετε το πνιγηρό περιβάλλον και θα ανανεώσετε τον αέρα του σπιτιού.

Η τελευταία συμβουλή για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα, είναι να ανοίγετε τις πόρτες και τα παράθυρα για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Πρόκειται για ένα απλό μέτρο το οποίο όμως θα διευκολύνει τη κυκλοφορία του αέρα, ενώ ταυτόχρονα αποτοξινώνει το περιβάλλον σας. Ιδανικά, εφαρμόστε το τις ώρες με τη λιγότερη κίνηση στο δρόμο ή όταν δεν υπάρχουν ρυπογόνοι παράγοντες στον αέρα.

Συμπεράσματα

Η ρύπανση του αέρα του σπιτιού σας μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις τόσο στο δέρμα, όσο και στο αναπνευστικό σύστημα. Αν και συχνά δε τα βλέπουμε με το μάτι, υπάρχουν πολλά βλαβερά σωματίδια σε κάθε σπίτι.

Υιοθετήστε τις παραπάνω συνήθειες για να καθαρίσετε τον αέρα του σπιτιού σας αποτελεσματικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bernstein, J. A., Alexis, N., Barnes, C., Bernstein, I. L., Bernstein, J. A., Nel, A., … Williams, P. B. (2004). Health effects of air pollution. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2004.08.030
 • Brunekreef, B., & Holgate, S. T. (2002). Air pollution and health. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(02)11274-8
 • Perez-Padilla, R., Schilmann, A., & Riojas-Rodriguez, H. (2010). Respiratory health effects of indoor air pollution. International Journal of Tuberculosis and Lung Disease.
 • E., P. (2017). Presence of Household Mold, Children’s Respiratory Health, and School Absenteeism: Cause for Concern. Journal of Environmental Health.
 • Anderson, J. O., Thundiyil, J. G., & Stolbach, A. (2012). Clearing the Air: A Review of the Effects of Particulate Matter Air Pollution on Human Health. Journal of Medical Toxicology. https://doi.org/10.1007/s13181-011-0203-1

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.