Ευρυαγγείες στο πρόσωπο: Χαρακτηριστικά και θεραπεία

Οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο δεν είναι ακριβώς μια ασθένεια με ιατρικούς όρους, αλλά ένα αισθητικό πρόβλημα. Επομένως, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο γιατί θα μπορούσε να είναι το πρώτο σύμπτωμα ενός πιο σοβαρού προβλήματος.
Ευρυαγγείες στο πρόσωπο: Χαρακτηριστικά και θεραπεία

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο είναι μια δερματολογική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ροδόχρουν νόσο ή σε άλλα σοβαρά προβλήματα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η εμφάνιση κοκκινωπών κηλίδων στο δέρμα είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους, κυρίως λόγω αλλαγών θερμοκρασίας. Δεν είναι μια ασθένεια από ιατρική άποψη, αλλά είναι κυρίως ένα αισθητικό πρόβλημα.

Η ερυθρότητα του προσώπου είναι φυσιολογική σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω των ψυχρών θερμοκρασιών. Ωστόσο, εάν οι κοκκινίλες γίνουν μόνιμες και έντονες με την πάροδο του χρόνου, το πρόβλημα μπορεί να είναι οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο.

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες και οφείλεται τόσο σε εξωτερικές όσο και σε εσωτερικές αιτίες. Είναι επίσης πιο συχνή σε άτομα με ανοιχτόχρωμο ή λευκό δέρμα. Είναι σημαντικό να διαγνώσετε αυτό το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό για να υποβληθείτε σε κατάλληλη θεραπεία.

Ευρυαγγείες στο πρόσωπο

λιπαρό δέρμα

Οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο είναι μια αγγειακή ανωμαλία που εκδηλώνεται κυρίως στα φλεβίδια και στις αρτηρίες. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν πολύ μικρή ελαστικότητα. Έτσι, όταν η κυκλοφορία αυξάνεται απότομα, το δέρμα γίνεται κόκκινο και παραμένει έτσι. Ο λόγος είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία δεν είναι ελαστικά και δυσκολεύονται να επιστρέψουν στην κανονική τους κατάσταση.

Γενικά, οι κοκκινωπές περιοχές καλύπτουν τα μάγουλα, το πηγούνι και τη μύτη, αν και μπορούν επίσης να εμφανιστούν οπουδήποτε στο πρόσωπο ή στο ντεκολτέ. Όλοι είναι επιρρεπής σε αυτόν τον τύπο ερυθρότητας, αλλά είναι συνήθως προσωρινός. Όταν γίνει μόνιμος, μπορεί να οφείλεται στις ευρυαγγείες.

Υπάρχουν δύο φάσεις σε αυτήν την κατάσταση του δέρματος. Στην πρώτη, υπάρχει μόνο ερυθρότητα σε ορισμένες περιοχές του προσώπου ή του λαιμού, οι οποίες εξαφανίζονται γρήγορα. Ωστόσο, σταδιακά γίνονται μόνιμες. Στη δεύτερη φάση, εμφανίζεται η τελαγγειεκτασία, γνωστή ως φλέβες αράχνης.

Αυτές μοιάζουν με ένα μικρό κοκκινωπό ιστό με λεπτές γραμμές σαν μακριά, λεπτά πόδια αράχνης (εξ ου και το όνομα). Κυμαίνονται από κόκκινο έως ελαφρώς βιολετί και αποτελούν σαφές σημάδι της παρουσίας ευρυαγγειών.

Ευρυαγγείες προσώπου: Προέλευση

Όπως είπαμε παραπάνω, αυτή η αγγειακή ανωμαλία οφείλεται στην έλλειψη ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων. Όταν τα μικρά αγγεία διαστέλλονται για οποιονδήποτε λόγο, παραμένουν έτσι και δεν συστέλλονται ξανά. Στη συνέχεια γίνονται πιο ορατά μέσω του δέρματος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια κοκκινωπή περιοχή.

Επίσης, οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στη διαστολή αυτών των μικρών αγγείων μπορεί να είναι:

 • Ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία
 • Καιρικοί παράγοντες, όπως υπερβολικός άνεμος
 • Προσκρούσεις ή μικρό τραύμα στο δέρμα
 • Κάπνισμα
 • Υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ
 • Η εφαρμογή ερεθιστικών κρεμών στο πρόσωπο
 • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή στις λάμπες UVA
 • Υψηλό άγχος
 • Πικάντικα γεύματα
 • Ορμονικές αλλαγές
 • Υπέρταση ή διαβήτης
 • Χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων

Η ακριβής αιτία για την οποία εμφανίζονται οι ευρυαγγείες στο πρόσωπο είναι άγνωστη. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η γενετική παίζει ρόλο σε αυτήν. Επομένως, είναι συνηθισμένο να εμφανίζεται αυτή η ανωμαλία σε άτομα των οποίων οι γονείς είχαν επίσης.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε

πριν και μετά το λέιζερ

Η κύρια εκδήλωση των ευρυαγγειών είναι η εμφάνιση κοκκινωπών περιοχών και φλεβών αράχνης. Μόνο σε μετρημένες περιπτώσεις αυτές συνοδεύονται από αίσθημα καύσου ή εντοπισμένο πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση είναι η πρώτη φάση ροδόχρους νόσου, μια άλλη πάθηση του δέρματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό εάν εκδηλώνεται με κηλίδες ή φλύκταινες του προσώπου.

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν προβλήματα μετά την αρχική φάση. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ πιο εύκολο να τις ελέγξετε όταν ξεκινάτε τη θεραπεία νωρίς.

Η πρόληψη είναι συνήθως πιο αποτελεσματική από οποιονδήποτε τύπο θεραπείας όταν πρόκειται για δερματολογικά προβλήματα. Επειδή η αιτία των ευρυαγγειών εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο για την επιστήμη, το μόνο που μπορούν να προτείνουν είναι να εκτελείτε μια καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος χρησιμοποιώντας κατάλληλα προϊόντα για τον τύπο του δέρματός σας και να υιοθετείτε γενικές υγιεινές συνήθειες τρόπου ζωής.

Μόλις εκδηλωθεί η κατάσταση, η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητά της. Γενικά, ορισμένες κρέμες μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος στην πληγείσα περιοχή. Εν τω μεταξύ, ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν. Ωστόσο, η θεραπεία με αγγειακό λέιζερ είναι συχνά πολύ πιο αποτελεσματική.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Oliveros, A. M. (2012). Rósacea, cuperosis y arañas vasculares: Curso” Abordaje de los principales problemas dermatológicos des de la farmacia comunitaria”. Aula de la farmacia: revista profesional de formación continuada, 8(89), 29-37.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.