Συμβουλές για το πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων

· 27 Φεβρουαρίου 2016

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας σας καθώς αυτές οι τροφές προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα να εκτελεί τις βασικές του λειτουργίες ενώ παράλληλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην αρρωσταίνουμε.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε τα φρούτα είναι ωμά, στη φυσική τους κατάσταση ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες.

Ενώ αυτές οι τροφές μας προσφέρουν αναρίθμητα οφέλη, η υπαίθρια καλλιέργειά τους συνήθως οδηγεί στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Εκτός από αυτό, στις φάρμες χρησιμοποιούνται πολλά φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες και όταν τα λαχανικά και τα φρούτα φτάνουν στο μανάβικο της γειτονιάς μας έρχονται σε επαφή με νέα βακτήρια· με τα χέρια των υπαλλήλων ή των αγοραστών.

Μέθοδοι για το πλύσιμο και την απολύμανση των φρούτων και των λαχανικών

  • Το ξύδι είναι ένα από τα καλύτερα απολυμαντικά για φρούτα και λαχανικά ενώ παράλληλα διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εξαλείφοντας τα επιβλαβή βακτήρια από την επιφάνειά τους. Προσθέτετε μια κούπα ξύδι σε ένα μπολ με νερό και μουλιάζετε τα λαχανικά σας σε αυτό το μείγμα για 20 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσετε.
  • Η ανάμειξη του ξυδιού με το λεμόνι συμβάλλει επίσης στη διατήρηση των φρούτων σας. Συνδυάζετε ίσα μέρη ξύδι, νερό και χυμό λεμόνι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάζετε τα φρούτα με αυτό το μείγμα. Αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά και τα ξεπλένετε καλά με νερό.
  • Τα φυσικά σαπούνια είναι επίσης καλά απολυμαντικά αλλά να τα χρησιμοποιείτε πάντα σε μικρές ποσότητες και να ξεπλένετε καλά τα τρόφιμα πριν τα χρησιμοποιήσετε για να αφαιρείτε τυχόν υπολείμματα που μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση.
  • Μπορείτε επίσης να αναμείξετε νερό με 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου και να μουλιάσετε μέσα σε αυτό το μείγμα τα φρούτα και τα λαχανικά σας για μερικά λεπτά μέχρι να απολυμανθούν. Στη συνέχεια στεγνώστε τα διεξοδικά.

Προτάσεις που μπορείτε να λάβετε υπόψη σας

  • Για να αφαιρέσετε ίχνη από βακτήρια θα πρέπει να πλένετε το κάθε λαχανικό ή φρούτο ξεχωριστά και προσεκτικά πριν το καταναλώσετε – ακόμη και πριν τα μαγειρέψετε θα πρέπει να βεβαιώνεστε ότι τα δοχεία και τα μαγειρικά σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε είναι καθαρά και απαλλαγμένα από μολυσματικούς παράγοντες. Επίσης, να θυμάστε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν αρχίσετε το μαγείρεμα.
  • Να αποφεύγετε τη χρήση χημικών ουσιών ή καυτού νερού όταν πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας καθώς αυτά μπορεί να απομακρύνουν τα θρεπτικά συστατικά που διαθέτουν.
  • Δεν είναι καλή ιδέα να ξεφλουδίζετε όλα τα φρούτα ή τα λαχανικά επειδή μερικά από αυτά περιέχουν στη φλούδα τους θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία. Επομένως, θα πρέπει να πλένετε τα ξεφλουδισμένα λαχανικά επειδή τα βακτήρια που υπάρχουν στη φλούδα μπορεί να συνεχίζουν να μολύνουν το εσωτερικό του λαχανικού.
  • Όταν καθαρίζετε λαχανικά όπως μαρούλι ή λάχανο θα πρέπει να πετάτε τα εξωτερικά τους φύλλα· σε αυτά βρίσκονται τα περισσότερα βακτήρια. Στη συνέχεια, θα πρέπει να πλένετε το κάθε φύλλο ξεχωριστά για να αφαιρείτε αποτελεσματικά τυχόν έντομα ή χημικές ουσίες.
  • Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιώνεστε ότι τα φρούτα, τα λαχανικά ή κάθε τροφή που τρώτε δεν έχει βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώξεις ή κάποια ασθένεια. Αν καταναλώνετε τροφές που δεν έχετε πλύνει καλά μπορεί να αντιμετωπίσετε αρνητικές παρενέργειες και να μεταβληθεί η ισορροπία του εντέρου ή του πεπτικού σας συστήματος με αποτέλεσμα να έχετε διάρροια ή να πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική η καλή υγιεινή κατά τη διάρκεια της απολύμανσης και της προετοιμασίας των τροφών.

Τα ωμά φρούτα και λαχανικά προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά στο σώμα όπως πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και άλλα συστατικά τα οποία μπορεί να χαθούν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ωστόσο, η επαφή τους με χημικές ουσίες και βακτήρια μπορεί να περάσουν στα θρεπτικά συστατικά κι επομένως είναι καλύτερα αντί να αποφεύγετε να τα καταναλώνετε ωμά, να ακολουθείτε τις προτάσεις που αναφέραμε παραπάνω για να απομακρύνετε αυτές τις βλαβερές ουσίες και να βελτιώσετε γενικά την υγεία σας.