Ένας γιος είναι θησαυρός και πρόκληση

Όταν έρχεται η ώρα να εκπαιδεύσετε το γιο σας, αν και μπορεί να είναι πιο ανεξάρτητος, είναι σημαντικό να καταλαβαίνετε τις ανάγκες του και να επικοινωνείτε ξεκάθαρα έτσι ώστε να σας εμπιστεύεται.
Ένας γιος είναι θησαυρός και πρόκληση

Τελευταία ενημέρωση: 12 Μαρτίου, 2019

Ένας γιος είναι θησαυρός για κάθε μητέρα και για κάθε πατέρα, που βλέπουν τους εαυτούς τους να αντικατοπτρίζονται σε αυτή την καινούργια ζωή. Θα αγωνιστούν να δώσουν στον κόσμο ένα θαρραλέο νεαρό άνδρα, που θα είναι ευτυχισμένος και έτοιμος να κάνει και άλλους ευτυχισμένους.

Όλα τα παιδιά είναι πολύτιμα και έχουν αξία, είτε είναι αγόρια είτε είναι κορίτσια και θα πρέπει να τα αγαπάμε και να τα εκπαιδεύουμε με τον ίδιο τρόπο.

Ωστόσο, ο χαρακτήρας ενός μικρού αγοριού μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ διαφορετικός και συνήθως απαιτείται από μέρους μας περισσότερος χρόνος προβληματισμού.

Τα παιδιά δεν είναι ποτέ ακριβή αντίγραφα των γονιών τους. Έχουν το δικό τους χαρακτήρα και τη δική τους φωνή και πρέπει να μάθουμε να τα καθοδηγούμε να είναι υπεύθυνα, ώριμα και ευτυχισμένα.

Ας μάθουμε πώς.

Ένας γιος είναι θησαυρός

Έχετε ένα γιο: δυσκολίες και στρατηγικές εκπαίδευσης

Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι δεν θα πρέπει να ακολουθείτε στερεότυπα όσον αφορά στο φύλο -η εκπαίδευση των αγοριών και των κοριτσιών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ισότητα.

Οι συμβουλές που θέλουμε να επισημάνουμε σήμερα εξαρτώνται από τις ανάγκες του κάθε παιδιού, όμως περιλαμβάνουν μερικά βασικά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας καθοδηγήσουν.

Ένας γιος είναι θησαυρός - Αγοράκι με τιράντες

Ένας γιος είναι θησαυρός αλλά και πρόκληση. Μη διδάξετε στο γιο σας να είναι ο πιο δυνατός, ο πιο έξυπνος ή ο πιο θαρραλέος. Διδάξτε τον να είναι “ο εαυτός του”.

Ένα λάθος που κάνουν πολλές οικογένειες είναι να ακολουθούν στερεότυπα για το βιολογικό και το κοινωνικό φύλο, όπως προαναφέραμε.

  • Μερικοί άνθρωποι θέλουν ο γιος τους να είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής, ο πιο έξυπνος της τάξης ή ο πιο τολμηρός με τους περισσότερους φίλους. Η τακτική αυτή δεν είναι καλή.
  • Κάντε με το γιο σας ό,τι θα κάνατε με την κόρη σας: αφήστε τον να είναι ό,τι επιλέγει ο ίδιος, αφήστε τον να κάνει ό,τι θέλει στον ελεύθερο χρόνο του και επιτρέψτε του να δημιουργήσει τα όνειρα που θέλει να επιδιώξει.
  • Δεν χρειάζεται να κατευθύνετε το γιο σας προς κάποιο συγκεκριμένο άθλημα αν αυτό δεν τον ενδιαφέρει ή δεν του αρέσει.

Καταλάβετε το παιδί σας -να θυμάστε ότι δεν αποτελεί μικρογραφία του εαυτού σας.

Μπορείτε να του μάθετε τα πράγματα που σας αρέσουν, μπορείτε να το καθοδηγήσετε προς ορισμένα ενδιαφέροντα και μπορείτε να το εκθέσετε σε ορισμένα πράγματα, όμως μην του επιβάλλετε κάτι που δεν θέλει.

Ένας γιος είναι θησαυρός και έχει επίσης το δικαίωμα να είναι λυπημένος

Ένας γιος δεν γεννιέται πιο δυνατός από μια κόρη, ούτε είναι ανίκητος. Ένα άλλο λάθος που μπορεί να κάνουν μερικοί γονείς είναι να λένε στο γιο τους, “μην κλαις, είσαι άντρας και πρέπει να είσαι δυνατός, οι άντρες δεν κλαίνε”.

  • Τα αγόρια, όπως τα κορίτσια, πρέπει να εκτονώνουν τα συναισθήματά τους.
  • Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το γιο σας να εκφράζεται επαρκώς συναισθηματικά. Προσπαθήστε από την αρχή να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης.
  • Μην κοροϊδεύετε ποτέ τα πράγματα που σας λέει και αυτό περιλαμβάνει τις ιδέες, τα όνειρα, τα συναισθήματα ή τις επιθυμίες του. Αν ο γιος σας βλέπει ότι τον κρίνετε ή τον περιγελάτε, πιθανώς θα σταματήσει να σας εμπιστεύεται.
Ένας γιος είναι θησαυρός - Μητέρα με γιο

Ένας γιος θα διεκδικήσει το χώρο του από νωρίς

Ένας γιος τείνει να ταλαντεύεται ανάμεσα στην ανάγκη για προσκόλληση και καλοπιάσματα και στην ακραία επιθυμία να μείνει μόνος ώστε να εξασκήσει τα δικαιώματα και την ελευθερία του. Αυτό είναι κάτι που θα συμβεί νωρίς.

  • Πρέπει να είστε υπομονετικοί και να διατηρήσετε τη δύναμη της διαπραγμάτευσης που διαθέτετε. Ο γιος θα αντιδράσει με αρνητικό τρόπο στην απλή απαγόρευση κάποιου πράγματος, επομένως θα πρέπει να τον κάνετε να καταλάβει ότι δεν μπορεί ακόμα να κάνει ορισμένα πράγματα.
  • Είναι επίσης σημαντικό να μάθετε στο γιο σας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του αν ζητάει περισσότερο χώρο ή ορισμένα δικαιώματα.
  • Για το λόγο αυτό, όπως με μια κόρη, θα πρέπει να του αναθέτετε ευθύνες από πολύ μικρή ηλικία.

Υπάρχουν ορισμένες ενέργειες και ευθύνες για τις οποίες θα πρέπει να είναι υπόλογος, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το να διατηρεί το δωμάτιό του καθαρό, το να βοηθάει στο καθάρισμα του σπιτιού, το να φροντίζει τα κατοικίδια ζώα ή το να ενδιαφέρεται για τα πράγματά του.

Ένας γιος είναι θησαυρός - Μητέρα φιλά τον γιο της

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι ένας γιος είναι θησαυρός αλλά και πρόκληση. Η εκπαίδευσή του θα βασιστεί στην κατανόηση των αναγκών του και στην καλή συναισθηματική επικοινωνία. Αυτό θα τον βοηθήσει να σας εμπιστεύεται πάντα.

Αν σέβεστε αυτό που είναι και αυτό που του αρέσει σε καθημερινή βάση, του εξασφαλίζετε ένα καλό παράδειγμα που μπορεί να ακολουθήσει καθώς αποκτά μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αρκετή ωριμότητα ώστε να αγωνιστεί για τα όνειρά του, ενώ γνωρίζει ότι θα είστε εκεί για να τον στηρίξετε κάθε μέρα της ζωής του.

Ως μητέρες και πατέρες αγαπάμε τους γιους και τις κόρες μας εξίσου και πρέπει να τους εκπαιδεύσουμε να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευθύνες. Είναι κάτι απίστευτα σημαντικό.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.