5 τρόποι για να κάνετε έναν ενεργειακό καθαρισμό στο σπίτι

Η εκτέλεση ενός ενεργειακού καθαρισμού στο σπίτι μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε καλύτερη νοητική και συναισθηματική ισορροπία. Τα φυτά είναι ιδανικά για την εξάλειψη των κακών δονήσεων από το σπίτι μας.
5 τρόποι για να κάνετε έναν ενεργειακό καθαρισμό στο σπίτι

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν νιώθουμε ότι το περιβάλλον στο σπίτι είναι “βαρύ” ή όταν τα πράγματα δεν φαίνεται να κυλούν όπως θα έπρεπε τότε ένας ενεργειακός καθαρισμός είναι αυτό που χρειάζεστε. Πώς μπορείτε να κάνετε, όμως, έναν ενεργειακό καθαρισμό;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό: χρησιμοποιώντας αποστάγματα, φυτά και ανοίγοντας παράθυρα και πόρτες για να κυκλοφορήσει και να ανανεωθεί ο αέρας που είναι φορτισμένος με αρνητικότητα και να επιτραπεί η είσοδος σε καλύτερες δονήσεις.

Μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους σήμερα είναι αυτή που προτείνει η Marie Kondo. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες για να δοκιμάσετε να κάνετε έναν ενεργειακό καθαρισμό στο σπίτι. Μπορείτε να επιλέξετε τη μέθοδο που σας ταιριάζει καλύτερα.

Η Maire Kondo πιστεύει ότι καθαρίζοντας και τακτοποιώντας το σπίτι, “τακτοποιείτε τη ζωή σας”, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε μεγαλύτερη ευημερία.

Πότε και γιατί να κάνετε έναν ενεργειακό καθαρισμό στο σπίτι;

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που φαίνεται ότι όλα είναι μαύρα. Τίποτα δεν πηγαίνει καλά, δυσκολίες εμφανίζονται από παντού και αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα γενικής δυσφορίας. Σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί κάνοντας έναν ενεργειακό καθαρισμό στο σπίτι.

Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να αναδιοργανώσετε το περιβάλλον σας και έτσι να έχετε έναν πολύ πιο ευχάριστο και άνετο χώρο για να ζείτε.

Φυσικά, μπορείτε να κάνετε έναν ενεργειακό καθαρισμό όποτε νιώθετε την ανάγκη να το κάνετε. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι ο ενεργειακός καθαρισμός στο σπίτι δεν πρέπει να περιμένει.

Ακολουθούν μερικά από αυτά:

 • Δεν έχετε όρεξη να πάτε σπίτι.
 • Όταν είστε στο σπίτι, όλα σας ενοχλούν ή σας κάνουν να νιώθετε άβολα.
 • Δεν υπάρχει κάποιο μέρος όπου να νιώθετε άνεση, ηρεμία ή γαλήνη.
 • Την ώρα του ύπνου, δεν κοιμάστε καλά.
 • Τα πράγματα καταστρέφονται χωρίς προφανή λόγο.
 • Υπάρχουν μόνιμες συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων που ζουν μαζί σας.

Πώς να κάνετε έναν ενεργειακό καθαρισμό στο σπίτι

Το να καθαρίσετε το σπίτι σας και να πετάξετε ό,τι δεν έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από ένα χρόνο, ό,τι έχει χαλάσει και δεν έχει επισκευαστεί και ό,τι δεν χρειάζεστε είναι ένας τρόπος να ελευθερώσετε χώρο και, κατά κάποιον τρόπο, να νιώσετε καλύτερα.

Σύμφωνα με τις λαϊκές πεποιθήσεις (οι οποίες συχνά έχουν βάση σε ένα μείγμα δυτικών και ανατολικών ιδεών), το γεγονός της πραγματοποίησης μιας τελετουργίας καθαρισμού είναι μια μορφή κάθαρσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αίσθηση ηρεμίας.

Πώς μπορείτε να κάνετε έναν ενεργειακό καθαρισμό στο σπίτι; Δεν υπάρχει μία και μόνη μέθοδος, όπως προαναφέραμε. Έχοντας αυτό κατά νου, θα σας πούμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.

1. Νερό και λευκό ξύδι

Το λευκό ξύδι έχει ιδιότητες που βοηθούν στην απομάκρυνση λεκέδων σχεδόν σε κάθε επιφάνεια.

Πιστεύεται ότι καθαρίζοντας το σπίτι με λευκό ξύδι, μπορούν να εξαλειφθούν οι αρνητικές ενέργειες. Συνιστάται γενικά να επικεντρωθείτε στις πιο δυσπρόσιτες γωνίες για καλύτερα αποτελέσματα.

Για να το κάνετε αυτό, απλά σφουγγαρίστε το πάτωμα ως συνήθως και στη συνέχεια σφουγγαρίστε το με ένα μείγμα λευκού ξυδιού και νερού.

2. Καύση θυμιάματος για να κάνετε ενεργειακό καθαρισμό

Το να πάρετε ένα θυμίαμα, να το ανάψετε και να περπατήσετε με αυτό γύρω από το σπίτι (σε κάθε γωνιά) είναι μια άλλη πολύ δημοφιλής μέθοδος ενεργειακού καθαρισμού.

Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που κάνουν μια τελετουργία καύσης φασκόμηλου για να απαλλαγούν από τις κακές δονήσεις και να προωθήσουν την αρμονία και την ειρήνη στο σπίτι.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάσετε και αυτό το άρθρο: Πώς να προστατευτείτε από την αρνητική ενέργεια

3. Φυτά για τη βελτίωση της ενέργειας του σπιτιού

5 τρόποι για να κάνετε έναν ενεργειακό καθαρισμό στο σπίτι

Σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, η τοποθέτηση ορισμένων φυτών στο σπίτι (όπως το δεντρολίβανο και το palo santo) μπορεί να βοηθήσει στον ενεργειακό καθαρισμό.

Ο απήγανος είναι διάσημος για τον καθαρισμό της αύρας και βοηθά στην εξάλειψη της αρνητικής ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να έχετε δύο γλάστρες απήγανου και να τις τοποθετήσετε σε αντίθετες πλευρές του σπιτιού. Σύμφωνα με τις δοξασίες, ένας θηλυκός απήγανος πρέπει να βρίσκεται στη δεξιά πλευρά και ένας αρσενικός απήγανος στην αριστερή πλευρά.

4. Στοιχεία φωτιάς για να καθαρίσετε την ενέργεια του σπιτιού σας

Η φωτιά είναι γνωστή για τις καθαρτικές της ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, το άναμμα αρωματικών κεριών είναι μια ακόμη από τις συνηθισμένες μεθόδους ενεργειακού καθαρισμού.

 • Αν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε χειροποίητα κεριά που είναι φτιαγμένα με φυσικά συστατικά.
 • Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε χρώμα συνδέεται με διαφορετικό όφελος.
 • Μάλιστα, λέγεται ότι πρέπει να σκουπίζετε με απορροφητικό βαμβάκι και με λίγο ελαιόλαδο το κερί για να το σβήνετε και να το καθαρίζετε μετά ή πριν από κάθε χρήση.

5. Ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες

5 τρόποι για να κάνετε έναν ενεργειακό καθαρισμό στο σπίτι
Το άνοιγμα των παραθύρων και των πορτών μπορεί να κάνει το σπίτι σας πιο καθαρό.

Αυτή είναι μια άλλη πολύ απλή μέθοδος ενεργειακού καθαρισμού που θεωρείται πολύ αποτελεσματική. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλώς να ανοίξετε τα παράθυρα για να αερίσετε καλά το σπίτι και να αφήσετε το φως και τον αέρα να κυκλοφορήσουν ελεύθερα.

Ιδανικά, θα πρέπει να ανοίγετε τις πόρτες και τα παράθυρα κάθε μέρα, ώστε να επιτρέπετε στον καθαρό αέρα να εισέρχεται. Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.

Είστε έτοιμοι να πραγματοποιήσετε έναν ενεργειακό καθαρισμό στο σπίτι;

Αν αισθάνεστε ότι θέλετε να κάνετε μια αλλαγή στο σπίτι σας και να ανανεώσετε τον αέρα που αναπνέετε και την ενέργεια που σας περιβάλλει, μπορείτε να λάβετε υπόψη σας τις ιδέες που συζητήσαμε εδώ. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να τις ακολουθήσετε όλες κατά γράμμα – άλλωστε, βασίζονται σε λαϊκές πεποιθήσεις!

Όπως αναφέραμε στην αρχή, το καθάρισμα, η μετακίνηση των επίπλων, η απόρριψη όσων δεν χρησιμοποιείτε πλέον ή δεν σας αρέσουν και η ανανέωση των πραγμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πολύ πιο άνετα και αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβάλει στην ευεξία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Arroyo Tejera M. (2001). Sonoterapia. Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado, 42, 33-48.
 • De Carli, J. (2009). Reiki. Manual del terapeuta profesional. Madrid: EDAF.
 • Figueroa C, Gustavo. (2014). Freud, Breuer y Aristóteles: catarsis y el descubrimiento del Edipo. Revista chilena de neuro-psiquiatría, 52(4), 264-273. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-92272014000400004.
 • Lenz, M. (2006). Sepa cómo limpiar su casa de energía negativa. Buenos Aires: Ziel.
 • Mora, E.V. (2015). Recodificación Cósmica: La nueva medicina energética. Madrid: EDAF.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.