Η κετογονική δίαιτα: Τι πρέπει να γνωρίζετε και οι κίνδυνοι

Η κετογονική δίαιτα βασίζεται στον περιορισμό των υδατανθράκων στο 10% ή λιγότερο. Αυτό προκαλεί μια κατάσταση κέτωσης. Αυτό βοηθά στην καύση λίπους ενεργοποιώντας εναλλακτικές μεταβολικές οδούς.
Η κετογονική δίαιτα: Τι πρέπει να γνωρίζετε και οι κίνδυνοι
Eliana Delgado Villanueva

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η κετογονική δίαιτα, ή δίαιτα κέτο, είναι μια δίαιτα πολύ χαμηλών υδατανθράκων που μετατρέπει το σώμα σε μηχανή καύσης λίπους. Λέγεται ότι έχει πιθανά οφέλη για την απώλεια βάρους, την υγεία και την αθλητική απόδοση. Επιπλέον, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι έχουν δει διαφορά.

Ωστόσο, αυτός ο τύπος διατροφής μπορεί να θέσει σοβαρά σε κίνδυνο την υγεία σας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το θέμα.

Τι είναι η κετογονική δίαιτα;

Η κετογονική δίαιτα είναι εκείνη που μειώνει ή αποβάλλει τους υδατάνθρακες. Αυτό αναγκάζει το σώμα να εισέλθει σε κέτωση. Προκαλεί απώλεια βάρους όταν χρησιμοποιείται το λίπος ως πηγή ενέργειας.

Η κέτωση είναι μια μεταβολική κατάσταση στην οποία το σώμα στερείται υδατανθράκων ως κύρια πηγή γλυκόζης για την παραγωγή ενέργειας. Ως εκ τούτου, αναγκάζεται να παράγει ενέργεια από το μεταβολισμό του λίπους.

Όταν στερούμε το σώμα από υδατάνθρακες, χρησιμοποιεί το γλυκογόνο που είναι αποθηκευμένο στο ήπαρ ως πρώτη πηγή. Όταν το γλυκογόνο καταναλώνεται, το σώμα αρχίζει να καταναλώνει λιπαρά οξέα, μετατρέποντάς τα σε κετόνια.

Ωστόσο, οι μαζικές απελευθερώσεις τους μπορεί να είναι επικίνδυνες για το σώμα.

Η δίαιτα

τροφές και δίαιτα

Η αναλογία υδατανθράκων σε μια κετογονική δίαιτα είναι συνήθως πολύ χαμηλότερη από τη σύσταση του 50 έως 60% των συνολικών θερμίδων. Γενικά, παρέχει 10% ή λιγότερο της συνιστώμενης ενέργειας από υδατάνθρακες.

Υπάρχουν κετογονικές δίαιτες στις οποίες το άτομο μπορεί να φάει φρούτα και λαχανικά σε πολύ ελεγχόμενες ποσότητες. Ωστόσο, άλλοι τύποι εξαλείφουν όλες τις πηγές υδατανθράκων, απαγορεύοντας την πρόσληψη δημητριακών, αλευριού, ψημένων προϊόντων και επίσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.

Επιπλέον, υπάρχουν κετογονικές δίαιτες στις οποίες η νηστεία χρησιμοποιείται για την προώθηση του αρχικού σχηματισμού κετονικών σωμάτων. Αυτό πρέπει στη συνέχεια να διατηρηθεί για να επιτευχθεί απώλεια βάρους εις βάρος της μεγάλης οξείδωσης των λιπών.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλοί τύποι αυτής της δίαιτας και όλοι έχουν τον απώτερο σκοπό να προωθήσουν την καύση λίπους στο σώμα για να οδηγήσουν αργότερα σε κετόνες στο σώμα μας.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλοί κίνδυνοι για αυτόν τον τύπο διατροφής.

Οι κίνδυνοι από την κετογονική δίαιτα

 1. Μειώνει την κατανάλωση υγιεινών φρούτων και λαχανικών.

λαχανικά και φρούτα

Επειδή οι περισσότερες κετογονικές δίαιτες ελαχιστοποιούν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ο οργανισμός δεν λαμβάνει τόσες βιταμίνες, μέταλλα και ίνες.

Αυτό θα μπορούσε να επιλυθεί λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα βιταμινών.

 1. Προκαλεί μείωση της πρόσληψης ινών.

Όταν τρώτε λιγότερες ίνες, μια άλλη συνέπεια είναι η δυσκοιλιότητα.

Επομένως, συνιστούμε να πίνετε ορισμένες εγχύσεις που έχουν καθαρτικά αποτελέσματα.

 1. Μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή.

κακή αναπνοή

Μεταξύ άλλων, είναι επίσης συνηθισμένο να υποφέρετε από κακή αναπνοή ή από χαλίτωση, δεδομένης της υψηλής παραγωγής κετονικών σωμάτων.

Επίσης, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο τύπος δίαιτας μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα κόπωσης λόγω της έλλειψης υδατανθράκων στη διατροφή.

 1. Αυτή η δίαιτα θα μπορούσε να μειώσει τα γνωστικά σας επίπεδα.

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος πρέπει να χρησιμοποιήσει σώματα κετόνης για να αντικαταστήσει τη γλυκόζη, η γνωστική του απόδοση μπορεί να επηρεαστεί, όπως καταδεικνύουν ορισμένοι επιστήμονες των ΗΠΑ.

 1. Η κετογονική δίαιτα είναι δύσκολο να ακολουθηθεί.

Επιπλέον, αν και ορισμένοι λένε ότι αυτή η δίαιτα είναι ευκολότερη από ό, τι οι μη κετογενείς, οι μελέτες δείχνουν το αντίθετο.

Δεδομένου ότι οι όσοι την ακολουθούν δεν μπορούν να τρώνε δημοφιλή τρόφιμα όπως δημητριακά, ψωμί, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν να ακολουθούν αυτήν τη διατροφή.

 1. Θα μπορούσε να προκαλέσει κετοξέωση.

Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτή η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε κετοξέωση εάν τα σώματα κετόνης αυξηθούν μαζικά στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ορισμένα όργανα και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε κώμα.

Επομένως, για να υποβληθείτε σε αυτόν τον τύπο διατροφής, είναι σημαντικό να έχετε ένα καλό ιστορικό υγείας και να κάνετε τακτικές επισκέψεις σε γιατρό. Εάν έχετε νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, μπορεί να έχετε σοβαρά προβλήματα εάν κάνετε αυτήν τη δίαιτα.

Προσοχή

Εκτός από τα εγγενή μειονεκτήματα αυτής της διατροφής, ορισμένες ομάδες κινδύνου είναι πιο ευάλωτες από άλλες:

 • Άτομα με ηπατικά ή καρδιακά προβλήματα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη αρρυθμιών.
 • Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.
 • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια.

Η κετογονική δίαιτα δεν είναι μια δίαιτα που μπορείτε να κάνετε για μια ζωή ή μια που προάγει υγιείς συνήθειες. Δεν θα σας δώσει μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά προτείνει μια περιστασιακή και προσωρινή εναλλακτική λύση για να χάσετε βάρος και λίπος.

Τέλος, να θυμάστε ότι οποιαδήποτε διατροφική αγωγή και αν θα ακολουθήσετε, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ειδικό που θα εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση της υγείας σας, καθώς και την πρόοδό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Krilanovich, N. J. (2007). Benefits of ketogenic diets [1]. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.1.238
 • Kanikarla-Marie P, Jain SK. Hyperketonemia and ketosis increase the risk of complications in type 1 diabetes. Free Radic Biol Med. 2016;95:268–77
 • Shilpa J, Mohan V. Ketogenic diets: Boon or bane?. Indian J Med Res. 2018;148(3):251–253. doi:10.4103/ijmr.IJMR_1666_18
 • Gupta, L., Khandelwal, D., Kalra, S., Gupta, P., Dutta, D., & Aggarwal, S. (2017). Ketogenic diet in endocrine disorders: Current perspectives. Journal of postgraduate medicine63(4), 242-251.
 • Nutrición clínica y Dietética Hospitalaria. Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad. Nutr. clín. diet. hosp. 2013; 33(2):98-111
  DOI: 10.12873/332cetogenicas
 • Dashti HM, Mathew TC, Hussein T, Asfar SK, Behbahani A, Khoursheed MA, et al. Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients. Exp Clin Cardiol. 2004; 9(3): 200–205.
 • Ting R, Dugré N, Allan GM, Lindblad AJ. Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician. 2018;64(12):906.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.