Γάλα από ηλιόσπορους: Οφέλη και προετοιμασία

Αν σας αρέσουν τα ροφήματα λαχανικών, τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε το γάλα από ηλιόσπορους. Πρόκειται για ένα υγρό με αρκετά υψηλή διατροφική πυκνότητα.
Γάλα από ηλιόσπορους: Οφέλη και προετοιμασία
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Σεπτεμβρίου, 2022

Το γάλα από ηλιόσπορους μπορεί να προσφέρει πολλά θετικά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για ορισμένα φυτικά ροφήματα, όπως το γάλα σόγιας, βρώμης ή αμυγδάλου.

Παρασκευάζεται πιέζοντας τους σπόρους και στη συνέχεια εκχυλίζοντας το υγρό που βγάζουν. Επιπλέον, το συναντάμε όλο και πιο συχνά στα σούπερ μάρκετ και αποτελεί μια επιλογή που πρέπει να εξετάσουμε.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να επισημάνουμε ότι τα φυτικά ροφήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των γαλακτοκομικών προϊόντων. Μπορούν να αποτελέσουν συμπληρωματική τροφή, αλλά αυτά που παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα έχουν πολύ μεγαλύτερη θρεπτική πυκνότητα.

Ωστόσο, σε άτομα που έχουν αλλεργία στις πρωτεΐνες ορού γάλακτος, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο.

Τα οφέλη του γάλακτος από ηλιόσπορο

Θα πρέπει να τονιστεί η περιεκτικότητα του γάλακτος από ηλιόσπορο σε βιταμίνη Ε. Μιλάμε για ένα θρεπτικό συστατικό με υψηλή αντιοξειδωτική δύναμη, όπως αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό IUBMB Life.

Μπορεί να εξουδετερώσει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και τη συνακόλουθη συσσώρευσή τους στους ιστούς του σώματος. Το αποτέλεσμα αυτό συνδέεται με καλύτερη κατάσταση της υγείας και μικρότερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων και σύνθετων παθολογιών.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι ηλιόσποροι παρέχουν σημαντική ποσότητα λιπαρών οξέων που είναι υγιεινά για την καρδιά, ιδίως του ακόρεστου τύπου. Αυτά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς και συμβάλλουν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Η ασθένεια αυτή αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Επιπλέον, η συγκέντρωση μαγνησίου και φωσφόρου στο γάλα από ηλιόσπορους είναι πολύ ευεργετική. Συγκεκριμένα, το μαγνήσιο είναι ένα καθοριστικό μέταλλο στη φυσιολογία της ανάπαυσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients. Η διατήρηση των επιπέδων του σε επαρκή επίπεδα μπορεί να αποτρέψει τις διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο.

Πώς να το φτιάξετε στο σπίτι;

Είναι σχετικά εύκολο να φτιάξετε γάλα από ηλιόσπορο στο σπίτι. Για να το κάνετε, χρειάζεστε ένα φλιτζάνι καθαρισμένους, ωμούς σπόρους και μερικά φλιτζάνια νερό.

Βάλτε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέστε τους σπόρους, αφήνοντάς τους να μουλιάσουν για τουλάχιστον 3 ώρες. Μετά από αυτό το διάστημα, στραγγίστε τους καλά και βάλτε τους σε ένα μπλέντερ.

Στη συνέχεια, προσθέστε απλώς τα 2 φλιτζάνια νερό και χτυπήστε τα όλα καλά μέχρι να αποκτήσετε ένα ομοιογενές μείγμα. Για το τέλος, θα χρειαστεί μόνο να στραγγίξετε το ρόφημα για πιθανές ακαθαρσίες.

Στη συνέχεια μπορείτε να το μοιράσετε σε γυάλινα βάζα που μπορούν να κλείσουν τέλεια και να διατηρηθούν στο ψυγείο. Μπορεί να αντέξει αρκετές ημέρες χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Αν επιλέξετε ένα ρόφημα ηλιόσπορου του εμπορίου, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγξετε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα. Πολλά από αυτά τα προϊόντα φυτικής προέλευσης περιέχουν πάρα πολλούς απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία σας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: Οι ιδιότητες και τα οφέλη του γάλακτος βρώμης

Φυτικό γάλα σε ποτήρι και σπόροι

Γάλα από ηλιόσπορους: ένα υγρό με πολλά θρεπτικά συστατικά

Το γάλα από ηλιόσπορους παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και θερμίδες. Παρόλο που δεν αποτελεί βέλτιστο υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος, μπορεί να αποτελέσει ένα καλό υγρό που μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή, ειδικά στην περίπτωση υπερθερμιδικών προτύπων που στοχεύουν στην προώθηση της αύξησης της μυϊκής μάζας. Για να εξασφαλιστεί αυτό, θα είναι επίσης καθοριστικό να βελτιστοποιηθεί η πρόσληψη πρωτεϊνών.

Μην ξεχνάτε ότι το καλύτερο εργαλείο για να εξασφαλίσετε μια καλή κατάσταση ενυδάτωσης είναι το φυσικό μεταλλικό νερό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαθίσταται από αναψυκτικά ή άλλα υγρά που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Το αγελαδινό γάλα ή τα φυτικά ποτά μπορούν να προστεθούν με ελεγχόμενο τρόπο στη διατροφή. Το κλειδί είναι η ποικιλία και η ισορροπία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Miyazawa T, Burdeos GC, Itaya M, Nakagawa K, Miyazawa T. Vitamin E: Regulatory Redox Interactions. IUBMB Life. 2019;71(4):430-441. doi:10.1002/iub.2008
  • Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY, et al. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association [published correction appears in Circulation. 2017 Sep 5;136(10 ):e195]. Circulation. 2017;136(3):e1-e23. doi:10.1161/CIR.0000000000000510
  • Cao Y, Zhen S, Taylor AW, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients. 2018;10(10):1354. Published 2018 Sep 21. doi:10.3390/nu10101354

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.