"Είμαι μητέρα όχι σκλάβα!": το γράμμα που έκανε θραύση στο διαδίκτυο

Η δήλωση μιας 32χρονης που έκανε θραύση στο διαδίκτυο.
"Είμαι μητέρα όχι σκλάβα!": το γράμμα που έκανε θραύση στο διαδίκτυο
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

“Επειδή είμαι μητέρα, δεν σημαίνει ότι είμαι και σκλάβα του σπιτιού”. Αυτή η δήλωση, που έκανε θραύση στο διαδίκτυο, συνοδευόταν από ένα ενδιαφέρον γράμμα και δημοσιεύτηκε στο προφίλ του Facebook μιας 32χρονης γυναίκας από την Αυστραλία.

Η Constance Hall είναι μια νέα γυναίκα που δραστηριοποιείται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και έχει το δικό της blog όπου μιλά για τον ενεργό τρόπο ζωής με τα παιδιά, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε τους κοινωνικούς δεσμούς, τα ενδιαφέροντα και τα πάθη.

Ένα γράμμα που δημοσιεύτηκε μερικές εβδομάδες πριν αποτελεί κάτι παραπάνω από μια απλή άποψη· μοιάζει περισσότερο με μια έκκληση προς όλες τις γυναίκες του κόσμου να διεκδικήσουν τη θέση τους στην κοινωνία και να συνεχίσουν να νοιάζονται για την προσωπική τους ανάπτυξη ενώ παράλληλα φέρουν τις ευθύνες ενός γονέα.

Σήμερα, στη σελίδα μας θα θέλαμε να εξετάσουμε αυτό το θέμα.

Το γράμμα της Constance Hall

Η Constance Hall είναι μια από αυτές τις γυναίκες που δεν φοβάται να πάρει τα παιδιά της μαζί της σχεδόν οπουδήποτε και αν πηγαίνει. Τα φορτώνει στα χέρια της και περνά ώρες μαζί τους στην παραλία, σε συναντήσεις με άλλα παιδιά και φίλους ή όταν πηγαίνει για ψώνια.

Δεν ήθελε να θυσιάσει τίποτα κι έτσι έπρεπε να θέσει μερικές βασικές προτεραιότητες στη ζωή της: τα παιδιά της και τον εαυτό της.

Είχε κουραστεί να ακούει από μερικές φίλες της να αποκαλούν τον εαυτό τους “νοικοκυρές” παρά “μητέρες” και μερικές από αυτές να πέφτουν σε κατάθλιψη ή να αισθάνονται ανίκανες όταν ένιωθαν μόνες. Έτσι η Constance αποφάσισε να δημοσιεύσει αυτές τις λίγες σειρές που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας.

Είμαι μητέρα - Γυναίκα έγκυος

“Γράφω για τις γυναίκες που είναι στο πάρκο, που κοιτούν το κινητό τους χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά τους.

Ναι, μιλάω σε σας. Αντί να είστε κολλημένες στο smartphone σας, θα πρέπει να συνδεθείτε με τον κόσμο και τα παιδιά σας και όχι με αυτές τις ομάδες μαμάδων που μιλούν για τα παιδιά τους μόνο μέσω κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Nα θυμάστε ότι δεν έχει καμία απολύτως σημασία τι πιστεύει αυτή η “μικρή ομάδα μαμάδων”. Σηκωθείτε και παίξτε με τα παιδιά σας.

Η γυναίκα που έχει ένα βουνό από άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη της κουζίνας, μπορεί να βγει έξω με τα παιδιά της και να πάει μια βόλτα για καφέ με τους φίλους της.

Απευθύνομαι σε όλες μας. Για να είμαι μητέρα, καλή σύζυγος ή άνθρωπος δεν χρειάζεται να σπαταλώ μια αιωνιότητα για να καθαρίζω το σπίτι. Αν σου γίνει έμμονη ιδέα, τότε οι φίλοι σου θα αρχίσουν να ζουν τη ζωή τους χωρίς εσένα.

Απευθύνομαι στη γυναίκα που μετά τη γέννα έχει στα χέρια της μια συνταγή γιατρού για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ναι, μιλάω σε σένα. Μπορεί να μην το πιστεύεις αλλά και τα παιδιά σου να μεγαλώσουν, εσύ θα συνεχίσεις να πολεμάς την κατάθλιψη. Το να καταθέτεις τα όπλα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την κατάθλιψη, μην τα συγχέεις. Εσύ είσαι ο κυβερνήτης της ζωής σου και μπορείς να ξεπεράσεις τα πάντα.

Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής σου, απόλαυσέ τη όσο μπορείς.

Μερικές φορές, συγχέουμε τη δύναμη με την αδυναμία αλλά να θυμάσαι ότι είσαι πολύ πιο δυνατή απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Δεν είσαι αδύναμη επειδή ζητάς βοήθεια. Την αξίζεις!

Να θυμάσαι ότι πολλές γυναίκες περνούν ακριβώς το ίδιο πράγμα με σένα αλλά μπορεί απλώς να μην μιλούν για αυτό.

Τώρα γράφω στη γυναίκα που δεν έχει χάσει όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης της. Μην ανησυχείς, δεν έχει καμία σημασία, επειδή το να είσαι μητέρα είναι μια νέα δουλειά που χρειάζεται να είσαι εκεί 24 ώρες την ημέρα και απλά δεν πληρώνεσαι γι’ αυτό.

Στην πραγματικότητα είναι μια δουλειά που δεν τελειώνει ποτέ. Γι’ αυτό το λόγο, μη διστάζεις να φας αυτό το κομμάτι κέικ αν το θέλεις. Το σώμα σου μετά τη γέννα δεν αφορά κανέναν και γι’ αυτό σταμάτα να σκέφτεσαι τι θα πουν οι άλλοι: ΔΕΝ τους αφορά.

Είμαι μητέρα, είμαι γυναίκα: Η σημασία του καθορισμού προτεραιοτήτων στη ζωή σας

Είμαι μητέρα - Μωρό θηλάζει

Όλες μας ταυτιζόμαστε με μερικά από αυτά στα οποία αναφέρθηκε η Constance. Μπορείτε να έχετε πλύνει τα πιάτα και το σπίτι σας να είναι καθαρό αλλά πάντα να φροντίζετε να έχετε όλο το χρόνο του κόσμου για τα παιδιά σας. Όπως είπε και η Constance “είμαι μητέρα, όχι σκλάβα”.

Ωστόσο, οι ιδέες που έθεσε έχουν ευρύτερη έννοια.

  • Όταν γίνεσαι μητέρα, δεν χρειάζεται να παραιτείσαι από τη ζωή, τα όνειρα, τις φιλίες ή ακόμη και από την καριέρα που είχες πριν από αυτό.
  • Συνειδητοποιούμε ότι η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια, ότι θα χρειαστεί να περάσουμε από διάφορες δοκιμασίες, επιπλοκές και κάποια στιγμή μπορεί να χάσουμε την ελπίδα μας. Ωστόσο, το να ζεις, να μαθαίνεις και να είσαι μητέρα σημαίνει ότι πρέπει να είσαι δυνατή, ευέλικτη και να πολεμάς κάθε μέρα για ό,τι αγαπάς.
  • Είναι απαραίτητο να θέτουμε προτεραιότητες. Να θυμάστε ότι αν δεν είστε ευτυχισμένες, δεν θα μπορέσετε να βοηθήσετε τα μικρά σας να είναι και αυτά ευτυχισμένα.

Αν σε κάποιο στάδιο της ζωής σας αρχίσετε να χάνετε την ελπίδα σας, μην διστάσετε να βγείτε έξω από το σπίτι με τα παιδιά σας, να βγείτε στον ήλιο, να μιλήσετε με άλλες μαμάδες και βάλτε στη ζωή σας ανθρώπους που θα σας υπενθυμίζουν τα θαύματα της ζωής και της ανατροφής των παιδιών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lamenteesmaravillosa.com La depresión, la enfermedad del alma [Online] Available at: amenteesmaravillosa.com/la-depresion-la-enfermedad-del-alma/
  • Lamenteesmaravillosa.com La tristeza que no tiene explicación [Online] Available at: lamenteesmaravillosa.com/la-tristeza-que-no-tiene-explicacion/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.