Μάθετε ποιο είναι το πιο ευεργετικό κατοικίδιο για εσάς

Το πιο ευεργετικό κατοικίδιο ορίζεται από τα προσωπικά χαρακτηριστικά του ατόμου που θα είναι υπεύθυνο για αυτό.
Μάθετε ποιο είναι το πιο ευεργετικό κατοικίδιο για εσάς

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το να έχετε ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για τη γενική υγεία μας. Τα οφέλη είναι σωματικά και ψυχολογικά. Σύμφωνα με τις απόψεις ορισμένων εμπειρογνωμόνων, αυτά τα οφέλη είναι αρκετά εντυπωσιακά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κατοικίδια ζώα που είναι πιο ευεργετικά από άλλα από υγειονομική άποψη.

Μερικά κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα αν δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα.

Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει με την πράσινη ιγκουάνα.

Οι ειδικοί συστήνουν κυρίως γάτες και σκυλιά

ευεργετικό κατοικίδιο, σκύλος

Δεν είναι να απορεί κανείς ότι οι γάτες και τα σκυλιά είναι το πιο δημοφιλές είδος μεταξύ των κατοικίδιων ζώων. Και τα δύο είναι εξημερωμένα ζώα, υγιή, προσαρμοσμένα στο να ζουν με ανθρώπους. Επίσης, έχουμε αναπτύξει εκτενή γνώση για αυτά, ειδικά στον κτηνιατρικό κόσμο.

Και τα δύο ζώα μπορούν να μεταδώσουν μικροοργανισμούς που επηρεάζουν τους ανθρώπους. Λόγω της καθαριότητας και των εμβολιασμών, έχουμε μέτρα για την πρόληψη οποιασδήποτε μόλυνσης ή ιού.

Μιλώντας για την υγεία, υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ αυτών των κατοικίδιων ζώων.

Οι γάτες και ο μικρός κίνδυνος τοξοπλάσμωσης

Η τοξοπλάσμωση είναι ίσως το μόνο αρνητικό, όταν συγκρίνουμε τις γάτες και τα σκυλιά. Μιλάμε για μια ασθένεια που μεταδίδεται από το παράσιτο τοξόπλασμα gondi. Μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις εγκύους.

Για την αποφυγή των κινδύνων αυτής της λοίμωξης, είναι βασικό να έχετε ένα αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, ειλικρινά, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών γάτας είναι άνοσοι σε αυτό και αναπτύσσουν αντισώματα που καταπολεμούν την τοξοπλάσμωση, που είναι συχνά ασυμπτωματική.

Αν αναρωτηθούμε τι είναι το πιο ευεργετικό για την υγεία μας, τα σκυλιά φαίνεται να κερδίζουν με ελάχιστο πλεονέκτημα έναντι των γατών. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αιλουροειδείς μας φίλοι δεν είναι ένα εξαιρετικό και ευεργετικό κατοικίδιο ζώο για το σπίτι.

Γιατί είναι ευεργετικό να έχετε κατοικίδιο σκύλο

ευεργετικό κατοικίδιο, σκύλος

Έχοντας ένα σκυλί ως κατοικίδιο ζώο μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη στη συναισθηματική υγεία.

Η επαφή με αυτά τα ζώα απελευθερώνει συνεχώς ντοπαμίνη και σεροτονίνη. Αυτές οι δύο ουσίες καταπολεμούν το άγχος και την καρδιακή δυσλειτουργία.

Αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος που ένα σκυλί προστατεύει την καρδιά μας. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις και έχουν σκύλους, έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από ό,τι άλλοι άνθρωποι.

Αυτό είναι λογικό, καθώς τα άτομα που έχουν σκύλους κάνουν καθημερινά περιπάτους τουλάχιστον 20 λεπτών. Αυτό αυξάνει τη σωματική δραστηριότητα και βελτιώνει τον καρδιακό ρυθμό. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Σκυλιά και προβλήματα αλλεργίας

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να αντέξουν το τρίχωμα των ζώων. Οι αλλεργίες εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για πολλούς ιδιοκτήτες.

Όμως πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι τα παιδιά με σκύλους είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από αλλεργίες.

Ο λόγος είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα προσαρμόζεται στη ζωή με ένα κατοικίδιο ζώο. Επιπλέον, η βακτηριολογική χλωρίδα των σκύλων μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της δικής μας άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς με αλλεργίες μπορούν να επιλέξουν ράτσες που δεν έχουν έντονο τρίχωμα. Κάποιες είναι οι: Χόλο (xoloitzcuitele), η πίλα Αργεντινής ή τον κινέζικο λοφιοφόρο.

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι το Αγγλικό μπουλντόγκ, λόγω του ότι έχει αρκετά κοντό τρίχωμα.

Πώς να καθορίσετε ποιο κατοικίδιο είναι το πιο ευεργετικό για την υγεία σας

ευεργετικό κατοικίδιο, γάτα

Άρα ποιο κατοικίδιο ζώο είναι πιο ευεργετικό για την υγεία μας; Θα εξαρτηθεί από αυτά:

  • Πρέπει πρώτα να μάθετε ποια είδη είναι τα πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο.
  • Έπειτα πρέπει να μάθετε ποια είναι τα οφέλη για την υγεία σας.

Κατά το παρελθόν, τα κατοικίδια ζώα όπως τα χάμστερ και οι χελώνες θεωρούνταν καλές λύσεις για τα παιδιά. Σήμερα γνωρίζουμε ότι και τα δύο αυτά κατοικίδια ζώα φέρουν μικρόβια και μολύνσεις τόσο επικίνδυνες όσο η σαλμονέλα.

Τα σκυλιά συνεχίζουν να είναι “ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου”

Τα σκυλιά συνεχίζουν να είναι το πιο πρακτικό κατοικίδιο αν λάβουμε υπόψη την υγεία. Η διαβίωση μαζί τους εγκυμονεί λίγους κινδύνους και η παρέα τους παράγει αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα στη ζωή μας.

Ωστόσο, με όλα αυτά, ο καθορισμός του κατοικίδιου που είναι πιο ευεργετικό εξαρτάται από τις προτιμήσεις και ανάγκες του κάθε ατόμου.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.