15 φράσεις ευγνωμοσύνης για την καθημερινή σας ζωή

Η ευγνωμοσύνη μας γεμίζει με καλή διάθεση, συμβάλλει στην προσωπική ευημερία και έχει ακόμη και θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Ακολουθεί μια λίστα με φράσεις ευγνωμοσύνης που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ζωή.
15 φράσεις ευγνωμοσύνης για την καθημερινή σας ζωή
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 08 Οκτωβρίου, 2022

Οι φράσεις ευγνωμοσύνης τροφοδοτούν συναισθήματα χαράς και θετικότητας. Αν είστε ευγνώμονες για τα πράγματα που σας συμβαίνουν καθημερινά, τα σκαμπανεβάσματα της ζωής γίνονται πιο υποφερτά.

Ανάλογα με τη στάση που σας συνοδεύει, μπορείτε να παρατηρήσετε όλα όσα αξίζουν τον κόπο και τις πολλές ευκαιρίες που έχετε στην καθημερινότητά σας. Επιπλέον, με απλές αλλά πολύτιμες δηλώσεις, ευνοείτε την ενέργειά σας και ωφελείτε την υγεία σας. Πώς είναι αυτό δυνατό; Να πώς.

Η ευγνωμοσύνη και η σημασία της στη ζωή

Με το να είστε ευγνώμονες συμβάλλετε στην ευημερία σας κάθε φορά που λέτε ευχαριστώ για μια χάρη ή για μια χειρονομία σε κάποιον άλλο.

Το περιοδικό Psicología y Salud εξηγεί διάφορες έννοιες της ευγνωμοσύνης. Μία από αυτές ορίζει τον όρο ως μια ανθρώπινη δύναμη που επιτρέπει την εκδήλωση της αρετής της υπέρβασης. Μια άλλη αναφέρει ότι η ευγνωμοσύνη αποτελείται από ένα συναίσθημα ή ένα σύνολο συναισθημάτων.

Μια άλλη έννοια ορίζει την ευγνωμοσύνη ως χαρακτηριστικό γνώρισμα και την τάση να παραδεχόμαστε και να ανταποκρινόμαστε με συναισθήματα στην καλοσύνη των άλλων και στις ευεργεσίες που λαμβάνουμε. Σε γενικές γραμμές, έχει διαπιστωθεί ότι η ενέργεια αυτή οδηγεί σε μια βέλτιστη ψυχολογική ζωή και επηρεάζει την προσωπική ανάπτυξη.

Μάλιστα, το Psicodebate δημοσίευσε έρευνα που αναφέρεται σε διάφορους συγγραφείς οι οποίοι απαριθμούν τρεις βασικές λειτουργίες της ευγνωμοσύνης:

  • Είναι ένα κοινωνικό βαρόμετρο που αναγνωρίζει όσους είναι πρόθυμοι να καταβάλουν μια ανιδιοτελή προσπάθεια.
  • Η ευγνωμοσύνη αποτελεί κίνητρο για όσους αντιλαμβάνονται την εκτίμηση να προβούν σε πράξεις υπέρ των άλλων.
  • Είναι ένας ηθικός ενισχυτής που υποστηρίζει τις παραπάνω αρχές.

Τα οφέλη από τις φράσεις ευγνωμοσύνης

Οι φράσεις ευγνωμοσύνης λειτουργούν ως υπενθύμιση των καλών που έρχονται στη ζωή. Με κάθε φράση ευγνωμοσύνης ανεβάζετε το ηθικό σας και ενισχύετε την αυτοεκτίμησή σας. Αρκετά οφέλη αυτής της πρακτικής επισημαίνονται παρακάτω.

Για παράδειγμα, η Revista Médica de Chile σχολιάζει ότι η ευγνωμοσύνη συνδέεται με καλύτερες παραμέτρους σωματικής υγείας, όπως οι εξής:

  • Καλύτερη ποιότητα ύπνου
  • Μειωμένη αρτηριακή πίεση
  • Αυξημένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Μειωμένοι δείκτες φλεγμονής
  • Αυξημένη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού σε κατάσταση ηρεμίας

Ομοίως, οι συγγραφείς αναφέρονται στην ευκολία για την ψυχική υγεία όσον αφορά την προώθηση φιλοκοινωνικών συμπεριφορών, τη μείωση του στρες και του άγχους, τη διακοπή επιθετικών συμπεριφορών, την προώθηση της χαλάρωσης και τη διεύρυνση των οριζόντων μας.

Η ευγνωμοσύνη μας βοηθά να ζήσουμε πλήρως.

Mujer que expresa gratitud.
Η ευγνωμοσύνη είναι ένα ισχυρό ερέθισμα για την ψυχική υγεία και την ευημερία.

Μερικά παραδείγματα από φράσει ευγνωμοσύνης που μπορείτε να κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας

Ξεκινήσετε να λέτε καθημερινά φράσεις ευγνωμοσύνης. Πρέπει να δίνετε και να ακούτε ευχαριστίες για ό,τι έχει νόημα στη ζωή.

Επαναλάβετε τις φράσεις ή παίξτε μια ηχητική τους εκδοχή. Το ουσιαστικό είναι να εκμεταλλεύεστε μια ήσυχη στιγμή όταν ξυπνάτε και το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Δεν υπάρχουν αυστηρές ή κυριολεκτικές φράσεις. Ωστόσο, παραθέτουμε μερικές που μπορείτε να προσαρμόσετε στη δική σας πραγματικότητα.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Το βάζο ευγνωμοσύνης: Πώς να ζήσετε μια άφθονη ζωή

1. “Είμαι ευγνώμων που είμαι ζωντανός”

Αυτός ο προβληματισμός είναι ένας τρόπος αναγνώρισης του προνομίου του να αναπνέεις και να ανήκεις στον κόσμο. Συνοψίζει το νόημα της προσθήκης εμπειριών, της απόλαυσης των καλών και της μάθησης από τη ζωή. Η δήλωση αντιπροσωπεύει την ικανοποίηση της ζωής.

2.Φράσεις ευγνωμοσύνης: “Αποδέχομαι τα πάντα που είναι μέρος της ζωής μου”

Μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται συνεχώς για ό,τι δεν τους αρέσει. Ωστόσο, η αποδοχή δεν είναι παραίτηση. Αντιθέτως, είναι ένας τρόπος να απελευθερώνετε τα βάρη που σας εμποδίζουν να προχωρήσετε μπροστά.

Μην περιορίζετε την ευτυχία σας στο να περιμένετε να αλλάξει μια κατάσταση. Όταν αποδέχεστε την πραγματικότητα, ζείτε χωρίς δεσμεύσεις.

3. “Είμαι ευγνώμων για την υπέροχη ζωή μου”

Το να είστε ευτυχισμένοι δεν έχει να κάνει με την τελειότητα. Ακόμα και με τα λάθη που κάνετε, η ζωή είναι υπέροχη και γεμάτη χρήσιμα μαθήματα.

Μην υποτιμάτε καμία εμπειρία. Μάθετε από αυτές και προωθήστε την προσωπική σας ανάπτυξη.

4. “Είμαι ευγνώμων για την οικογένειά μου, τους φίλους μου και τον σύντροφό μου”

Το να έχετε γύρω σας ανθρώπους που νοιάζονται για την ευημερία και την ευτυχία σας είναι ανεκτίμητο. Δηλώστε την ευγνωμοσύνη σας για εκείνους που είναι πάντα εκεί για εσάς.

Μην το κάνετε από υποχρέωση, αλλά επειδή το νιώθετε. Κατανοήστε την αξία όσων λαμβάνετε από αυτούς.

5. “Ευχαριστώ το σύμπαν που με βοηθάει να δω τη θετική πλευρά των κακών γεγονότων”

Αυτό δεν έχει να κάνει με το να χαρακτηρίσετε τι είναι καλό ή κακό. Η ασθένεια, μια απόλυση, η αδικία και οι ατυχίες είναι παραδείγματα γεγονότων της ζωής που μερικές φορές είναι δύσκολο να αλλάξουν.

Ωστόσο, όταν βλέπετε τα θετικά στα ανεπιθύμητα γεγονότα, είναι επειδή έχετε κοιτάξει βαθύτερα. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι όλα απόλυτα και ότι ίσως κάτι μέσα σε αυτή την πραγματικότητα να μην είναι εντελώς λάθος.

Ανοίξτε το μυαλό σας, ερευνήστε άλλες εναλλακτικές λύσεις και σκεφτείτε θετικά.

6. “Είμαι ευγνώμων που όλες οι σχέσεις μου είναι αρμονικές”

Αξίες όπως η επικοινωνία, ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η υποστήριξη και η ειλικρίνεια χαρακτηρίζουν τις υγιείς σχέσεις. Με το σύντροφό σας, την οικογένειά σας, τους φίλους, τους γείτονες και τους συναδέλφους σας, είναι σημαντικό να διατηρείτε την αρμονία.

Βάλτε αυτές τις συστάσεις σε εφαρμογή και θα δείτε ότι κάθε μέρα θα εκφράζετε ευγνωμοσύνη γι’ αυτό.

7. “Είμαι ευγνώμων που το σώμα μου είναι υγιές, δυνατό και ενεργητικό”

Η υγεία είναι ένα δώρο. Το να ανοίγετε τα μάτια σας κάθε πρωί, να ξυπνάτε, να περπατάτε, να μιλάτε και να είστε υγιείς είναι πραγματικά ένα δώρο.

Να θυμάστε: υπάρχουν και εκείνοι που δεν απολαμβάνουν την ίδια τύχη.

8. “Είμαι ευγνώμων για όσα έχω και χαίρομαι για όσα πρόκειται να έρθουν”

Όσα έχετε είναι προϊόν της δικής σας προσπάθειας. Γνωρίζετε ήδη τη διαδικασία για να πετύχετε αυτό που θέλετε και αυτό ξυπνάει την προσδοκία για το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

9.Φράσεις ευγνωμοσύνης: “Ανοίγομαι σε σκέψεις που με γεμίζουν ευημερία, ευτυχία και σωματική, πνευματική, νοητική και συναισθηματική υγεία”

Οι θετικές σκέψεις σας μεταφέρουν στην επιτυχία. Αν επιθυμείτε κάτι με ένταση και θεωρείτε ότι θα το πετύχετε, να είστε σίγουροι ότι θα συμβεί.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει με τις αισιόδοξες σκέψεις. Είναι ένας δίαυλος για να συνδεθείτε με τη χαρά, την αφθονία και την ευημερία σε όλους τους τομείς.

10. “Περιμένω τον ερχομό μιας νέας ημέρας με ευγνωμοσύνη “

Όπως όταν ξυπνάτε ευχαριστείτε για μια νέα μέρα, έτσι και το βράδυ, πριν πάτε για ύπνο, εκφράστε ότι ανυπομονείτε για τη νέα αυγή.

11. “Είμαι ευγνώμων που έχω μια στέγη πάνω από το κεφάλι μου”

Οι συγκρίσεις είναι μισητές, αλλά συχνά απαραίτητες για να εκτιμήσετε αυτό που έχετε. Ένα σπίτι είναι μια ευλογία που δεν απολαμβάνουν όλοι.

12. “Βλέπω τις προκλήσεις ως ένα σκαλοπάτι προς την επιτυχία. Σας ευχαριστώ!”

Το να θέτεις στόχους και να προσκρούεις σε εμπόδια είναι κάτι συνηθισμένο. Μην βλέπετε τα εμπόδια ως εμπόδια στην επίτευξη των στόχων σας, αλλά δείτε τα ως προκλήσεις που θα σας κάνουν να απολαμβάνετε την επίτευξη του στόχου σας.

Triunfar gracias a la gratitud.
Οι προκλήσεις μας φέρνουν σε μονοπάτια που μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για αυτές τις ευκαιρίες.

13. Φράσεις ευγνωμοσύνης: “Είμαι τυχερός που κάνω αυτό που αγαπώ”

Το να αφιερώνεσαι σε αυτό που σε παθιάζει είναι χαρά. Από την άλλη πλευρά, το να αφιερώνεις χρόνο σε μια δουλειά που δεν σε γεμίζει, συμβάλλει στη δυστυχία. Αν είστε από τους ανθρώπους που απολαμβάνουν αυτό που κάνουν, τότε μη διστάσετε να πείτε ευχαριστώ.

14. “Είμαι ευγνώμων που τα όνειρα του παρελθόντος με έφεραν στην πραγματικότητα του σήμερα”

Η υλοποίηση αυτού που στο παρελθόν ήταν φαντασίωση είναι ένας ακόμη λόγος ευγνωμοσύνης. Παρομοίως, το παρόν είναι η αρχή αυτού που προβάλλετε για να το μετατρέψετε αργότερα σε πραγματικότητα.

15.Φράσεις ευγνωμοσύνης: “Είμαι ευγνώμων που μπορώ να κάνω πράγματα που βοηθούν τους άλλους”

Το να δίνεις είναι πιο ικανοποιητικό από το να παίρνεις. Η υποστήριξη που δίνετε άνευ όρων σε άλλους ανθρώπους επιστρέφει πάντα με κάποιο τρόπο ως όφελος στη ζωή σας. Η ικανοποίηση του να βοηθάς είναι ένας ακόμη λόγος για να ευχαριστείς.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τι είναι η θετική ψυχολογία και σε τι χρησιμοποιείται;

Ημερολόγια ευγνωμοσύνης για τις φράσεις ευγνωμοσύνης

Οι φράσεις ευγνωμοσύνης μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα ημερολόγιο όπου σημειώνετε λεπτομέρειες που θα θεωρούσατε δεδομένες. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι, παρόλο που συχνά θεωρούμε αυτά τα πράγματα δεδομένα, είναι πολύ πολύτιμα.

Με αυτό το ημερολόγιο, δίνετε έμφαση στα θετικά και όχι στα προβλήματα. Επιπλέον, καλλιεργείτε μια κουλτούρα ευγνωμοσύνης για το εξαιρετικό, καθώς και για τα συνηθισμένα πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.