Πώς να επιλέξετε το ιδανικό χρώμα μαλλιών

Η επιλογή του σωστού χρώματος μαλλιών για τον τόνο του δέρματός σας έχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες έννοιες που μπορείτε να μάθετε για να επιτύχετε εκπληκτικά αποτελέσματα. Δείτε αυτόν τον πλήρη οδηγό.
Πώς να επιλέξετε το ιδανικό χρώμα μαλλιών

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουνίου, 2023

Το να βρείτε το ιδανικό χρώμα μαλλιών δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως ο τόνος του δέρματος και το χρώμα των ματιών σας.

Ακριβώς επειδή δεν είναι εύκολο να βρείτε το τέλειο χρώμα για τα μαλλιά σας, σήμερα θα μιλήσουμε για τη χρωματομετρία και πώς αυτή η επιστήμη μπορεί να σας βοηθήσει να έρθετε πιο κοντά στο τέλειο look που θέλετε. Αν ψάχνετε για μια αλλαγή ή αν έχετε ήδη απογοητευτεί αρκετές φορές που δεν βγήκε όπως περιμένατε, τότε διαβάστε παρακάτω!

Η χρωματομετρία μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το ιδανικό χρώμα μαλλιών σας

Η χρωματομετρία είναι μια επιστήμη που επικεντρώνεται στην ανάλυση του χρώματος. Χάρη σε αυτή την επιστήμη, μπορούμε να δούμε τις διάφορες αποχρώσεις σε μια αριθμητική κλίμακα, όπως αυτή που βλέπουμε στις βαφές μαλλιών που αγοράζουμε. Σύμφωνα με αυτή την κλίμακα, τα χρώματα μετρώνται και αναμειγνύονται σύμφωνα με τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η χρωματομετρία μαλλιών, από την άλλη πλευρά, είναι ο κλάδος που χρησιμοποιεί αυτή την επιστήμη για να γνωρίζει πώς να βάψει τα μαλλιά, σύμφωνα με τον επιθυμητό κορεσμό, την ένταση και τη φωτεινότητα. Χρησιμοποιείται επίσης για τον προσδιορισμό της ιδανικής απόχρωσης σύμφωνα με τον τόνο του δέρματος, το χρώμα των ματιών και την τρέχουσα κατάσταση των μαλλιών σας.

Οι δημοσιεύσεις του πανεπιστημίου που είναι αφιερωμένες στη χρωματομετρία μαλλιών επισημαίνουν ότι, όταν βάφετε τα μαλλιά, πρέπει να λαμβάνετε υπόψη την κατάσταση των μαλλιών σας, αν τα μαλλιά σας έχουν υποστεί προηγούμενη επεξεργασία ή όχι και αν η τρέχουσα απόχρωση είναι ομοιόμορφη ή αν υπάρχουν αποχρώσεις του γκρι.

Τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από όλους αυτούς τους παράγοντες. Εκπληκτικό, έτσι δεν είναι;

Βασικά στοιχεία της χρωματομετρίας: Πώς να επιλέξετε το ιδανικό χρώμα μαλλιών

Για να κατανοήσετε τη χρησιμότητα της χρωματομετρίας για την επιλογή του ιδανικού χρώματος μαλλιών, πρέπει να γνωρίζετε τα βασικά. Ας τα δούμε.

Ο χρωματικός κύκλος

Ο χρωματικός κύκλος ανακαλύφθηκε από τον Ισαάκ Νεύτωνα και αποτέλεσε την αφετηρία για χιλιάδες εφαρμογές χρωμάτων στο μάρκετινγκ, τη διαφήμιση, ακόμη και την ψυχολογία. Βασίζεται σε έναν κύκλο με έξι αποχρώσεις που αντανακλώνται στην αποσύνθεση του φωτός έναντι του ηλιακού φάσματος: κόκκινο, κίτρινο και μπλε (βασικά χρώματα), ακολουθούμενα από το σκούρο μπλε, το πράσινο και το μοβ.

Από αυτές τις αποχρώσεις, όμως, προκύπτουν οικογένειες χρωμάτων, των οποίων οι παραλλαγές εξαρτώνται από την ένταση. Σε έναν πλήρη χρωματικό κύκλο, μπορούν να παρατηρηθούν έως και 12 διαφορετικές αποχρώσεις.

Πώς να επιλέξετε το ιδανικό χρώμα μαλλιών
Ο χρωματικός κύκλος έχει εφαρμογές σε πολλούς και πολύ διαφορετικούς κλάδους.

Χρωματικές παραλλαγές

Οι παραλλαγές ενός χρώματος ορίζονται ανάλογα με το βάθος του, το οποίο μετράται σε μια αριθμητική κλίμακα που κυμαίνεται από το 1 έως το 10. Το 1 είναι το πιο σκούρο (μαύρο) και το 10 είναι το πιο ανοιχτό (πλατινέ ή πολύ ανοιχτό ξανθό).

Αυτή είναι η πλήρης κλίμακα:

 1. Μαύρο
 2. Σκούρο καστανό
 3. Καφέ
 4. Μεσαίο καστανό
 5. Ανοιχτό καστανό
 6. Σκούρο ξανθό
 7. Μεσαίο ξανθό
 8. Ελαφρύ ξανθό
 9. Πολύ ανοιχτό ξανθό
 10. Πλατινένιο

Έτσι, όταν επιλέγετε την ιδανική βαφή μαλλιών για τον τόνο της επιδερμίδας σας, θα πρέπει να εξετάσετε ποια παραλλαγή απόχρωσης θέλετε. Η αλλαγή της εμφάνισής σας θα είναι πιο σκούρα ή πιο ανοιχτή με βάση αυτό.

Αντανάκλαση χρώματος

Μια άλλη αριθμητική κλίμακα της χρωματικής μέτρησης των μαλλιών που πρέπει να εξετάσετε είναι η αντανάκλαση ή η απόχρωση.

Σε αυτή την κατηγορία, βρίσκουμε τα εξής:

 1. Μπλε – σταχτί
 2. Βιολετί – ιριδίζον, μαργαριταρένιο
 3. Κίτρινο – χρυσό
 4. Πορτοκαλί – χαλκός
 5. Μαόνι – καστανόξανθο
 6. Κόκκινο – κοκκινωπό
 7. Πράσινο

Πώς να επιλέξετε το ιδανικό χρώμα μαλλιών για τον τόνο του δέρματός σας

Με τις γνώσεις που μοιραστήκαμε μαζί σας, θα έχετε ανακαλύψει τη σημασία των αριθμών που συνοδεύουν τις βαφές. Ακολουθεί ένα παράδειγμα, για παράδειγμα: η μπλε-μαύρη βαφή μαλλιών θα έχει ονοματολογία 1 – 1.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να επιλέξετε είναι να λάβετε υπόψη το τρέχον χρώμα των μαλλιών σας, το οποίο ονομάζεται “βάση” σας. Πρέπει επίσης να αποφασίσετε αν θέλετε να το φωτίσετε, να το σκουρύνετε ή να το μειώσετε, κάτι που μπορείτε να κάνετε κοιτάζοντας την κλίμακα των παραλλαγών.

Σημειώστε ότι για μια πιο φυσική απόχρωση, θα πρέπει να επιλέξετε ένα χρώμα που είναι δύο επίπεδα πιο ανοιχτό ή πιο σκούρο από τη βάση των μαλλιών σας.

Αν όμως θέλετε πιο ζεστά χρώματα, τότε προτιμήστε το καστανό, το μπρονζέ ή το χρυσό. Για έναν πιο ψυχρό τόνο, επιλέξτε από τις σταχτί αποχρώσεις.

Πώς μπορώ να επιλέξω μεταξύ θερμών και ψυχρών αποχρώσεων ανάλογα με τον τόνο του δέρματός μου;

Αυτή είναι μια συνηθισμένη ερώτηση. Υπάρχουν αρκετές συμβουλές για να προσδιορίσετε αν οι ψυχροί ή οι θερμοί τόνοι είναι το φόρτε σας.

 • Βγείτε για λίγο στον ήλιο. Αν κοκκινίζετε και δεν μαυρίζετε, οι ψυχρές αποχρώσεις είναι η κατάλληλη επιλογή. Από την άλλη πλευρά, αν μαυρίζετε εύκολα, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ζεστούς τόνους.
 • Κοιταχτείτε στον καθρέφτη ενώ βάζετε ένα χρυσό χαρτί στη μία πλευρά του προσώπου σας και ένα ασημένιο στην άλλη. Προσδιορίστε ποιο από τα δύο σας κάνει να φαίνεστε καλύτερα. Αν είναι το χρυσό, τα ζεστά χρώματα είναι το φόρτε σας.
 • Ελέγξτε τον τόνο των φλεβών του καρπού σας. Αν παρατηρήσετε ότι έχουν μπλε ή βιολετί χρώμα, οι ψυχρές αποχρώσεις είναι κατάλληλες για εσάς. Φαίνονται πρασινωπές; Τότε οι ζεστές αποχρώσεις είναι οι καλύτερες.
 • Ζητήστε τη συμβουλή ενός επαγγελματία. Η διαχείριση του χρώματος των μαλλιών έχει την πολυπλοκότητά της. Έτσι, αν έχετε τον προϋπολογισμό και θέλετε κάποια επιπλέον βοήθεια, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Διατροφή με μαγιά μπύρας

Συστάσεις χρώματος για κάθε τόνο δέρματος

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να κατανοήσετε τις ονοματολογίες και τα βασικά στοιχεία της χρωματομετρίας των μαλλιών. Έτσι, θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε αυτό το άρθρο με μερικές γενικές συστάσεις που θα σας οδηγήσουν στο ιδανικό χρώμα μαλλιών ανάλογα με τον τόνο του δέρματός σας:

 • Ανοιχτόχρωμο: οι καστανές αποχρώσεις με μελί και χρυσές αποχρώσεις είναι ιδανικές.
 • Οι ανοιχτές και ροζ αποχρώσεις του δέρματος δείχνουν υπέροχα με σταχτί ξανθά, σαμπανιζέ, ακόμη και πλατινέ μαλλιά.
 • Το ανοιχτό μελαχρινό χρώμα ταιριάζει με καστανές αποχρώσεις με καραμελένιες, καστανόξανθες ή καστανές ανταύγειες.
 • Το σκούρο μελαχρινό δέρμα ωφελείται πολύ από αποχρώσεις όπως το βαθύ καφέ, το μαύρο, το κρασί ή το μπορντό.

Τώρα μπορείτε να επιλέξετε το ιδανικό χρώμα μαλλιών για τον τόνο της επιδερμίδας σας και να δείχνετε όπως πάντα θέλατε χωρίς κανένα φόβο.

Να θυμάστε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χρώμα που δεν ταιριάζει με τον τόνο της επιδερμίδας σας, αν το επιθυμείτε, αλλά καλό είναι να λάβετε υπόψη σας αυτές τις πτυχές. Εξάλλου, θα σας οδηγήσουν στο να απολαύσετε απίστευτα αποτελέσματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.