Πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων: μερικές συμβουλές

Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε για το σωστό και ενδελεχές πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων.
Πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων: μερικές συμβουλές

Τελευταία ενημέρωση: 13 Δεκεμβρίου, 2018

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε για το σωστό και ενδελεχές πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων.

πλύσιμο των λαχανικών

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας σας. Αυτό διότι αυτές οι τροφές προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα να εκτελεί τις βασικές του λειτουργίες, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ενώ αυτές οι τροφές μας προσφέρουν αναρίθμητα οφέλη, η υπαίθρια καλλιέργειά τους συνήθως οδηγεί στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Εκτός από αυτό, στις φάρμες χρησιμοποιούνται πολλά φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες και όταν τα λαχανικά και τα φρούτα φτάνουν στο μανάβικο της γειτονιάς μας έρχονται σε επαφή με νέα βακτήρια· με τα χέρια των υπαλλήλων ή των αγοραστών.

Μέθοδοι για το πλύσιμο και την απολύμανση των φρούτων και των λαχανικών

πλύσιμο των λαχανικών
  • Το ξύδι είναι ένα από τα καλύτερα απολυμαντικά για φρούτα και λαχανικά ενώ παράλληλα διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εξαλείφοντας τα επιβλαβή βακτήρια από την επιφάνειά τους. Προσθέτετε μια κούπα ξύδι σε ένα μπολ με νερό και μουλιάζετε τα λαχανικά σας σε αυτό το μείγμα για 20 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσετε.
  • Η ανάμειξη του ξυδιού με το λεμόνι συμβάλλει επίσης στη διατήρηση των φρούτων σας. Συνδυάζετε ίσα μέρη ξύδι, νερό και χυμό λεμόνι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάζετε τα φρούτα με αυτό το μείγμα. Αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά και τα ξεπλένετε καλά με νερό.
  • Τα φυσικά σαπούνια είναι επίσης καλά απολυμαντικά. Ωστόσο, να τα χρησιμοποιείτε πάντα σε μικρές ποσότητες και να ξεπλένετε καλά τα τρόφιμα πριν τα χρησιμοποιήσετε, για να αφαιρείτε τυχόν υπολείμματα που μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση.
  • Μπορείτε επίσης να αναμείξετε νερό με 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου και να μουλιάσετε μέσα σε αυτό το μείγμα τα φρούτα και τα λαχανικά σας για μερικά λεπτά μέχρι να απολυμανθούν. Στη συνέχεια στεγνώστε τα διεξοδικά.

Προτάσεις που μπορείτε να λάβετε υπόψη σας

πλύσιμο των λαχανικών

Αποφύγετε την διασταυρούμενη μόλυνση

  • Για να αφαιρέσετε ίχνη από βακτήρια, πρέπει να πλένετε το κάθε λαχανικό ή φρούτο ξεχωριστά και προσεκτικά πριν το καταναλώσετε. Ακόμη και πριν τα μαγειρέψετε θα πρέπει να βεβαιώνεστε ότι τα δοχεία και τα μαγειρικά σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε είναι καθαρά και απαλλαγμένα από μολυσματικούς παράγοντες. Επίσης, να θυμάστε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν αρχίσετε το μαγείρεμα.

Όχι καυτό νερό ή χημικές ουσίες

  • Να αποφεύγετε τη χρήση χημικών ουσιών ή καυτού νερού όταν πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας καθώς αυτά μπορεί να απομακρύνουν τα θρεπτικά συστατικά που διαθέτουν.

Δεν ενδείκνυται πάντοτε το ξεφλούδισμα

  • Δεν είναι καλή ιδέα να ξεφλουδίζετε όλα τα φρούτα ή τα λαχανικά. Αυτό διότι αρκετά από αυτά περιέχουν στη φλούδα τους θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία. Αλλά ακόμα και αν τα ξεφλουδίζετε, το πλύσιμο των λαχανικών είναι ακόμα απαραίτητο. Τα βακτήρια που υπάρχουν στη φλούδα μπορεί να συνεχίζουν να μολύνουν το εσωτερικό του λαχανικού.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

  • Όταν καθαρίζετε λαχανικά όπως μαρούλι ή λάχανο θα πρέπει να πετάτε τα εξωτερικά τους φύλλα· εκεί βρίσκονται τα περισσότερα βακτήρια. Στη συνέχεια, θα πρέπει να πλένετε το κάθε φύλλο ξεχωριστά για να αφαιρείτε αποτελεσματικά τυχόν έντομα ή χημικές ουσίες.

Προτεραιότητα η απομάκρυνση των βακτηριδίων

  • Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιώνεστε ότι τα φρούτα, τα λαχανικά ή κάθε τροφή που τρώτε δεν έχει βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώξεις ή κάποια ασθένεια. Αν καταναλώνετε τροφές που δεν έχετε πλύνει καλά μπορεί να αντιμετωπίσετε αρνητικές παρενέργειες. Δηλαδή ενδέχεται μεταβληθεί η ισορροπία του πεπτικού σας συστήματος με αποτέλεσμα να έχετε διάρροια ή να πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική η καλή υγιεινή κατά τη διάρκεια της απολύμανσης και της προετοιμασίας των τροφών.
πλύσιμο των λαχανικών

Τα ωμά φρούτα και λαχανικά προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά στο σώμα. Πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και άλλα σημαντικά συστατικά χάνονται κατά το μαγείρεμα. Ωστόσο, η επαφή τους με χημικές ουσίες και βακτήρια μπορεί να περάσουν στα θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι όμως λύση να αποφεύγετε να τα καταναλώνετε ωμά. Προτείνουμε λοιπόν να ακολουθείτε τις παραπάνω προτάσεις για το πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων. Έτσι, θα απομακρύνετε τις βλαβερές ουσίες και να βελτιώσετε την υγεία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.