Το φαινόμενο Forer: Πιστεύετε στα ωροσκόπια;

Το φαινόμενο Forer μας καλεί να σκεφτούμε τον κίνδυνο να επιδιώκουμε να επιβεβαιώσουμε αυτό που πιστεύουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα εμπειρικά δεδομένα. Σε τι συνίσταται; Πώς λειτουργεί; Μάθετε εδώ!
Το φαινόμενο Forer: Πιστεύετε στα ωροσκόπια;

Τελευταία ενημέρωση: 09 Σεπτεμβρίου, 2022

“Είναι ακριβώς όπως το διάβασα στο ωροσκόπιο: Θα είχα μια οικογενειακή σύγκρουση αυτή την εβδομάδα και όντως έγινε”. “Η προσωπικότητά μου είναι ακριβώς όπως το τεστ που έκανα”. Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις που ακούμε συχνά: μύθος ή πραγματικότητα, τι κρύβεται πίσω από τα ωροσκόπια; Ένα από τα φαινόμενα που προκαλούνται είναι το λεγόμενο φαινόμενο Forer.

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό φαινόμενο που κάνει τους ανθρώπους να αποδέχονται ως δικές τους ορισμένες γενικεύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε άτομο. Είναι επίσης γνωστό ως “πλάνη προσωπικής επικύρωσης” ή ως “φαινόμενο Barnum”. Παρακάτω, αναλύουμε σε τι συνίσταται και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του.

Πώς λειτουργεί το φαινόμενο Forer;

Το λεγόμενο φαινόμενο Forer προέρχεται από ένα πείραμα που διεξήγαγε ο ψυχολόγος Bertram Forer με τους μαθητές του. Έδωσε στους φοιτητές του ένα φύλλο χαρτί με μια σειρά από ερωτήσεις, μέσω των οποίων θα αξιολογούσε την προσωπικότητά τους.

Αφού απάντησαν, τους επέστρεψε τα αποτελέσματα και δεν γνώριζε τι είχαν συμπληρώσει οι φοιτητές. Τα συμπεράσματα ήταν όλα τα ίδια και περιλάμβαναν δηλώσεις όπως οι ακόλουθες:

  • “Έχετε την ανάγκη να σας συμπαθούν και να σας θαυμάζουν οι άλλοι άνθρωποι, αλλά έχετε την τάση να επικρίνετε τον εαυτό σας”.
  • “Έχετε σημαντικές ικανότητες που δεν έχετε χρησιμοποιήσει προς όφελός σας”.
  • “Μερικές φορές έχετε σοβαρές αμφιβολίες για το αν κάνατε το σωστό ή αν πήρατε τη σωστή απόφαση”.

Στη συνέχεια, ο Forer τους ζήτησε να βαθμολογήσουν τη συμφωνία τους με το συγκεκριμένο ανάγνωσμα και τους έδινε μια βαθμολογία. 5 ήταν η υψηλότερη βαθμολογία για τη συμφωνία με τη δήλωση και 0 ήταν η βαθμολογία που αντανακλούσε την απόλυτη διαφωνία. Συνολικά, ο μέσος όρος που προέκυψε μετά τη συλλογή όλων των στοιχείων ήταν 4,26.

Η έκπληξη ήταν όταν ο Forer επεσήμανε στους μαθητές του ότι πρόκειται για περιγραφές που προέκυψαν από το τμήμα αστρολογίας μιας εφημερίδας, επιβεβαιώνοντας ότι οι άνθρωποι συχνά ταυτίζονται με δηλώσεις που είναι γενικές και αρκετά διφορούμενες.

¿Cómo funciona el efecto Forer?
Ένα παράδειγμα του φαινομένου Forer είναι οι άνθρωποι που ταυτίζονται με το ωροσκόπιο.

Χαρακτηριστικά του φαινομένου Forer

Το φαινόμενο Forer παρουσιάζει πιθανές καταστάσεις και αποφεύγει τους απόλυτους όρους. Για παράδειγμα, αν σε μια περιγραφή της προσωπικότητας διαβάσουμε “είστε προσανατολισμένος στους στόχους, αν και μερικές φορές αποθαρρύνεστε από τις δυσκολίες”, κανείς δεν θα τολμούσε να αρνηθεί το αντίθετο- οι περισσότεροι από εμάς είμαστε.

Δηλαδή, το φαινόμενο αυτό είναι αυτοαναφορικό, οπότε κάνει τα άτομα να ταυτίζονται με αυτό που διαβάζουν. Είναι επίσης συνηθισμένο επειδή βασίζεται στην προκατάληψη επιβεβαίωσης. Οι άνθρωποι λαμβάνουν ενδείξεις από το περιβάλλον που τους οδηγούν να επιβεβαιώσουν ή να ενισχύσουν αυτό που ήδη πίστευαν ή σκέφτονταν.

Είναι σαν να φοράμε πάντα τα ίδια γυαλιά όταν ερμηνεύουμε μια κατάσταση. Είναι πολύ λογικό, ειδικά όταν πιστεύουμε ότι μας αρέσει να έχουμε δίκιο ή πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο. Ένας άλλος λόγος που λειτουργεί είναι επειδή δυσκολευόμαστε να ανεχτούμε την αβεβαιότητα.

Έχουμε την ανάγκη να ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί και επιδιώκουμε μια αίσθηση ελέγχου του μέλλοντος. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, όταν κάτι καταφέρνει να μας βοηθήσει, να μας καθοδηγήσει και να μας αφήσει την αίσθηση ότι μπορούμε να “πατήσουμε σε στέρεο έδαφος”, επιλέγουμε να το λάβουμε υπόψη μας.

Με αυτή την έννοια, τονίζεται επίσης ότι οι άνθρωποι κινούνται με βάση τις επιθυμίες, μερικές φορές ακόμη περισσότερο από ό,τι με βάση εμπειρικά δεδομένα. Αναζητούμε λόγους που δίνουν “περισσότερο σώμα” στις ελπίδες μας.

Στην ίδια κατεύθυνση με τα παραπάνω, έχουμε την ανάγκη να δώσουμε εξηγήσεις σε πράγματα που συμβαίνουν. Ως εκ τούτου, είμαστε επίσης σε θέση να είμαστε ικανοποιημένοι με κάποιες απαντήσεις.

Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας για να λειτουργήσει αυτό το φαινόμενο έχει να κάνει με την παρουσία θετικών πτυχών στις περιγραφές (επιλέγουμε να πιστέψουμε σε ό,τι μας τοποθετεί ευνοϊκά και απορρίπτουμε ό,τι δεν μας τοποθετεί ευνοϊκά) και το κύρος που απονέμεται στον ομιλητή.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει επίσης να διαβάσετε αυτό το άρθρο: Φενγκ Σούι και Αρωματοθεραπεία για να εξισορροπήσετε την ενέργεια του σπιτιού

Μερικές διευκρινίσεις για το φαινόμενο Forer

Το φαινόμενο Forer εφαρμόζεται σε οτιδήποτε παρουσιάζει γενικεύσεις με τις οποίες είναι εύκολο να ταυτιστεί κανείς. Ωστόσο, η επιστήμη δεν πρέπει να συγχέεται με την ψευδοεπιστήμη, ή τα ερευνητικά εργαλεία, όπως οι απογραφές προσωπικότητας ή τα σχετικά τεστ, που έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τους την αξιοπιστία και την εγκυρότητα.

Algunas aclaraciones sobre el Efecto Forer
Το φαινόμενο Forer εξηγεί γιατί δεχόμαστε ως έγκυρα τα χαρακτηριστικά που δίνουν οι άλλοι για την προσωπικότητά μας, παρόλο που μπορεί να ισχύουν για τον καθένα.

Επιλέγοντας τι και πότε

Δεν πρόκειται για δαιμονοποίηση της ανάγνωσης ωροσκοπίου. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε αυτό που θέλει. Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζουμε ότι πέρα από τα εργαλεία που αποφασίζουμε να χρησιμοποιήσουμε, εμείς είμαστε οι πρωταγωνιστές της ζωής μας.

Είμαστε ενεργά όντα με την ικανότητα να αποφασίζουμε ελεύθερα, να αλλάζουμε γνώμη, να επιλέγουμε το μονοπάτι που θέλουμε να βαδίσουμε. Υπό αυτή την έννοια, δεν πρέπει να αρκούμαστε σε απλοϊκές ή αστρολογικές προβλέψεις, αλλά να προσπαθούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να ξέρουμε ποιους πόρους να χρησιμοποιήσουμε και πότε.

Τέλος, πηγαίνοντας λίγο παραπέρα, το φαινόμενο Forer μας καλεί να σκεφτούμε τον πιθανό κίνδυνο του να προσπαθούμε πάντα να επιβεβαιώνουμε αυτό που πιστεύουμε. Αυτή η στάση μπορεί να οδηγήσει σε γνωστικές στρεβλώσεις που μας οδηγούν στο να παραβλέπουμε ορισμένα στοιχεία.

Οδηγεί επίσης σε ένα νοητικό αδιέξοδο που απέχει πολύ από τη δημιουργικότητα, την ευελιξία και την ανοχή. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Layne C. Relationship between the “Barnum effect” and personality inventory responses. J Clin Psychol. 1978 Jan;34(1):94-7. doi: 10.1002/1097-4679(197801)34:1<94::aid-jclp2270340122>3.0.co;2-t. PMID: 641192.
  • Pérez Álvarez, M. (2020). The scientific imbroglio of psychotherapy: A way out= El embrollo científico de la psicoterapia: cómo salir. Papeles del Psicólogo.
  • Concha, D., Ramírez, M. Á. B., Cuadra, I. G., Rovira, D. P., & Rodríguez, A. F. (2012). Sesgos cognitivos y su relación con el bienestar subjetivo. Salud & Sociedad3(2), 115-129.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.