Yψηλή και χαμηλή αρτηριακή πίεση: Αιτίες και συμπτώματα

Ορισμένες φορές, η υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί δευτερεύον σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής κατάστασης που θα πρέπει να διαγνωσθεί από κάποιον ειδικό.
Yψηλή και χαμηλή αρτηριακή πίεση: Αιτίες και συμπτώματα

Τελευταία ενημέρωση: 05 Ιουνίου, 2020

Η υπέρταση και η υπόταση είναι δυο παθήσεις που σχετίζονται με την πίεση του αίματος στις αρτηρίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι τα συμπτώματά τους. Για να προσδιορίσετε αν έχετε υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση και για να μάθετε πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε, θα σας εξηγήσουμε τις αιτίες και τα συμπτώματά τους.

Αιτίες της υπότασης

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι κληρονομική και είναι συνηθέστερη από την υπέρταση, ιδίως στις αδύνατες ή νεαρές γυναίκες. Αν η μητέρα σας είχε χαμηλή αρτηριακή πίεση πιθανότατα θα έχετε κι εσείς. Καθώς δεν έχει ιδιαίτερα γνωστά συμπτώματα, οι άνθρωποι δεν κάνουν προσπάθειες για να τη θεραπεύσουν.

Είναι πολλές οι παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη χαμηλή αρτηριακή πίεση. Υποθυρεοειδισμός, νόσος Addison, υποϋποφυσισμός, καρδιακή ανεπάρκεια, περικαρδίτιδα, αρρυθμίες και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, παρατεταμένη αίσθηση κούρασης και ανεπάρκεια υγρών ή άλατος.

υψηλή αρτηριακή πίεση

Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν την εμφάνιση της υπότασης. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα φάρμακα: τα ψυχοτρόπα (για την αϋπνία ή την κατάθλιψη), τα φάρμακα για την καρδιακή αρρυθμία, τα αντιυπερτασικά (για την υψηλή αρτηριακή πίεση), τα διουρητικά, τα φάρμακα για τη στεφανιαία νόσο (για στηθάγχη) και τα αγγειοδιασταλτικά.

Αιτίες της υπέρτασης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αναπτυχθεί οποιαδήποστε στιγμή της ζωής σας ανεξάρτητα από το φύλο. Αυξάνει κυρίως το αίμα που αντλείται από την καρδιά και τη συστολή των φλεβών του αίματος. Θεωρείται καρδιαγγειακή ασθένεια και μπορεί να προέλθει από καρδιακές προσβολές. Το πρόβλημα είναι ότι το 95% των περιπτώσεων της υπέρτασης εκδηλώνονται χωρίς φυσικά αίτια.

Ένα άτομο που έχει υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι υπέρβαρο. Μπορεί επίσης να οφείλεται στην παχυσαρκία, στην έλλειψη σωματικής άσκησης ή στην καθιστική ζωή, στην υπερβολική κατανάλωση άλατος, λιπαρών ή αλκοόλ, στο στρες και στο κάπνισμα. Η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει ζωτικά όργανα, όπως είναι ο εγκέφαλος, η καρδιά, τα νεφρά και τα μάτια. Μπορεί να προκαλέσει οτιδήποτε· από καρδιακή ανεπάρκεια μέχρι και απώλεια της όρασης, οδηγώντας ακόμα και σε έμφραγμα.

υψηλή αρτηριακή πίεση μέτρηση

Η υπέρταση μπορεί να είναι κληρονομική. Οι άντρες έχουν μεγαλύτερη τάση να πάσχουν από αυτή, κυρίως οι άνω των 40, υπέρβαροι και με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αυτά αποτελούν τις κύριες αιτίες αυτής της ασθένειας.

Συμπτώματα για την χαμηλή αρτηριακή πίεση

Αν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση,  μπορεί να αντιμετωπίζετε ένα ή και περισσότερα συμπτώματα όπως: εξάντληση, μεγαλύτερη ανάγκη για να κοιμάστε περισσότερο, χειροτέρευση της φυσικής κατάστασης, προβλήματα συγκέντρωσης, καταθλιπτικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, απάθεια, διαταραχές του ύπνου, αϋπνία, έλλειψη ενέργειας, εξασθένιση του οργανισμού, αίσθημα ζάλης, έλλειψη δύναμης. Μπορεί τα πρωινά να χρειάζεστε αρκετή ώρα για να ξυπνήσετε εντελώς, να εξαντλείστε πολύ γρήγορα, να κρυώνετε πιο εύκολα (κυρίως στα χέρια και στα πόδια) και χλωμάδα (κυρίως στο πρόσωπο).

Τα κυκλοφορικά συμπτώματα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης εμφανίζονται όταν υπάρχει έλλειψη αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να προκύψει για παράδειγμα τις ημέρες που έχει υψηλή θερμοκρασία ή όταν εκτίθεστε στον ήλιο τις μεσημβρινές ώρες. Η κόπωση είναι πολύ συνηθισμένη και μπορεί να εμφανιστεί μετά το φαγητό, όταν το αίμα συγκεντρώνεται στην περιοχή του στομάχου.

υψηλή αρτηριακή πίεση, πιεσόμετρο

Η ζαλάδα είναι ένα ακόμη κοινό σύμπτωμα της υπότασης. Επιπλέον, άλλα συμπτώματα είναι: έντονος πονοκέφαλος, τάση λιποθυμίας, απώλεια συνείδησης, θολή όραση και άλλες διαταραχές της όρασης. Όλα αυτά υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Η καρδιά αρχίζει να χτυπά πιο δυνατά (ταχυκαρδία), οι φλέβες συστέλλονται (γι’ αυτό το λόγο μπορεί να φαίνονται χλωμά τα χέρια και τα πόδια σας και να κρυώνουν), κρύος ιδρώτας ή ακόμη και τάσεις λιποθυμίας (επειδή ο εγκέφαλος δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο και δεν έχει τον έλεγχο των μυών).

Συμπτώματα για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει επίσης τα δικά της συμπτώματα και είναι απαραίτητο να δίνετε βάση στα προειδοποιητικά σημάδια. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια της υπέρτασης δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά από τους πάσχοντες, δεν είναι πολύ συγκεκριμένα και αναπτύσσονται σταδιακά.

Ορισμένα από τα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνουν συνήθως τη δυσκολία ύπνου κατά τις βραδινές ώρες, την ελαφρά ευερεθιστότητα, την αϋπνία, τον ανήσυχο ύπνο, τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες, το να ξυπνάτε αρκετές φορές τη νύχτα και να αντιμετωπίζετε προβλήματα ακοής όπως εμβοές, βούισμα ή ήχους στο αυτί.

υψηλή αρτηριακή πίεση πιεσόμετρο

Οι έντονοι πονοκέφαλοι ή οι ζαλάδες μπορεί να υποδηλώνουν υπέρταση, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε καταστάσεις που περιλαμβάνουν στρες, νεύρα ή άγχος.

Οι γυναίκες που είναι άνω των 50 παρουσιάζουν συμπτώματα τα οποία είναι παρόμοια με αυτά της εμμηνόπαυσης. Κάποια από αυτά είναι: εναλλαγές διάθεσης, αναπνευστικά προβλήματα, πονοκέφαλοι, ζαλάδες. Γι΄αυτό το λόγο πολλές από αυτές δεν λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία. Επίσης, οι άνδρες μέσης ηλικίας μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα που να σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία.

Ορισμένες φορές ο πόνος στο στήθος, η δύσπνοια, το σφίξιμο στο στήθος ή το αίσθημα ασφυξίας απαιτεί ιατρική περίθαλψη. Αυτό διότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να συνδέεται με καρδιακά προβλήματα. Η αρρυθμία μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση της υπέρτασης.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.