Ποια σημάδια στο στόμα είναι ένδειξη ασθένειας;

27 Απριλίου 2016
Αν αισθάνεστε ότι τα δόντια σας κουνιούνται, αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα περιοδοντίτιδας. Αν δεν είναι παρούσα κάποια λοίμωξη, η απώλεια δοντιών μπορεί να αποτελεί σημάδι οστεοπόρωσης.

Υπάρχουν μερικά προειδοποιητικά σημάδια στο στόμα σας που αποτελούν ένδειξη ασθένειας. Γνωρίζετε ποια είναι αυτά;

Το στόμα σας είναι η πύλη του οργανισμού σας για θρεπτικές ουσίες από την τροφή και το νερό και, όπως όλα τα άλλα μέρη του, πρέπει να λειτουργεί σε βέλτιστα επίπεδα.

Ωστόσο, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία σας ως η οδός που ακολουθούν οι μικροοργανισμοί για να μπουν στο σώμα σας, γεγονός που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε ασθένεια. Για την σημασία της στοματικής υγιεινής μπορείτε να διαβάσετε σε άρθρο που υπογράφουν οι Soria-Hernández, M. A., Molina-F, N., & Rodríguez-P, R.

Κάθε μέρα πιθανώς προσπαθείτε να τηρείτε μια καλή στοματική υγιεινή, προκειμένου να εξαλείψετε πολλούς από τους ιούς και τα βακτήρια που προκαλούν οδοντικά προβλήματα ή δυσάρεστη αναπνοή.

Ο πόνος στα δόντια ή στη γνάθο ως ένδειξη ασθένειας

Ποια σημάδια στο στόμα είναι ένδειξη ασθένειας;

Αν πονάτε στο κάτω μέρος της γνάθου σας και αυτό αρχίζει να συνοδεύεται από κόπωση ή πόνο στο στήθος που ακτινοβολεί στους βραχίονές σας, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι καρδιακής προσβολής.

Ωστόσο, αν πονάτε στο πάνω μέρος του στόματός σας, αυτό μπορεί να δείχνει λοίμωξη στα ιγμόρεια. Η λοίμωξη προκύπτει όταν οι φυσικές κοιλότητες που περιβάλλουν τις ρινικές οδούς σας παθαίνουν φλεγμονή και προκαλούν πόνο που συνήθως προσβάλλει τη γνάθο, τα δόντια και το κεφάλι σας.

Πολύ συχνά αυτό το είδος πόνου οφείλεται σε μυϊκή ένταση, επειδή σφίγγετε τα δόντια σας τη νύχτα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Σπιτικές συνταγές για να λευκάνετε τα δόντια

Οι στοματικές πληγές και τα στοματικά έλκη ως ένδειξη ασθένειας

Οι άφθες, ο επιχείλιος έρπης, η λευκοπλακία και οι λοιμώξεις από μύκητες αποτελούν τα πιο συνηθισμένα είδη ελκών που μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα σας.

Καθένα από τα παραπάνω έχει πολύ διαφορετικές αιτίες. Επομένως είναι σημαντικό να τους δίνετε προσοχή, αφού μπορεί να σας προειδοποιούν για κάποια κρυμμένη ασθένεια, λοίμωξη, υψηλό πυρετό ή ερεθισμό στο στόμα.

Η δυσάρεστη αναπνοή ως ένδειξη ασθένειας

Ποια σημάδια στο στόμα είναι ένδειξη ασθένειας; Δυσάρεστη αναπνοη

Σχεδόν το 90% της δυσάρεστης αναπνοής έχει την προέλευσή της στο στόμα και συνδέεται με ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων στο πίσω μέρος της γλώσσας σας ή με νόσο των ούλων.

Το υπόλοιπο 10% των περιπτώσεων θα πρέπει ωστόσο να σας ανησυχήσει, ειδικά όταν η δυσάρεστη αναπνοή εμφανίζεται ξαφνικά. Θα μπορούσε να αποτελεί προειδοποίηση για διαβήτη τύπου 2, ηπατική ανεπάρκεια ή πρόβλημα στα νεφρά και στα έντερα.

Οι αλλαγές στην εμφάνιση των ούλων σας ως ένδειξη ασθένειας

Αν τα ούλα σας έχουν πάρει λευκωπή απόχρωση, αυτό είναι σαφές σημάδι αναιμίας. Όταν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων μειώνεται, τα ούλα σας χλωμιάζουν. Ίσως επίσης προσέξετε ότι η γλώσσα σας είναι κόκκινη, πρησμένη και γυαλιστερή.

Επίσης, αν τα ούλα σας παρουσιάζουν κοκκινίλα και φλεγμονή, αυτό είναι πιθανώς σημάδι ότι πάσχετε από ουλίτιδα ή βακτηριακή λοίμωξη.

Η απώλεια δοντιών ως ένδειξη ασθένειας

Ποια σημάδια στο στόμα είναι ένδειξη ασθένειας;΄Απώλεια δοντιών

Αν ξαφνικά αρχίσετε να αισθάνεστε ότι τα δόντια σας κουνιούνται και η αίσθηση συνοδεύεται από έντονο κοκκίνισμα των ούλων, είναι σημαντικό να δείτε ένα γιατρό για να αποκλείσετε την περιοδοντίτιδα.

Σε αυτή την περίπτωση, η ουλίτιδα έχει προχωρήσει τόσο που προσβάλλει τον ιστό που κρατάει τα δόντια σας στη θέση τους.

Ωστόσο, αν δεν παρουσιάζετε ξεκάθαρα σημάδια λοίμωξης ούτε έχετε τερηδόνα, αυτό μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι οστεοπόρωσης.

Οι γυναίκες που έχουν ήδη περάσει την εμμηνόπαυση θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα παραπάνω σημάδια. Σε αυτό το στάδιο η οστική τους πυκνότητα είναι μειωμένη.  Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να κάνει τη συγκεκριμένη νόσο να εξελιχθεί ακόμα πιο γρήγορα.

Διαβάστε επίσης: Τροφές που βλάπτουν την υγεία των οστών

Τα ούλα που ματώνουν ως ένδειξη ασθένειας

Πρόκειται για κάτι συνηθισμένο όταν υπάρχει κάποιος τραυματισμός ή λοίμωξη στην περιοχή. Όμως, αν η αιμορραγία είναι επαναλαμβανόμενη και μεγάλη, ίσως αυτό αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι λευχαιμίας.

Αν συνοδεύεται από ρινορραγίες, μπορεί επίσης να φανερώνει βλάβη στο συκώτι. Το συκώτι σας παράγει ουσίες που διευκολύνουν την πήξη του αίματός. Επομένως, αν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να κάνει τα ούλα και τη μύτη σας να ματώνουν.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει αμέσως να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν αγνοήσετε αυτά τα σημάδια, ίσως εξελιχθούν σε σοβαρότερα προβλήματα.

Ίσως επίσης παρατηρήσετε λίγο μεγαλύτερη αιμορραγία από ό,τι κανονικά όταν λαμβάνετε ασπιρίνη ή όταν περνάτε την εμμηνόπαυση. Αυτό δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει -απλώς παρακολουθείτε προσεκτικά τα συμπτώματά σας. Ξεπλένετε επίσης το στόμα σας με νερό και λίγη μαγειρική σόδα ως αντισηπτικό.

  • Soria-Hernández, M. A., Molina-F, N., & Rodríguez-P, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta Pediatrica Mexicana. https://doi.org/10.1007/s11081-008-9050-6.
  • Nota informativa N°318. (2012). OMS | Salud bucodental. https://doi.org/10.1016/S1567-4231(09)70193-5.
  • Pardo López, B., Villafranca, F. de C., Fernández Mondragón, M. P., García Suárez, Á., & Cobo Plana, M. (2005). Higiene Bucodental. In Manual del técnico superior en higiene bucodental.