Φιλία μεταξύ ανδρών vs φιλία μεταξύ γυναικών

Η φιλία μεταξύ ανδρών και μεταξύ γυναικών εκφράζεται συχνά με διαφορετικούς τρόπους. Είναι πολιτιστική; Έχει να κάνει με τις προσωπικότητες; Θα ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες πιθανές εξηγήσεις.
Φιλία μεταξύ ανδρών vs φιλία μεταξύ γυναικών
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου, 2022

Γιατί όταν ρωτάτε έναν άνδρα τους λόγους για τους οποίους ένας φίλος του σταμάτησε να του τηλεφωνεί, δεν μπορεί να σας πει κάτι περισσότερο από το “δεν ξέρω, απλά σταμάτησε να τηλεφωνεί”; Εν τω μεταξύ, από την άλλη πλευρά, μια γυναίκα βεβαιώνεται ότι γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια μετά από μια μακρά συζήτηση. Αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας από τις πολλές διαφορές όσον αφορά τη φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Πιθανόν να υπάρχουν πολιτιστικοί παράγοντες που μας επηρεάζουν από νεαρή ηλικία στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουμε φιλίες, είτε είμαστε άνδρες είτε γυναίκες. Μπορεί επίσης να είναι βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ή ακόμη και άλλοι λόγοι που μπορούν να εξηγηθούν από την ψυχολογία. Δεδομένου ότι οι διαφορές είναι εμφανείς, σήμερα θα ασχοληθούμε σε μεγαλύτερο βάθος με τις βασικές διαφορές της φιλίας μεταξύ ανδρών και της φιλίας μεταξύ γυναικών.

Η φιλία μεταξύ ανδρών είναι περισσότερο εργαλειακή

Ο ορισμός αυτός εφαρμόστηκε από τον ψυχολόγο και συγγραφέα Ronald E. Riggio. Σύμφωνα με τον Riggio, η φιλία μεταξύ ανδρών φαίνεται να επικεντρώνεται στην απόλαυση μιας κοινής δραστηριότητας, στην εκτέλεση κάποιου έργου ή σε ένα κοινό δείπνο, χωρίς όμως να εμβαθύνει πολύ στις συναισθηματικές λεπτομέρειες. Έτσι, αν ένας άνδρας πει στους φίλους ότι μόλις χώρισε από τη σύντροφό του, κανείς δεν θα τον ρωτήσει πραγματικά τι συνέβη ή δεν θα μπει στην ανάλυση των λεπτομερειών.

Αυτός είναι ένας τρόπος κατανόησης των φιλικών σχέσεων που πολλές γυναίκες δεν κατανοούν πλήρως. Ακριβώς όπως όταν πρόκειται να βιώσουν το πρώτο τους φιλί ή την πρώτη τους σεξουαλική σχέση, οι γυναίκες θέλουν λεπτομέρειες και αυτό δεν τείνει να συμβαίνει με τους άνδρες.

Οι άνδρες τείνουν να επικεντρώνονται περισσότερο στο να μοιράζονται εμπειρίες και συχνά μένουν οι φιλίες λίγο επιφανειακές. Η φιλία είναι περισσότερο εργαλειακή μεταξύ τους, αν και για τις γυναίκες είναι πολύ διαφορετική.

friendship men women
Η πρακτική φιλία μεταξύ των ανδρών αναφέρεται στο γεγονός ότι οι άνδρες τείνουν να αποφεύγουν να εμβαθύνουν σε προσωπικές λεπτομέρειες με τους φίλους τους.

Η φιλία μεταξύ των γυναικών έχει αντίκτυπο στην υγεία τους

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα πολύ περίεργο γεγονός, αλλά η φιλία μεταξύ των γυναικών είναι τόσο σημαντική και οι δεσμοί που δημιουργούνται είναι τόσο βαθιοί που μπορεί να έχουν αντίκτυπο ακόμα και στην υγεία τους. Αυτό δεν είναι δικός μας ισχυρισμός, αλλά μάλλον το αποτέλεσμα μιας μελέτης: “Η ισχυρότερη κοινωνική υποστήριξη βελτιώνει τα αποτελέσματα του πρώιμου καρκίνου του μαστού”. Η μελέτη βασίστηκε σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο.

Προφανώς, υπήρχε 38% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας αν είχαν ικανοποιητικές φιλίες. Η κατάσταση ήταν διαφορετική στις γυναίκες που δεν είχαν σχεδόν καθόλου φίλους ή όταν οι σχέσεις που είχαν δεν ήταν ικανοποιητικές.

Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για το θέμα αυτό, είναι μια ανοιχτή πόρτα που ρίχνει φως στη σημασία των φιλικών σχέσεων μεταξύ των γυναικών.

Οι άνδρες τείνουν να παραμελούν περισσότερο τις φιλίες τους

Μια άλλη διαπίστωση που παρέχει ο Ronald E. Riggio είναι ότι οι άνδρες τείνουν να παραμελούν περισσότερο τις σχέσεις τους. Μπορεί να περάσουν μήνες χωρίς να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους και χωρίς να τους μιλήσουν. Αργότερα, μπορούν να ξανασυναντηθούν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, χωρίς η φιλία να έχει μειωθεί. Ίσως αυτό να συμβαίνει λόγω του εργαλειακού χαρακτήρα των φιλικών τους σχέσεων.

Στις φιλίες μεταξύ γυναικών, από την άλλη πλευρά, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Αν η επαφή δεν είναι συχνή και δεν υπάρχει μια σειρά από προσπάθειες να συναντιούνται συχνότερα και να μαθαίνουν περισσότερα για τη ζωή της άλλης, οι φιλίες σιγά σιγά θα σβήσουν.

Επομένως, οι γυναίκες αποδίδουν μεγάλη σημασία σε αυτό το είδος σχέσης. Όπως είδαμε προηγουμένως, επηρεάζει ακόμη και την υγεία τους.

friendship men women
Η συχνή επαφή είναι χαρακτηριστικό των φιλικών σχέσεων μεταξύ γυναικών, οι οποίες τείνουν να απαιτούν τακτικές συναντήσεις.

Οι γυναίκες μιλούν περισσότερο για τα συναισθήματα και τις σχέσεις τους

Έρευνες που διεξήχθησαν πριν από μερικά χρόνια αποκάλυψαν επίσης αυτή την πτυχή που μπορεί να κάνει τη φιλία μεταξύ γυναικών διαφορετική από εκείνη των ανδρών. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που επιβεβαιώνουν όσα έχουμε εξηγήσει μέχρι τώρα.

Οι βαθμολογίες σχετικά με τη συζήτηση για την οικογένεια, τους στόχους ή τα προσωπικά θέματα μεταξύ των φίλων τους ήταν υψηλότερες μεταξύ των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι συζητήσεις στο τηλέφωνο ήταν επίσης περισσότερες μεταξύ των γυναικών από ό,τι μεταξύ των ανδρών. Η φιλία μεταξύ γυναικών χαρακτηρίζεται συχνά ως πηγή εκτόνωσης, αναζήτησης άλλων απόψεων και συμβουλών.

Αν και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, είναι αλήθεια ότι η φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών συχνά απέχει πολύ από το να είναι ισότιμη. Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας και στις δικές μας σχέσεις για να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. Πόσο διαφορετικοί είναι αυτοί που ανήκουν στο αντίθετο φύλο;

Αυτό δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, απλώς είναι διαφορετικό.

Η φιλία έχει πάντα σημασία

Ανεξάρτητα από το φύλο με το οποίο ταυτίζεστε, αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι φιλίες είναι σημαντικές και απαραίτητες στη ζωή μας. Καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί να χάσουμε φίλους στην πορεία, να κάνουμε νέους και ο αριθμός τους να μειωθεί.

Αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί όλοι αλλάζουμε. Στο τέλος, θα πρέπει πάντα να καταλήγουμε να επιλέγουμε τις ποιοτικές σχέσεις και όχι την ποσότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • DE NOVIAZGO, E. U. (2021). FACTORES ASOCIADOS A LA SATISFACCIÓN EN LAS RELACIONES. Revista de Estudios Clínicos e lnvestigación Psicológica11(21).
  • Rodríguez-Madrid, M. N., Río-Lozano, D., Fernández-Peña, R., Elizalde-Sagardia, B., & del Mar García-Calvente, M. (2022). Redes personales de apoyo y cuidado informal: ¿diferencias por sexo y territorio? (estudio CUIDAR-SE II). Gaceta Sanitaria35, 515-524.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.