Μαύρο μανιτάρι: Ιδιότητες και εφαρμογές στην κουζίνα

Η κατανάλωση από το μαύρο μανιτάρι μειώνει φαινομενικά τον κίνδυνο σύνθετων ασθενειών λόγω της αντιοξειδωτικής του ικανότητας. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ιδανικές για πέψη.
Μαύρο μανιτάρι: Ιδιότητες και εφαρμογές στην κουζίνα
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το μαύρο μανιτάρι αναπτύσσεται φυσικά σε τροπικά κλίματα. Είναι κοινό στην Ινδία και σε ορισμένα νησιά του Ειρηνικού και βρίσκονται κυρίως στους κορμούς των πεσμένων δέντρων. Ωστόσο, μόλις τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι άρχισαν να το καλλιεργούν.

Αυτοί οι μύκητες έχουν πολλές υγιεινές ιδιότητες, συνεπώς συνιστώνται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το μανιτάρι, ώστε να μπορείτε να επωφεληθείτε από τα οφέλη του.

Μαύρο μανιτάρι: Διατροφική αξία

Αυτό το μανιτάρι έχει χαμηλές θερμίδες καθώς περιέχει μόνο 20 kcal / 100 γραμμάρια. Παρέχει μερικούς υδατάνθρακες και ένα πρακτικά αμελητέο ποσοστό πρωτεϊνών και λιπών. Ωστόσο, ξεχωρίζει για τη συγκέντρωση ινών.

μανιτάρια σε δέντρο
Το μαύρο μανιτάρι ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε ίνες και αντιοξειδωτικά.

Από την άποψη των μικροθρεπτικών συστατικών, αποτελεί υψηλή πηγή περιεκτικότητας σε νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο. Ωστόσο, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι η παρουσία αντιοξειδωτικών φυτοθρεπτικών συστατικών.

Μαγειρικές εφαρμογές

Ο μαύρος αυτός μύκητας χρησιμοποιείται συχνά για σάλτσες. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε σούπες και ζωμούς για να βελτιώσετε τις οργανοληπτικές του ιδιότητες.

Επιπλέον, είναι υπέροχο για στιφάδο καθώς αυξάνει τη γεύση του κρέατος.

Τα μανιτάρια προσθέτουν χρώμα και συγκεκριμένες γεύσεις στα πιάτα. Συμβάλλει επίσης σε μια συγκεκριμένη, ζελατινώδη υφή.

Οφέλη για την υγεία από το μαύρο μανιτάρι

Η κατανάλωση μαύρου μανιταριού μπορεί να αποφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Θα σας τα εξηγήσουμε και θα επισημάνουμε εάν αυτές οι ιδιότητες έχουν επιστημονική υποστήριξη ή όχι.

Καθυστερεί τη γήρανση

Τα βρώσιμα φυτά συνήθως περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική ικανότητα. Το μαύρο μανιτάρι αναπτύσσεται στα φυτά, οπότε δεν αποτελεί εξαίρεση και έχει μια σειρά χρωστικών ουσιών που ευθύνονται για το χρώμα του. Τους γνωρίζουμε ως ανθοκυανίνες.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να εξουδετερώσουν το σχηματισμό ελευθέρων ριζών και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σύνθετων ασθενειών. Επιπλέον, μπορούν να καθυστερήσουν την έναρξη της πρόωρης γήρανσης.

Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Το μαύρο μανιτάρι περιέχει σημαντική ποσότητα πρεβιοτικών ενώσεων. Αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από διαλυτές ίνες που ζυμώνουν σε εντερικό επίπεδο. Προωθεί την ανάπτυξη των μικροβίων του εντέρου.

Στη συνέχεια, υπάρχει αξιοσημείωτη βελτίωση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Immunology and Cell Biology. Αυτό συμβαίνει επειδή η σχέση μεταξύ της άμυνας του σώματος και της ποιότητας των μικροβίων είναι στενή. Το τελευταίο ενεργεί ως φράγμα κατά των παθογόνων μικροοργανισμών.

μανιτάρι λειχηνα
Η κατανάλωση του μαύρου μανιταριού μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το μαύρο μανιτάρι μπορεί να προστατεύσει το συκώτι

Αυτός είναι ο πιο αμφιλεγόμενος ισχυρισμός. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που σχετίζονται με τη συνεχή παροχή αντιοξειδωτικών που φαινομενικά προάγουν την υγεία του ήπατος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη ρύθμιση της φλεγμονής και στην εξουδετέρωση των αποβλήτων ενώσεων που παράγονται από το ήπαρ, διευκολύνοντας έτσι την εξάλειψή τους.

Αντενδείξεις

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες του μαύρου μανιταριού, επομένως είναι ένα ασφαλές προϊόν και η εμπορευματοποίησή του είναι νόμιμη σε όλες τις χώρες.

Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να τα πλύνετε και να τα μαγειρέψετε σωστά πριν τα φάτε, προκειμένου να απομακρυνθούν τυχόν βακτήρια ή ακαθαρσίες. Είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή κινδύνων για την υγεία.

Τρόποι προετοιμασίας

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε το μαύρο μανιτάρι είναι να το κόψετε σε μικρά κομμάτια και να το προσθέσετε σε σάλτσες, ρύζι, ζωμούς και σούπες. Παρέχει καλή ποσότητα γεύσης και χρώματος και βελτιώνει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά οποιουδήποτε πιάτου.

Είναι δυνατόν να το αγοράσετε στην αφυδατωμένη του έκδοση. Φροντίστε να το εμποτίσετε πρώτα πριν το μαγείρεμα, εκτός εάν το προσθέτετε σε σούπα ή στιφάδο.

Το μαύρο μανιτάρι είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή

Όπως μπορείτε να δείτε, το μαύρο μανιτάρι είναι ιδανικό για την υγεία σας, αλλά δεν είναι συχνό σε πολλές χώρες. Μπορείτε όμως να το βρείτε σε πολλά ανατολικά και ασιατικά πιάτα.

Η πιο συνηθισμένη μορφή στις δυτικές χώρες είναι είτε κονσερβοποιημένη είτε αφυδατωμένη. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι διεργασίες αυξάνουν τη διάρκεια ζωής του μύκητα χωρίς να μεταβάλλουν υπερβολικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Σας ενθαρρύνουμε να το προσθέσετε στα γεύματά σας, θα παρέχει μια διαφορετική πινελιά και μια σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Winter AN, Bickford PC. Anthocyanins and Their Metabolites as Therapeutic Agents for Neurodegenerative Disease. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 22;8(9):333
  • Pujari R, Banerjee G. Impact of prebiotics on immune response: from the bench to the clinic. Immunol Cell Biol. 2020
  • Farzaei MH, Zobeiri M, Parvizi F, El-Senduny FF, Marmouzi I, Coy-Barrera E, Naseri R, Nabavi SM, Rahimi R, Abdollahi M. Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. Nutrients. 2018

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.