Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας πιει χλωρίνη;

Τα παιδιά συνήθως καταναλώνουν χημικά προϊόντα επειδή κάποιος αφήνει ένα μπουκάλι, το οποίο μοιάζει με αυτό από το οποίο πίνουν, σε σημείο που το φτάνουν τα παιδιά.
Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας πιει χλωρίνη;
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Thady Carabaño

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Αν το παιδί σας πιει χλωρίνη, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το πάτε αμέσως στο νοσοκομείο αντί να διαβάζετε αυτό το άρθρο.

Ωστόσο, αν απλά είστε περίεργοι, τότε διαβάστε αυτό το άρθρο για να ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να αποτρέψετε ένα τέτοιο συμβάν και ετοιμαστείτε ψυχικά για να ξέρετε τι να κάνετε σε περίπτωση που το παιδί σας πιει χλωρίνη ή κάποιο άλλο τοξικό προϊόν καθαρισμού.

Πώς αυτά τα προϊόντα δηλητηριάζουν τα παιδιά;

Η κατανάλωση τοξικών προϊόντων, όπως είναι η χλωρίνη και άλλα προϊόντα καθαρισμού, έχει σοβαρές επιπτώσεις. Οι αρνητικές επιδράσεις αυτών των προϊόντων μπορούν επίσης να προκληθούν ακόμη κι αν απλά τα παιδιά αναπνεύσουν αυτά τα προϊόντα ή αν τα προϊόντα έρθουν σε άμεση επαφή με το δέρμα.

παιδί πιει χλωρίνη

Το να πάτε το παιδί σας στα επείγοντα περιστατικά είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που το παιδί σας πιει χλωρίνη ή δηλητηριαστεί από κάποια από αυτά τα τοξικά προϊόντα. Η χλωρίνη, τα προϊόντα καθαρισμού, τα καλλυντικά ή τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής θεωρούνται τοξικά. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν χημικές ουσίες γνωστές για την πρόκληση σοβαρών τραυματισμών σε ιστούς, παρόμοιους με αυτούς που μπορούν να προκληθούν αν έρθετε σε άμεση επαφή με φωτιά.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε το παιδί σας να πιει χλωρίνη ή να πάθει κάτι παρόμοιο;

Τα παιδιά συνήθως καταναλώνουν χημικά προϊόντα επειδή κάποιος αφήνει ένα μπουκάλι, το οποίο μοιάζει με αυτό από το οποίο πίνουν, σε σημείο που το φτάνουν τα παιδιά.

Το παιδί αναγνωρίζει το δοχείο και πίνει το περιεχόμενο του. Η ασφάλεια στο σπίτι εξαρτάται από την πρόληψη. Διαβάστε παρακάτω για να αποτρέψετε τέτοιου είδους ατυχήματα μέσα στο σπίτι:

 • Αποφύγετε να αφήνετε τοξικά προϊόντα (χλωρίνη, αμμωνία, σαμπουάν) σε σημείο που τα φτάνουν τα παιδιά.
 • Μη βάζετε τέτοιου είδους προϊόντα σε δοχεία που έχετε ξαναχρησιμοποιήσει και τα οποία τα παιδιά θεωρούν ότι μπορούν να καταναλώσουν. Διατηρήστε τα τοξικά προϊόντα στα αρχικά τους δοχεία έτσι ώστε να μπορείτε να διαβάζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή σε περίπτωση που κάποιος τα καταναλώσει.
 • Περιορίστε τη χρήση τοξικών προϊόντων σε περιοχές όπου παίζουν τα παιδιά γιατί η δηλητηρίαση μπορεί να συμβεί ακόμη και μέσω το δέρματος ή της αναπνευστικής οδού.
 • Αντί αυτών, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε λευκό ξύδι ως καθαριστικό. Το λευκό ξύδι είναι ένας αντιβακτηριδιακός παράγοντας που δε θα προκαλέσει τοξικές αναθυμιάσεις ή βλάβες στο δέρμα, ακόμη κι αν το παιδί έρθει σε άμεση επαφή μαζί του.
καθαριστικά προϊόντα στο σπίτι

Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας πιει χλωρίνη;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι. Ο πανικός δε θα βοηθήσει. Αντίθετα, θα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Το παιδί σας θα χρειαστεί την άμεση και αποφασιστική παρέμβασή σας. Οι βασικές πρώτες βοήθειες περιλαμβάνουν:

 • Μην προκαλέσετε εμετό – αυτό θα προκαλέσει την επανάληψη του τραυματισμού όταν το προϊόν επανέλθει από τον οισοφάγο.
 • Μη δώσετε στο παιδί σας φαγητό ή ποτό – μη δοκιμάσετε να του δώσετε νερό, γάλα ή ασπράδια αυγών. Δεν υπάρχουν σπιτικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους καταστάσεις.
 • Επικοινωνήστε με το τμήμα για τα επείγοντα περιστατικά στην περιοχή σας.
 • Πηγαίνετε το παιδί σας στο πλησιέστερο νοσοκομείο όσο πιο γρήγορα μπορείτε.
 • Πάρτε το δοχείο του προϊόντος που κατανάλωσε το παιδί μαζί σας.
 • Αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό, είναι πολύ πιθανό να έχει καταναλώσει μια πολύ μικρή ποσότητα. Η γεύση δεν είναι ευχάριστη επειδή οι κατασκευαστές συνήθως προσθέτουν πικρές ουσίες στα προϊόντα για να αποτρέψουν την κατάποση κατά λάθος.
 • Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο σε ηλικία και έχει καταναλώσει μια αρκετά σημαντική ποσότητα, είναι πολύ πιθανό να το έχει κάνει για να βλάψει τον εαυτό του. Όσο πιο γρήγορα το πάτε στο νοσοκομείο, τόσο πιο πιθανό είναι να του σώσετε τη ζωή.

Συμπτώματα κατανάλωσης τοξικών ουσιών

να πιει χλωρίνη

Αν έχετε ένα μικρό παιδί και δεν ξέρετε αν έχει πιει χλωρίνη ή κάτι παρόμοιο, τότε ελέγξτε το παιδί σας για τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Άμεση δυσφορία ή πόνος στο στόμα και το λαιμό
 • Δυσκολία στην κατάποση και βράχνιασμα
 • Ναυτία και εμετός, με ή χωρίς αίμα
 • Δυσκολία στην αναπνοή και οξείς ήχοι όταν αναπνέει
 • Πόνος στο στήθος

Αν το παιδί σας μπει σε κατάσταση σοκ (νοητική σύγχυση, λιποθυμία, ιδρώτας, είναι χλωμό, έχει κρύα χέρια και πόδια), τότε πρέπει να δράσετε άμεσα.

Θυμηθείτε:  το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να πάτε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Αν το παιδί σας έχει καταναλώσει τοξικές ουσίες από πρόθεση και επέζησε, σιγουρευτείτε ότι θα ζητήσετε παρακολούθηση από ψυχολόγο.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.