Σφουγγάρια εμμήνου ρύσεως: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα σφουγγάρια εμμήνου ρύσεως είναι προϊόντα γυναικείας υγιεινής που είναι 100% οικολογικά και βιοδιασπώμενα. Μάθετε τα πάντα γι' αυτά εδώ.
Σφουγγάρια εμμήνου ρύσεως: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαΐου, 2023

Τα σφουγγάρια εμμήνου ρύσεως είναι ένα βιώσιμο αντικείμενο γυναικείας υγιεινής που έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να αντικαταστήσει τα ταμπόν μίας χρήσης ή τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως. Είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος εσωτερικής κατακράτησης.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η μέση γυναίκα χρησιμοποιεί έως και 9.000 σερβιέτες και ταμπόν κατά τη διάρκεια της γόνιμης ζωής της. Αυτά τα πλαστικά αντικείμενα χρειάζονται έως και 300 χρόνια για να αποικοδομηθούν. Έτσι, τα σφουγγάρια εμμήνου ρύσεως αποτελούν μια πολύ πιο βιώσιμη επιλογή.

Τα σφουγγάρια εμμήνου ρύσεως ή τα σφουγγάρια υγιεινής ή τα ταμπόν με σφουγγάρι δεν είναι διαδεδομένα, παρά τα πλεονεκτήματά τους. Ωστόσο, δεν αποτελούν νέο προϊόν, καθώς οι γυναίκες τα χρησιμοποιούν από την αρχαιότητα. Ας δούμε τι είναι και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Τι είναι τα σφουγγάρια εμμήνου ρύσεως

Calendario y tampones para la menstruación
Τα σφουγγάρια περιόδου είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα ταμπόν.

Τα σφουγγάρια εμμήνου ρύσεως είναι ένα προϊόν γυναικείας υγιεινής παρόμοιο με το ταμπόν. Τα τοποθετείτε μέσα στον κολπικό σωλήνα για να απορροφήσουν την εμμηνορροϊκή αιμορραγία για περίπου έξι έως οκτώ ώρες. Επιπλέον, μπορείτε να τα επαναχρησιμοποιήσετε- η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου ένα έτος.

Είναι πολύ εύκαμπτα και αυτό τους επιτρέπει να προσαρμόζονται τέλεια στα τοιχώματα του κόλπου. Τα σφουγγάρια εμμήνου ρύσεως μπορεί να είναι δύο τύπων: φυσικά ή συνθετικά. Τα φυσικά είναι θαλάσσιας προέλευσης, βιοδιασπώμενα και επαναχρησιμοποιήσιμα. Μην επαναχρησιμοποιείτε τα συνθετικά σφουγγάρια.

Τα φυσικά σφουγγάρια εμμήνου ρύσεως υπάρχουν εδώ και περίπου 3.000 χρόνια. Ωστόσο, οι γυναίκες δεν τα χρησιμοποιούσαν πολύ. Κάποιες γυναίκες τα ανακάλυψαν τον 19ο αιώνα, αλλά έπεσαν στη λήθη τον 20ό αιώνα. Σήμερα, αποτελούν και πάλι μια εναλλακτική λύση για την προσωπική υγιεινή.

Τα θαλάσσια σφουγγάρια καλλιεργούνται ή συλλέγονται από τον ωκεανό. Η βάση τους δεν αγγίζεται, ώστε ο οργανισμός να μπορεί να αναγεννηθεί. Συλλέγονται μόνο όταν έχουν φτάσει σε μήκος μεγαλύτερο από 12,5 εκατοστά. Κυκλοφορούν στο εμπόριο χωρίς σχεδόν καμία σημαντική αλλαγή.

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Φυσικές θεραπείες για τις κράμπες περιόδου

Σφουγγάρια εμμήνου ρύσεως: Χρήση

Η χρήση των σφουγγαριών περιόδου είναι πολύ απλή. Αρχικά, υγραίνεται καλά και στη συνέχεια στύβεται για να απομακρυνθεί η περίσσεια νερού. Στη συνέχεια, διπλώνεται και εισάγεται στον κόλπο, σπρώχνοντάς το με τα δάχτυλα, με απαλές κινήσεις. Θα πρέπει να μπαίνει μέχρι το τέρμα μέσα και να μην προκαλεί καμία ενόχληση.

Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έως και οκτώ ώρες, συνήθως χρησιμοποιείται για τρεις έως έξι ώρες. Όλα εξαρτώνται από την ποσότητα της αιμορραγίας. Ενώ το φοράτε, είναι δυνατόν να εκτελείτε οποιαδήποτε δραστηριότητα χωρίς να υπάρχει διαρροή.

Αυτά τα σφουγγάρια μερικές φορές συνοδεύονται από ταινία πρόσφυσης. Για να τα αφαιρέσετε, απλώς τραβήξτε απαλά την ταινία. Μια άλλη δυνατότητα είναι να σκύψετε, να εισαγάγετε τα δάχτυλα στον κόλπο και να το αφαιρέσετε. Αν υπάρχει κάποια δυσκολία, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε κάτω από το ντους και να βρέξετε την είσοδο του κόλπου. Αυτό κάνει το σφουγγάρι να διογκωθεί και να χαμηλώσει, διευκολύνοντας την αφαίρεσή του.

Σφουγγάρια εμμήνου ρύσεως: Πλεονεκτήματα

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των φυσικών σφουγγαριών περιόδου είναι ότι είναι 100% οικολογικά και ανακυκλώσιμα προϊόντα. Επιπλέον, μπορείτε να τα κόψετε για να ταιριάζουν καλύτερα στο σώμα κάθε γυναίκας, καθιστώντας τα πολύ άνετα.

Τα σφουγγάρια αυτά είναι μαλακά και απαλλαγμένα από πολλές τοξίνες. Τα μαξιλάρια και τα ταμπόν έχουν συνήθως υλικά με κάποιο πετροχημικό παράγωγο. Είναι επίσης υποαλλεργικά και αντιβακτηριδιακά. Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρχει κανένας ερεθισμός, κνησμός ή δυσφορία.

Εκτός από όλα αυτά, είναι κατάλληλα για κάθε γυναίκα, ακόμη και αν έχει κάποιου είδους πρόπτωση των γεννητικών οργάνων. Είναι επίσης άνετα όταν κάνετε σεξ και έχουν διάρκεια ζωής έως και ένα χρόνο, αν και είναι καλύτερο να μην τα χρησιμοποιείτε μετά από έξι μήνες.

Τα συνθετικά σφουγγάρια εμμήνου ρύσεως δεν έχουν τόσα πλεονεκτήματα, ιδίως από οικολογική άποψη. Ωστόσο, είναι εξίσου εργονομικά με τα φυσικά σφουγγάρια και έχουν σχέδια που διευκολύνουν την εισαγωγή και την αφαίρεσή τους.

Δείτε και αυτό το άρθρο: Αυξήστε τη γονιμότητά σας

Τα μειονεκτήματα των σφουγγαριών περιόδου

Μεταξύ των μειονεκτημάτων τους είναι το γεγονός ότι είναι κάπως τραχιά. Αν δεν τα υγραίνετε, μπορεί να προκαλέσουν κάποια δυσφορία όταν τα τοποθετείτε. Επιπλέον, μόνο τα συνθετικά διαθέτουν σύστημα λαβής που διευκολύνει την αφαίρεση.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την υγιεινή. Είναι πολύ σημαντικό να αγοράσετε αυτό το προϊόν από έναν αξιόπιστο προμηθευτή. Είναι πιθανό στη φυσική τους κατάσταση να έχουν ακόμα άμμο ή κάποια υπολείμματα στοιχείων που υπάρχουν στη θάλασσα.

Επίσης, το πλύσιμο των σφουγγαριών εμμήνου ρύσεως πριν από την επαναχρησιμοποίηση μπορεί να είναι πολύπλοκο. Έτσι, ενδέχεται να παραμείνουν πάνω τους κάποια υπολείμματα και μικροοργανισμοί. Αυτό θα μπορούσε να ευνοήσει τη βακτηριακή υπερανάπτυξη και να οδηγήσει σε μόλυνση. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες σχετικά με αυτό.

Μερικές συμβουλές και στοιχεία

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε σφουγγάρια περιόδου, επιλέξτε έναν αξιόπιστο προμηθευτή.

Ιδανικά, θα πρέπει να αγοράζετε καφέ σφουγγάρια περιόδου, καθώς τα κιτρινωπά μπορεί να είναι χαμηλότερης ποιότητας. Δεν συνιστάται να τα πλένετε με σαπούνια ή απορρυπαντικά κατά τη διάρκεια της περιόδου. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα καθαρίσετε με άφθονο νερό και να τα χρησιμοποιήσετε ξανά.

Όταν τελειώσετε με την έμμηνο ρύση, είναι καλύτερο να τα μουλιάσετε όλη τη νύχτα σε ένα παρασκεύασμα με νερό, μαγειρική σόδα και μηλόξυδο. Την επόμενη μέρα, πλύνετε πολύ καλά μέχρι να είναι εντελώς καθαρό.

Στη συνέχεια, στραγγίστε το και αφήστε το να στεγνώσει με τον αέρα, κατά προτίμηση κρεμώντας το με μια μανταλάκι ή ένα σπάγκο. Μόλις στεγνώσει, αποθηκεύστε το σε μια καθαρή σακούλα, ιδανικά από βαμβάκι. Αν διαλυθεί ή βγάλει σκόνη, πετάξτε το. Η γενική σύσταση είναι να το πετάτε μετά από έξι μήνες.

Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας

Είναι καλύτερο να αγοράζετε σφουγγάρια εμμήνου ρύσεως από φαρμακεία ή εξειδικευμένα καταστήματα. Εάν παρατηρήσετε αλλαγές ή δυσάρεστα συμπτώματα όταν αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε, είναι καλύτερο να σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε και να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Προς το παρόν, καμία μάρκα σφουγγαριού περιόδου δεν έχει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Εάν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη χρήση ή την αγορά τους, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.