Ασεξουαλικότητα: όταν δεν αισθάνεστε σεξουαλική επιθυμία

Η ασεξουαλικότητα είναι ένας σεξουαλικός προσανατολισμός που χαρακτηρίζεται από έλλειψη σωματικής ανάγκης ενός ατόμου για σεξουαλικές σχέσεις με άτομα διαφορετικού ή ίδιου φύλου με αυτό.
Ασεξουαλικότητα: όταν δεν αισθάνεστε σεξουαλική επιθυμία
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ασεξουαλικότητα: όταν δεν αισθάνεστε σεξουαλική επιθυμία. Μπορεί να μοιάζει αδύνατον να υπάρχουν άνθρωποι που δεν βιώνουν σεξουαλική επιθυμία, που δεν αισθάνονται έλξη για τους άλλους ή δεν επιδιώκουν τη σωματική ηδονή… Αυτό είναι γνωστό ως ασεξουαλικότητα.

Η ασεξουαλικότητα είναι κάτι που δεν φαίνεται και πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για αυτή. Μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολικό άγχος σε ένα ζευγάρι επειδή, πέρα από την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, το άτομο μπορεί να μην αισθάνεται την ανάγκη να διατηρεί σχέσεις.

Επιπλέον, προσπαθεί να αποφύγει τις σχέσεις.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 11 λόγοι που νιώθετε ενοχλήσεις στο σεξ.

 

Είναι η ασεξουαλικότητα συνέπεια της αγαμίας ή ορισμένων θρησκευτικών πεποιθήσεων; Η απάντηση είναι “όχι”. Πρόκειται για μια φυσική κατάσταση που βιώνει το άτομο.

Ασεξουαλικότητα, έλλειψη σεξουαλικού προσανατολισμού

Γυναικεία και ανδρικά πέλματα στο κρεβάτι- σεξουαλική επιθυμία

Επειδή τα ασεξουαλικά άτομα δεν βιώνουν σεξουαλικές επιθυμίες, δεν αισθάνονται την ανάγκη να διατηρούν σχέσεις. Επίσης, επειδή δεν έλκονται από άτομα του ίδιου ή του αντίθετου φύλου, δεν έχουν σεξουαλικό προσανατολισμό.

Λόγω αυτού, η ασεξουαλικότητα μπορεί να θεωρηθεί ως ένας μη σεξουαλικός προσανατολισμός.

Επικρατεί τόσο μεγάλη άγνοια και έχουν γίνει τόσες λίγες έρευνες πάνω στο θέμα που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ασεξουαλικοί άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα καταπιεσμένοι.

Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για κάτι περίεργο, επειδή τα ανθρώπινα όντα αισθάνονται από τη φύση τους τη σεξουαλική επιθυμία να νιώσουν σωματική ευχαρίστηση και, αν το θέλουν, να αναπαραχθούν.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 6 ασκήσεις για απίστευτο σεξ.

 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ασεξουαλικότητα είναι κάτι ασυνήθιστο και όχι πολύ συχνό, δεν πρόκειται για κάποια πάθηση ή για κάτι που χαρακτηρίζει ένα καταπιεσμένο άτομο.

Πρόκειται απλώς για έναν μη σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ανθρωπάκι ισορροπεί ανάμεσα στο γυναικείο και το ανδρικό σύμβολο- σεξουαλική επιθυμία

Κοινωνική πίεση και σεξουαλική επιθυμία

Ίσως πιστεύετε ότι ένα ασεξουαλικό άτομο μπορεί να αποφύγει πολλά προβλήματα. Όλοι οι σεξουαλικοί προσανατολισμοί, ακόμα και ο μη σεξουαλικός, θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να αντιμετωπίζονται το ίδιο.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Οι ασεξουαλικοί άνθρωποι δέχονται μεγάλη κοινωνική πίεση επειδή είναι διαφορετικοί.

Ο Javier, ένας ασεξουαλικός άνδρας, δηλώνει το εξής: “Χρειάστηκε πολύς καιρός για να αποκτήσω σύντροφο και να είμαι σε σχέση. Όταν βρέθηκα σε σχέση, το έκανα λόγω της κοινωνικής πίεσης. Απλώς δεν αισθάνθηκα ποτέ την ανάγκη”.

Οι ασεξουαλικοί άνθρωποι “αναγκάζονται” να είναι όπως οι άλλοι,  να αναζητούν κάποιον, να έρχονται αντιμέτωποι με ερωτήσεις του τύπου, “πότε θα βρεις φίλο;”.

 

Άντρας φιλάει γυναίκα στα χείλη- σεξουαλική επιθυμία

Στη χειρότερη περίπτωση, η κοινωνία τους περιθωριοποιεί.

Μπορείτε να φανταστείτε πώς πρέπει να φαίνονται οι γεμάτες σεξουαλικότητα διαφημίσεις στα ασεξουαλικά άτομα; Αυτό το μόνιμο ερωτικοποιημένο περιεχόμενο δεν σημαίνει τίποτα για αυτά. Δεν έχει την επιθυμητή επίδραση επάνω τους.

Η χαμηλή ερωτική επιθυμία είναι κάτι που υπήρχε πάντα

Αν και δεν το συζητάμε, η χαμηλή ερωτική επιθυμία υπήρχε πάντα, αν και μερικοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν ποτέ αυτό μέχρι να βρεθούν με έναν σεξουαλικά δραστήριο σύντροφο.

Παρά το γεγονός αυτό, και με βάση όσα μας είπε παραπάνω ο Javier, θέλουν οι ασεξουαλικοί άνθρωποι πραγματικά να είναι σε μια σχέση;

Αν και ο Javier είπε ότι δεν είχε την ανάγκη να είναι με κάποιον σύντροφο, πολλοί ασεξουαλικοί άνθρωποι το θέλουν –αν και χωρίς σεξ.

Το πραγματικό πρόβλημα προκύπτει όταν ένα ασεξουαλικό άτομο ερωτευτεί ένα άτομο που είναι σεξουαλικά δραστήριο. Και οι δύο σύντροφοι πρέπει να μιλήσουν σχετικά με το πώς θα συνεχίσουν τη σχέση τους, έτσι ώστε κανένας από τους δύο να μη χρειάζεται να κάνει θυσίες που δεν αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει.

Το ότι ένα άτομο είναι ασεξουαλικό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αγαπήσει -επειδή όλοι χρειαζόμαστε στοργή- όμως δεν χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι το σεξ.

Οι ασεξουαλικοί άνθρωποι μερικές φορές αισθάνονται αναγκασμένοι να κάνουν σεξ. Δεν το επιθυμούν αλλά το κάνουν έτσι κι αλλιώς. Δεν είναι κάτι που απολαμβάνουν ή απεχθάνονται, αλλά το κάνουν για τον σύντροφό τους.

Γυναίκα ξαπλωμένη πλάι σε ανδρικά πέλματα- σεξουαλική επιθυμία

Για τον λόγο αυτό, το ζευγάρι πρέπει να μιλήσει σχετικά με το τι πρέπει να γίνει όταν ο ένας σύντροφος είναι ασεξουαλικός και ο άλλος όχι. Η επικοινωνία είναι πάντα ουσιαστική, και ακόμα περισσότερο σε περιπτώσεις όπως αυτή.

Όπως είπε ο Moses Catalan, πρόεδρος της Prince Lila National Queer Association: “Η διατήρηση μιας σχέσης στην οποία ο ένας σύντροφος είναι ασεξουαλικός και ο άλλος σεξουαλικός εξαρτάται από τη συμφωνία στην οποία καταλήγουν οι δυο τους. Υπάρχουν κάποιοι που κάνουν σεξ πριν ξεκινήσουν μια σχέση, ενώ άλλοι διατηρούν μια ανοιχτή σχέση”.

Γνωρίσατε ποτέ κάποιον που ήταν ασεξουαλικός; Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι είναι, απλώς ξέρουν ότι δεν αισθάνονται σεξουαλική επιθυμία για άλλους ανθρώπους.

Το πιο σημαντικό πράγμα, αν θέλετε να διατηρήσετε τη σχέση σας, είναι να μιλήσετε σχετικά με την κατάσταση για να βοηθήσετε τα πράγματα να εξελιχθούν όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

Όσο λιγότερο εσείς και ο σύντροφός σας κρύβεστε από την πραγματικότητα και όσο λιγότερο μένετε σιωπηλοί, τόσο μεγαλύτερη επίγνωση θα αποκτήσετε προκειμένου να καταλάβετε καλύτερα ο ένας τον άλλον.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Portillo, W., Paredes, R. G. (2011). Asexualidad. Revista Digital Universitaria. https://doi.org/10.1080/02560054.2011.636826
  • Lugones Botell, M., & Ram??rez Berm??dez, M. (2015). Asexualidad: La cuarta dimensi??n sexual. Revista Cubana de Medicina General Integral.
  • Carranza, J. (2002). La evolución del sexo. LA BASE DE LA BIOLOGÍA Y ETOLOGÍA,.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.