Φασκόμηλο και μέλι για τις γρατσουνιές και τα κοψίματα

Το παρασκεύασμα με φασκόμηλο και μέλι που θα μοιραστούμε εδώ είναι μια αντισηπτική θεραπεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις γρατσουνιές και τα κοψίματα.
Φασκόμηλο και μέλι για τις γρατσουνιές και τα κοψίματα

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για τις γρατσουνιές και τα κοψίματα, ανάλογα με το πόσο σοβαρά είναι. Πολλές φορές, η πληγή θεραπεύεται μόνη της εάν είναι επιφανειακή και το δέρμα διατηρείται καθαρό. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μερικές φυσικές θεραπείες για να επιταχύνετε τη διαδικασία.

Ορισμένα φυσικά συστατικά, όπως το φασκόμηλο και το μέλι, έχουν αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από μολύνσεις. Επιπλέον, και τα δύο περιέχουν αντιοξειδωτικά και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην επούλωση.

Ανακαλύψτε πώς να τα χρησιμοποιήσετε παρακάτω!

Φασκόμηλο και μέλι για τις γρατσουνιές και τα κοψίματα

Οι γρατσουνιές και τα κοψίματα συμβαίνουν όταν μία από τις περιοχές του δέρματος υποστεί βλάβη. Αυτά συχνά προκαλούν αιμορραγία, ερυθρότητα και πόνο. Μπορούν να μολυνθούν και να προκαλέσουν άλλα συμπτώματα όπως πύον και πρήξιμο. Ωστόσο, εάν αντιμετωπιστούν σωστά, η διαδικασία επούλωσης είναι γρήγορη και συνήθως δεν προκαλεί επιπλοκές.

Ευτυχώς, σήμερα, πολλές θεραπείας προστατεύουν το δέρμα όταν εμφανίζονται αυτές οι επιφανειακές πληγές. Ενώ πολλές επιλογές είναι φαρμακευτικές, ορισμένα φυσικά παρασκευάσματα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα.

Αυτή είναι η περίπτωση της θεραπείας με φασκόμηλο και μέλι που θα μοιραστούμε εδώ. Και τα δύο συστατικά είναι γνωστά για τις αντισηπτικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες. Αυτός ο συνδυασμός είναι η τέλεια εναλλακτική λύση για την απολύμανση του προσβεβλημένου δέρματος, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Βοηθά επίσης να καταπραϋνθεί ο ερεθισμός και να ανακουφιστείτε από το πρήξιμο που εμφανίζεται γύρω από την πληγή.

Γρατσουνιά στο χέρι
Αυτό το παρασκεύασμα με φασκόμηλο και μέλι είναι ένα φυσικό αντισηπτικό για τη θεραπεία επιφανειακών κοψιμάτων και γρατσουνιών.

Τα οφέλη του φασκόμηλου για τις γρατσουνιές και τα κοψίματα

Το φασκόμηλο είναι ένα από τα φαρμακευτικά φυτά που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία για τα κοψίματα και τις γρατσουνιές χάρη στις αντισηπτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Χρησιμοποιήθηκε στη φυσική ιατρική από την αρχαιότητα λόγω της ικανότητάς του να αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.

Όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά, όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης στις εκτεθειμένες περιοχές, αλλά βοηθά επίσης στην αναγέννηση των ιστών για βέλτιστη επούλωση.

Τα οφέλη του μελιού για τις γρατσουνιές και τα κοψίματα

Το βιολογικό μέλι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές θεραπείες για τα κοψίματα. Λόγω των αντιβιοτικών, αντιμυκητιακών και αντισηπτικών ιδιοτήτων του, είναι μια εξαιρετική επιλογή για την πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμώξεων.

Από την άλλη πλευρά, η χρήση του ωφελεί τοπικά την υγεία του δέρματος, καθώς ενυδατώνει και βοηθά στην αναγέννηση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη λόγω τραύματος. Στην πραγματικότητα, είναι καταπραϋντικό και ανακουφίζει από προβλήματα όπως κάψιμο, κνησμό και πόνο.

Πώς να φτιάξετε το φασκόμηλο και το μέλι

Μέλι σε μπολ
Λόγω των αντιβιοτικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του, αυτή η θεραπεία στο σπίτι μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση μικρών τραυματισμών. Ενυδατώνει και θεραπεύει επίσης.

Αυτή η φυσική θεραπεία είναι πολύ εύκολη. Επίσης, τα συστατικά είναι άμεσα διαθέσιμα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα με βότανα. Το πιο σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε 100% βιολογικό μέλι, καθώς άλλες ποικιλίες δεν έχουν την ίδια θρεπτική ποιότητα και τις ιδιότητες.

Συστατικά

 • 2 κουταλιές σκόνη αποξηραμένου φασκόμηλου (30 γρ.)
 • 4 κουταλιές βιολογικό μέλι (60 γρ)

Τι θα χρειαστείτε

 • Ένα αποστειρωμένο βάζο
 • Ένα ξύλινο κουτάλι

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το αβοκάντο και πώς επιδρά στην ομορφιά.

Παρασκευή

 • Αρχικά, αλέστε αρκετά αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου σε λεπτή σκόνη. Αν προτιμάτε, αγοράστε εκχύλισμα φασκόμηλου σε σκόνη σε κατάστημα με βότανα.
 • Στη συνέχεια, ρίξτε τη φασκόμηλο σε σκόνη σε ένα προηγουμένως αποστειρωμένο βάζο.
 • Μετά από αυτό, προσθέστε τις κουταλιές της σούπας μέλι και ανακατέψτε χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι.
 • Όταν το παρασκεύασμα είναι έτοιμο, καλύψτε το και αφήστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 24 ώρες.
 • Μετά από αυτό το διάστημα, μπορείτε να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε.

Πώς να το εφαρμόσετε

 • Καθαρίστε σχολαστικά την πληγή και στη συνέχεια εφαρμόστε το φασκόμηλο και το μέλι.
 • Κάντε απαλό μασάζ και αφήστε το για 20 έως 30 λεπτά.
 • Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
 • Εφαρμόστε αυτό το παρασκεύασμα δύο έως τρεις φορές την ημέρα έως ότου το δέρμα σας επουλωθεί πλήρως.

Προσοχή: Αποφύγετε τη χρήση αυτής της θεραπείας σε ανοιχτές γρατσουνιές. Να έχετε υπόψη σας ότι οι σοβαροί τραυματισμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται από έναν επαγγελματία το συντομότερο δυνατό. Έτσι, εάν η πληγή σας φαίνεται σοβαρή, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό.

Είναι αυτό το φάρμακο μέρος του κιτ πρώτων βοηθειών σας; Τώρα που ξέρετε πώς να το φτιάξετε, φροντίστε να το έχετε πάντα διαθέσιμο σε περίπτωση μικρών τραυμάτων. Αυτό το παρασκεύασμα μπορεί να διαρκέσει έναν ή δύο μήνες εάν φυλάσσεται στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Karimzadeh, S., & Farahpour, M. R. (2017). Topical application of Salvia officinalis hydroethanolic leaf extract improves wound healing process. Indian Journal of Experimental Biology55(2), 98–106.
 • McLoone P, Oluwadun A, Warnock M, Fyfe L. Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Cent Asian J Glob Health. 2016;5(1):241. Published 2016 Aug 4. doi:10.5195/cajgh.2016.241
 • Yaghoobi R, Kazerouni A, Kazerouni O. Evidence for Clinical Use of Honey in Wound Healing as an Anti-bacterial, Anti-inflammatory Anti-oxidant and Anti-viral Agent: A Review. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 2013;8(3):100–104.
 • Minden-Birkenmaier BA, Bowlin GL. Honey-Based Templates in Wound Healing and Tissue Engineering. Bioengineering (Basel). 2018;5(2):46. Published 2018 Jun 14. doi:10.3390/bioengineering5020046
 • Lordani TVA, de Lara CE, Ferreira FBP, et al. Therapeutic Effects of Medicinal Plants on Cutaneous Wound Healing in Humans: A Systematic Review. Mediators Inflamm. 2018;2018:7354250. Published 2018 Apr 1. doi:10.1155/2018/7354250

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.