Σπιτικές θεραπείες για τη γαστρίτιδα στα παιδιά

Η γαστρίτιδα είναι μια συχνή αιτία πρόκλησης κοιλιακού πόνου στα παιδιά. Αποτελεί σίγουρα λόγο επίσκεψης στον γιατρό, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένες σπιτικές θεραπείες για να θέσετε υπό έλεγχο τα συμπτώματα.
Σπιτικές θεραπείες για τη γαστρίτιδα στα παιδιά
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Angélica Quijano

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η γαστρίτιδα στα παιδιά είναι ίδια με αυτή στους ενήλικες. Βασικά, είναι η φλεγμονή της επένδυσης του στομάχου που προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως βακτηριακές λοιμώξεις, κακές διατροφικές συνήθειες, και άγχος. Αυτή η πάθηση είναι πιο συχνή στους ενήλικες, παρότι μπορεί να επηρεάσει και τα παιδιά. Τα συμπτώματα είναι από πόνος στην κοιλιά και καούρα, ως ναυτία και εμετός.

Να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας αν παρατηρήσετε ανησυχητικά σημάδια. Όμως, να γνωρίζετε ότι αυτή η πάθηση δεν οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση, είναι δυνατή η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με αλλαγές στη διατροφή τις οποίες περιγράφουμε στη συνέχεια.

Σπιτικές θεραπείες για τη γαστρίτιδα στα παιδιά

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Gastroenterology δηλώνει ότι η φλεγμονή στη γαστρική βλεννογόνο, γνωστή ως γαστρίτιδα, είναι μια συχνή αιτία κοιλιακού πόνου στα παιδιά. Καθώς εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες, η θεραπεία μπορεί να είναι διεπιστημονική και εξατομικευμένη.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένες συνήθειες και σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τον πόνο, τουλάχιστον προσωρινά. Δεν αντικαθιστούν τις ιατρικές συμβουλές, αλλά μπορούν σίγουρα να μειώσουν τα συμπτώματα. Είστε έτοιμοι να τις σημειώσετε;

Διατροφικές συνήθειες

Οι περισσότερες περιπτώσεις γαστρίτιδας σε παιδιά προέρχονται από κακές διατροφικές συνήθειες. Είτε δεν έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τα γεύματά τους, είτε καταναλώνουν ορισμένες τροφές που ερεθίζουν το στομάχι και προκαλούν φλεγμονή και πόνο.

Στην παιδική ηλικία απαιτείται μια συγκεκριμένη διατροφή, γι’ αυτό μιλήστε με έναν διατροφολόγο ο οποίος θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μια διατροφή για το παιδί σας. Αρχικά, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής είναι πλούσια σε αλεύρι και περιέχει ζάχαρη, οξέα, και μπαχαρικά. Ο λόγος είναι πως όλα αυτά μπορούν να ερεθίσουν τη βλεννογόνο του στομάχου.

Αναφορικά με τις ώρες των γευμάτων, ένα άρθρο στο International Scholarly Research δηλώνει ότι η μη ύπαρξη προγράμματος για μεγάλη χρονική περίοδο σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από το βακτήριο Ελικοβακτήριο του πυλωρού, μία από τις κύριες αιτίες γαστρίτιδας.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology Review δηλώνει ότι η προσθήκη φρέσκου μπρόκολου και μύρτιλων στη διατροφή των παιδιών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων που συνδέονται με τη γαστρίτιδα. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές τους ιδιότητες.

Παιδί τρώει πίτσα
Η κατανάλωση ερεθιστικών τροφών μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα στα παιδιά. Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τη διατροφή τους με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου.

Εκχύλισμα σκόρδου

Το σκόρδο είναι μια αποδεδειγμένη σπιτική θεραπεία για τη γαστρίτιδα στην παραδοσιακή φαρμακευτική. Ίσως η γεύση του να μην αρέσει στα παιδιά, αλλά θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να τους το δώσετε. Υπάρχουν αποδείξεις που δείχνουν ότι βοηθά στην καταπολέμηση του Ελικοβακτηρίου του πυλωρού.

Γι’ αυτό, λιώστε το με λίγο μέλι και χρησιμοποιήστε το σαν συμπληρωματική θεραπεία για τη γαστρίτιδα. Το παιδί μπορεί να το καταναλώσει όπως είναι ή να καταναλώσει τα εκχυλίσματά του.

Προβιοτικά

Αυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί και μπορείτε να τα βρείτε σε συγκεκριμένες τροφές. Οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν πολλά χρόνια για να βελτιώσουν την πέψη τους. Επιπλέον, αυτά τα καλά βακτήρια μπορούν ν’ αυξήσουν την αντίσταση του σώματος ενάντια στις βλαβερές επιπτώσεις ορισμένων κακών βακτηρίων.

Για την ακρίβεια, ένα δημοσίευμα στο World Journal of Gastroenteroloy σημειώνει ότι τα προβιοτικά συμβάλλουν στην παρεμπόδιση του Ελικοβακτηρίου του πυλωρού. Μπορείτε να τα λάβετε τρώγοντας:

 • Γιαούρτι
 • Καμπούτσα
 • Ελιές και τουρσί
 • Ξινολάχανο
 • Κεφίρ
 • Κίμτσι
 • Μίσο

Αιθέρια έλαια

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση αιθέριων ελαίων έχει αυξηθεί χάρη στα υγιεινά οφέλη τους για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών προβλημάτων. Για την ακρίβεια, μια μελέτη σε αντιμικροβιακούς παράγοντες και χημειοθεραπείες δηλώνει ότι μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην παρεμπόδιση της υπερβολικής ανάπτυξης του Ελικοβακτηρίου του πυλωρού.

Τα έλαια σκόρδου και μέντας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα γι’ αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, να τα χρησιμοποιείτε με προσοχή καθώς σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να γίνουν δηλητηριώδη. Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Αιθέριο έλαιο μέντας σε μπουκάλι και φύλλα μέντας
Ορισμένα αιθέρια έλαια φαίνεται να βοηθούν σε περιπτώσεις γαστρίτιδας. Θα πρέπει όμως να τα χρησιμοποιείτε με σύνεση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μόνο.

Πώς να αποτρέψετε τη γαστρίτιδα στα παιδιά

Δεν είναι συχνή η γαστρίτιδα στα μικρά παιδιά, αλλά είναι μια πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή. Όμως, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την αποτρέψετε, πέραν όσων αναφέραμε παραπάνω. Ανάμεσά τους είναι τα εξής:

 • Διατήρηση σωστού προγράμματος διατροφής
 • Κατανάλωση φαγητού τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο
 • Μην βάζετε μεγάλη ποσότητα φαγητού στο πιάτο τους
 • Βοηθήστε τα παιδιά να χαλαρώσουν με δραστηριότητες όπως γιόγκα, διαλογισμό, ή ακόμα και με ακρόαση μουσικής

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό για τη γαστρίτιδα στα παιδιά;

Όπως προαναφέραμε, αυτή η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, συμβουλευτείτε έναν γιατρό αν το παιδί σας έχει έντονο στομαχόπονο, επαναλαμβανόμενο εμετό, ή άλλα σχετικά συμπτώματα. Εκείνος θα μπορέσει να προσδιορίσει την αιτία και να σας χορηγήσει θεραπεία.

Τέλος, να θυμάστε ότι τα παραπάνω συμπτώματα δεν είναι πάντα ενδεικτικά της γαστρίτιδας. Για την ακρίβεια, μπορεί να οφείλονται σε εντελώς διαφορετική πάθηση. Έτσι, μόνο ένας γιατρός μπορεί να προσδιορίσει την αιτία και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για τη σωστή διάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Islek A, Yilmaz A, Elpek GO, Erin N. Childhood chronic gastritis and duodenitis: Role of altered sensory neuromediators. World J Gastroenterol. 2016;22(37):8349-8360. doi:10.3748/wjg.v22.i37.8349
 • Bergonzelli, G. E., Donnicola, D., Porta, N., & Corthésy-Theulaz, I. E. (2003). Essential oils as components of a diet-based approach to management of Helicobacter infection. Antimicrobial Agents and Chemotherapy. https://doi.org/10.1128/AAC.47.10.3240-3246.2003
 • Cellini, L., Di Campli, E., Masulli, M., Di Bartolomeo, S., & Allocati, N. (1996). Inhibition of Helicobacter pylori by garlic extract (Allium sativum). FEMS Immunology and Medical Microbiology. https://doi.org/10.1016/0928-8244(95)00120-4
 • Hołubiuk, Ł., & Imiela, J. (2016). Diet and Helicobacter pylori infection. Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 11(3), 150-154. https://doi.org/10.5114/pg.2016.61487
 • Lim, S.-L., Canavarro, C., Zaw, M.-H., Zhu, F., Loke, W.-C., Chan, Y.-H., & Yeoh, K.-G. (2013). Irregular Meal Timing Is Associated with Helicobacter pylori Infection and Gastritis . ISRN Nutrition. https://doi.org/10.5402/2013/714970

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.