Θεραπευτικές τελετουργίες: Χαρακτηριστικά και οφέλη

Οι θεραπευτικές τελετουργίες μπορούν να συνταγογραφηθούν στην ψυχολογία μεταξύ των συνεδριών. Είναι ένας τρόπος που επιτρέπει στον ασθενή να εκτελέσει ορισμένες ενέργειες για να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του.
Θεραπευτικές τελετουργίες: Χαρακτηριστικά και οφέλη

Τελευταία ενημέρωση: 12 Νοεμβρίου, 2021

Στην ψυχολογία, υπάρχουν πολλές τεχνικές και εργαλεία που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να βελτιώσουν την ευημερία των ασθενών, στο πλαίσιο της θεραπείας. Ένας τρόπος είναι μέσω θεραπευτικών τελετουργιών, οι οποίες μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες για να σηματοδοτήσουν τη μετάβαση του χρόνου και να μας βοηθήσουν να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα. Τι είναι οι θεραπευτικές τελετουργίες;

Οι θεραπευτικές τελετουργίες δίνουν ένα άλλο νόημα στην καθημερινότητα και μας προσκαλούν να προβληματιστούμε. Ας δούμε περί τίνος πρόκειται.

Τι είναι ένα τελετουργικό;

Αν και υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί για το τι είναι ένα τελετουργικό, γενικά, χαρακτηρίζονται από τα ακόλουθα:

 • Είναι μια συγκεκριμένη πράξη ή ακολουθία πράξεων. Δηλαδή, δεν συμβαίνουν μόνο στον τομέα της σκέψης, αλλά εκφράζονται σε μια δράση ή πρακτική.
 • Έχουν κάτι συγκεκριμένο ή ιδιαίτερο πάνω τους. Αυτό σημαίνει ότι η γλώσσα ή τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε αποκτούν ένα άλλο νόημα, διαφορετικό από το καθημερινό τους νόημα. Επομένως, έχουν πολύ συμβολικό περιεχόμενο.
 • Απαιτούν προηγούμενη προετοιμασία.
 • Αν και μπορούν να αποκτήσουν τα δικά τους προσωπικά χαρακτηριστικά ή αποχρώσεις, υπάρχει ένας τρόπος εκτέλεσης του τελετουργικού. Η εκτέλεσή του πραγματοποιείται επανειλημμένα.

Ομοίως, μια τελετουργία μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για τη λειτουργία της σηματοδότησης ενός ορόσημου, της σήμανσης του περάσματος ή της αλλαγής από το ένα στάδιο στο άλλο. Τέλος, είναι ένας τρόπος υλοποίησης αλλαγών σε διπλή κατεύθυνση. Από μέσα προς τα έξω και από έξω προς τα μέσα.

Η αλλαγή συμβαίνει και την εκφράζουμε και την επικοινωνούμε μέσω του τελετουργικού. Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό όταν τις χρησιμοποιεί στη θεραπεία, ο ασθενής να γνωρίζει ότι συμμετέχει και ότι είναι μέρος αυτής.

Ένας πνευματικός ηγέτης που εκτελεί μια θεραπευτική τελετουργία.
Τα τελετουργικά συμβαίνουν επίσης συλλογικά, ειδικά σε θρησκευτικές και μυστικιστικές διαδικασίες.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Πώς να προσελκύσετε θετική ενέργεια στη ζωή σας

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται οι θεραπευτικές τελετουργίες στην ψυχολογία;

Οι θεραπευτικές τελετουργίες χρησιμοποιούνται στον τομέα της ψυχολογίας ως εργαλείο ή τεχνική με κάποιο σκοπό. Αυτός ο σκοπός θα εξαρτηθεί από τους στόχους που είχαν καθοριστεί προηγουμένως με τον ασθενή.

Μία από τις χρήσεις έχει να κάνει με τη δυνατότητα του ατόμου να βιώσει αυτό το τελετουργικό ως μετάβαση. Δηλαδή, ως ενδιάμεσος χώρος, ως βήμα.

Επίσης σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος σε κάτι. Για παράδειγμα, μια αποφοίτηση. Σε γενικές γραμμές, αυτό περιλαμβάνει την παρουσίαση ενός διπλώματος που έχει αποκτήσει το άτομο και τη διοργάνωση μιας μικρής γιορτής ως τρόπο ένδειξης ότι ένα άτομο περνά από τη μια κατάσταση στην άλλη.

Οι θεραπευτικές τελετουργίες χρησιμοποιούνται επίσης ως τρόπος για να προχωρήσουμε. Για παράδειγμα, μπορείτε να τις σκεφτείτε ως μέρος του πένθους ενός χωρισμού ή ενός θανάτου. Ο θεραπευτής μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να απαλλαγεί από αντικείμενα που ανήκαν στον αγαπημένο ή που συμβόλιζαν την τελειωμένη σχέση.

Πολλές φορές, οι θεραπευτές συνταγογραφούν την εκτέλεση τελετουργιών μεταξύ των συνεδριών προκειμένου να επιτευχθεί ένας συγκεκριμένος στόχος και η άσκηση μιας συγκεκριμένης δεξιότητας.

Στην οικογενειακή θεραπεία, οι τελετουργίες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες επειδή περιέχουν πολλές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην οικογένεια. Υποδεικνύουν τις έννοιες του τι έγινε και γιατί, το βαθμό συμμετοχής των μελών και τις ιεραρχίες.

Ποια είναι τα οφέλη των θεραπευτικών τελετουργιών;

Στον τομέα της ψυχολογικής θεραπείας, συχνά δεν αρκεί να εκφράσουμε απλά αυτό που μας συμβαίνει. Ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε στη δράση, στις εμπειρίες και στο να δώσουμε ζωή στα συναισθήματά μας.

Για να γίνει αυτό, είναι χρήσιμο να υποδείξετε την εκτέλεση μιας τελετουργίας. Τα τελετουργικά έχουν νόημα και λόγο ύπαρξης. Μερικές φορές τα εκτελούμε με αυτόματο πιλότο, αλλά η συμβολική τους σημασία προέρχεται από το γεγονός ότι πιστεύουμε ότι, κάνοντάς τα, απολαμβάνουμε ή πετυχαίνουμε κάτι.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων, μπορούμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

 • Όταν εκτελούνται σε ατομικό επίπεδο, φέρνουν απόλαυση και ικανοποίηση. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι ακολουθούν συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς ως τρόπο αναζήτησης ψυχικής ηρεμίας.
 • Εάν μοιράζονται και εγκαθίστανται μεταξύ των ανθρώπων, καλλιεργούν την αίσθηση του ανήκειν και της ομαδικότητας. Για παράδειγμα, σε ορισμένα σπίτια, το τελετουργικό της τοποθέτησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου εξακολουθεί να υφίσταται. Ή το να μετράμε αντίστροφα για το νέο έτος στις 31 Δεκεμβρίου.
 • Επιτρέπουν επίσης την έκφραση συναισθημάτων. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως απελευθερωτική κάθαρση.
 • Οι θεραπευτικές τελετουργίες βοηθούν στην επεξεργασία των συναισθημάτων μας ή των δύσκολων καταστάσεων. Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει με τις κηδείες και το πένθος.

Η ζωή μας είναι γεμάτη τελετουργίες

Αν σκεφτούμε πώς υπάρχουν τα τελετουργικά στη ζωή μας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτά που νομίζουμε. Για παράδειγμα, τα πιο συχνά και γνωστά είναι τα ακόλουθα:

 • Προετοιμασία κάποιου ειδικού φαγητού για να γιορτάσουμε ένα σημαντικό γεγονός. Για παράδειγμα, ο ερχομός ενός μωρού για ένα ζευγάρι που το περίμενε πολύ καιρό.
 • Το να αγοράσουμε ένα νέο ρούχο για μια ειδική περίσταση.
 • Αλλαγή χρώματος μαλλιών ή νέο κούρεμα όταν ψάχνουμε για μια νέα αρχή.
 • Γενέθλια.
 • Εορτασμοί επετείου γάμου.
Μια γυναίκα που σβήνει τα κεριά σε μια τούρτα.
Τα γενέθλια είναι μια τελετουργία όπου γιορτάζουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να σηματοδοτήσουμε την αλλαγή στην ηλικία ενός ατόμου.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Φυσικό κομπόστ για τα φυτά σας: 5 τρόποι για να το φτιάξετε

Οι θεραπευτικές τελετουργίες δίνουν νόημα πέρα από τις ίδιες τις πράξεις

Οι τελετουργίες έχουν τον τρόπο λειτουργίας τους, δηλαδή υπάρχει κάτι που επαναλαμβάνεται και τους δίνει πλήρες νόημα. Δεν είναι η ίδια η πράξη, αλλά η ημερομηνία κατά την οποία λαμβάνει χώρα. Τα τελετουργικά δεν χρειάζεται να είναι στερεότυπα, αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ότι έχουν νόημα για το άτομο.

Τέλος, με την πρώτη ματιά σε έναν εξωτερικό παρατηρητή, το τελετουργικό μπορεί να φαίνεται ότι είναι ένα απλό σύνολο ενεργειών. Ωστόσο, η ισχύς του έγκειται στο νόημα που δίνεται στη δράση ή τις ενέργειες που περιλαμβάνει. Εξ ου και η σημασία του ως θεραπευτικού πόρου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Galambos, C. (2001). Healing Rituals for Survivors of Rape. Advances in Social Work, 2 (1): 65-74.
 • Laso, E. (2015d). Terapia familiar en clave emocional, 2: una propuesta integradora. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 18(3): 1087-1116

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.