Πώς να ανακτήσετε μια σχέση που τελείωσε αλλά είχε μέλλον

Έχετε χωρίσει με τον σύντροφό σας αλλά τον αγαπάτε ακόμα; Αν ναι, διαβάστε αυτές τις συμβουλές για να ανακτήσετε μια σχέση που είχε μέλλον.
Πώς να ανακτήσετε μια σχέση που τελείωσε αλλά είχε μέλλον
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 08 Σεπτεμβρίου, 2022

Έχετε ακόμα αισθήματα για τον πρώην σας; Το να ανακτήσετε μια σχέση που έχει ήδη τελειώσει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, αξίζει να κάνετε μια προσπάθεια να επιστρέψετε, αν υπάρχουν ακόμα αισθήματα και πιστεύετε ότι η σχέση μπορεί να έχει μέλλον. Το πιο σημαντικό είναι η βεβαιότητα ότι η αγάπη υπάρχει και ότι δεν το κάνετε από καπρίτσιο.

Επίσης, η ανοικοδόμηση ενός διαλυμένου δεσμού είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει με προσεκτικό σχεδιασμό και όχι μόνο με τα συναισθήματα. Σημαίνει ότι πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά το παρελθόν για να μάθετε από αυτό που συνέβη και να είστε σε θέση να ενεργήσετε διαφορετικά. Αλλιώς, ο χωρισμός θα είναι αναπόφευκτος.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Πώς να ανακτήσετε μια σχέση που τελείωσε χωρίς να κάνετε τα ίδια λάθη

Μερικές φορές, οι χωρισμοί προκαλούν αυτή την επικείμενη ανάγκη να ανακτήσετε μια σχέση με οποιονδήποτε τρόπο. Τότε, το ένα ή και τα δύο μέλη μιας σχέσης μπορεί να πάρουν λάθος αποφάσεις που τελικά καταλήγουν να βλάψουν ακόμη περισσότερο τη σχέση. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να έχετε κατά νου ορισμένες συμβουλές για να αποφύγετε να πέσετε στα πιο συνηθισμένα λάθη.

1. Λίγος χρόνος χωριστά είναι πάντα υγιής για να ανακτήσετε μια σχέση που έληξε

Το να μείνετε για λίγο χωριστά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν πραγματικά σας λείπετε ο ένας στον άλλο. Για να γίνει αυτό σωστά, δεν πρέπει να υπάρχουν συναντήσεις, τηλεφωνήματα και επισκέψεις στα κοινωνικά δίκτυα του άλλου. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για αρκετούς ανθρώπους, αλλά είναι ένα πολύ απαραίτητο και πολύτιμο βήμα.

Το να μη γνωρίζετε τίποτα για τον πρώην σύντροφό σας, σας επιτρέπει να αξιολογήσετε αν πραγματικά τον χρειάζεστε στη ζωή σας τόσο πολύ όσο νομίζετε. Με τον ίδιο τρόπο, επιτρέπει στον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Επιπλέον, σας επιτρέπει επίσης να αναγνωρίσετε καλύτερα τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του και σας δίνει λίγο χρόνο για να σας λείψει.

2. Να θυμάστε ότι η θετική στάση δημιουργεί θετικές αντιδράσεις

Πώς να ανακτήσετε μια σχέση που τελείωσε αλλά είχε μέλλον
Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σας και είναι σημαντικό να το θυμάστε αυτό πριν επιδιώξετε να τα ξαναβρείτε με έναν πρώην.

Το να ξυπνάτε κάθε μέρα με την καλύτερη ενέργεια και τη σκέψη ότι όλα είναι για καλό, βοηθάει πραγματικά σε αυτές τις καταστάσεις. Είναι απαραίτητο να βλέπετε τη θετική πλευρά κάθε κατάστασης και να καταλαβαίνετε γιατί συνέβη ο χωρισμός σας εξαρχής.

Οι λόγοι του χωρισμού μπορεί κάλλιστα να εξακολουθούν να υπάρχουν, δεν πρέπει, όμως, να τους βλέπετε ως εμπόδιο, αλλά ως μια ευκαιρία να μάθετε και να αναπτυχθείτε. Δηλαδή, οι λόγοι του χωρισμού σας είναι ευκαιρίες για να μετατρέψετε τα λάθη σας σε κάτι υγιές που μπορείτε να ενσωματώσετε στη ζωή σας. Για την ακρίβεια, αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αλλάξει αυτό που προκαλούσε προβλήματα στη σχέση σας.

Αν καταφέρετε να είστε θετικοί, δεν θα υπάρξουν διαφωνίες όταν ξανασυναντηθείτε. Αντίθετα, θα υπάρξει υγιής διάλογος. Όταν δεν υπάρχουν μομφές και κατηγορίες, ο στόχος είναι να γίνετε ένας άνθρωπος με νέες βάσεις και περισσότερη ευτυχία.

Η αγάπη δεν έχει χαθεί. Απλώς βρεθήκατε μαζί κάτω από δύσκολες συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα έχετε την ευκαιρία να μάθετε και να αναπτυχθείτε από αυτές.

3. Το να γνωρίζετε καλύτερα τον εαυτό σας δίνει μια άλλη προοπτική για να μπορέσετε να ανακτήστε μια σχέση που έληξε

Για να ανακτήσετε μια σχέση, πρέπει να έχετε μεγάλη επίγνωση του τι έχετε συνεισφέρει σε αυτήν και τι μπορείτε να της προσφέρετε. Στη συνέχεια, σε αυτό το χρόνο που θα μείνετε μόνοι θα μπορέσετε να αναλύσετε καλύτερα τη σχέση σας.

Να είστε πολύ ειλικρινής με τον εαυτό σας σχετικά με το ποια προσωπικότητα υιοθετήσατε στη σχέση και πώς αυτό θα μπορούσε να έχει συμβάλει στον χωρισμό. Υπήρχε ζήλια, συναισθηματική εξάρτηση, υπερβολική ένταση ή κακή διάθεση; Αφήσατε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από τη ρουτίνα χωρίς να κάνετε τίποτα για να κάνετε τον σύντροφό σας να νιώσει ξεχωριστός;

Πριν σκεφτείτε τους καβγάδες ή τις πράξεις του πρώην σας, πρέπει πρώτα να εξετάσετε τον εαυτό σας. Φανταστείτε ότι παρακολουθείτε τον εαυτό σας στην προηγούμενη σχέση σαν να βλέπατε μια ταινία – ουδέτερα και από απόσταση. Αλλάξτε την οπτική σας και παρατηρήστε τον εαυτό σας από έξω.

Πώς να ανακτήσετε μια σχέση που τελείωσε αλλά είχε μέλλον
Για να ανακτήσετε μια σχέση που είχε μέλλον, πρέπει πρώτα να ανακτήσετε την υγιή αίσθηση του εαυτού σας.

4. Προχωρήστε στην κοινωνική σας ζωή

Κατά τη διάρκεια αυτής της νέας περιόδου που είστε μόνοι, πρέπει να προχωρήσετε στην προσωπική και κοινωνική σας ζωή. Βγείτε σε εκδηλώσεις, διασκεδάστε με τους φίλους σας και κάντε τις δραστηριότητες που σας ευχαριστούν περισσότερο. Το να παραμένετε δραστήριοι δημιουργεί καλή διάθεση και αυτή είναι πραγματικά μεταδοτική.

Αν συναντήσετε κάπου τον πρώην σύντροφό σας, είναι μια καλή στιγμή να πείτε ένα γεια και να δείξετε την καλύτερη διάθεσή σας για να περάσετε καλά. Οι άλλοι άνθρωποι εκτιμούν ιδιαίτερα την αυτοπεποίθηση – μερικές φορές πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζετε!

5. Επικοινωνήστε ξανά για να ανακτήστε μια σχέση που έληξε

Όταν αισθάνεστε ήδη δυνατοί, θετικοί και σίγουροι ότι θέλετε να ανακτήσετε μια σχέση, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε νέα επαφή. Ξεκινήστε με ένα τηλεφώνημα ή ένα προσωπικό μήνυμα και περιμένετε την απάντηση. Ωστόσο, να το κάνετε πάντα αυτό χωρίς να δείχνετε υπερβολικό άγχος ή προθυμία.

Ο πρώην σας θα πρέπει να δει το πρόσωπο που ερωτεύτηκε και να του θυμίσει γιατί ήσασταν μαζί εξ αρχής. Έχοντας αυτό κατά νου, οι συζητήσεις σας δεν πρέπει ποτέ να επικεντρώνονται στο πρόβλημα του χωρισμού. Αυτό αποτελεί ήδη μέρος του παρελθόντος και αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές.

Μπορείτε να ανακτήσετε μια σχέση που έληξε

Τώρα το θέμα είναι να ξεκινήσετε από την αρχή, να εκτιμήσετε όλα όσα σας ένωσαν (και συνεχίζουν να σας ενώνουν) και, με τη σειρά σας, να προτείνετε λύσεις για τη βελτίωση των πτυχών που δεν έφεραν ευτυχία. Στην τελευταία περίπτωση, είναι σημαντικό οι στρατηγικές να υλοποιούνται ομαδικά, καθώς αυτό μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του δεσμού σας και να σας κάνει και τους δύο να νιώθετε άνετα.

Τέλος, είναι σημαντικό να είστε πολύ ξεκάθαροι και, όταν συζητάτε τις ανησυχίες σας, να είστε πρόθυμοι να συνεργαστείτε και να καταβάλλετε προσπάθεια για την επίλυση των συγκρούσεων που προκύπτουν.

Θα θέλατε να ανακτήσετε μια σχέση που τελείωσε; Αν πιστεύετε ότι έχει μέλλον, αξίζει να προσπαθήσετε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gaja, R., & Muñoz, M. (2011). Volver a empezar: Lograr una buena convivencia en las familias reconstituidas es posible. DEBOLS!LLO. https://books.google.es/books?id=gsfcdvu5O-AC&dq=volver+a+verse+con+tu+ex&lr=&hl=es&source=gbs_navlinks_s
  • García, F. E., & Ilabaca Martínez, D. (2013). RUPTURA DE PAREJA, AFRONTAMIENTO Y BIENESTAR PSICOLÓGICO EN ADULTOS JÓVENES. Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP11(2), 42–60. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-21612013000200003
  • Nina-Estrella, R. (2011). ¿Que nos mantiene juntos? Explorando el compromiso y las estrategias de mantenimiento en la relación marital. Revista Intercontinental de Psicología y Educación13(2), 197–220. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80220774010
  • Santamaría, J. J., Merino, L., Montero, E., Cano, M., Fernández, T., Cubero, P., Fernández, O. L., & Bueso, V. G. (2015). Perfil psicopatológico de pacientes con Dependencia Emocional. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatría de enlace (Internet)116, 36–46. file:///C:/Users/margm/Downloads/Dialnet-PerfilPsicopatologicoDePacientesConDependenciaEmoc-5288486.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.